Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 38

• 81 062
  • 761
  •   1
Отговори
# 525
Lemy, Изобщо не ме вълнува дали си съгласна или не!!! Naughty Предполагам можеш да четеш?! Защото в по-долните редове стои: " Не натрапвам мнението си на никого..." Така, че миличка.... успокой топката сега!!! Stop
Не смятам да влизам в спор с теб, разсъжденията ти изобщо не са меродавни за мен. Пиша това на останалите хора които четат. Не натрапваш мнението си, но го изказваш, аз пък изказвам несъгласието си.
Последният ти коментар е смешен и излишен.

Последна редакция: чт, 20 авг 2015, 09:31 от Lemy

# 526
Veilet извинявай но ти се дава съвет от опит който ти казваш че не те вълнува. Добре не те вълнува просто го игнорирай но не казвай кое е крайност и кое не. Пет човека след това ще ти прочетат мнението и ще кажат ами да то няма смисъл да се изпада в крайности и т.н. Който не желае  да елиминира храни и няма воля за това да не дава съвети на другите как не трябва да се изпада в крайности.

# 527
Вайлет, наистина животът е много пъстър и особено в днешно време вече нищо не е нормално и естествено. Но точно на базата на установени връзки между различни вещества в храната и фактори в ежедневието е създаден автоимунният протокол. Той не е само за Хашимото, разбира се, а се отнася за всички автоимунни заболявания и представлява една рамка, от която да се тръгне, но после всеки да си я нагоди към своите нужди. Най-масово вредящите вещества в храната са глутен, казеин и яйчните белтъци. Други също често срещани са зеленчуците nightshades (чушки, домати, картофи, патладжани) (има и някои плодове в тази категория, но те са екзотични така или иначе, а не ежедневни храни). Също ядките и семките се оказват вредни при много хора. Но не всичко влияе негативно на всеки. А иначе разбира се, че трябва храната да е максимално естествена и непреработвана - това е ясно. Но в конкретния случай на всеки човек ще бъдат различни отрицателните влияния. За Хашимото и с проучвания, и на базата на личен опит, споделен по сайтове и форуми, се знае, че често вредни са глутенът и казеинът. Просто изброявам конкретни неща, защото наистина човек често не знае откъде да започне.

# 528
При мен консумацията на чушки, домат и патладжан дава моментална реакция и дори не са ми нужни тестове, за да разбера, че имам непоносимост към тези храни. С ядките е същата работа. Всяка консумация е съпроводена с разстройство и болки в стомаха, а при ядките със запек и отново болки в стомаха.
Елиминационен тест на глутен, млечни и яйца съм правила два пъти. Първия път преди години, когато нямах АИЗ и писах за това в темата ВМ-НВХ, че по съвет на моя хомеопат невролог, при който ходех за съвсем други заболявания и терапия и на който споделих за стомашните си проблеми ми каза да направя теста, като изключа тези храни (забравих за какъв период) и после ги въведа.
Не си спомням тогава какви ми бяха реакциите, но от последния тест преди повече от година имах реакция след въвеждането на млечните, и то бурна реакция след консумация на кисело мляко.
Все си мислех, че имам проблем с яйцата, но се оказа, че имам проблем със съчетаването явно на храните и виновник са не яйцата, а това което съм добавила към тях. Примерно: омлет + доматена салата + айрян.

Дали след теста съм изключила храните, към които имах реакция, дали съм спряла да консумирам домати, чушки... не, не съм, но изборът е мой. Просто исках да споделя и тук моя опит и заключения.
Не е изключено да имам и глутенова непоносимост. Да, не съм забелязала да имам реакции при включването на храни съдържащи глутен, но това не значи, че без тези храни няма да се чувствам по-добре и дали няма да повлияят положително на щитовидната жлеза. Всъщност, след консумация на хляб и порядъчно количество храна ми се доспива. Това се води реакция, така че...
Но ако ям елда примерно, което си е голяма доза въглехидрат, но без глутен, колкото и да е отричана тази модерна храна, нямам тези реакции като при хляба. Казвам го, защото съм изяла достатъчно количество на закуски, за да имам наблюдения върху храната и да споделя за реакция спрямо глутена. Но, друг е въпросът, че вероятно ми се е повишавала кръвната захар от нея. Сега ям на закуска изключително рядко, а преди повече от година си я хапвах заедно с лимеца редовно и ми бяха заместители на хляба и глутен съдържащи храни.

Но имах реакции при понижаване на въглехидратите до под 50 гр продукт дневно. Имах 3 месеца проблем с цикъла и колкото и да упорствах че е временно, в един момент се предадох и увеличих въглехидратите на 100 гр дневно и сега се чувствам много по-добре. Може да не отслабвам, но не пълнея. Нямам пикове на кръвната захар, не изпитвам вълчи глад независимо дали преди цикъл или по време на овулация, но жлезата ми продължава да си е болна.
Мога да изкажа мнение относно тези храни (глутен, млечни, яйца, чушки, домати, ядки и т.н.), едва след като напълно ги изключа и да кажем след година съм постигнала ремисия и не пия лекарства, но на този етап, в който съм в момента, не съм постигнала нищо ядейки тези храни и не съм помогнала в положителна насока за заболяването си. Единствено ограничаването на въглехидратите като цяло е повлияло на килограмите ми при стартиране на ВМ-НВХ, на изследванията на кръвната ми захар и в това отношение се чувствам много добре от 2-3 години.

Последна редакция: чт, 20 авг 2015, 10:56 от Merelenda

# 529
  • Buffyworld
Момичета, Благодаря ВИ за мненията.

Значи няма за какво да ходя при друг доктор - просто ще си купя друг вид Селен, а не Селеногин. Но така и така вече имам една опаковка, поне първо да я изпия .

Нис, ти казваш по две на ден, нали ? Ок, защото докторът ми каза по едно - 100 мг. Явно ще е малко. Защо ли толкова малка доза ми е дал ???  newsm78

# 530
По-рано стана въпрос, че лекарите не са добре информирани за хранителните добавки. Според мен дори е учудващо, че все пак вече предписват селен. Преди години една приятелка с прясно поставена от някакво светило в Бургас диагноза Хашимото си беше търсила информация и видяла, че селенът е препоръчителен. Като питала светилото, той й казал, че може да си вземе селен, но така или иначе няма смисъл от него. ooooh! А че хората правили проучвания и доказвали разни неща - това не се отразява. ooooh! Образованието им е най-вече за медикаментите и медикаментозното лечение. По отношение на веществата, които могат да се приемат като хранителни добавки - това са предимно витамини, минерали и извлеци от растения - те просто нямат достатъчно подготовка. Освен това нагласата винаги е, че всичко необходимо може да се набави с балансирано хранене, но в днешно време не е така.

# 531
Добре, че сте вие, да разбера за селена, кой е по-, по-, най. Досега първата ми опаковка и на мен беше Цефасел 200 мг, от аптека, но вече не - сменям го.
Момичета, коя форма на  магнезий е по добра за приемане: citrate, malate, citramate ?
Търся и омега 3, което да става за нас хашимотки.

# 532
За магнезия трябва ти да пробваш, но по принцип малатът се понася по-добре  от цитрата. За цитрамата не ми е попадало май никъде и не знам. Embarassed

# 533
аз в момента цитрат пия, но не зная дали е най - доброто, като усвояемост, нямам странични оплаквания, като разхлабване или други.
За тези, които се чудят за глутена - от около от 2 месеца съм без глутен, до сега съм прегрешавала 2 пъти. Оплакванията, които получавам веднага са болки в корема и след известно време разхлабване и скоростно посещение на ВЦ.

# 534
  • София
Аз лично с 200мкг, при препоръчителна дневна доза 50мкг на ден, не бих рискувала, натравяне със селен е доста по-опасно отколкото лек недостиг, за предозирането също има доста статии по въпроса. Освен това постъпва и с храната в организма, а нямам никакви ясни доказателства, че не го усвоявам като хората. Всеки сам си преценява за себе си, но и аз просто искам да изкажа и друга гледна точка.

# 535
50 мг, но сигурно за напълно здрав човек. От коя храна по точно да си го набави човек, много от нас не консумират всеки ден червено месо, дроб, карантии, риба тон, скумрии или други.?
А вегетата, за тях например си пише направо 100 или 200 мг.
Моя термин при доктора е на 03.09., после кръвните изследвания и ще видя за себе си, на къде са нещата...

# 536
  • София
Да, за здрав човек е толкова, при това не допълнителен, а постъпващ с храната. Както казах, нямам никакви ясни доказателства, че усвояването ми на селен е нарушено по някакъв начин, при мен дори не е напълно ясно дали имам Хашимото или просто хипофункция, имам лекарски мнения и за двете при различни прегледи, та мисълта ми е, че на своя глава повече от 100мкг на ден не бих пила без да ми е изписано от лекар. Това съм решила за себе си, просто имам едно наум, че хранителните добавки могат и да не са безобидни. Да не говорим, че симптомите при предозиране със селен са същите като тези на Хашимото - косопад, проблеми с косата и ноктите, раздразнителност, проблеми с периферната нервна система и трудно бих могла да разбера, ако го предозирам, по-скоро бих ги отдала на нещо друго. А свинско месо, ориз, пшеница, ядки, риба са неща, които повечето хора консумират и в които се съдържа селен.

# 537
Аз лично с 200мкг, при препоръчителна дневна доза 50мкг на ден, не бих рискувала, натравяне със селен е доста по-опасно отколкото лек недостиг, за предозирането също има доста статии по въпроса. Освен това постъпва и с храната в организма, а нямам никакви ясни доказателства, че не го усвоявам като хората. Всеки сам си преценява за себе си, но и аз просто искам да изкажа и друга гледна точка.
Първо как разбра че приемаш селен с храната като цяла Европа е селенодефицитна. Второ защо реши че с доза от 200 мкг може да се предозираш след като до 200 се дава че е безопасно да се приеме.Предозиране може да настъпи при дози над 400 мкг. Има ендота които изписват 200 това че твоя не е сред тях не означава че няма такива. Говорила съм с момиче от форума пациентка на д-р Катя Тодорова която и е изписала доза от 200 и я е пила дори през бременността. Това за нарушеното усвояване на селен не знам от къде дойде и кой твърди че някой има нарушено усвояване на селен.
Ти най-добре не пий нищо щом даже не е ясно каква ти е диагнозата. Но доза от 50-100 не повлиява антителата това е.

# 538
И на мен Райков ми изписа по 200 на ден, като каза ако няма подобрение на следващата контрола да го вдигна на 300.

# 539
  • София
Аз не успорвам, ако лекар го е изписал, а успорвам съветите с лека ръка да се пият хранителни добавки от доста токсичен минерал в сравнително висока доза, но всеки има глава на раменете си и си преценява за себе си какво смята за безопасно  Peace Няма ясни данни за какъв период от време е безопасна доза от 200мкг, но освен тези 200мкг и никой няма ясна представа колко приема с храната си. Иначе за период от няколко месеца, най-вероятно няма да се предозира с допълнителен прием на 200мкг. При хората с автоимунни заболявания се смята, че е нарушено усвояването на селен от храната, именно и затова се проепоръчват по-високите дози.

Общи условия

Активация на акаунт