Борбата с рака - духовното оцеляване и физическото преодоляване - 39

• 121 677
  • 775
  •   1
Отговори
# 300
vkas доколкото на мен ми е известно (може и да греша) хормоналната "терапия" реално не лекува нищо - само блокира дейността на яйчниците. Казаха ми, че след 5 години такава "терапия"  ще ми "спрат" яйчниците, не знам как - сигурно с операция. Това било стандартна процедура. Затова Д_Ива ти каза, че по-добре е да нямаме такива рискови органи.
Пак доколкото знам по здравна каса безплатно нолвадекс не се изписва, а тамоксифен, който е много по-евтин. Поне така беше до преди година и половина. Тамоксифен (нолвадекс)+золадекс май се изписва на по-младите жени. На мен цикълът ми спря само с тамоксифен веднага. http://spisaniemd.bg/md/2006/12/hormonalno-lechenie-na-rak-na-ga … i-predi-menopauza
Виж на 1ва страница на темата има доста инфо. Тук също - http://www.oncobg.info/

# 301
Благодаря ти, Фри за споделеното мнение. Бих искала да те попитам ти на колко години си? как ти се отразява като странични ефекти лечението с Нолвадекс?
Впредвид това, че не лекува хормоналната терапия защо тогава има риск за яйчниците и матката по време на пиема на нолвадекс, както и след 5 години като се спре?

# 302
vkas - аз съм на 50г и от ноември 2013 съм на тамоксифен и впоследствие на нолвадекс. Не съм имала никакви странични ефекти. Като започнах да го пия ми спря цикъла веднага и влезнах в критическата със всички симптоми - вълни, сухота и болки в костите. За да се спася от вълните си купих климатик, сухотата беше временна, сега нямам проблеми. Миналата година си правих изследване на костна плътност и вит. Д - казаха ми, че имам остеопения. Пия вит. Д, калция ми е в норма, спортувам 1-2 пъти седмично, въобще нямам грижи засега да чукам на дърво.
Доколкото разбрах след 5-те години прием на нолвадекс ще ми махнат яйчниците.
А са рискови - предполагам защото произвеждат естроген от който се предизвиква рак като твоя и моя и може би защото са податливи на метастази, не знам.
Малко е жалко, че ще ти се наложи да влезеш в критическата на 41, но все пак съгласи се, че е по-добре да си известно време с някакви търпими проблеми в критическата (5-10 месеца), но жива. И - ако не съвсем здрава, то поне достатъчно силна за да си отгледаш децата и да си полезна в семейството...

# 303
Унна, Иве, благодаря ви Hug.
Зрение почти нацяло нямам, виждам само някакви размазани петна с долната част на окото.
За сега ме успокоиха, че не е метастаза от гърдата, дано да не е нещо сериозно.
В Пловдив не знам къде е добре да се прави ЯМР, сега сядам да чета и да звъня да разпитвам.

# 304
  • В царството на игрите:)
Малко е жалко, че ще ти се наложи да влезеш в критическата на 41, но все пак съгласи се, че е по-добре да си известно време с някакви търпими проблеми в критическата (5-10 месеца), но жива. И - ако не съвсем здрава, то поне достатъчно силна за да си отгледаш децата и да си полезна в семейството...
Е, някои сме в критическа от 35 години, но пък сме живи, което е голямата цел на лечението Mr. Green
vkas, не разбирам защо искаш да проучиш всички странични действия на хормоналната терапия. Така няма ли да очакваш да се появи всеки един от симптомите.? Grinning Искам да те попитам къде се лекуваш и къде си оперирана? Много млада ми се струваш, за да си само на хормонална терапия без нищо друго, но това,разбира се, е непрофесионално мнение Simple Smile
И най - важното е да се запази присъствие на духа!!!!!
 Veniz, от опит ти казвам да настояваш за контраст, когато ти правят ЯМР!

# 305
Здравейте пак, момичета,

В София съм оперирана.Нямам друга терапия, защото ми махнаха гърдата, а образуванието беше малко 5мм.Хер-а също ми е отрицателен - т.е рака ми е изцяло хормонозависим. Моите притеснения не идват от влизането в критическата, а от това, че имам 1 яйчник, който е по принцип поликистозен и матка, която и без прием на хормони е миоматозна - което автоматично означава, че прием на нолвадекс ще доведе до израждане на тези образувания отново...и това ще наложи още от сега махане на тези органи.

