Наказвате ли порасналите си деца?

• 34 582
  • 960
  •   1
Отговори
# 615
  • София
Адел, права си.
И аз се подведох вчера да се обяснявам с Мамасита, да ме пита човек защо  ooooh!
А темата е много по-интересна в оригинал. Например питането на Ирис вчера за подходящо наказание, което мина и замина покрай важните обяснения за хакването на М.

# 616
  • София
адел, а ти за какво се метна, за да теглиш по една на всички ли? За да те забележим? Е, забелязахме те, можеш да си ходиш!

Мамасита пише наизуст, хабер си няма от нещата. Повечето книги от прословутия й списък децата така или иначе имат да ги четат по литература, само не разбрах защо трябва Дон Кихот да се чете в превод на английски, и изобщо защо всичко трябва да се прочете в превод на английски. Ааа, сетих се, защото в Мамасита е кадър на АУБ - там са си по дифолт надъхани, това им е в длъжностната характеристика, не могат да седипломират, ако не нареждат мантри от този вид. И колко са супер-хипер, разбира се! Винаги се познава кой е завършил там, като зомбирани са!

Мамасита, можеш да си приказваш каквото си щеш, макар да се изкушавам да ти натрия носа, ама ще вземе пак да се появи някоя потребителка да ми обясни как все съм намирала повод да се похваля с децата си (пу, пу, да не им е уруки). Така че продължавай да ми даваш акъл акъл как да отгледам моите деца, пък аз ще ти се наслаждавам като родител какви ще ги измътиш! Между другото, още преди почти двайсет години, с тогавашния ми съвсем мижав английски, ай така, отт любопитство разглеждайки САт, изкарах доста добър резултат. Дори ми се стори на някои места направо малоумен. Едва години след това разбрах какво всъщност мери. Така че, хич не се фукай толкова с тоя САТ, че е все едно четвъртокласник да се фука как може да чете. Не е САТът алфата и омегата на мисленето, не сее надявай! Чела си, ама не си дочера. зобнала, ама неразбрала от мислене и решаване на проблеми.

Що да не си отразена, Касита?  newsm78

# 617
  • София - Рим и обратно
Ох, моля ти се, всички негърчета знаят английски. Всеки език си е отделна вселена. Ако ги прочетеш на албански, още по-различно ще ги почувстваш. А да наричаш родния си език провинциален, е доста...провинциално.
Тия книги сме ги чели, не в оригинал, наистина (и Достоевски ли трябва да четем на англ., за да го разберем Mr. Green). Колко ми е любима Чужденецът!! Heart Eyes Мерси, че ми напомни да си я препрочета.

Ирис, специално за подвикването, не ми се струва подходящо да наказваш....де да знам. По-скоро "удари я в емоциите" (пуберски израз на дъщеря ми Mr. Green), говори й, говори й...Обясни й как един ден баба й няма да я има и как ще се чувства тя.

Последна редакция: ср, 12 авг 2015, 10:31 от 'Кафе с мед'

# 618
  • София
Не обичам наказанията и не ги прилагам. Със или без наказание, не можеш да спреш човек да си съъсипва живота или да си търси белята. Дори за момента да го е страх от последствията като наказание, той просто ще се адаптира по някакъв начин, но пак ще направи това, което иска. Според мен импулсът за постъпката и предполагаемите ползи от извършването й винаги надделяват над страха от наказание или последствията от наказанието. Според мен най-голямото наказание, за съжаление житейско, е човек да изсърба попарата, която е надробил. За жалост понякога попарата е толкова ужасна, че трудно се понася, ама късно става за съжаление.

# 619
  • София - Рим и обратно
Аз затова й казвам, че нещата ще ги научи по трудния или по лесния начин, тя си избира. Като не ме слуша, явно ще е по трудния и ще трябва сама да си счупи главата. Засега хич не ме взима насериозно. Ама като си помисля, че и аз ги слушах същите от майка ми и се отегчавах до смърт...

# 620
  • София
Точно! Понякога си мисля, че има нещо като проклятие свише върху родителите, особеено майките (бащите като че ли не се вълнуваат особено) - децата им да римейккнат всички тъпотии на родителите си на същите години, че и да измислят нови, още по.големи и още по-опасни, плюс избирателна глухота и слабоумие именно, когато трябва да чуят и осмислят това, което им се казва. Обаче на майките винаги ни остава един скрит коз - крилата реплика, изречена в момент на безпомощност "ще видиш, когато имаш свои деца, дано да ти се паднат точно такива като теб".

