Наказвате ли порасналите си деца?

• 34 545
  • 960
  •   1
Отговори
# 90
  • Sofia
Съгласна съм с последния пост на Как Сийка  Peace

# 91
Скрит текст:
Между другото, ти се смееш, обаче от класа на щерка ми има едно момче, което го хващат лятото 7 за 8 клас, че пил и пушил. Остригват го и цяло лято под домашен арест. Ами имало ефект, според дъщеря ми. Така по същия метод (без стригането) си поправил и успеха втория срок (с по-яко преписване, де...). Аз нещо не успявам да прилагам такива мерки.

Аз не бих препоръчвала с лека ръка такива драстични мерки, защото ако при едно дете сработят, при десет други могат да доведат до бягство от къщи, асоциално поведение, алкохол, наркотици и дори самоубийство.
Не мисля, че един нормален родител ще се осмели лично да провери детето му към кой тип спада и как точно ще реагира.

Предполага се, че родителите познават децата си и знаят как биха реагирали на определени  ....ситуации, да ги наречем.
Подходът, респективно-ограничения/наказания би следвало да са съобразени с характера на тийна.

# 92
Стига бе, колко познаваш детето си по време на пубертета? Докато не попаднеш в дадена ситуация, няма как да разбереш. Да не говорим, че едно и също дете ще реагира по различен начин във времето.

Според приятелката ми психоложка днешните младежи не бягат от вкъщи, защото са прекалено разглезени и не допускат, че е възможно да се лишат от благините, които им се полагат.

Явно приятелката ти психоложка не следи черната хроника. Жалко.

# 93
Имаше из нета едно възпитателно разказче за маршрута Ком-Емине, дето оправил един опърничав тийн.

Та "стригането", разбира се, не следва да е буквално. Но има начин да се предизвика революция на съзнанието и израстване.

Черната хроника на избягали тийнове...ясно се вижда, че крушката си има и опашка. Тук-таме по някоя ранозрейка, избягала при батко. Не виждам често съобщения за общодържавно издирване на презадоволени тийнове.

# 94
  • Sofia
Стига бе, колко познаваш детето си по време на пубертета? Докато не попаднеш в дадена ситуация, няма как да разбереш. Да не говорим, че едно и също дете ще реагира по различен начин във времето.

Според приятелката ми психоложка днешните младежи не бягат от вкъщи, защото са прекалено разглезени и не допускат, че е възможно да се лишат от благините, които им се полагат.

Явно приятелката ти психоложка не следи черната хроника. Жалко.

Аз съм детски психолог. В България също бягат тийнейджъри. Навремето, когато бях на 16, поставих нашите пред жестока дилема.

Ако не бяха направили ТОЧНО това, което всъщност направиха, аз ЩЯХ да избягам от вкъщи. Честно. Изобщо не се шегувам.

Но понеже ме познават добре, действаха супер правилно и подходящо. И не избягах. И не само, че не избягах, но ги и ПОСЛУШАХ  Peace  Направих това, което ТЕ искаха, но го направих АЗ, тоест имах свободата да реша какво да направя...

# 95
  • Варна
Предполага се, че родителите познават децата си и знаят как биха реагирали на определени  ....ситуации, да ги наречем.
Подходът, респективно-ограничения/наказания би следвало да са съобразени с характера на тийна.

"Познават" ,само ако са психолози.  Peace В тази възраст изобщо не бих рискувала да се налагам по този ,бих казала , варварски начин . Stop
С всяка дума на Как Сийка съм съгласна! И моя е наказван ,обаче си търпи чинно ,без да мрънка и после пак наново си прави какво си знае...Но какво става в главата му докато е наказан аз няма как да знам и накъде ще избие също! Изобщо не ми е лесно с него ... Crazy

# 96
  • София
Имаше из нета едно възпитателно разказче за маршрута Ком-Емине, дето оправил един опърничав тийн.

Мда, и в темата, в която го обсъждахме, пак ги водехме тия разговори  Laughing Пълна смешка беше тоя разказ  Laughing

# 97
  • Sofia
Предполага се, че родителите познават децата си и знаят как биха реагирали на определени  ....ситуации, да ги наречем.

