НВ-ВМХ, част 91 - за здравословното хранене

• 57 781
  • 725
  •   1
Отговори
# 555
blackisback ,
Ти търсиш онази иберийската сланинка ? Дето беше отгоре с някакви черни подправки и сол ? Ммммм , много вкусна беше , но Иберийската седмица мина отдавна и моите запаси свършиха . сега ползвам пушени свински гърди пак от там . На доста прилична цена , май под 10 лв.
Продължавам да чета " Новата диета Аткинс " . Това , което ме изненадва до тук е че се говори за олио от рапица , а за мас и наситени мазнини не става дума ( е , освен палмова и кокосова мазнина . Като знам че палмовата май е по - скоро хидрогенизирана...остава кокосовата , но пък аз си обичам сланината и маста).

# 556
сега ползвам пушени свински гърди пак от там . На доста прилична цена , май под 10 лв.

Тези са с многото химия, иначе са уникално докарани на вкус и консистенция.

# 557
Вероятно , за жалост във варна не мога да си гледам прасенца и никой наоколо не го прави Simple Smile Ям , каквото има по магазините .

# 558
Тони, наистина Ерик Уестман, а мисля, че и Стивън Фини и Джеф Волек, одобряват рапичното олио - май някакво студенопресовано все пак. Аз досега не съм прочела "Новата диета на Аткинс", но в интервютата, които съм гледала, ме учуди точно това. Иначе поне от интервютата с тях и лекциите им става ясно, че самите те лично са се убедили от направени проучвания, че наситените мазнини не вредят, дори точно обратното, така че не вярвам да ги отричат категорично. Но може да се е намесил някакъв стремеж за политическа коректност при писането на книгата...

# 559
  • In transit
Благодаря ви, момичета! Взимам мерки още от днес, дано скоро имам резултати.  Rolling Eyes

Мики,това не е ли матрица? Аз като че ли от матрицата нямам проблеми.

Блеки,
Скрит текст:
да, матрица е, много гъст и вкусен. Пробвала съм доста други преди него, нямам проблеми и с лактозата вътре, в другите веднага я усеща стомахът ми.  Mr. Green Бях си вземала преди време изолат на Сайтек, много вкусен, обаче явно имаше прекалено много подсладител вътре (въпреки, че не се усещаше) и ми оставяше сладък вкус в устата почти 24 часа. Даже тук се бях оплаквала и се чудех от какво е.  

Чоки, това за рапичното съм го срещала, че го сравняват като качества със зехтина и го препоръчват като полезно, колкото него. Обаче навремето една добричка фирма вместо слънчогледово продаваше рапично, явно суровината беше по-евтина и беше отвратително на вкус. Така, че колкото и да е полезно и евтино, предпочитам скъпия зехтин  Grinning

ето тези таблички съм гледала:
Скрит текст:

тази също е интересна:

Последна редакция: ср, 05 авг 2015, 08:49 от Mikkey

# 560
Мики, аз съм напълно съгласна. За рапичното олио, или поне масово произвежданото, съм чувала много лоши неща - то трябвало да се обезмириси, за да стане годно за консумация, а за тази цел се подлагало на топлинна обработка, която де факто го окислява и вече не само не остава никаква полезност в него, а направо става вредно. Затова и всъщност препоръчват да се купувало студенопресовано, но то май е рядкост.

# 561
tonyduve, не, беше си в постоянния асортимент. на Pikok или нещо от сорта
Mikkey, ще го пробвам, макар че имам още доста от матрицата.

От вчера започнах някаква форма на вашия фаст, ще видим какво ще се случи  Rolling Eyes

# 562
  • In transit
Мики, аз съм напълно съгласна. За рапичното олио, или поне масово произвежданото, съм чувала много лоши неща - то трябвало да се обезмириси, за да стане годно за консумация, а за тази цел се подлагало на топлинна обработка, която де факто го окислява и вече не само не остава никаква полезност в него, а направо става вредно. Затова и всъщност препоръчват да се купувало студенопресовано, но то май е рядкост.
да ние си мислим, че като са нерафинирани и са по чисти, което е така, но явно имат по-ниска точка на загряване. Според тази табличка точно нерафинираните масла (независимо дали е рапично, слънчогледово, зехтин) имат по ниски точки на загряване. Т.е излиза, че колкото са по-преработени с химикали, толкова са по усточиви топлинно...друг е въпроса с полезността. Всъщност аз не съм сигурна колко градуса достигам пържейки нещо в тигана на котлона?  Но предполагам, че не надвишава 160-170С.

# 563
Аз нямам абсолютно никаква представа каква може да е температурата в тигана, макар че аз и на практика никога не пържа така, както хората го разбират. Но за зехтина вече стана въпрос преди време, че той е подходящ за топлинна обработка - правени са проучвания и той се оказва много устойчив на продължителна обработка на високи температури. В Authority Nutrition има няколко статии за него и там момчето дава и линкове към проучванията. Така че мен зехтинът не ме притеснява за термична обработка, макар че не мисля, че трябва да е единствената или основната мазнина, която се използва за такива цели.

# 564
рапично категорично НЕ
студенопресовано или не все тая
на времето Грийн беше пускала линкове
от рапица се прави машинно масло
след ГМ "става" и за хора

моят личен тест за масла е как попиват в кожата
засега само зехтин, мас, кокосово са издържали теста
като маста е разбираемо с най-добър резултат

# 565
Уоспи, ама шведите масово си ядат и го величаят техния Брегот, който е краве масло + рапично олио. В НВ-ВМХ средите Брегот се радва на същата почит като обикновеното масло. А за мое разочарование в хотела обикновено масло въобще липсваше - имаше сложена кутия с Брегот и отделно някакво безлактозно (и дали не видях и Lätta Thinking), та си слагах Брегот в кафето.

# 566
  • SA
Аз също съм чела не особено позитивни неща за рапичното олио ( вече и не помня къде), засягащи най-вече начина му на получаване с разнообразни химикали.
Учудвам се, че се препоръчва в "Новият Аткинс". Не съм я чела и аз тази книга и не знам и дали ще я прочета някога.  Embarassed

# 567
  • UK
 Момичета, отчаяно се опитвам с търсачката да намеря как точно се отразява стрсът на хормонално ниво, хормоналната верига , започваща от хипофизата и свършваща с повишени нива на инсулин...и не мога да открия темата в която го обсъждахме  Sad
Ако някой си е запазил линк, моля да го пусне  Heart Eyes

# 568
Сланина във Варна редовно виждам в магазин Макао - има пушена, солена и паприкована, както и в Ситимаркет - българска сланина, без добавки и примеси.  Сега се сещам, че и в Братя Томови предлагат също сланина - а, техните филета и шунка, за мен са много вкусни и с вкус на месо  Peace 

# 569
Да, Шоки, рапицата е на почит тук
И аз се бях подвела, споделих тук колко съм хепи, че съм намерила еко студенопресовано олио, 2009-2010 да е било
И Грийн ме охлади с инфото за машинното масло и приключих с този бурен

Общи условия

Активация на акаунт