Борба за равенство между половете

• 14 992
  • 461
  •   1
Отговори
# 300
  • София
Ако една жена се чувства длъжна да знае десет маджи и да се грижи за дома, някакси не виждам как ще е конкурентна на мъж, който може да използва много свободно време за кариерата си. И така е правилно.

Ми тогава ти ли ще повишиш стандарта на семейството? Все нещо трябва да правиш. Някак е тъпо само да искаш да се направиш хубава и всички да ти ръкопляскат, само защото си се родила женска, а някой се е излъгал да те направи и съпруга.
Казвах, че трябва да е поне единия. Казвах също, че няма значение кой. Цялата работа с ролите изобщо не ми допада.

# 301
Въпросът е кои точно жени ще са доволни от мъж, който не е водещ в идеите да повиши стандарта. Опитът показва, че са малко жените, които се съгласяват мъжът да е зад тях по постижения и потенциал.

Че 10 манджи са едно нищо! От сто нагоре вече може да се каже, че жената е и кулинар. 10 манджи са си обща култура. То пък голямата философия да владееш няколко основни техники и малко да използваш главата си, за да сготвиш нещо. Ако не се правиш на примадона и си ги научила рано тия неща, ще ги правиш на автопилот и няма да ти намалят способността за учене, ако наистина имаш данни. А и не е нужно да си съпруга, за да може да готвиш- нали все пак и сама трябва да храниш себе си с нещо нормално.

# 302
Изобщо, на моменти тая борба за женска свобода и равенство има доста деструктивни ефекти. Парадоксално, включително и върху децата. Ако децата можеха да гласуват, щяха да си поискат "заробени" майки, а не еманципатки.

Може да поискат заробени бащи, не се знае Wink .

Въпросът е кои точно жени ще са доволни от мъж, който не е водещ в идеите да повиши стандарта.

Моят стандарт е достатъчно висок, може би затова нямам особено желание мъжът ми да изкарва много повече от колкото сега.

# 303
Изобщо, на моменти тая борба за женска свобода и равенство има доста деструктивни ефекти. Парадоксално, включително и върху децата. Ако децата можеха да гласуват, щяха да си поискат "заробени" майки, а не еманципатки.

Може да поискат заробени бащи, не се знае Wink .

Въпросът е кои точно жени ще са доволни от мъж, който не е водещ в идеите да повиши стандарта.

Моят стандарт е достатъчно висок, може би затова нямам особено желание мъжът ми да изкарва много повече от колкото сега.

Моят мъж ми е заявявал многократно, че няма нищо против аз да работя, а той да си стои вкъщи. За съжаление, за сега не можем да си го позволим. Може би един ден.

# 304

Тя работата не е само в стандарта на живот и бита, а в това, че за мъжа ще е полезно да разшири света си. Полезно за душата и самочувствието. Знам за случаи, в които заради удобство или каприз на жената мъжът си ограничава амбициите и това е източник на напрежение.

При нас процесът е двустранен, няма очакване, че аз ще се откажа от всичко, защото е ясно, че и аз имам данни да съм high earner. Обаче това няма да стане с компромиси относно децата.

# 305
Разбира се, че поради тази причина искат мъж до себе си. Не е честно жената хем да ражда, ама и хем да прави всичко останало наравно с мъжът. Напълно съм наясно, че женските изисквания за съпруг, са абсолютно резонни и оправдани. Просто казвам, че докато нашият вид се възпроизвежда чрез женска утроба, жената винаги ще предпочита да е първо майка и после работничка, особено ако има и мъж кариерист. Защото тогава децата освен без баща, ще трябва да се лишат и от майка. А деца без двама родители е сериозен риск. Тогава жената прави компромисът и оставя кариерата на по - заден план, като делегира това на съпругът. Всичко е много логично и взаимосвързано.

Ако мъжът ми каже, че работата му е по-важна от семейството, ще го пратя на работа и после ще сменя ключалките вкъщи.

Досега в чужбина не съм чула мъж да твърди подобно нещо. Има хора, които ще работят много, но това е за да осигурят семейството си. Само за работохолиците работата е толкова важна, че да пренебрегнат семейството си. 

