Борбата с рака - духовното оцеляване и физическото преодоляване - 39

• 121 624
  • 775
  •   1
Отговори
# 135
1. Каква е вероятността да има туморни клетки в лимфните възли, ако няма предпоставки за това в момента?
Дори и при малък тумор е възможно да има метастази в лимфните възли. Единствения начин е като се изследват
2. Ако лимфните възли са чисти, вероятността за метастази по други органи би трябвало да е нулева, нали така?
До колкото съм чела е нищожна. Понякога може да се разпространи по кръвен път и тогава да се засегнат други органи, но това е доста рядък случай
3. По време на операцията, ако туморът е злокачествен, как се процедира с лимфните възли тук? Доколкото разбрах в чужбина проверяват един и ако е чист, не махат останалите.
По принцип стандарта вече е да се прави сентинелна биопсия и да се изследва стражевия възел ако няма клинични данни за метастази в лимфните възли. Ако той/те са чисти, вероятността да има в следващите е нищожна и не се вадят останалите възли. Ако по време на операцията се види, че в него има метастази тогава се вадят повече лимфни възли. Не ми е ясно дали се вадят абсолютно всички, или само на 1-во и/или 2-ро ниво. Това си го знаят лекарите, но аз съм решила да питам моя онколог Laughing
Понякога се оказва, че по време на операцията стражевия е чист, но в последствие след патологията да се окаже, че има микрометастази, както е в моя случай. Аз имам 3 извадени лимфни възли, от които в един имам микрометастаза. Това вече е частен случай и комисия решава как да се процедира. При мен решиха да не се вадят повече, а да имам лъчетерапия. Ако нямах тази микрометастаза нямаше да имам.  В други случаи се решава да се направи лимфна дисекция и да се извадят още възли (не знам всички ли или примерно още 10).  Заради моята микрометастаза изчетох много медицински статии и на база многогодишни изследвания, последните препоръки са да не се вадят лимфните възли, а да има пост оперативни терапии - химиотерапия и лъчетерапия, но пак е при определени условия.
В България се прави сентинелна биопсия, но не знам как процедират. Чела съм научни статии на проф. Гаврилов за тази биопсия и там беше писал, че се махат и останалите лимфни възли, но статията беше стара, а последните стандарти са от миналата година, та предполагам и тук ги следват.

4. При лумпектомия колко дълго се остава в болницата? А ако трябва да се махне цялата гърда? Как протича възстановяването, още от момента в болницата? Знам, че едва ли ви се връща към тези моменти, но моля ви да разкажете с няколко думи как се случват нещата. Аз ще си взема отпуска, за да бъда до нея и да й помагам, но искам да знам какво да очакваме.
milmich го е описала.  Самод да допълня, че има и операции без сваляне на конци и тогава превръзката може да се махне няколко дни след операцията. Не знам при вас какъва ще е.

Бързо възстановяване и от мен!

Последна редакция: чт, 13 авг 2015, 14:47 от Мушмороче

# 136
Здравейте. Търся контакт с Онкологията намираща се до метро станция Мария Луиза. Приеха в сряда баба ми за операция, но с целия си "акъл" забравих да поискам номер. Баща ми 2 дни ходи да я види, но била в реанимация още и не позволяват. Доктор все нямало при неговите посещения и сме в пълно невидение. Сестра му казала, че всичко е минало успешно, но защо 2 дни в реанимация. Намирам в близост областен център по Онкология с диспансер, това ли е? Извинявайте за неадекватния пост, но съм притеснена и объркана.

# 137
  • В царството на игрите:)
Здравейте. Търся контакт с Онкологията намираща се до метро станция Мария Луиза. Приеха в сряда баба ми за операция, но с целия си "акъл" забравих да поискам номер. Баща ми 2 дни ходи да я види, но била в реанимация още и не позволяват. Доктор все нямало при неговите посещения и сме в пълно невидение. Сестра му казала, че всичко е минало успешно, но защо 2 дни в реанимация. Намирам в близост областен център по Онкология с диспансер, това ли е? Извинявайте за неадекватния пост, но съм притеснена и объркана.
На метростанция "Мария Луиза" се намира V градска болница, в която пък се помещава областния /за София - област/ Онкодиспансер. Трябва да търсиш контакт с V градска, където по всяка вероятност е оперирана баба ти, а не с Онкология Peace

# 138
Благодаря. Баба я преглеждаха в диспансера, после я приеха в гинекологията в същата сграда. Казали са на баща ми, че е на горния етаж в реанимация. Намирам телефон на гинекологична клиника към 5та градска, предполагам е това?

# 139
Баща ми е с коремна операция без усложнения и 3дни реанимация. Това да не те тревожи  Peace

# 140
Благодаря за успокоението, Камалия.
Така и не открих актуален телефон, звънях и в 5та градска, поне на 3 номера, никой не вдига.

# 141
Аз след операцията чаках проф пред кабинета му да чуя как е минала операцията/ Дървеница/. В реанимация ме пускана всеки ден за 10 мин,но той не беше на себе си от упойката.

# 142
Аз съм оперирана в Пета градска , но моя хирург вече не оперира там. А престоя в реанимация си е нормален, според мен, за такъв тип операция. Лежах с една дама, която си правеше гинекологична операция и нея я държаха в реанимация.

# 143
Някой да е чул нещо, че докато провеждаме химиотерапия не трябва да сме близо до наскоро ваксинирани бебета и деца?

# 144
Не съм чувала, но вероятно е заради спада на имунитета. Не знам доколко ваксината може да зарази околните.

Момичета, с протокол изписват ли нолвадекс или само тамоксифен? Тимчева ми изписа нолвадекс и се чудя да ходя ли при онколожката ми в диспансера където ми е досието.

# 145
  • София
Всички хормонални лекарства за нас се покриват изцяло от здравната каса.

# 146

Н

Всички които пият нолвадекс си го купуват,предимно от Турция. В Пловдив дават протокол само за тамоксифена.

# 147
Veniz, би ли ми казала от къде и на каква цена си купувала Золадекс? Трябва ли ми рецепта за него? Май ще си го купувам, докато ми го отпуснат от ЗК. Моят лекуващ лекар е от два месеца в болнични и се опитвам сама да се оправям - ходя да досаждам на другите лекари, изисквам си изследвания, скенера, хормоналната терапия... много ми е криво, че точно сега останах без лекар. И понеже съм закъсняла с протокола за Золадекс, ще си го купувам първия месец.

# 148
milmich и Мушмороче, много ви благодаря за отговорите!
Сега пък ново притеснение излезе, на ренгена се видя нещо в белия дроб, последва скенер, който показва няколко лезии, всичките под сантиметър. Буквално си изкарах акъла, но се поуспокоих малко като прочетох това:
Breast cancer cases with sub-centimeter indeterminate pulmonary lesions and no evidence of metastases elsewhere are unlikely to represent metastatic disease. (http://meeting.ascopubs.org/cgi/content/short/26/15_suppl/617)
Случвало ли се е на някой подобно нещо?

# 149
Даниела, в Марешки е 142 лв, обикновено го доставят за 1
ден.Не искат рецепта, само казваш че го искаш на свободна
продажба. Ако нямаш още цикъл може да си изчакаш протокола.

Общи условия

Активация на акаунт