Искам да кърмя,а вероятно ще трябва да спра!

• 7 564
  • 17
  •   1
Отговори
  • Севлиево
Детето ми е вече на два месеца и една седмица.Докато бяхме в болницата не е приемал АМ.Въпреки, че ми даваха приготвено шише,аз често му предлагах гърда и той си сучеше.На четвъртия ден кърмата ми тръгна обилно и аз се радвах че отново ще мога да кърмя(имаме си батко който кърмих до година и два месеца)Не след дълго обаче започна да става жълтичък.На първата консултация беше наддал 1  кг,личната каза да пие глюкоза 10%.Няколко дена след това ни прати на изследване и се оказа че билирубина е 119 Започнахме да пием сироп,но за една седмица беше спаднал на 117 Ходихме до Плевен.Там ми казаха да продължаваме със сиропа и да преварявам кърмата докато "отшуми" жълтеницата.За 3-4 дена имаше видимо подобрение на цвета на лицето и склерите.Последва ново изследване,билирубина беше спаднал на 52.Продължих да преварявам кърмата.Вчера за пореден път ходихме да го боцкат,като си мислех че е за последно,но нивото е стигнало до 69.Вечерта бяхме на преглед на ехограф,черния дроб е добре,сърцето също,всичко му е ок.Доктора каза че е от кърмата,да давам АМ,че няма смисъл от преварената кърма.Аз реших че ще пробвам пак на кърма до следващото изследване и ако стойностите се повишат много,ще спра с кърменето.Но спирането може да е по рано,защото за тези две седмици в които се храни с преварена кърма от шише,май се е отбил.

# 1
  • София
Жълтеницата се бори най-успешно с кърма.Не преварена, а на гърда.
Наистина, има нещо като кърмаческа жълтеница, минава по-бавничко...но няма смисъл да се спира кърменето.
Имате си все още кърма, слагайте бебето да суче.Не се страхувайте, бъдете уверена в себе си. Дори детето да изпитва затруднения, ако сте упорита ще засуче. Може да звъннета на националните телефони на Ла лече лига - 0888-555-385 или Асоциация Подкрепа за кърмене - 0896 418 488 и да получите съвети.Викнете и вкъщи консултант, безплатно е. Ето тук, надолу на страницата има координати на консултанти http://lalechebg.com/contacts/
Напълно е възможно всичко да си влезе в релси, просто трябва да го искате и да сте упорита.

# 2
Здравей! Много съжалявам, че минаваш през такъв проблем. Във вашия случай очевидно става въпрос за т.нар жълтеница от майчината кърма. Трябва да знаеш, че ако бебето наддава достатъчно, въпреки жълтеницата не се препоръчва спирането на кърменето. Ще цитирам д-р Масларска: "В тази връзка се случва майките често погрешно да са съветвани, ако след втората седмица детето остава жълто, да спират кърменето, тъй като се знае, че има жълтеница, която се дължи на майчината кърма. Това обаче е неправилно. В кърмата наистина се съдържат хормони и мастни киселини, но те не са противопоказни за организма на новороденото дори и при жълтеница, у които блокират ензима глюкоронил дехидрогеназа." . Ето какво пише тя и тук.
Може би е разумно да се допиташ до специалист, подкрепящ кърменето, защото стойностите на билирубина определено не са критични, за да се взимат крути мерки, и ако бебето си се храни и наддава, кърменето продължава да е по-доброто за него от преминаването на АМ.
Прочети и тази стара тема - по-точно мнението на Бу.

# 3
  • Севлиево
Благодаря ви!Доста четох по темата и навсякъде пише да не се спира кърменето.Също така се притесних от мнението на майките за фенобарбитала и как не биха го дали на децата си,а ние започнахме второ шишенце.Според едната докторка при която ходихме,може дя го пие дълго време.А за глюкозата - може би вече сме испили 5-6 банки.Притесненията ми че се е отбил явно са били напразни,просто не е бил много гладен,защото сега си суче.Но пак има един страх в мен и на всяко кърмене гледам склерите да не би пак да започнат да жълтеят.
И все пак не мога да разбера как така цвета му вече не е жълт,а билируина не може да влезе в норма?

Последна редакция: нд, 26 юли 2015, 07:23 от dunda_n1

# 4
За съжаление проблем като вашият не среща чак толкова рядко. Не  е много ясна причината за тази жълтеница, но това, което специалистите смятат, е, че различни съставки в кърмата влияят както на превръщането на индиректния в директен билирубин в черния дроб, така и на обратния процес в храносмилателния тракт. Отшумява до около 12-тата седмица. Ако стойностите се следят и лекарите са сигурни, че няма никаква друга причина за високия билирубин, ако бебето се храни и наддава достатъчно, кърменето може да продължи.
Освен фенобарлбитала, има вариант да се спре кърменето за около ден, ден и половина. Обикновено след това стойностите на билирубина падат и проблемът постепенно отшумява.
Дано скоро проблемът отшуми и да ти падне този камък от сърцето  Hug

# 5
И двете ми деца бяха с такава жълтеница (и двете са изключително кърмени). Големият ми син се оправи след втория-третия месец, като преди това беше много жълт. Малкият жълтееше по-малко, но пък поне до четвъртия месец. Слава Богу лекарите край мен не сметнаха, че това е проблем, не съм правила никакви изследвания, водата (и глюкозата) моите деца така и не пожелаха да я пият, но всичко си отшумя от само себе си.

