Имунизация новородено

• 2 360
  • 13
  •   1
Отговори
Здравейте,

Въпросът ми е следният - подписва ли се съгласие от родителя за да се имунизира новородено "с/у" хепатит Б и БЦЖ? Т.е. въобще родител може ли да се противопостави на тези задължителни ваксинации докато бебето е в болницата?

Благодаря за всякакви насоки по темата

PS Отбелязвам, че не питам дали да ваксинирам или не - след преживяна на свой гръб вторична реакция от ваксина знам точно защо задавам този въпрос

# 1
  • София
Не помня да са ме питали дали давам съгласие за ваксина. НЕ съм подписвала нищо.

# 2
  • София
Здравей,
Мес.януари родих и не съм подписвала съгласие за имунизация, поне не помня да съм подписвала такова нещо.
Доколкото знам можеш да се откажеш от имунизация, но най-добре попитай в болницата, в която си се ориентирала да раждаш как стоят нещата с отказ от имунизация Wink

# 3
В държавна болница мисля, че не можеш да откажеш имунизация, но в Надежда например можеш. В другите как е не знам. Моите са ваксинирани, без да ме питат.

# 4
Здравейте. До колкото знам от приятелки като се роди бебо слагат ваксина и след 48 часа още една.
Казаха ми, че ваксините ги гледали когато искаш да пуснеш бебо в детска градина.
Не раждах в България и тук чак на първия месец му сложиха тези имунизации, а в болницата му дадоха само някакви витамини на капки.
Мисля, че имаш право да откажеш.

# 5
Аз раждах в Майчин дом преди 7 месеца.В деня на изписването ми акушерката ми даде една бележка,на която да се подпиша.На бележката бяха отбелязани двете ваксини.Вече и бяха бити.

# 6
Здравейте отново - благодаря на всички за отделеното време и отговорите Simple Smile

# 7
Всеки може да откаже ваксинация, независимо дали е в частна или държавна болница.Просто за по-сигурно се подписва декларация предварително и се уведомява персонала на болницата.

# 8
  • Варна
Мен ме питаха дали имам нещо против да ваксинират малкия. Не съм подписвала нищо, устно дадох съгласието си.

# 9
Сега разглеждам документите на Св.София за раждане. Може да се откажат ваксини преди самото раждане.

# 10
Ако имаш възражения, изрично предупреди преди раждането. Мен, както виждам и други мами, ме оведомиха постфактум, че дъщеря ми е ваксинирана. Подписах документи, но и при двете ваксини, вече ги бяха поставили като ми донесоха документите за подпис.

# 11
  • Варна
Може да се откаже ваксинация във всяка болница. Това е твое право. Всяко болнично заведение има своя процедура за това- декларация при постъпване, нотариално заверен отказ или друг документ. Трябва да те информират от избраната болница.

# 12
  • София
Може да се откаже ваксинация във всяка болница. Това е твое право. Всяко болнично заведение има своя процедура за това- декларация при постъпване, нотариално заверен отказ или друг документ. Трябва да те информират от избраната болница.

Точно така е. За всеки случай, предварително уточни всичко, което те интересува - отиди в болницата и говори с неонатолозите. Предупреди и лекаря, който ще води раждането. Колкото повече хора са ангажирани с отказа ти да ваксинираш, толкова по-добре  Peace

# 13
В "Св. София" раждах и докато бях в реанимация дойде неонатоложката да ме пита за ваксините и ми даде да подпиша информирано съгласие. Но имаше майки, на които видях, че им дадоха да го подпишат, когато ходихме за информация за бебетата, т.е. дни след това..

Общи условия

Активация на акаунт