Канене на гости у дома

• 25 825
  • 157
  •   1
Отговори
  • София
Здравейте, рядко пиша тук, само чета. Сега се скарахме с моя мъж, защото за втора поредна вечер кани гости у нас, без да ме пита и аз се възпротивих. Той се ядоса, каква съм била, не искал да живее моя живот, затворен. Аз му казах,че не ми се седи пак цяла вечер на маса, искам да си седна пред телевизора и да си вдигна краката. Ядоса се и излиза. Въпросът е там, че той непрекъснато иска да кани гости в нас и то най-често конкретно една двойка. Идват почти всяка седмица, да допълня - никога не са ни канили в тях. Идват и даже 1 бонбон за детето не носят. Ние, аз по -често принасям - отнасям, салати, мезета, вечери. Идват късно и се стои до късно. Никакво съобразяване.Вчера пак няха в нас  и на фона на това, днес пак поканил гости. Аз се възпротивих и той сега излиза. Въпросите ми - в мен ли е проблема ?При вас  как е? За мен е нормално не само ние да приемаме гости, а и да ни канят. Кажете как бихте реагирали в такава ситуация? Сега съжелявам,че се скарахе за глупост.

# 1
Никакви гости не каня вкъщи.
Минаха тези времена.
Също и не приемам покани за гостувания.
Ако искам да се видя с някой - навън, така ми е спокойно, не се налага да слугинствам. Всеки си плаща и си тръгва. Peace

# 2
След като ще имате гости, а на теб ти се седи пред ТВ-то с вдигнати крака, стой си пред ТВ-то. Кажи, че си ок с гостите, но тази вечер ще са негови гости. Изморена, не ти е добре, ала-бала. От опит ще ти кажа - с лошо не става. Следващия път като поиска гости кажи, че малко ти е омръзнало все у вас да се виждате с хора, нека да смените вие да отидете на гости. Естествено, няма да ви поканят. По някое време вмъкни някоя забележка от рода на колко пъти трябва да поканите някой, за да върнат покана за гости. Предложи да се видите навън вместо у вас.

# 3
За мен пък е нормално все ние да каним гости, без да ни канят. Имаме и такива приятели, не ни пречи никак, обичам да идват. И не очаквам да носят нещо за детето. Да не донесат един бонбон за него също е нормално.
Това, което е ненормалното при вас, е че мъжът ти не обсъжда каненето на гости с теб предварително. Ние заедно решаваме и обсъждаме да поканим ли гости еди кога си и удобно ли ни е и на двамата. Понякога той иска, аз - не. В такъв случай или не кани, или той сам си пренася, отнася и готви за гостите. Аз съм при тях, ако искам, ако не - има и други стаи, релаксирам си, гледам филми.
Проблемът не е в гостите, че никога не ви канят. Проблемът е в нарушената комуникация с мъжа ти.

# 4
Каним гости много често, даже предпочитаме да идват те вкъщи, защото сме с деца и понякога е трудно гледачката да остава и през нощта. Но това го съгласуваме винаги помежду си. Ако не съм на кеф, гости няма да има и обратното. Обясни му ги тези неща на мъжа ти. Живеете двамата и решавате двамата кой и кога ще идва.

# 5
  • София
За варианта да не съм при гостите и да си гледам TV не става.Не е гостоприемно и уважително, според него и ми прави фасони, ако не съм при тях на масата.За децата, да по- удобно е в къщи, но моето не ляга, докато има гости в нас. Няма значени колко е часът, 1,2. Прави сте за предварителното съгласуване, принципно го правим.Аз и да не искам, заради него се съгласявам, но след вчера - легнахме си в 2 часа,дадох отпор.

# 6
Нямам против гости, но предпочитам да излезем на заведение, вместо да се налага да чакам някой да се сети да си върви по малките часове. Не обипам да стоя с часове в компания.
Говори с мъжа ти, не е нормално той да кани, без да те пита, а ти да слугуваш на всички.
Това, че не искаш всяка вечер джамбурета у вас, не е признак, че си затворена. Да не се прави на луд.
Който си кани гостите, да ги обслужва. Вероятно другата двойка затова не ви кани, защото си ценят времето и средствата - колкото и да е, друго си е друг да ти сготви и сервира.
Хич не чувствай угризения, ти си си в правото.

# 7
  • somewhere over the rainbow
Аз нямам проблем с гостите - у нас, у тях, на заведения. Не се питаме може или не, каним си, когато ни е кеф. До сега никой от нас не се е противил, че другият е поканил гости. Децата си лягат, когато им се доспи, независимо имаме или нямаме гости.
Това да са ви проблемите Simple Smile

# 8
Никакви гости не каня вкъщи.
Минаха тези времена.
И при нас е така. По едно време беше хан у дома  ooooh! Добре, че нашите  двойки семейни приятели имат бебета вече и не им е удобно да идват у нас  Mr. Green Mr. Green

# 9
Когато не сте ядосани и двамата, поговори с мъжа ти със спокоен тон и установете някакви граници.

Например - задължително да предупреждава предварително за предстоящото гостуване; да помага в приготвяне и сервиране; да не е две вечери подред; някои пъти да е в заведение или у двойката; да поръчате храна, вместо да готвите. Или други правила, които ви устройват и двамата.

Нещо комуникацията не върви, натам май трябва да се обърне внимание. Имате ли някакъв по-голям проблем, несвързан с гостите, за който мъжът ти да ти прави напук и да те наказва?

Извинявам се, ако съветът ми е неадекватен, ние с мъжа ми и двамата сме темерути и ако изведнъж започне такова канене и то на конкретна двойка - ще заподозра, че има нещо друго, примерно че си е паднал по женската половина. Embarassed

# 10
Когато единият обича гости, а другият не, си е голям проблем.

# 11
По-скоро проблемът е, когато само единият се трепе покрай гостите. Ако "обичащият" пазарува, приготвя, сервира, отсервира, почиства след това, дали ще обича чак толкова много?

Имам много близки, с които ми е приятно по всяко време и във всякакви формати и всеки ден да сме заедно, няма да предпочета телевизора. Обаче когато съм уморена или имам много работа, нямам силите и времето за никого и нищо.

Отделно от това, ако гореописаният труд виси на ръцете на един, е непосилно, дори ако е отпочинал и има много време.

Защо не се виждате навън? Сега времето е чудесно за излизания.

# 12
  • София
Аз не че не обичам гости, но всяка седмица едни и същи хора, а сега и повече от 1 път седмично...не сме на по 20, 30 години..не ми е забавно, изморително и отегчително е за мен.

# 13
Няма как да поканя когото и да било без да го съгласувам с ММ, както и той не би се осмелил.
Комуникация, уважение и съобразяване са нужни за мира и спокойствието у дома.

# 14
  • София
Не съм гостоприемна, не обичам гости, не каня гости, виждаме се по заведения. На твое място няма да вдигам никакви скандали, ще бъда много любезна - и с гостите, и с мъжа си, но няма да си мръдна пръста за каквото и да било, свързано с гостите.

Общи условия

Активация на акаунт