Нараства ли социопатията сред българската младеж ?

• 75 183
  • 1 926
  •   1
Отговори
# 855
  • Ямбол
Наистина ли сравняваш това, да оставиш детето си да играе около теб за час и това да го зарежеш при първия срещнат и да си духнеш на хиляди колометри с месеци, Дана?

# 856
  • по пътя
Не разбирам какво стана в тая тема и какво общо има тук съпругът на Чък и как е възможно да няма капчица съчувствие към чуждата трагедия на една нещастна жена с труден живот. Недоумявам наистина. И защо така се получава, че винаги обществото озверява и напада именно жертвата, слабия и то с някакво садистично удоволствие-"вижте я каква лоша майка, каква е неморална", нали не забравяме, че в описанията към другите разкриваме себе си и собствената си душевна пустота, не е розова картинката като гледам. Sad

# 857
  • София
Единствената разлика е, че не е самотен родител. И за това ли е пак виновна тя?...

Ама виновна е, разбира се. Вече го написаха някои. Самотен родител все още е мръсна дума.

Не е мръсна дума, това откъде го измисли? Това са обстоятелства, с които човек се съобразява, когато организира живота си. Още повече, че детето е малко, а поведението на майката с оставянето на детето на чужди хора е системно.

Дана, това през какво е преминала майка му, трябва да го обясниш на детето в реанимацията. Мислиш ли, че ще го боли по-малко от това? Примерът с педофила няма връзка, защото това с педофилите е съвсем друга работа.

Мамабоо, аз останах с впечатление, че още от самото начало идеята е била момчето да гледа детето, а не бащата, тя се е обърнала към бащата, а той е предложил сина. Бащата щях да ги наглежда, да минава през апартамента, защото той живее на друго място. Това е била уговорена постъпка, особено ако е вярно, че момчето е живяло преди това известно време там преди заминаването, а уговорката е била за доста дълго време, защото майката се е върнала заради инцидента, детето е било с това момче повече от три седмици.  Колкото до добрите намерения, както се казва, пътят към ада е постлан с добри намерения.

# 858
Ох, Дана, никой не излива злоба срещу майката. Просто решението и е очевидно грешно. Няма сравнение с оставяне на деца на баба и дядо. Роднините са хора, които познаваш от години и те познават детето.

Тази майка няма роднини и е най-логично да потърси сигурен вариант за детето. Този вариант не изглежда сигурен и без да се беше случило нещо.

Никой не твърди, че е лесно да си самотен родител, а още повече без помощ, но функцията "родител" включва осигуряване на адекватна грижа и безопасност, което липсва. Детето, и оставено на баба можеше да пострада, но тогава мненията щяха да са различни, защото обстоятелствата биха били различни.

Аз лично много съчувствам на майката и искрено искам детето да се възстанови напълно, а на нея да се окаже помощ. Не одобрявам отнемането на деца, освен при много тежки обстоятелства. Някои хора имат нужда от помощ, за да се научат да бъдат родители. не на всички е вродено и това, че е допуснала грешка не би следвало автоматично да води до отнемане на детето. Има родители с психични проблеми, на които се оказва помощ и се справят с отглеждането на децата си.

Повечето пишещи имаме що-годе функциониращи семейства и от тази гледна точка ни е трудно да си представим как живеят някои деца (в порутени къщи, без инфраструктура, болни родители). Не е решение отнемането им, защото се видя до къде води институционализацията.
Няма как обаче да не се коментира действието или бездействието на майката, когато то е неадекватно.

# 859
  • София
Всички въпроси от рода ние дали бихме постъпили като майката са неадекватни, защото на тях може да отговори само човек, който е на мястото на Невена - самотна майка, без близки роднини, цял живот музикант. Ако има такъв в темата, да разкаже как се е преквалифицирал.

Затова написах, че познавам достатъчно самотни майки, на които и през ум няма да им мине да постъпят така и пак си отгледаха децата. Сами. И докато децата им бяха малки, всяка вечер си бяха вкъщи. Да, те не са цигуларки, основателни на групи, шарени. Дори доста от майките, които познавам нямат собствени жилища, а живеят под наем.

# 860

Не се ядосвайте на БС. Тя е ангел - пазител на изпадналите зад борда души. Майката на Меган,
Никога в този форум не съм споделяла лични неща. Така, че не ме намесвай ако обичаш без да ме познаваш и не определяй майка ми като "изпаднала зад борда душа".

Ти какво общо имаш? Става въпрос за детето, което отнеха от майка му в Англия.  ooooh!

# 861
  • по пътя
Напротив злоба се излива и не просто злоба, а си е чиста вендета. Сгрешила е-дайте да я убием с камъни. И това не е само в тая тема, това е в повечето теми. Нима сме толкова слепи и озверели, че не разбираме, че всички сме така тясно свързани.Като онова с крилото на пеперудата и бурята. Моите грешки и избори са свързани с тези на всички останали, както и обратното. Да си мислим, че грешките и лошото се случва само някъде там на другите е незряло, всички ние като общество и поотделно сме виновни за това, което се случва и мисля, че е излишно да се самоизяждаме в поредната тема. Съчувствието и съпричастността са ни по-трудни от осъждането и критиката.

