Борбата с рака - духовното оцеляване и физическото преодоляване - 39

• 121 554
  • 775
  •   1
Отговори
# 585
Ако съм на постоянен договор ще е добре, но аз съм на временен и освен това, като започвах попълвах декларация, че не съм болна от диабет, рак и т.н. ooooh!

# 586
Ооо определено не искам да оставям на държавата нищо, което ми се полага. Аз така или иначе съм си внесла и ще внасям тези пари чрез осигуровки. Просто написах какви са ми усещанията за този ТЕЛК, но сигурно ще ги превъзмогна де. Ще се наложи да свикна с мисълта, че вече не се водя здрава в "очите" на здравната система.
А каква е тази минимална сума? Аз работя от 9г и сигурно ще е по-висока, но поне да знам от каква сума се стартира.

Арми, ама ти не си ги излъгала. Вече не си болна от рак. Каквото било, било., вече са го махнали Hug
Иначе като си на времен договор нямам представа как е. Ама пък и те нямат право да те карат да попълваш такива декларации май!

# 587

*НОИ (Национален Осигурителен Институт)

Не ме мрази!

Аз също мисля като теб-щом се дава от държавата, защо да не се вземат? И 100 лв да са, все е помощ за всеки. Определя се от стажа, от заплатата, от всичко. Не можем да кажем точна сума. И аз мисля,че не си излъгала, защото животът ни е динамичен. И едва ли си се разболяла, за да ги излъжеш.

# 588
  • Русе
Мисля, че минималната сума е около 160 лв,но зависи най-вече от плащаните осигуровки и по-малко
от стажа, моя позната получаваше по 400 лв bouquet

# 589
АА,не, аз получавам по-малко от посочената сума

# 590
  • Plovdiv, Bulgaria
И аз съм на мнение, че работодателя се уведомява писмено с изпращане на решението от ТЕЛК.

Чл. 319. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г., доп. - ДВ, бр. 108 от 2008 г., изм. - ДВ, бр. 41 от 2009 г., в сила от 01.07.2009 г.) Работниците и служителите с трайно намалена работоспособност 50 и над 50 на сто имат право на основен платен годишен отпуск в размер не по-малко от 26 работни дни.

Чл. 333. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 110 от 1999 г., изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) В случаите по чл. 328, ал. 1, точки 2, 3, 5, 11 и чл. 330, ал. 2, т. 6 работодателят може да уволни само с предварително разрешение на инспекцията по труда за всеки отделен случай:
1. (изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г., изм. - ДВ, бр. 108 от 2008 г.) работничка или служителка, която е майка на дете до 3-годишна възраст;
2. трудоустроен работник или служител;
3. работник или служител, боледуващ от болест, определена в наредба на министъра на здравеопазването;
4. работник или служител, който е започнал ползуването на разрешения му отпуск;
5. (нова - ДВ, бр. 48 от 2006 г., в сила от 01.07.2006 г.) работник или служител, който е избран за представител на работниците и служителите по реда на чл. 7, ал. 2 и чл. 7а, за времето, докато има такова качество;
5а. (нова - ДВ, бр. 27 от 2014 г.) работник или служител, който е избран за представител на работещите по безопасност и здраве при работа от общото събрание или от събранието на пълномощниците по реда на чл. 6, за времето, докато има такова качество;
6. (нова - ДВ, бр. 57 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) работник или служител, който е член на специален орган за преговори, на европейски работнически съвет или на представителен орган в европейско търговско или кооперативно дружество, за времето, докато изпълнява функциите си.
(2) В случаите по т. 2 и 3 на предходната алинея преди уволнението се взема мнението и на трудово-експертната лекарска комисия.

Не съм наясно, когато договорът е срочен, най-добре е да се попита в Инспекцията по труда за защитата.

