Наказвате ли порасналите си деца?

• 34 467
  • 960
  •   1
Отговори
# 45
  • София
Засега е лишена от джобни, седи си вкъщи поради тая причина (а и явно защото е гузна) и се самоожалва по цял ден. Заяви ми, че и да не я пусна на екскурзията, нямало да има ефекта, който търся (тоест ще ми прави напук). И точно от това се опасявам между другото, че ще се наостри срещу мен, а не срещу вредния навик.
Говорили сме десетки и стотици пъти за вредата от цигари, алкохол и наркотици, гледали сме заедно филми и т.н. Според нея не й било навик, просто за развлечение.

Не за вредата, а за мотива да пуши, за собствената воля, приятелите, глупостта и пр. Цигарите са ритуал за социализация, принадлежност към групата, съобразяване с лидера на групата. Тези неща имам предвид, ако щеш и малко на честолюбие - кой всъщност решава дали да пуши - приятелите и лидерът на групата или тя самата и кой е лидерът в собствения й живот.

# 46
  • София - Рим и обратно

Или я научи да пуши пури. Заместват цигарите откъм забавление, но не са толкова вредни. Не се гълта димът.
Да бе, просто си я представих как вади пурата в голямото междучасие и купона, който ще предизвика гледката у приятелите й  Joy hahaha Laughing. Май не си чувала, колко се държи на "имиджа" сред пуберите, тоест - да не се отличаваш с ексцентрични хрумвания.

# 47
  • София
На бас, че Мамасита ги ръси такива, но няма да посмее да го направи с детето си, защото много добре ще се светне, че може така да докара детето си до токсикологията, а после цял живот ще си чука главата дали не е увредила детето си. тя екстремните ги предлага само на чуждите.

# 48
Когато бях на 13, баба ми ми сви пура от суров тютюн сорт Вирджиния. Изпуших я и усетих какво наистина е пушенето. Оттогава дори от интерес не съм палила цигара. Камо ли да се правя на готина.

Когато баба ми е била дете, нейният баща я е карал да му пали лулата, пак с кълцан тютюн. Така че методът е изпитан с поколенията. Никой не може да изпуши един стек цигари, ще му се догади, преди дори да е станало опасно от токсична гледна точка.

Има и още нещо. Не тютюнът и пушенето са толкова опасни, а съвременните цигари, които са обработвани първо с пестициди, после с незнайно какви вещества за по-добро горене.

"колко се държи на "имиджа" сред пуберите, тоест - да не се отличаваш с ексцентрични хрумвания."

А по мое време беше модерно да правиш ексцентрични неща. Направо щях да обера овациите с пура. То и сега може да обере овациите примерно с пурета. Аз дължах всичкия си имидж на това, че бях нестандартна. Така че не е до еднаквост. А и защо млад човек да не се насърчава в смелостта да е различен.

Нали всеки ден говорим как трябва да се уважават различните...

# 49
Аз дължах всичкия си имидж на това, че бях нестандартна.

Обикновено човек пораства, но ти още си на този акъл. 

# 50
И все още работи. Ексцентричността е сигнал за морален кураж. Конформизмът е смърт за тялото и съзнанието. Нестандартният поглед те поддържа във форма.

Във всеки случай за един тийн ще е доста по-добре да тренира независим дух.

Почвам да си мисля- няма ли някакви програми, ротариански клубове, някакви leadership зарибявки за подрастващи? Нещо, което да я мотивира, да я изведе на ново ниво на мислене. Знам, че е малко тип "американско зомбиране", но работи за доста хора, а и може да отвори врати за бъдещи преговори. Познавам хора, дето са абс. шматки, но с хакове и курсове обикалят цял свят и буквално си изменят характера.

# 51
  • София
то от ексцентричността до глупостта линията е незабележима. А един пубер, който много държи на моралния си кураж, ще е готов да пукне, но ще изпуши двете кутии цигари. Тойновете се смятат за безсмъртни. И готови на "след мен и потоп", само и само да се докажат пред родителите си.

Мерси, ама баш си е зомбиране, и то срещу пари от джобовете на родителите! Ставаш конформист не в тази група, а в онази, ама по-лъскава. Извеждането на ново ниво на мислене става вътрешно, със зрялост.
Ако толкова искаш изменяш нещо (характера определено няма как да се промени), вместо да си фръцка дупето по курсове по света, го пращаш на трудова терапия  на село в местната кооперация. Хем ще ти излезе евтино, хем ще заработи хляба си пуквално с пот на челото и мазоли по ръцете.

# 52
Четох за глобите, но за моето дете и това не сработва.

То няма собствени пари, откъде да ги вземе? Парите от сурвакането са символични суми и като се съберат, му купуваме нещо от тях, в смисъл големи суми не се задържат.

