Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 38

• 81 079
  • 761
  •   1
Отговори
# 540
Аз пък ям бразилски орехи Crazy

# 541
No comment който иска да пие селен по 50 по 100 по 200 или по 2 бразилски ореха на ден. Който иска да яде глутен който иска да не яде. Едни същи въпроси през две страници, даваме съвети и все се намира някой нещо да Успорва ей така за спорта. Не знам какво правите в тази тема. На който му стигат предписанията на лекаря му за кво чете за да Успорва ли или пък за да пита кога е на работа Начев. Аз съвети с лека ръка никога не съм давала, прекарала съм последната година и половина в четене на цялата налична информация за Хашимото както на български така и на английски. И за мен е обидно някой да ми каже че давам съвети с лека ръка. Губя си времето да пиша и да помагам а накрая .......
Айде със здраве на всички ще си взема почивка от тая тема засега.

Последна редакция: чт, 20 авг 2015, 17:23 от Niss

# 542
Не се карайте, на мен пък не един лекар ми е казвал, че не дават такива съвети, защото е много трудно да се следват Simple Smile а и за част от тях няма някакви кой знае какви медицински данни и изследвания.
Ми трудно е, но ако тук не си помагаме, с тия доктори сме си за никъде. Заболяването може и да е хронично и неприятно, но пък ни кара да се замислим за цялостния си живот- стрес, храна, спорт, всичко.
Аз обикновено изказвам собственото си мнение и препоръчвам неща, които най-вероятно не биха навредили никому. Например избягването на глутен не би навредило никому, стига да замества хляба със захар и подозрителни gluten free, но боклучави храни.

# 543
Абе, това го има наистина - че не вярват пациентите да си променят съществено начина на хранене и на живот. Но си мисля, че все пак е редно поне да информират какви промени могат да се направят. Rolling Eyes А и те самите май не са съвсем наясно с тези неща...

# 544
  • София
Niss, никой не искам да обиждам и мерси за поправката за Успорвам  Hug Не е безопасно обаче да се пият безразборно дори и хранителни добавки, без поне консултация с лекар, на това се опитвам да наблегна. В последните постове виждам едно поругаване на лекарите, как нищо не разбирали от хранителни добавки, което не намирам за много коректно отношение, сериозно ще го закъсаме, ако всеки тръгне да се самолекува.

# 545
Светла, според лекаря ми няма причина да не ям глутен. Можело само и единствено на теглото да ми повлияе. Ми ок, как свалих с 300 единици ТАТ?
Според лекаря ми трябва да пия Хром, без да знае имам или не ИР, за да не пълнея, вероятно? Ми то ок, ама аз правя опити за бебе, предстои ми инвитро, що не ми каза, че хрома не е добре да се пие при това положение? (в този ред на мисли, някой ако иска, подарявам хром.)
Според лекаря, трябва да изследвам витамин Д, а нищо не каза за Магнезия, а аз съм със сърцебиене и с това започнах, като влязох в кабинета.
Ако не са хората тук ние сме за никъде. Това е.
Нис, пиши, моля те.

# 546
Нис, разбирам те.

Gabinova, аз съм пила малат и цитрат, като повече ми допадна цитрата, а на останалите в семейството - малата. Мисля, че малата е малко по-недразнещ корема, макар, че в това отношение не съм имала проблеми с цитрата.

Последна редакция: пт, 21 авг 2015, 13:57 от Lemy

# 547
  • Варна
Моя магнезий е цитрат и ми понася добре, нямам оплаквания, на Now Foods е.

Относно информираността от докторите ...аз имам две срещи с ендокринолог, миналата година, когато се доказа заболяването. Та док тогава  спомена, че има доста пациенти, които са отказали глутена и при тях имало спадане на АТ, така че ако имам воля мога да опитам, сама да реша.

После се настаних в темата, и получих отговори на много въпроси, и то на готово.