Ми незнам кой какво казал, но аз никога не поставям личният си опит като репрезентативен. Това бяха данните на официално проучване, в което всеки си изброява приоритетите. Например жените масово бяха поставили външният вид на първо място, а след него веднага образованието. При мъжете външният вид беше на последно. Също така мъжете предпочитаха хубава жена, а жените умен мъж. Това всичкото е съвсем оправдано и ясно, и много добре личи в нашата култура, чийто култ към красивите слаби жени, понякога прераства във "фанатизъм".

# 306
...Много ще ми е гузно да го карам да ми готви, ако това ще значи да не седне да чете, да не мисли за сектора си, каква работа да намери, къде да се пласира по-добре. Но това е моето очакване, не да ми готвят...

В конкретния случай пол не деля. Няма възрастен човек, който всекидневно, не инциденто, не може да намери 5 мин. за да си измие задника, да си приготви храна или друга елементарна нужда, заради една единствена задача. Ако каже - Мързи ме, по-лесно и интересно ми е да си чета/работя, я и това направи ти като се прибере вечерта. Или - не е моя работа, все пак ти си родена за слугинските неща. И има до него човек с тези разбирания. Тогава е съвсем различно, просто личен избор, от който всички са доволни.
С една дума - всеки мисли различно и е свободен да взема решения за своето семейство, и те не са добри или лоши, те са просто лични. Но в едни други времена не бихме имали тази възможност. И кое му е лошото да можеш да избираш? Не налагане на нещо насила. Както в случая прибирате се заедно след работа и - ти си жена, ще ми готвиш, а ще седна да си почина.

За детската кухня - много майки са убедени, че е най-доброто за детето им. Не е въпрос на възможности.

# 307
По въпроса за "правата на жените" и равенството, както е видно и от тази тема, има много сериозно разногласие у самия женски пол.

Ако жените наистина искаха равенство, за всички тези години просто поне веднъж щяха масово да гласуват за т.нар. женски партии, които има почти във всяка държава. Дори и в Бг има Партия на българските жени.

По ясни и неясни причини, жените не гласуват масово за тези партии, които са създадени поне на думи, за да се борят за правата им. Защото всъщност истината е, че голяма част от женския пол не иска да е равен. Щото равни права значи равни задължения и равни отговорности. Според мен, най-вече в областта на "отговорностите", голяма част от женския пол дори и през 21 век му е много по-удобно да живее в мъжки свят, където отговорността за движението на света икономически, политически, културно и т.н. лежи като отговорност на мъжете. Просто предпочитат да се возят в колата, а не да са на шофьорското място. И да мрънкат за посоката, скоростта, начина на шофиране и т.н., разбира се. Но не и да шофират.

Ето, в неделя в Брюксел ще има среща на върха на ЕС, правителствените ръководители на 28 държави. 97% мъже. И е факт, че за огромна част от жените това е напълно ОК. Има някаква част, за които не е ОК, но... те все още са малцинство.

А, добър ден! Laughing

# 308
Тя работата не е само в стандарта на живот и бита, а в това, че за мъжа ще е полезно да разшири света си. Полезно за душата и самочувствието. Знам за случаи, в които заради удобство или каприз на жената мъжът си ограничава амбициите и това е източник на напрежение.

Но това напълно важи и за жените. А разширяване на света, не става само с работа Peace .

# 309
Аз да питам, откога готвенето е "слугинско нещо"...виж разчистването на кухнята след това- да, ама да владееш техники си е експертна функция, която спестява време и мислене. И понеже при мен не 10, а сигурно 30 рецепти са ми полазили мозъка само по културна осмоза, без да съм кой знае каква домакиня, чудно ми е защо да се чувствам прецакана, ако не очаквам и мъжа да владее същото. Щото забелязвам, че трудно се учат без експлицитни обяснения, рядко съм срещала мъж, дето да е прихванал готвенето по осмоза.

Жената може да си живее чудесно, като усложни света си в дома, без да го разширява. Няма да се чувства толкова прецакана, дори така да е обучавана на младини. Даже за някои жени прекаленото разширяване на хоризонтите често води до житейски кризи, защото заради модата може да се въвлече в светове, които всъщност я стресират и не й хранят душата, ама се е хванала на хорото. Малко жени ще си го признаят.

# 310
Аз да питам, откога готвенето е "слугинско нещо"...виж разчистването на кухнята след това- да, ама да владееш техники си е експертна функция, която спестява време и мислене. И понеже при мен не 10, а сигурно 30 рецепти са ми полазили мозъка само по културна осмоза, без да съм кой знае каква домакиня, чудно ми е защо да се чувствам прецакана, ако не очаквам и мъжа да владее същото. Щото забелязвам, че трудно се учат без експлицитни обяснения, рядко съм срещала мъж, дето да е прихванал готвенето по осмоза.