# 862
Не разбирам какво стана в тая тема и какво общо има тук съпругът на Чък

Той няма нищо общо, само питах дали аз със се водила сам-саминка майка с деца като съм била по половин година сама, но онази потребителка реши, че мъжът ми е същият като Невена, защото зарязал децата си на ... майка им.  Flutter

# 863
Честно, не виждам никаква злоба (единични постове имаше да и се отнеме детето и да я съдят). Повечето казваме, че преценката и е неадекватна, а за това няма спор ми се струва. Всички искат детето да се оправи и много хора се възмутиха от "приятелите" и, които са били запознати с положението и, но не са и помогнали по никакъв начин, било с помощ за детето, било със съвет, че не е редно да го оставя на пубертет.

# 864
  • София
Това с крилото на пеперудата е много хубава метафора, но с твръде ограничено действие. Твоите постъпки като последствия засягат теб и най-близките хора около теб. Няма как да засегнат комшиите, ако не е пряко свързано с тях. Е, да, ако отрежеш тока на входа, комшиите няма да имат ток и може някой да пропусне нещо, което е жизненоважно за него, но това са вече спекулации. Хич не се и опитвай да хвърляш вината на "всички ние, цялото общество", защото няма как всички ние да сме виновни за нечии лични решения. В най-добрия случай адресирай претенциите си към близкото обкръжение на майката - нали има приятели, сума народ се е разписал в нейна защита, те къде дрямаха толкова години? Или сега е много лесно да си напишеш тъпото именце в някаква група и да си изчистиш съвестта? Колко от тези хора са били загрижени за нея реално? Айде, без претенции към обществото! Жената има собствено жилище, детето е прието в държавна градина, която не е през девет планини в десета, имала е пари с такси да го води на ДГ (колко от вас във финансови притеснения си водят децата на градина с такси?), какво още? Тази жена всъщност хич не е за ожалване, не е останала на улицата и да няма кой да гледа детето денем. Да вземем на ротационен принцип ние да й гледаме детето по три месеца, а? Ти ли ще си първата?

# 865
Аз не мога да дам адекватно мнение - първо никога не ми се е налагало да работя в чужбина. Нищо не ме е разделяло от децата. Дори само заради това. Успяла съм да намеря свестни гледачки - пак късмет и обстоятелства. Наложи се да се разведа и да се оправям сама, без никакви роднини, но знаех, че ако ми се случи нещо неочаквано, роднините на бащата биха гледали децата, ако им ги оставя. Не ми се е наложило, но ако беше, имах варианти! И пак ми е било много трудно на моменти - при всичките тези плюсове. Е как да обвиня аз жена, която няма родители, няма родители на бащата, няма никой? Много е лесно отстрани.

Andariel, и аз имам такива приятелки, които всяка вечер бяха вкъщи и сами си отгледаха децата. Но това е само на пръв поглед. На втори откриваш, че децата им са били уикенди и цели седмици и при бащите, че са гостували и на двата чифта баби и дядовци, че понякога са оставали да преспят у съседката и т.н. Едно е, като има намесен баща и роднините му, та дори и да са разделени с майката, друго да го няма въобще бащата и всичката му евентуална подкрепа.

# 866
Да ѝ отнемат детето и/или да я съдят злоба ли е? Те много злобни били значи институциите и въобще обществото по белите държави.
Авторките на подобни умозаключения да проверят пак значението на думите, които употребяват.

# 867
Не разбирам какво стана в тая тема и какво общо има тук съпругът на Чък

Той няма нищо общо, само питах дали аз със се водила сам-саминка майка с деца като съм била по половин година сама, но онази потребителка реши, че мъжът ми е същият като Невена, защото зарязал децата си на ... майка им.  Flutter

Joy На подобни им липсват логическите връзки ама нейсе Simple Smile. (Като знам как изглеждаш и колко е голям синът ти верно на млада девойка ги е оставял мъжът ти  Hug).

# 868
Всички въпроси от рода ние дали бихме постъпили като майката са неадекватни, защото на тях може да отговори само човек, който е на мястото на Невена - самотна майка, без близки роднини, цял живот музикант. Ако има такъв в темата, да разкаже как се е преквалифицирал.

Затова написах, че познавам достатъчно самотни майки, на които и през ум няма да им мине да постъпят така и пак си отгледаха децата. Сами. И докато децата им бяха малки, всяка вечер си бяха вкъщи. Да, те не са цигуларки, основателни на групи, шарени. Дори доста от майките, които познавам нямат собствени жилища, а живеят под наем.

Aма те НИТО един роднина ли нямаха? Сираци? (Това по информация от медиите, не я познавам лично). Щото аз имам и няколко познати със съпрузи, които бълваха змии срещу собствените си родители, че си "живеели" живота и познатите ми нямало кой да им гледа децата.  Аз самата съм отгледана от баба и дядо, като ме взе майка ми при нея да ходя в първи клас, все едно чужд човек ме взе - не знаех дори, какво да й говоря (тя беше сама, нищо че имам и баща). Гледаха ме после пак баба и дядо - редуваха се по месеци наред да живеят в дома ни.
Никой, който не е в същото такова положение като тази нещастна майка, не може да съди, просто защото не му се е налагало да избира.

# 869
Темата е пълна със злоба, защото има обиди към самотните майки, че нямали адекватни преценки за хората, както за мъж, така и за гледачи. И така да е, не заслужават да им пребиват децата. Стигна се до дъното, че и по-надолу, с въпроси защо въобще го е родила, като не може да го гледа.

Общи условия

Активация на акаунт