# 306
  • В царството на игрите:)
...че имам 1 яйчник, който е по принцип поликистозен и матка, която и без прием на хормони е миоматозна - което автоматично означава, че прием на нолвадекс ще доведе до израждане на тези образувания отново...и това ще наложи още от сега махане на тези органи.
Ами целта на хормоналната терапия е тези органи да не работят. Иначе казано - химическа кастрация. Който има късмет от тази изкуствена менопауза, влиза в естествена, та в този смисъл защо не го махнеш този яйчник, че да не го мислиш. Мисля, че в твоя случай хистеректомията е много добро решение!

# 307
  • София
Аз бях на 39 години, като ми махнаха и двете гърди. Месец след това ми махнаха и яйчниците.
 След това пих тамоксифен, правиха ми лъче и химиотерапия. Две години след това направих рецидиви и на двете гърди. След това отново химии и лъче и продължиха нолвадекс. Пих го пет години. До 2007 година бях в ремисия и отново направих рецидив.
Преди една година спрях Летрозол по свое желание.
И сега се ослушвам...

# 308
Аз бях на 39 години, като ми махнаха и двете гърди. Месец след това ми махнаха и яйчниците.
 След това пих тамоксифен, правиха ми лъче и химиотерапия. Две години след това направих рецидиви и на двете гърди. След това отново химии и лъче и продължиха нолвадекс. Пих го пет години. До 2007 година бях в ремисия и отново направих рецидив.
Преди една година спрях Летрозол по свое желание.
И сега се ослушвам...

Точно тези са причините, които ме притесняват и мен, защото знам, че всички проблеми дойдоха след махането на яйчника ми преди време, а сега имам и махната гърда....и ако още се маха не мисля, че ще има излизане от въртележката рецидив...

# 309
Точно тези са причините, които ме притесняват и мен, защото знам, че всички проблеми дойдоха след махането на яйчника ми преди време, а сега имам и махната гърда....и ако още се маха не мисля, че ще има излизане от въртележката рецидив...

А защо реши, че проблемите са следствие на отстраняването на яйчника? Те може да са се появили във времето след махането му, но едва ли това ги е породило.

# 310

А защо реши, че проблемите са следствие на отстраняването на яйчника? Те може да са се появили във времето след махането му, но едва ли това ги е породило.

Защото лекари това ми казаха...

# 311
........  А защо реши, че проблемите са следствие на отстраняването на яйчника? Те може да са се появили във времето след махането му, но едва ли това ги е породило.
и според моето много скромно и некомпетентно мнение е обратното - болните яйчници са предизвикали всички проблеми в миналото, а сега дори и рак.

# 312
  • Русе
Veniz, а ти при добър очен лекар ли ходи,защото аз миналата година така изведнъж започнах
да виждам замъглено, надалече въобще спрях да виждам и  като ходих на лекар се оказа че
имам пердета и на двете очи.Между другото в листовката на тамоксифена пише че макар и рядко
се получават мътнини и пердета в очите.Естествено веднага отидох в онкото да питам и ми
казаха че не било от тамоксифена и за първи път чували това newsm78Е да де ама съм на 50г
и очния лекар твърдеше че е от лекарствата.И ходих миналата есен във Варна,махнах едното перде, сега юни махнах и другото и съм ок.Така че първо се прегледай добре преди да ходиш
на ЯМР.

# 313
Дианжели, ходих в Луксор, уж имали много модерна техника там, а и всички
доктори били добри. Казаха, че може би има нещо, което притиска очния нерв и препоръчаха
ЯМР. Много се надявам да е нещо с очите, но утре така или иначе записах час за ЯМР и ще стане
ясно (440 лв щяло да струва с контраст).
Аз пих Нолвадекс до април месец и понеже въобще не ми понасяше, повръщах от него, ми го смениха
с Киареста. Сега гледам  листовката на киарестата, че не пише нищо за ефект върху очите. Загубих зрението с дясното око сякаш изведнъж, то това било притеснителното.
Стискайте палци утре на обяд Simple Smile

# 314
Момичета, а има ли тук сред вас такива при които след 5години на нолвадекс не са махнати яйчниците и матката и нямат проблеми след това?

Общи условия

Активация на акаунт