Перилни препарати и омекотители - 32

 • 62 310
 • 731
 •   1
Отговори
# 690
 • Мнения: 1 135
Със сигурност има dye transfer inhibitor. Не ми се рови за състав, но ако го публикуваш ще погледна и ще ти кажа.

# 691
 • Мнения: X
А това "Lyase" липаза с правописна грешка ли е, или е нещо съвсем различно?

# 692
 • Мнения: 5 206
Със сигурност има dye transfer inhibitor. Не ми се рови за състав, но ако го публикуваш ще погледна и ще ти кажа.
Скрит текст:
       
    MEA Dodecylbenzenesulfonate
    Propylene Glycol
    C12-14 Pareth-7
    MEA-Laureth Sulfate
    Aqua
    MEA-Palm Kernelate
    PEI Ethoxylate
    Glycerin
    Trimonoethanolamine Etidronate
    PARFUM
    Co-polymer of PEG / Vinyl Acetate
    MEA-citrate
    Potassium Sulfite
    Magnesium Chloride
    PEG/PPG-10/2 Propylheptyl Ether
    Benzyl Salicylate
    Styrene/Acrylates Copolymer
    Hydrogenated Castor Oil
    Hexyl Cinnamal
    Citronellol
    Sodium Formate
    Sorbitol
    Protease
    Linalool
    Coumarin
    Tripropylene Glycol
    Alpha-Isomethyl Ionone
    Polyethylene Glycol
    Disodium Distyrylbiphenyl Disulfonate
    Ethanolamine
    Ethoxylated m-toluidine
    Amylase
    Lyase
    Colorant
    Mannanase
    Sodium Acetate
    Cellulase
    Colorant
    Sodium Chloride
    Sodium Sulfate
    Colorant
    Sodium Polynaphthalenesulfonate

А това "Lyase" липаза с правописна грешка ли е, или е нещо съвсем различно?
Лиаза.

# 693
 • Мнения: X
А какво е това "лиаза"? Аз помислих, че е ензимът, но май не е...

# 694
 • Мнения: 5 206
Ензим е.

# 695
 • Мнения: X
Подобен ли е на липазата? Мазнини ли ще премахва?

# 696
 • Мнения: 1 135
Има dye transfer inhibitor и то не един, но вероятно най-ефективното съединение е Co-polymer of PEG / Vinyl Acetate. Повечето кополимери от този тип имат както такива свойства, така и не anti redeposition agents.

ПП: Лиаза е ензимен комплекс, не е грашка от липаза.

# 697
 • Мнения: 5 206
Аз този ко-полимер го знам като anti redeposition, не знаех, че улавя и боята. Има го във всички перилни препарати без изключение, но пак някои дрехи се боядисват.
Кои са другите? Защото P&G в течните си използват Polyvinylpyridine-N-Oxide, а в праховете - Vinylimidazole/VP Copolymer и Polyvinylpyridine-N-Oxide.

# 698
 • Мнения: 1 135
Аз този ко-полимер го знам като anti redeposition, не знаех, че улавя и боята. Има го във всички перилни препарати без изключение, но пак някои дрехи се боядисват. Кои са другите? Защото P&G в течните си използват Polyvinylpyridine-N-Oxide, а в праховете - Vinylimidazole/VP Copolymer и Polyvinylpyridine-N-Oxide.

Пак задълбахме и ще има недоволни госпожици и госпожи, но: всички блок-кополимери изградени от хидрофилни и хидрофобни блокове имат в една или друга степен и двете свойства, явленията в известна степен са подобни и съответно съединенията, които пиодтискат едното, ще подтискат и другото. Съответно, след като има съставки с двойно действие, формулиращите изключват дублиращите съставки по чисто икономически причини.

# 699
 • Мнения: 5 206
Няма ли поне една от тези двете съставки, които пуснах по-нагоре и са страшно ефективни в това отношение, боята си се пренася като стой та гледай. Не ползвам за цветно препарат, който не ги съдържа, защото е абсолютно неефективен в предпазването от пренос на багрила и за мен такъв препарат не може да се нарече color.

# 700
 • Мнения: 1 135
Е, щом не си съгласна и именно това са твоите любими кополимери (т.е. базирани на цвитерйонна хидрофилна група, т.е. N-oxide), просто не си купуваш препарата и толкова. Казваш си, че няма ефективна система за предпазване от багрилни замърсявания и толкова, въпросът е да не го казваш толкова категорично на другите защото може и да те послушат. В противен случай, ако искаш да научиш нещо, можеш да се заровиш в патентната литература от близкото минало, тя поне би трябвало да е налична online.

Моля да бъда разбран ПРАВИЛНО. Известно е мнението ми по отношение на течните перилни препарати, независимо под каква форма се предлагат, но това няма нищо общо с науката, наречена химия.

Лека нощ дами.

# 701
 • Мнения: 5 206
Като ще се фръцкаме:
Първо, къде видя категоричност. Казах, че не виждам съставка, предпазваща от пренос на багрила [която обикновено се използва] и после написах, че не знам дали някоя друга съставка не действа по този начин.
Второ, любими ко-полимери нямам, но правя точно това, което си предложил, даже съм го написала.
Трето, пиша личното си мнение, базирано на опит, включително горчив, с много повече перилни препарати, отколкото можеш да си представиш. Моята колекция не представя и 1/3 от това, което съм използвала. Не ангажирам никого с него. Обаче съм длъжна да предупредя.
Четвърто, прекалено си ценя дрехите, за да представя емпирични доказателства. Следите от собствения ми опит с подобни "ефективни" системи вече са заличени. Но заповядай, ти направи опит и докажи, че системата за предпазване от багрилни замърсявания на тези капсули е супер ефективна и без моите любими ко-полимери, които впрочем си вършат работата перфектно. Изпери черни гащи с бял кант. Много ми е интересно какъв ще е резултатът, но мога да пророкувам: черни гащи със сив кант. Всъщност не е нужно да пророкувам, гаранция ти давам, по простата причина, че тези капсули за цветно - каква изненада - съм ги ползвала... Един-два пъти, после ги разкарах поради факта, че предпазват от пренос на боя точно колкото всеки течен препарат/капсула за бяло, а именно никак.
В крайна сметка, защо да рискувам, като мога да заложа на сигурното?

Не знам с какво впечатление оставаш, но ти си разбран правилно, поне от мен. Въпросът е ти самият да започнеш да разбираш хората правилно.

Последна редакция: вт, 25 авг 2015, 01:27 от Guess Who

# 702
 • Мнения: 5 215
Аз използвам и двата вида капсули на Ариел. За цветното си е точно така и няколко тениски на ММ с бели кантове се оцветиха. Sad
Кои препарати бихте препоръчали за цветни дрехи?

# 703
 • Мнения: 5 206
Кои препарати бихте препоръчали за цветни дрехи?
В момента съм с Ариел прах и нямам никакви забележки. Не само, че пере идеално, но и съм спокойна за по-светли дрехи или дрехи със светли части, които слагам. Абсолютно същото мнение мога да дам и за Персил (включително капсулите, но не ги препоръчвам заради високата им цена).
Собствени марки няма да коментирам, но и сред тях има свестни продукти.
С маркови продукти от по-ниския клас скоро не съм рискувала.

# 704
 • София - Рим и обратно
 • Мнения: 11 239
Кои препарати бихте препоръчали за цветни дрехи?
В момента съм с Ариел прах и нямам никакви забележки.
Прах за цветно, нали?

Благодаря ви за отговора на предния ми въпрос  bouquet.

Общи условия

Активация на акаунт