"Познават" ,само ако са психолози.  Peace В тази възраст изобщо не бих рискувала да се налагам по този ,бих казала , варварски начин . Stop
С всяка дума на Как Сийка съм съгласна! И моя е наказван ,обаче си търпи чинно ,без да мрънка и после пак наново си прави какво си знае...Но какво става в главата му докато е наказан аз няма как да знам и накъде ще избие също! Изобщо не ми е лесно с него ... Crazy

Деска, понякога, докато децата изтърпяват дадено наказание, те го считат за незаслужено, несправедливо и в душата им набъбва тих бунт... знаеш какво може да предвещава това. Тихият бунт, имам предвид.

Наблюдавала съм ОНЗИ поглед... когато ММ накаже сина ми за нещо или по-скоро го заплаши с наказание... погледът е на подчиняващо се по-слабо животинче, което с нетърпение очаква да стане СИЛНО и тогава... сещаш се.

# 98
  • София
Мамасита, едното няма нищо общо с другото. Може съвсем спокойно да си ходи на курсове и да си пафка с колегите в почивките.

# 99
  • Варна
Това имах предвид и аз Вихрогонче ! Самият начин на възприемане на наказанието ни спира у дома да ги прилагаме в последно време. Всичко ще си дойде на мястото ,всичко е под контрол!  Laughing

# 100
  • София
А понякога и са напълно наясно, че си заслужават наказанието и си стоят на Д-тата. Не е задължително наказанието да е края на света, има си място и то във възпитанието на детето - но за една по-ранна възраст. В пубертета вече трябва да ги третираш като равни или ще ги изгубиш (не физически, разбира се, близостта и споделянето ще изгубиш).
Те знаят, че не са дорасли за много неща, знаят и че зависят от нас и че все още ние определяме правилата - само че това не пречи да търсят отношение като към възрастен и да се обиждат ако ги третираш като деца.

Абе, не е лесно Simple Smile Ако ми дадат сега някой чужд пубер да гледам, няма да издържа, само мойто си  Laughing

# 101
  • София
аз винаги си имам едно наум, защото пубер ли е, винаги може невроните да станат на бръмбари. Наскоро  срещнах едно майтапче, от онези, пуберските лексиконни, беше нещо от сорта  "понякога дори бръмбарите в главата ми се учудват на глупостите, които успявам да измисля".

Мамасита, още малко и Хорхе Букай ще предложиш за изпът, някой духовен учител няма ли да прикрепиш? Такива работи с маршрути се случват само в разказчетата, а реалността е доста по-брутална.

# 102
Мамасита, едното няма нищо общо с другото. Може съвсем спокойно да си ходи на курсове и да си пафка с колегите в почивките.

При нея още не е навик и нужда, а бунт. Като добавим и описания мързел и липса на мотивация, нещата клонят именно към нещо ново, което да я събуди.

Много хора пропускат нуждата от събуждане и "инициация" на тийна и се чудят защо прави глупости. Ми защото никой не го е впрегнал да прави умности.

# 103

"Познават" ,само ако са психолози.
Т.е., искаш да кажеш, че едно 90 % от хората не познават децата си?И идея си нямат как детето им ще реагира в дадена ситуация?    Laughing  
Аз пък съм убедена, че ако човек достатъчно добре "наблюдава" детето си, то той ще е наясно дали си има работа със силен, решителен характер или с лабилна психика.

Ами, той ясно ти дава сигнали накъде ще избие....и че похватите ти при него нямат ефект.Остава само да ги "видиш".      Simple Smile     И да промениш подхода си.

# 104
Много хора пропускат нуждата от събуждане и "инициация" на тийна и се чудят защо прави глупости. Ми защото никой не го е впрегнал да прави умности.

Едното никога не е пречило на другото.  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт