Нараства ли социопатията сред българската младеж ?

• 75 655
  • 1 926
  •   1
Отговори
# 1 110
  • София
в своя пост аз питах нещо - в твоята чужбина какво щеше да се случи с Невена и детето, ако тя живееше там по същия начин, както тук? Според теб щяха ли да я посрещнат с нова работа на тепсия, с безплатна бавачка за по месец-два-три? Или щяха да й насвият сърмите, че си оставя детето на бавачки и я няма по чужбините. И да допълним евентуално присъствието на детето по кръчмите, докато майка му свири на сцената (и то кръчми, в които се сервира алкохол)? Да не говорим, ако детето беше пребито и в реанимация, според австрийските закони социалните какво щяха да направят?

# 1 111
Ужасна е историята с малкото детенце и се моля да се оправи възможно най-цялостно.
Това, което мен лично ме обърква е, как такова решение, да си оставиш детето така, се комуникира само през призмата на "справедливо отношение към самотните майки и тяхното развитие и право да имат кариера'? Чудя се - имаш дете, а нито един близък или роднина, на когото да го оставиш. Ами, да, не мислиш, че гледачите му ще го докарат до полумъртво състояние. Но не помисляш ли дали няма на теб нещо да ти се случи? Пълната, ясна отговорност, че ти си единственият човек, който това детенце има. А ако катастрофира самолета, ако се удавиш, ако загинеш? НЕ следва ли да прецениш рисковете и за себе си, когато се появи възможност, на която хич не ти се иска да откажеш? Неадекватността не започва ли още оттук? Ако действително (понеже лично не го срещнах) има Невена собствено жилище и градина за детето, то този екзистенц - минимум, за който се твърди, че тя се е опитвала да подсигури на детето си, го е имала. Кой точно е този договор, който не може да се прекрати/отложи, пред който слагаш живота и сигурността на детето си? Около мен, а и аз самата, има много хора, които отказаха много по-привлекателни оферти в името на сигурността на децата си и личното участие в отглеждането им. За мен в историята има скрити все още неща, които ще дадат светлина защо са взети тези решения.
Какво означава, че определени групи трябва да имат облекчения и да им се съдейства? Пазарът е отворен - даваш уроци по цигулка, ставаш учител, отваряш школа, ставаш продавачка, детегледачка, болногледачка. Работа има, въпросът е как приоритизираш важните неща. Лично за мен е по-адкватно и разумно да съм всеки ден с детето си, макар и след работа, или да работя нещо допълнително и понякога вечер да ме няма, но да имам ежедневен контакт с детето и отблизо да следя всичко, което се случва в отглеждането.
А всички онези приятели в групата във ФБ, които я познават и застават зад нея - те къде бяха, когато тя нямаше на кого да остави детето? Просто питам.

# 1 112
в своя пост аз питах нещо - в твоята чужбина какво щеше да се случи с Невена и детето, ако тя живееше там по същия начин, както тук? Според теб щяха ли да я посрещнат с нова работа на тепсия, с безплатна бавачка за по месец-два-три? Или щяха да й насвият сърмите, че си оставя детето на бавачки и я няма по чужбините. И да допълним евентуално присъствието на детето по кръчмите, докато майка му свири на сцената (и то кръчми, в които се сервира алкохол)? Да не говорим, ако детето беше пребито и в реанимация, според австрийските закони социалните какво щяха да направят?
Aко тя го беше пребила със сигурност щяха да и го вземат. Ако детегледач/ка го направи - не знам.
Но имай предвид, че в Австрия социалната система е много по-различна и там на майките не им се налага да избират между чистачка за 500 лв и музикант на кораб.
Много от майките, които са взели някакви решения ако живееха в Австрия биха взели доста по-различни решения и биха живели по различен начин.

Luisa Kaestner, не е нужно да работиш на кораб за да ти се случи нещо. Може както си стоиш пред блока и да мине някой пиян шофьор и да те размаже на асфалта.

# 1 113
  • София
Верно? Какво щяха да й предложат? Да й кажат, пътувай, моме, по широкия свят, няма страшно, ние ще ти осигурим бавачките, и детската градина, и храната, и всичко! Ти си цигуларка, разнасяй красотата на музиката по корабите за радост на пасажерите! О, ама ти е малко да работиш като чистачка! Е, как, бива ли цигуларка да се занимава с такава низка работа! И хоп, най-малко ще я поканят във Виенската филхармония и ще й осигурят музикална кариера!
Хайде, разкажИ ни за социалната система! С удоволствие ще го прочетем. Какво щеше да предложи социалната система на Невена?

Та, ти така и не ми отговори какво щеше да се случи с Невена, ако живееше в твоята чужбина така, както тук. Не тя какви решения би взела, а какви решения щяха да вземат социалните. Не извъртай, такива номера не ми минават!