Жената може да си живее чудесно, като усложни света си в дома, без да го разширява. Няма да се чувства толкова прецакана, дори така да е обучавана на младини. Даже за някои жени прекаленото разширяване на хоризонтите често води до житейски кризи, защото заради модата може да се въвлече в светове, които всъщност я стресират и не й хранят душата, ама се е хванала на хорото. Малко жени ще си го признаят.

Моят мъж е жена!

PS. Готвенето не може да се прихване по осмоза, защото не е вода.  Laughing Осмозата е процес на дифузия на вода през полу-пропусклива мембрана.  bowuu

# 311
Да, но идеите на готвенето се отнасят към съзнанието на зяпащия отстрани точно както вода към полупропусклива мембрана.

Абе казвам ви аз, че жените не могат да мислят абстрактно. Нямаше да използвам "осмоза", ако абстрактният принцип не ми приличаше на конкретния физичен принцип.

Ей така: допираш се леко до готвача и докато се усетиш, вече си наквасен с техники и рецепти.

Нещо май пръскат в Канада, против творческо въображение...

# 312
  • София
... Жените имаме ужасно много отговорности. Мисля, че ти изобщо не рабираш идеята за равенство между половете. А тя е, жените да имат абсолютно еднакъв шанс да заемат "шофьорското" място, ако го пожелаят. Това не означава автоматично, че 50% от "шофьорите" трябва да са жени. ...

Не знам как е по белия свят (била съм там само по екскурзии), но в БГ няма никакъв проблем една жена да заема "шофьорското" място, че и да е платена наравно с мъжа. Факт е, обаче, че повечето жени не са особено въодушевени от тази възможност. Не само, защото ще работят повече + часовете домашна работа, а защото на повечето не им се занимава. Жените, които познавам и искат да се развиват, го правят без да имат нужда от квоти и рядко се жалват, че са дискриминирани, тъй като реално не са.

Офф:  The Siren of Titan да не е възкръсналата Мамасита - звучи ми 1:1?

# 313
...Защото всъщност истината е, че голяма част от женския пол не иска да е равен. Щото равни права значи равни задължения и равни отговорности...

Че не иска е вярно. Но не иска точно, защото са отговорни. Мъжете им ясно са показали, че няма да си изпълняват отговорностите, с изключение на една единствена - работата. Което поставя жените пред избор - и те да си веят шапката или да стиснат зъби и да поемат и техните отговорности. Обикновено избират второто, съответно със задачите на двама не им остава време за нищо повече.

Аз да питам, откога готвенето е "слугинско нещо"...

Готвене, чистене, простиране, гладене и т.н. са ежедневни елементарни неща, които касаят всеки човек. Нищо слугинско няма в това човек да ги прави, нито отнемат време, нито са трудни, нещо като ежедневния душ. Слугински са, когато смяташ, че нямаш физически ангажимент към тях, защото имаш пишка.

# 314
Ми незнам кой какво казал, но аз никога не поставям личният си опит като репрезентативен. Това бяха данните на официално проучване, в което всеки си изброява приоритетите. Например жените масово бяха поставили външният вид на първо място, а след него веднага образованието. При мъжете външният вид беше на последно. Също така мъжете предпочитаха хубава жена, а жените умен мъж. Това всичкото е съвсем оправдано и ясно, и много добре личи в нашата култура, чийто култ към красивите слаби жени, понякога прераства във "фанатизъм".

На всичко мога да повярвам, но това, че външният вид на мъжа е на последно място ми е малко съмнително Mr. Green. Може ли да пуснеш линк към изследването ?

Чела съм много изследвания и те варират според културата. Например мъжете в по-развитите страни не обръщат толкова внимание на тесният ханш в комбинация с широк таз (традиционна женска черта). Имаше и изследване, че мъжете с типични мъжки черти - широка челюст, квадратна брадичка са по-склонни към изневяра, но пък и по-харесвани от жените. Т.е това, което харесваме, не значи, че е добро за нас. Същото е при мъжете, ако гледат твърде много външният вид, рискуват да пропуснат други качества, които пък може да са позитивни за хармонична връзка.

Общи условия

Активация на акаунт