Относно добавките -опитах от Вечерната иглика, и видях че ми повлия добре. Опитах с магнезий -същото, пих и селен -не мога да кажа, че от него се чувствам по-добре, но не се и чувствам зле ...
Сега ще включа и Омегата..

Всички сме достатъчно големи, че да вземаме решенията сами за здравето си.
Имах един етап, в който спрях глутена, защото голямото ми дете беше на 6месечна диета, без глутен и други разни храни, приготвянето на храната за него отнемаше много време, при все че посещаваше ДГ и трябваше голямо съобразяване...
После се доказа, че не в глутена е проблема му, но както и да е , включихме го постепенно, не защото много сме искали, но дете е, трудно е да го овардвам.
Глутена пак присъсваше в семейното меню, но в крайна сметка не получих този дискомфорт , за който говорите.

От миналата година го избягвам, не съм го изключила съвсем, защото не съм си го поставила за изрична цел, и така ми е по-лесно, като знам че нямам забранени храни. Но реша ли да го махна, със сигурност ще бъда крайна и няма да посягам.

# 548
  • София
Всички сме достатъчно големи, че да вземаме решенията сами за здравето си.

Именно  Peace
Пак казвам, най-вече не ми хареса натрапването в последните постове, че лекарите били много зле. Ок, един лекар ще каже едно, друг друго, който не е съгласен с нещо е редно да потърси и 2-ро и 3-то мнение, както и лекар с който да си пасне. И да, пристрастна съм, израснала съм в семейство на медицински работници. Премълчавали за хранителните добавки, еми и тук за прословутия селен никой не споменава, че при прием в относително високи дози за по-продължително време може да доведе до ИР и диабет, че при други автоимунни заболявания може да влоши положението, както и при хипофункция на ЩЗ, ако не се приема и йод и т.н., като и за никоя от тези констатации няма категорични данни.
Извинявам се за внесения смут  Hug, няма нищо лошо в това, всеки да споделя опит, знания и т.н., а и все пак споровете раждат еволюцията  Simple Smile

# 549
Щитовидната жлеза изработва два основни хормона – тетрайодтиронин (Т4, тироксин) и трийодтиронин (Т3), освен тях и белтъчното съединение – тиреоглобулин - транспортен белтък, пренасящ йод.

Хормоните Т3 и Т4 са съединения на аминокиселината тирозин с йод. Т3 съдържа 3 атома йод, Т4 – четири. Активността на Т3 е 5 пъти по-висока от тази на Т4.

На това място е важно да се отбележи, че за да се превърне неактивният хормон Т4 в активния хормон Т3 е необходим микроелементът селен.
 Стойностите на тези хормони трябва да бъдат оптимални.

Има още един хормон – тиреостимулиращ (ТСХ, TSH). Той се изработва от хипофизата – тя нарежда на щитовидната жлеза да произвежда повече хормони, или да намали производството.

При Тиреоидит на Хашимото има още два важни показателя – МАТ и ТАТ. МАТ изследването е тест за измерване на концентрацията на микрозомални антитела в кръвта. Микрозомите се намират в клетките на щитовидната жлеза. Тялото произвежда антитела към микрозоми, когато има увреждане на щитовидната жлеза. ТАТ са тиреоглобулинови антитела.
 Ако стойностите на МАТ и ТАТ са високи, това е знак за протичане на автоимунен процес за саморазрушаване на жлезата, което на практика е Тиреодит на Хашимото.

За да се осигури оптималната работа на щитовидната жлеза, са нужни добри количества Селен. Основен негов източник са морските продукти. Селен се продава в аптеките като хранителна добавка. В началото на лечението се приемат по 200 микрограма, а при постигане на нормални стойности на ТСХ се приема Селен за още няколко месеца - до постигане на трайни резултати. В никакъв случай не се самолекувайте. Обърнете се към лекар специалист/ накрая е телефонът ми/, за да се определи колко Селен да приемате.

