Канене на гости у дома

• 25 348
  • 157
  •   1
Отговори
# 75
И аз през годините бях далече по-гостоприемна. Имах две съседки, които като ми звъннеха на вратата, канех със страх. Оправдано, кафето се проточваше с часове, цигарите нямаха брой, а детето ми обядваше в детската стая по понятни причини. Разведох се и се изнесох от този апартамент, но разбрах от бившия ми съпруг, че тези двете продължавали да си намират поводи да "наминават" по същия начин. Реших, че проблемът е в мен и в моето благоразположение. Сега каня, когато преценя, предпочитам да е навън, в заведение.  Неканени гости не приемам, да "здравейте, чудесно, но ние не сме с такива планове". Отучих ги много бързо. Не си позволявам да ходя дори в най-близките си без да имаме уговорка и смятам, че така е правилно.

# 76
Зависи колко са близки - гостите. Ако са от "нашите", винаги са добре дошли. Не ми е проблем да направя една салата и да метна нещо на скарата.
Но... това, през вечер, или всяка вечер, дори всяка седмица, през предварителна покана и до късно, няма да се случи. Просто не се е случвало, няма и да стане. Авторката си е права. И със сигурност не е редно да се "отбиеш" с намерение да останеш за вечеря, в къща с дете, и да не носиш поне кутия с бонбони.
Напълно в реда на нещата е и щом гостуваш, да каниш.

# 77
  • София
Здравейте, работя по въпроса- говорихме, нямаше особен резултат. Но аз ще действам така, като настоява за гости ще отказвам, докато мога. Няма ли накъде, ще си намирам други ангажименти. А за това дали се чувстват неудобно, ами не, не се чувстват. Ще карам мъжът ми да ги кара да носят нещо, ще поръвам храна и ще искам да си я делим разходите. Дано се откажат...да искаме нещо от тях, няма какво.

# 78
Това са поръчването е оптимално решение: ) Хем не се тормозиш да готвиш, хем и те плащат за масрафа.
Колкото до носенето - аз на гости не отивам с празни ръце. Може една фанта да взема или пакет сладки, но без нищо - никога. Особено ако знам, че където отивам, ме чака софра и обслужване. За мен е проява на уважение да занеса и аз нещо.

# 79
...Но аз ще действам така, като настоява за гости ще отказвам, докато мога...

Огромна грешка правиш. Нито готви, нито поръчвай храна, нито ставай да сервираш като дойдат. Просто седни и се наслаждавай на компанията.

# 80
Колко добре те разбирам. И аз не обичам гости, особено без уговорка. С един младеж живеехме 2 години заедно и рядко канеше приятели, те все се натискаха, че той в къща живееше и видиш ли, колко удобно. За времето, през което бяхме заедно, сигурно 4-5 пъти да сме се събрали, без аз да имам желание и той извъртя повечето неща, аз салата само правех  Laughing. Иначе на заведение, така ми харесва, не се обвързвам с нищо, всеки си плаща и кой откъде е.
А иначе сестра му като беше в България, все идваше вечер да се виждали. Ама хич не се усещаше като й кажех, че ставам в 6 за работа, че събота и неделя ходя на консултации в университета. И започнах него като го няма, просто да не й отварям, а той като иска да се виждат, да ходи при нея. Без да говорите няма да стане  Peace. Само ще бъде едно късане на нерви.

А това с поръчката на храна е интересна идея  Mr. Green. Но трябва да ги предупредите при поръчката, че да не решат, че пак за ваша сметка  Mr. Green.

И лично за мен си права, че е нормално да носят нещо. Все пак не идват на РД, ИД или друг повод, а на приятелско събиране. Че аз при най-добрата ми приятелка като ходя, винаги нося на големия по едно шоколадово яйце, седя 1-2 часа на кафе и вода (аз така искам и не желая да я затруднявам излишно) и после да ме няма. Но сега съм и негова приятелка, сигурно заради яйцата, дето му снасям  Joy

# 81
Много често каним гости,но винаги преди това обсъждаме в кой ден и дали е удобно за двамата.Аз работя и в събота,но се случва често тогава да поканим гости.И двамата обичаме да ни идват гости.Но мъжът ми ми помага за всичко.И след гостите пак двамата чистим.