За изпращане някъде на работа- детето ми е малко, няма как да работи на чуждо място. Иначе работи какво ли не при нас- поправя на баба си шкафчета и по-леки мебели, готви с всички, глади по- лесни за гладене неща, подрежда дрехи, дори с баща си построи скеле за строеж.

Има неща, които бих искала да санкционирам, но наистина не  се сещам как.Явно, че убежденията не работят.Например- след училище цял следобед може да не напише и да не научи нищо, като се върна аз от работа, тогава почва.
Друго- в училище непрестанно бърбори в час и се върти на чина, заради което имаме много разправии.В коридорите не върви, а бяга, заради което често има писмени забележки.

Разговори, обещания и нищо.

От развитието на темата сериозно се притесних за първоначалната възраст за пропушване.
Колко годишни са пропушващите деца?
Моето има чести здравословни проблеми и само пушене ми липсва.
Баща му пуши, макар и не много, но очевидно личния пример няма как да бъде фактор.

# 53
  • София
На Мамасита и на останалите с деца под 14 чета идеите само за забавление  Laughing

Трещи - това, че няма да порасне хвана ли дикиш  Laughing Не ми се вярва много. Той и синът ми вече е по-голям от мен, та надали ще се стресне.

Светкавица - 15-годишни са ни деца с Кафе.

# 54
Не знам как точно го постигнаха родителите ми, но и аз, и двете ми сестри никога не сме пропушвали. Някак си бяхме убедени, че пушенето е много долнопробно занимание, не сме захващали цигарите нито заради приятели, нито заради гаджета. И до днес смятам, че пушенето е за циганките и ако искаш да пушиш, трябва да го правиш стилно, не с купешки цигари и не редовно.

# 55
  • София - Рим и обратно

Не за вредата, а за мотива да пуши, за собствената воля, приятелите, глупостта и пр. Цигарите са ритуал за социализация, принадлежност към групата, съобразяване с лидера на групата. Тези неща имам предвид, ако щеш и малко на честолюбие - кой всъщност решава дали да пуши - приятелите и лидерът на групата или тя самата и кой е лидерът в собствения й живот.
Точно така. Само че, убедена съм, че ще ми заяви - аз сама си решавам. Колкото и да сме наясно и двете, че се бои до смърт да не се отличи от групата си. А може и наистина тя самата да си го иска, знам ли я Tired.

Бърди, и аз не съм я хващала с цигара в уста, а само по недвусмислени признаци. Последните дори не можа да ги отрече. Оф, тия двете нашите диванета да ги хванем да ги затворим в една стая да си пушат и да си мързеланстват, една седмица ти ще им носиш храна и ще им чистиш, една седмица аз, та поне да има почивка и за нас hahaha.

# 56
  • София
Уууу, кеф  Joy Joy Joy

# 57
Трещи - това, че няма да порасне хвана ли дикиш  Laughing Не ми се вярва много. Той и синът ми вече е по-голям от мен, та надали ще се стресне.

Сигурно е бил по-малък, но хвана.  Но виж въпросът с подреждането на стаята няма решение.  Предадох я на мъжа й, той да я мисли.

# 58
Не знам как точно го постигнаха родителите ми, но и аз, и двете ми сестри никога не сме пропушвали. Някак си бяхме убедени, че пушенето е много долнопробно занимание, не сме захващали цигарите нито заради приятели, нито заради гаджета.

Да ти кажа и аз така смятах.Да не говорим, че не понасях миризмата на цигари.
Две години след гимназията съм работила, след това- на 500км съм учила и не си и помислих за цигари.Дори веднъж се скарахме със съквартирантката ми/ и двете бяхме на 20 години/ трябва ли мъжете да пушат или не, като аз застъпвах тезата, че щом аз не пуша и той не трябва да пуши.

И във втори курс и аз не зная какво ми стана, започнах по малко да пуша, заради приятелките си и заради ментовия вкус на някакви си изфръцкани цигари.
Добре,че за малко и бързо спрях.

Сигурно ви е трудно , защото това е твърде ранна възраст.
Моето дете е почти на 10 и много се надявам да не посегне, но зная че гаранции няма.

Сега, малко тъпо изказване ще направя, но като зная че има деца на 11- 12 посягат, поне 15г. е малко по-осъзната възраст и си мисля,че с едно по-голямо дете повече можеш да се разбереш.

# 59
  • София - Рим и обратно
ПРобвала съм го това със спирането на растежа (даже с недоразвити гърди я плашех), но тя веднага ме контрира, че не искала да е толкова висока, а пък еди-коя си ехеее какви гърди имала, а пушела от 6 клас ooooh!. Абе, напук ли ми прави, не знам.

Общи условия

Активация на акаунт