Наказвате ли порасналите си деца?

• 34 546
  • 960
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Мамасита, едното няма нищо общо с другото. Може съвсем спокойно да си ходи на курсове и да си пафка с колегите в почивките.

При нея още не е навик и нужда, а бунт. Като добавим и описания мързел и липса на мотивация, нещата клонят именно към нещо ново, което да я събуди.

Много хора пропускат нуждата от събуждане и "инициация" на тийна и се чудят защо прави глупости. Ми защото никой не го е впрегнал да прави умности.

Глупости са това, Мамасита! С мързел и без мързел, пак може да си пуши! С аббиция и без амбици, и с глупости и с умности! Чист келешлък, а амбицията и мотивацията нямат нищо общо.

# 106
  • София - Рим и обратно
[
Деска, понякога, докато децата изтърпяват дадено наказание, те го считат за незаслужено, несправедливо и в душата им набъбва тих бунт... знаеш какво може да предвещава това. Тихият бунт, имам предвид.

Да, точно от това ме е страх.
Наскоро една позната, живееща в Ирландия разказа потресаващ случай за съученик на дъщеря й. Хванали го, че продава трева в училището. Последвало обичайно мъмрене и естествен скандал у дома. Намерили го обесен на другата сутрин Confused. Толкова се шокирали всички, че сега никой не смеел да повиши дори тон на отрочето си. Направо, да се гръмне човек.

Моля Мамасита да ми опише емпирично как впряга един тийн да върши умности. Ама да го е приложила и изпитала. Не се шегувам, аз наистина се чувствам безсилна да й вдъхна какъвто и да било външен интерес, ако той не е неин.

# 107
Това е специфичното високомерие на млада госпожица, то е стилно и има класа. Идеята е, че някак си дори нещо да изглежда забавно, ако също така изглежда масово, плебейско и без класа, просто изобщо няма да ти е забавно.

Те защото класните госпожици със синя кръв не пушат и пият, че и по лошо. Класа в пубертетска възраст изобщо не можеш да налагаш, ососбено ако детето се чувства добре в плебейската си среда. Малко прекалено нависоко разсъждаваш ми се струва.

# 108
  • София
Към самобийство тръгват тези, които са предразположени, вече е имало нещо в него, което е дремело. Просто пубертетът може да го отключи. Ако правилно помня, най-рискови периоди за проявата на психичните болести са тези на пубертета (някъде докъм 20-22-годишна възраст) и кризата на средната възраст, и третата е старческата. Само не е много ясно доколко е свързано с хормоните и доколко с възрастовите кризи, продиктувани от социалните правила и изисквания към личността или комбинация от двете. Самоубийствата са външен израз, а може и "само " с депресия да си карат.

Да, и аз смятам, че като цяло родителите не познават/ме децата си. Децата също играят роли - една пред родителите, друга пред учителите, трета пред съучениците...

# 109
  • Варна
Кафе,точно мисля,че 90 % от родителите не познават добре децата си .Като слагам и себе си в числото . Wink
"Ефектите" които ние искаме да видим може и да ги видим след 10 годинки ,засега ще сменяме подходите според случая само!  Simple Smile

# 110
  • София - Рим и обратно
Малко прекалено нависоко разсъждаваш ми се струва.
Просто няма дете още в посочената възраст. А и ако наистина малкият й се оформя като не конформист (вярвам й, защото си имам пример с малката, тя си е индивидуалист отвсякъде и никога няма да пропуши, само защото приятелката й го прави, нито ще търси компанията на стадото), то може и да не разбере скоро за точно този тип проблеми. При индивидуалистите са други...

# 111
  • Варна
Значи си имаме и от двата типа у дома ,да ни е по-интересно .С проблемите на стадния принцип ,и този на индивидуалистите ... Mr. Green

# 112
  • София
Хм, то не е много за радост и гордост това и да няма комформизъм! На аутсайдерите също не им е лек животът, те може да не пушат, но да правят доста по-сериозни неща от мерак да са оригинални.