# 82
...Но аз ще действам така, като настоява за гости ще отказвам, докато мога...
Огромна грешка правиш. Нито готви, нито поръчвай храна, нито ставай да сервираш като дойдат. Просто седни и се наслаждавай на компанията.
+1

Проблемът определено не са гостите, а разминаването с половинката ти.

Някой по-горе беше предложил доста добри идеи за справяне с неканени гости (малко вън от конкретния казус, защото тук гостите са съвсем поканени).

Към тях да прибавя, че веднъж с ММ просто не отворихме вратата на самопоканила се гостенка. Тя разбра, че сме си у дома, но не й отваряме. Не повтори.  Peace
Драстично и грубо е, ужасно невъзпитано, но някои хора не разбират от намеци. На същата дама се наложи в прав текст да й обяснявам, че не желая да поддържаме приятелски отношения по куп причини, които й изброих изчерпателно. Намеците като невдигане на телефона и непрестанно отклоняване на предложения за съвсемстна работа/забавления/срещи и т.н. не свършиха работа. Беше много неприятен разговор, но подейства, от години не сме се чували и си живеем по-спокойно. Peace

# 83
Или. - имам такива познати и при тях не помага не вдигането на телефона, отклоняването на покани за съвместни мероприятия и т.н. Това продължава с години. Накрая ще взема да проведа разговора, за който пишеш ти. То друга оправия няма. Съмнявам се обаче, че при тях и този разговор ще помогне. Преди години като ми направиха забележка, че се изолирам и не вдигам телефона им казах, че имам важна лична причина и не ми е до тях в момента. Не помогна  Mr. Green Имат интерес от общуването си с мен и затова е цялата работа, не че съм толкова обаятелна  Wink

# 84
Отначало, когато заживяхме с мъжа ми, имах желание да каня гости. Под гости разбирайте някои приятели, с които се виждаш само по на кафе, безалкохолно и някоя бисквитка. Канихме няколко човека, никой от тях и дума не отвори да ни покани у тях. Вече  не каня никой. Да поканиш гости изисква време, средства и усилия. По-добре да се видите някъде навън и всеки да си ходи по живо по здраво. Нямам против толкова да каня, но ако ще го правя само и едиствено аз, не съм съгласна.
Това мъжът ти да кани редовно някой, без да се съобразява с твоето мнение и без да участва в приготовленията за гостите, е много грубо и неуважително от негова страна. Особено, ако става дума за сериозно посрещане - вечеря със салата, осново ястие и десерти.

# 85
В този случай гостите не са проблемът. Проблемът е в мъжа, който се заинатява да кани точно тези хора почти всяка вечер и не се съобразява с мнението на жена си. Което значи, че има някаква причина той да е толкова настоятелен. Въпросът е каква е причината и какви са отношенията мъжа й с тези хора, както и какви са отношенията между самите съпрузи.

# 86
Те са му стари приятели, а тя е нова. В такава ситуация жените могат да бъдат големи кучки.

# 87
Или. - имам такива познати и при тях не помага не вдигането на телефона, отклоняването на покани за съвместни мероприятия и т.н. Това продължава с години. Накрая ще взема да проведа разговора, за който пишеш ти. То друга оправия няма. Съмнявам се обаче, че при тях и този разговор ще помогне. Преди години като ми направиха забележка, че се изолирам и не вдигам телефона им казах, че имам важна лична причина и не ми е до тях в момента. Не помогна  Mr. Green Имат интерес от общуването си с мен и затова е цялата работа, не че съм толкова обаятелна  Wink
Е, те на такива пък им давам пълен игнор.Никакви телефонни разговори, за тях никога не съм в къщи, не приемам никакви покани (то няма и как да стане, след като не разговарям с тях), при случайна среща навън:"Здравей, бързам, имам спешен ангажимент!" и отминавам.
Ако искат да се усещат, аз просто не давам възможност за какъвто и да е контакт.

# 88
  • Другата България
Те са му стари приятели, а тя е нова. В такава ситуация жените могат да бъдат големи кучки.
Жените? Ами да си живее с приятелите тогава, щом жена му е виновна. Нима тя няма стари приятелки? Дай да ги кани и тя през вечер и оня да чисти след тях?

# 89
Колко да е нова?  Регистрация и бременност през 2008 г.

Общи условия

Активация на акаунт