Дано и при тебе стане така! По каква причина са пратили бебето на изследвания и са дали препоръки за преваряване и т.н.? Имало ли е и друг проблем освен кърмаческата жълтеница?

# 6
  • Севлиево
Пратиха ни на изследване заради цвета му,беше жълтичък,склерите също.Започнахме фенобарбитала.След седмица бяхме за консултация при друг лекар,който каза че също щеше да изпише от него.Каза да преварявам кърмата(имало някакъв ензим в нея,така щял да се премахне) докато отшуми жътеницата.И наистина след 3-4 дена жълтото изчезна и си мислех че всичко е ок,докато пак не го боцнаха.Четох за някакви нови проучвания,според които високите стойности на билирубин предпазвали от други тежки заболявания.Та сега се чудя опасно ли ,не е ли опасно  newsm78 От последния път когато писах се кърмим,давам само чиста преварена вода,а не глюкози и подсладени води.Не знам кога пак ще му направим изследване,няма да го мъча,може би ще е като направи три месеца.
Иначе друг проблем не е имало!

# 7
  • София
Браво, че се справяте  Hug
Според мен си го наблюдавай и само ако усетиш нещо нередно го проверете.Иначе, бъди си спокойна и си го храни  Grinning

# 8
В такъв случай най-вероятно ще стане като при нас и на бебо ще му мине от само себе си. Жалко, че са те изтормозили с тези изследвания. Успех занапред!  Peace

# 9
Ето и статии, които доказват, че всичко е в реда на нещата и най-важното е да се продължи да се кърми и то колкото се може по-често: http://www.podkrepazakarmene.com/149-149.html

http://www.biberonbg.com/info/karmene_i_jaltenica.htm

http://www.namama.bg/article-kak-da-se-spravim-s-fiziologichnata … deni-v-termin/163

http://www.namama.bg/article-kak-se-lekuva-zhultenica/179

А ето и нещо любопитно, с малка част, посветена на кърмаческата жълтеница: https://missby.wordpress.com/2010/01/27/solids-doctor/

# 10
  • Севлиево
Един месец по-късно,билурубина ни вече е спаднал на 38,въпреки казаното ми,че докато кърмя,ще поддържа високите стойности(последно 69) .Още малко и сме в норма.Притеснява ме обаче че сме наддали малко,само 400 грама.Не съм сигурна дали кърмата стига,много често се случва да суче само от едната гърда и да не иска от другата,а се съмнявам количеството от еднатата да му е достатъчно.
И друго-заради високите стойности на билирубина все отлагаме имунизацията,дали не е проблем?

# 11
  • София
Не са проблем имунизациите  Grinning
На колко месеца стана бебето...3 месеца някъде?
На височина пораснало ли е?
По принцип се гледа колко памперса нааква, колко напишква. В един момент спират да акат след всяко ядене и по-скоро се броят напишканите памперси.Мисля, че на ден трябва да пишка поне 7-8 пъти.
Също дали е жизнено, с хубав цвят на кожата, дали като цяло изглежда и се държи добре бебето.Сега покрай коликите може да си е ревливо, но ако не е отпуснато, твърде поспаливо, слабовато...не мисля, че е проблем, че е качило 400гр. само.
Не всички качват по килограм всеки месец.
Те по принцип си знаят колко да ядат, като се е нахранило е естествено да не иска повече.
За да си спокойна може по-честичко да предлагаш, моят никога не отказва  Laughing Имаше смао един период в края на 6-и месец, когато се опъваше и не искаше да суче.Иначе си е прасенце.
Също и по време на кърмене може да прилагаш компресия на гърдата, така струята става по-силна, бебето яде повече. Като напишеш компресия на гърдата и ще ти излязат линкове в търсачките.

# 12
  • Севлиево
Да,на 3 месеца станахме на 18-ти.На височина не е пораснал,но не знам до колко е било точно премерването предния път.С акането малко имаме проблем.Преди около две седмици се случи така,че 3 дена не беше акал.Казаха ми да ям круши и сини сливи.Сега пак се случва да пропусне един ден да се изака.А и за пишането се бях притеснила,като че ли нощно време пишка малко,някой път памперса е сух с часове.Иначе е много жизнен,подвижен,много се смее и гука,държи си главичката изправена още от много рано.
Гледам да го кърмя по-често  - на 2-2 и половина часа,никога не е отказвал да суче, макар и малко.

# 13
  • София
Ами с акането е малко по-особено, много деца около третия месец започват да акат по-рядко, пропускат и с дни.При изцяло кърмените деца се смята, че понякога усвояват цялата кърма и затова по-на рядкос е изхождат.
Той дава ли някакви сигнали, че огладнява и по-на често? Моят може и през половин час да си посуква, така по мъничко...особено в тези жеги, макар, че от началото на захранването пие и вода.
Даваш ли му вода? Предполагам, че в това горещо време да, защото сигурно ожаднява между тези кърмения през 2 часа.

# 14
  • Севлиево
От както се разбра за проблема с жълтеницата започнах да му давам глюкоза 10%,но след като изчетох много мнения според които трябва да се дава чиста вода,реших и аз да му давам, без да е подсладена.Той пие понякога,може би си утолява жаждата от честото кърмене.А го кърмя по-често само защото ме е страх да не е гладен.Като че ли за тези две седмици в които цедях и преварявах кърмата, малко е намаляла,или просто аз така си мисля.С баткото сме правили пробно кърмене,за 2-3 минути изсукваше 80 грама,може и с малкия да е така,но с него и сме правили пробно кърмене.

Общи условия

Активация на акаунт