# 113
  • София - Рим и обратно
Хм, то не е много за радост и гордост това и да няма комформизъм! На аутсайдерите също не им е лек животът, те може да не пушат, но да правят доста по-сериозни неща от мерак да са оригинални.
Така е. Изобщо не се залъгвам, че с малката ще имам по-малко грижи, напротив. Там положението е "с рогата напред" и никакви наказателни мерки не изпълняват замисъла си. Но като че ли липсата на мързел ми е по-приемлива...

# 114
  • София
постът ми беше към Мамасита. Тя на всяка цена гледа да не е конформист и явно се опитва да възпитава същото. А всъщност, няма как да превърнеш крушата в ябълка - ако детето си е с по-мек характер, дето се казва, чувства се по-добре с приликите, а не с разликите, то няма как да о превърнеш в обратното.

# 115
Аз не бих била категорична че децата ми никога няма да направят това или онова. Синът ми преди години  държеше да е най-добрият, да е забелязан, да се отличава... сега е абсолютен непукист. Бомба да падне до него няма да се трогне. Приема всичко с - ми хубаво. Нищо общо с това, което беше преди 7 години. Нещата се променят непрекъснато, но не според това какво искат или не искат родителите.

# 116
Малко прекалено нависоко разсъждаваш ми се струва.
Просто няма дете още в посочената възраст. А и ако наистина малкият й се оформя като не конформист (вярвам й, защото си имам пример с малката, тя си е индивидуалист отвсякъде и никога няма да пропуши, само защото приятелката й го прави, нито ще търси компанията на стадото), то може и да не разбере скоро за точно този тип проблеми. При индивидуалистите са други...

При индивидуалистите са ми познати проблемите. Споко, не правим кой знае какви зли неща.

"Моля Мамасита да ми опише емпирично как впряга един тийн да върши умности."

Даваш й да прави нещо истинско. Нали вече писах- курс, чиракуване, доброволческа работа. И правиш така, че и някоя дружка от групичката й да се включи. Не може да няма нещо интересно през лятото. Ама не просто занимавка, а нещо, което да поеме цялата енергия. Аз едно лято от скука записах да уча гръцки, изпържих си мозъка, ама не ми беше скучно. Важното е да даде 100% от себе си и да се надскочи с нещо.

Или обещай нещо наистина голямо и желано.

Аз например съм сигурна, че няма да пропушат. В семействата и от двете страни, и от двата ми брака от три  поколения повечето са непушачи. А пиенето се учи отрано, в семейна среда, та да не стане изпуснато, като напуснат семейството.

Малкият (вече големият) е адски чепат характер.

# 117
  • София - Рим и обратно
Абсолютно съм убедена, че конформизъм не се пречупва и не можеш да "възпитаваш" индивидуализъм или стремеж към индивидуалност. Както и обратното.

# 118
Всичко у човека се трансформира, особено в тийн годините, това е идеално време. В много култури изпращат "децата" на 14 да "търсят видение". Просто трябва да знаеш къде да чукнеш, а и как да помогнеш на човека като е готов, да си счупи яйцето отвътре.

Сигурна съм, че ще намериш начин да я събудиш.

# 119
  • София
Абе, Мамасита, едното няма нищо общо с другото! Може съвсем спокойно да си е отдадено на сто процента в чиракуване и да си пуши с останалите отвън или тайно!

Аз не бих се заклела какво могат или не могат да направят моите. Пубертетът може да развали всичко, че и на всичко отгоре продължава и докъм 21-та година. Тъкмо време да натворят невероятно количество глупости с ужасяваща увереност колко правилно постъпват.

С какво ги пращат да търсят видения - на глад или с гъби? а най-често момчетата ги пращат да се гърчат с другите мъже, а момичетата ги женят.

Общи условия

Активация на акаунт