# 591
Да, моите работодатели бяха получили копие от ТЕЛКа от тях директно.

# 592
  • София
Аз не обявявам вече 15 години, че съм с ТЕЛК (не работя на държавна работа... при това съм и химик и ще ме карат да им доказвам, че не работя във вредна среда... не че ги интересува... ама "полезна" химия има ли). Като се явявам на ТЕЛК обявявам "В момента не работя".
На работодателите ще им настръхват косите, че ще плащат болнични, допълнителни отпуски и т.н.

Мушмороче, вземи всичко, което ти се полага!

# 593
Мамицата, в такъв случай, получаваш ли пенсия?

# 594
  • София
Мамицата, в такъв случай, получаваш ли пенсия?

Получавам. Но когато се пенсионирах по болест, не работех.)

# 595
  • В царството на игрите:)
На работодателите ще им настръхват косите, че ще плащат болнични, допълнителни отпуски и т.н.
Работодателите не изплащат болнични, така, че за тях това няма значение /изключение правят първите 3 дни, но те са 75%/, а допълнителната отпуска ти се полага, но не е сигурно, че ще ти я дадат. Най - важни са данъчните облекчения, които при мен качват осезаемо заплатата. Иначе моята пенсия с 19 год. трудов стаж е 133 лв., но берекет версим! Влиза ми в работа и не роптая!
Никъде по света няма понятие "Инвалид с право на работа", така, че не знам и тук до кога ще съществува!

# 596
Работодателите не изплащат болнични, така, че за тях това няма значение /изключение правят първите 3 дни, но те са 75%/, а допълнителната отпуска ти се полага, но не е сигурно, че ще ти я дадат. Най - важни са данъчните облекчения, които при мен качват осезаемо заплатата. Иначе моята пенсия с 19 год. трудов стаж е 133 лв., но берекет версим! Влиза ми в работа и не роптая!
Никъде по света няма понятие "Инвалид с право на работа", така, че не знам и тук до кога ще съществува!

Както е тръгнало...и при нас му се вижда края Cry

# 597
защо да му се вижда края? има ли нещо ново, което да не съм разбрала?
Моите счетоводители ме мотаят с "данъчните облекчения", още не съм взела 1 ст...
А 6те дни допълнителна отпуска въобще не мисля и да ги споменавам, те нормалните 20 дни едвам ни ги дават...

# 598
  • В царството на игрите:)
Да, ама като го имаме не го оценяваме. Разбира се, нещата биха били много по - иначе, ако не се лъжеше безогледно и не се давах телкове на хора с високо кръвно и с пъпка на носа...Мушморочето се чуди дали да се яви на ТЕЛК, въпреки, че е със сериозно заболяване, а има хора, които са здрави като бикове и си ги вземат и хич не им пука, от това, че насила са се направили болни!
Като ги спрат, ще си се сърдим на себе си, както винаги!

# 599
Да, ама като го имаме не го оценяваме. Разбира се, нещата биха били много по - иначе, ако не се лъжеше безогледно и не се давах телкове на хора с високо кръвно и с пъпка на носа...Мушморочето се чуди дали да се яви на ТЕЛК, въпреки, че е със сериозно заболяване, а има хора, които са здрави като бикове и си ги вземат и хич не им пука, от това, че насила са се направили болни!
Като ги спрат, ще си се сърдим на себе си, както винаги!

E това не го разбирам значи. Да си здрав като бик и да се правиш на инвалид. Сигурно за определени хора това са сериозни доходи в семейния бюджет и са си помощ ако нямат други доходи, но си е грехота така да се изкарваш болен за тези пари. При мен пък обратното. Опитвам се да мисля за себе си вече като здрава и направо ме е страх да похарча инвалидна пенсия за лични нужди. Сякаш ще призная и пред себе си, че съм инвалид, а се опитвам да не мисля за себе си като такава и да си призная за момента изобщо не се чувствам такава.
Но мисля да ги взема де. Нямам намерение да ги оставям на държавата, която до сега и без това само взима от мен и нищо не получавам. Ще им намеря приложение.

Общи условия

Активация на акаунт