Помощ с хомеопатия

Когато тялото образува съединителна тъкан, хомеопатичният медикамент Графит помага за разнасянето на съединителната тъкан. А при автоимунния тиреоидит на Хашимото нормалната тъкан се заменя от съединителна.

Препоръка – ежедневно.
Колко и в какво разреждане определя лекарят хомеопат.

Последна редакция: чт, 20 авг 2015, 19:30 от bubanka

# 550
Нещата със селена и ИР не са доказани еднозначнf. Има епидемиологични проучвания (хората попълват какво са яли в даден период - това дали е особено надежден метод за събиране на информация? ooooh!, които свързват повишеното ниво на селен в кръвта с втори тип диабет, но в тях не се знае кое е причината и кое - следствието. В друго проучване пък дефицитът на селен се свързва с ИР при пациенти с хепатит С. А за ИР със сигурност допринася най-съществено храненето, така че кой пък гарантира, че всички изследвани са се хранели идеално, но селенът им е докарал ИР?

Има проучвания с плъхове - в едното не пише каква е била дозата на селена, а в другото давали на плъховете по 3 мг селен на килограм тегло. 3 мг = 3000 мкг, ако не се лъжа. И това е на килограм тегло, а не само 3000 мкг. Вие по много хиляди микрограми селен ли приемате всеки ден, че да се сравнявате с плъховете? ooooh!

Ще се въздържам и аз от коментари в тази тема оттук нататък. Peace

Последна редакция: чт, 20 авг 2015, 20:04 от Cioccolata

# 551

тук за прословутия селен никой не споменава, че при прием в относително високи дози за по-продължително време може да доведе до ИР и диабет, че при други автоимунни заболявания може да влоши положението, както и при хипофункция на ЩЗ, ако не се приема и йод и т.н., като и за никоя от тези констатации няма категорични данни.

Извинявай ама и аз в семейството имам медици и съм се съветвала с тях ама не им е специалността и ме пратиха при близък професор ендо и го питам и разпитвам и установих че човека няма много идея от проучвания и добавки а си е име голямо.Само ми каза че причината за бума у нас най-вероятно е Чернобил. Аз съм чела изследване че поради йодиране на солта на фона на селенодефицитните почви има бум на автоимунните заболявания, Чернобил е нещо като черешката на тортата към йодирането на солта.
Това за диабета от втори тип най-вероятно е правено за Америка само че там е друга бира.Почвите им са богати на селен дори им обогатяват пшеницата със селен.
Most Americans ingest large amounts of the mineral because soil in much of the U.S. contains high levels that are absorbed by crops.
Всеки да си се консултира с лекаря какво и колко да пие. Аз питах една ендо за витамин Д тя ми вика това се дава на деца за рахит и беше искрено учудена от въпроса ми ... и аз затова чета и се образовам сама.
Та така аз отивам на море да събирам витамин Д.

Последна редакция: чт, 20 авг 2015, 22:15 от Niss

# 552
Част от трика явно е да се комбинират селен и други елементи  newsm78

# 553

[/quote]
Всеки да си се консултира с лекаря какво и колко да пие. Аз питах една ендо за витамин Д тя ми вика това се дава на деца за рахит и беше искрено учудена от въпроса ми ... и аз затова чета и се образовам сама.
Та така аз отивам на море да събирам витамин Д.
[/quote]
Това,че някои лекари са некомпетентни, е всеизвестно, за съжаление... При една лекция, известен професор се обърна към аудиторията:"Къпете пациентите с витамин Д!" След няколко седмици известна депутатка го среща и споделя:"Професоре, всяка вечер вземам вана с едно шишенце витамин Д изсипано вътре!"
Приятно море!

# 554
Част от трика явно е да се комбинират селен и други елементи  newsm78
newsm78...защо не прочете по-горе?

Общи условия

Активация на акаунт