# 1 114
Детските градини във Виена са безплатни за всички деца.
В Австрия щяха да и дават достатъчно пари за да може да живее с детето си и без да работи, а тя ако иска да е музикант, то никой нямаше да я спре.
По корабите нашите музиканти ходят за пари и по принуда, а не понеже не са ги взели на работа в софийската филхармония

# 1 115
  • София
Брей, че направо да вземат всички там да ходят! Другарки, комунизмът е построен.... в Австрия! От всеки според възможностите - всекиму според потребностите

И пак избяга от най-важния въпрос - какво щеше да се случи с Невена, ако в Австрия живееше така, както живее тук. Как щяха да реагират социалните, ако цялата случка се беше разиграла там? Защото, аз пък да ти кажа, ако имаш пари за хляб, ти се иска да имаш пари и за салам, та за корабите пак не е сигурно дали нямаше да пътува. Или щеше да иска да си прави турнета с групата, за да опитат да пробияят.

# 1 116
Брей, че направо да вземат всички там да ходят! Другарки, комунизмът е построен.... в Австрия! От всеки според възможностите - всекиму според потребностите

И пак избяга от най-важния въпрос - какво щеше да се случи с Невена, ако в Австрия живееше така, както живее тук. Как щяха да реагират социалните, ако цялата случка се беше разиграла там? Защото, аз пък да ти кажа, ако имаш пари за хляб, ти се иска да имаш пари и за салам, та за корабите пак не е сигурно дали нямаше да пътува. Или щеше да иска да си прави турнета с групата, за да опитат да пробияят.
https://www.wien.gv.at/bildung/kindergarten/foerderungen-eltern/ … kindergarten.html
Скрит текст:
Der Besuch in städtischen und privaten elementaren Bildungs- und Betreuungseinrichtungen in Wien ist für alle Kinder bis zum Beginn der Schulpflicht beitragsfrei oder stark vergünstigt, da die Stadt Wien den Elternbeitrag fördert.

Не съм избягала от въпроса и ти отговорих. Сега остава само да го прочетеш.  Simple Smile

# 1 117
Не е съвсем така, говоря за оценка на риска при планиране и реализиране на необичайно събитие. За мен си правиш сметка да живееш с повишено внимание, така че рисковете за теб като единствен родител, поне онези, които можеш да предвидиш, да са сведени до минимума. Заминаване в чужбина и работа на кораб имат съпътсващи много усложнения и не са същите, каквито ако си продавачка в съседния магазин или учителка в училище.
А ако говорим за системата, то предпоставяме,че най-голямата грешка на Невена е, че не е емигрирала, за да живее някъде, където социалната система ще я подкрепя. Има дом, нали? Има детска за детето, нали? Колко точно е на ръба на мизерията и този ръб предполага различни решения за нея, мен, вас.

# 1 118
  • София
Не, не ми отговори! Започна да обясняваш, че щяла да вземе други решения. Аз те пимат друго - с тези решения и този начин на живот какво щеше да се случи с нея. Ако си забравила да напомня - самотна майка, живее в собствено жилище, детето е в държавна детска градина, майката е цигуларка в рок0група, често вечер свири по кръчмите (има слухове, че детето неведнъж е било там вечер с нея), пребивава в чужбина между седмици и месеци с различна честота на пътуванията, като през това време за детето се грижат различни бавачки. Последния път детето е пребито от двама младежи, единият от които е бил нает да се грижи за 3-годишното дете, вече почти месец с уговорка да се грижи за 3 месеца, но се случва побоят и детето е  в реанимация.
Е, при такава характеристика на майката как най-вероятно щяха да реагират социалните служби в Австрия?

е, тя, социалната система ще я чака с отворени обятия! Какво щешее да даде социалната система и какво щеше да поиска в замяна? Няма безплатен обяд, пък дори от социалната система.

# 1 119
Какъв следва да е изводът за човек, който  тръгва, по тази твоя логика?

Капитан, механик, боцман, домакин, моряк, камериер и т.н. Общото е, че са морски хора, работят си професията и нямат нищо общо със случая на Невена.

А, моля, отговорните родители се грижат лично за децата си. Mr. Green Какво им пречи да си сменят професията, след като вече имат деца? Децата имат нужда и от бащино присъствие.

Ти сега започна да ми обясняваш, че мъжът ми и много такива като него са безотговорни ли?   Flutter Оставили си децата на жените, видиш ли ...  hahaha

Продължаваш да злорадстваш, че Невена няма мъж.

Ама разбира се! Даже аз й го отнех.  Flutter

# 1 120
В Австрия щяха да и дават достатъчно пари за да може да живее с детето си и без да работи, а тя ако иска да е музикант, то никой нямаше да я спре.