# 621
Андариел, ама ти сериозно ли с тази реплика?

# 622
  • където ми харесва
Анди, не знам защо обичаш така грубо да се държиш. Не съм дошла да ме забелязваш, казах че на мен темата ми беше интересна и се опитах да я върна в началния й вид. Не ме пращай да си ходя, ако обичаш, така както аз не съм те пратила да се обясняваш на лс с Мамасита.
По темата, понеже наблюдавам понякога, изнервени родители как наказват за всичко, едва ли не, та искам да попитам. Вие, бихте ли наказали тийнейджъра си, за това, че ви отговаря? Мисля, че ме разбирате какво точно имам предвид под "отговаря" Simple Smile

# 623
  • София
Че какво, нали се харесват, ако им я кажа, значи ще я приемат като комплимент!  Все още на глас не съм я изричала, но определено е в пасивния речник. Така да го наречем, е част от вечните реплики на майките, които винаги всички деца мразят, но доста от които използват, когато те самите станат родители. На теб ти е рано, ще те чакаме на завоя в пубертета.Освен ако не продължаваш да се миислиш за уникална, твоите деца за баш пък, уникални.

# 624
Аз бих наказала за отговаряне. Всъщност и сега наказвам за детско отговаряне.

За тийн: както вече казах, спиране на привилегиите и промяна на това-онова, с цел по-добро осъзнаване на ситуацията.

# 625
  • София
Стана ми гадно, затова, Адел. Извиняваам се.

аз определено си казвам, когато "ми отговаря". Може много да ги обичам, да им угаждам, да си говорим като равни, обаче има моменти, в които да си имаме уважението. Но по правило това отговаряне се получава при инатене, когато нещата ескалират. А нататък зависи колко ми е накипяло и какво точно ми е отговорено. В крайна сметка не сме абстрактното дете с абстрактния родител, а нещата са съвсем лични - детето с неговите особености и родителят (аз) с неговите особености. Така да го нарека, индивидуален подход, а не като бездушна система - отговаряне-наказание. Най-често се сещам за приказката как крушката си има опашка, и то точно когато виждам как правят същите идиотщини като двамата си родители. А има и още... Уджас!

Последна редакция: ср, 12 авг 2015, 11:06 от Andariel

# 626
Повечето книги от прословутия й списък децата така или иначе имат да ги четат по литература, само не разбрах защо трябва Дон Кихот да се чете в превод на английски, и изобщо защо всичко трябва да се прочете в превод на английски. Ааа, сетих се, защото в Мамасита е кадър на АУБ - там са си по дифолт надъхани, това им е в длъжностната характеристика, не могат да седипломират, ако не нареждат мантри от този вид. И колко са супер-хипер, разбира се! Винаги се познава кой е завършил там, като зомбирани са!
Книгите е най-добре да се четат в оригинал. Ако езикът на оригинала е непознат, то по-добре да се четат на английски, защото Великобритания и Америка държат на качеството на преводите, които правят... нямаш гаранция кой българин е превеждал Дон Кихот от Испански, освен това като четеш книги на английски, си тренираш и чуждия език. Моите деца четат такива книги на английски. Ако авторът е българин, четат на български, много ясно. Най-добрият вариант е да четеш книгата на езика, на който е написана.
Сега преди лягане чета на децата Шекспир, в детски вариант. Ми на английски им го чета, естествено, няма да чета на български, я...

# 627
За да прочетеш качествено една книга трябва да я прочетеш в оригинал. Колкото и да е качествен превода н а АнгЛийСки е превод. А това извисяване на английския и оплюване на майчиният ти език е смешно. А дали пубера ще прочете по диагонал няма нищо общо с позволението/непозволението на майката.

# 628
  • София
Машалла, евалла, ашколсун, както беше крилатата фраза! направо да вземем да изхвърлим българския, за какво ни е! Не мога да повярвам какви глупости чета! Съвременни героини на Криворазбраната циЛивиЛизация.

# 629
Никой нищо не оплюва, но ако ще работиш квалифицирана работа, то както казах- стандартният език за публикации и комуникация, за новостите и техническата литература, е английският в над 80% от случаите.

Така че може да си знаеш български и българския канон, но не може да се разчита, че ще ти служи толкова гъвкаво, толкова широко географски и толкова задълбочено откъм достъп до световни мислители.

Общи условия

Активация на акаунт