Под каква форма? Като майчински? Като детски? Колко пари? За колко време? (Детето е на 3) Интересно ми стана

# 1 121
В Швеция детето отдавна щеше да е отнето от социалните, а тук вземат ли го социалните, просто забрави да си го върнеш. Преди години на една българка, омъжена за швед им отнеха трите деца, защото постоянно се карали и децата се оплакали на учителките в градината. Децата не са били тормозени или малтретирани от родителите, но не им ги върнаха. Тук персонала в детските заведения е длъжен да разпитва децата периодично дали родителите пушат вкъщи, дали се напиват, има ли скандали вкъщи, дали ги удрят или бият, също ги оглеждат и за синини. Тук всеки съсед при най-малкото съмнение за нещо нередно, веднага ще те изпорти на полицията. Живея в блок с над 120 апартамента в един вход и всеки ден се вика полиция за най-малкото нещо, а ако някой има съмнение, подчертавам съмнение за дете в нужда, смятайте че социалните и полицията са цъфнали на секундата.

# 1 122
  • България-Швейцария
...живее в собствено жилище
Стига с това собствено жилище, бе, хора!
Като е собствено, да не смятате, че самО си плаща режийните?
Е, и моето е собствено, и знаете ли какво, за периода в който живея в него - 15 г. - само на Топлофикация (чумата да ги тръшне!) съм платила по груби сметки над 30 хиляди лева, а може и по-висока да е сумата, между 1800 и 2400 ме chargе-ват за отопление и топла вода на година и без да има малко дете в апартамента.
А сега ми кажете как се плаща това със заплата на продавачка/ чистачка/ каквато-и-да-било друга средностатистическа работа от 9 до 6, за да се преквалифицирам и да започна да се прибирам по светло поне веднъж в седмицата.
Другото, което ми избоде очите в над 70 стр. - много малък брой жени по собствено желание стават самотни майки, повечето биват зарязани в напреднала бременност, когато нямат особен избор.
Не е зле някои особено категорично изказващи се по темата да вземат да си преразгледат квалификациите.
Нищо лично към никого, но някои твърдения и непоколебима увереност ми идват в повече, нямаше и да се обадя иначе изобщо, и без това вече пиша рядко.

Леко съм изненадана от праволинейните и ограничени разсъждения у някои потребителки, имах друго впечатление от тях.
Аз също.

Последна редакция: нд, 26 юли 2015, 03:42 от CTramell

# 1 123
Нищо ненормално не виждам в това, да се обсъжда изборът на майката. Просто повечето хора не правят такъв избор.

Аз не я осъждам за избора и на работа, макар и много различен от моя. Ясно ми е, че с парите от три месеца свирене ще закрепи годината, но няма да са много повече от пари изкарани в София, като се извадят и 3800 лв за гледане.

Аз смятам, че се е предоверила на неподходящи хора и от информацията става ясно, че младежът е видимо неблагонадежден. Ако бях в нейната ситуация, знаейки че пътувам, понякога с кратко предизвестие, бих имала договор с агенция. Щях да прегледам СВта на поне 5-6 гледачи, да се срещна с тях и да ги наемам да гледат детето за по-кратки периоди, за да може то да свикне с тях. Все някой от тях ще е свободен, ако не, поне ще имам опция да наема през агенцията, където поне минимален подбор е направен.

Другото смущаващо е, че детето стои с нея в заведения късно вечер. Не е нормално. Аз не приемам отнемането на деца, освен ако няма драстичен повод, защото е доказано, че децата са по-добре в семействата си, дори и те да не са напълно функционални. В България се шири една митология за отнемане на деца ако едва ли не паднат от колелото. Няма подобни практики никъде. Ролята на социалните е първо да работят със семейството (дори то да е от един родител) и да се опитат да подобрят уменията на родителите. Нека не се заблуждаваме, не всички имат инстинкти и социални умения да са перфекти родители.

И това е, което се коментира, липсата на преценка на майката. Когато попитах Сирена дали би оставила детето си на 18 годишен, почти непознат младеж тя се измъкна. Каза, че би го оставила на чужда грижа. И аз, ако ми се наложи може би бих го оставила, но не и на ТАКАВА грижа.

Не познавам жената, но предполагам, че и е изключително трудно в момента и грешката и ще я преследва, дано да остане само споменът и да няма увреждания детенцето.

# 1 124
PURE, това, което разказваш е доста страшно  #Crazy Излиза, че заради един скандал между родителите могат да им отнемат децата  ooooh! Как ли се развеждат хората там тогава - все пак всеки развод е предшестван поне от няколко разправии?

Общи условия

Активация на акаунт