Къде изчезнаха мидичките от плажовете? - лятна тема

• 9 953
  • 47
  •   1
Отговори
# 15
Благодарение на тази тема научих, че...  Simple Smile
...морското дяволче всъщност се нарича джулюн или воден орех (Trapa natans L.)...
...вирее в блата и бавнотечащи води...
...плодовете на джулюна са богати на скорбяла и имат приятен вкус (наподобяват на варен картоф или кестен, но по-сладки), поради което се използват за храна от човека от дълбока древност, включително и в България. Консумират се след сваряване и обелване на твърдата обвивка...

Виж ти, виж ти...  Thinking

Аз също се бях зачудила къде изчезнаха мидичките от плажа, но се радвам, че не навсякъде е така. Дано наистина причината да се дължи на почистващите машини, а не на влошената екологична обстановка.

# 16
Там са си. Тази година бяхме в Кранево, беше пълно с прекрасни мидички, дори и такива, които не помня да съм виждала като дете.

# 17
Забелязала съм значителен спад на броя мидички по плажа(летувам на южното черноморие).
От малка си спомням,че където и да плажувахме,беше пълно с миди.Нищо общо със сега.

# 18
Тази година още кракът ми не е стъпил на плажа Embarassed

Но от миналата година имаме събрани с детето много мидички.
Показвах му и живи малки рапанчета/ охлювчета/,  тях ги събирам от дъното  и пак ги пускам да си живеят, малкият беше много впечатлен.Празните черупки ги събираме.

Става въпрос за градския плаж във Варна.

От тази тема направо ми идва в обедната почивка да отида и да се гмурна за 20 минути в морето и пак на работа, ама знам, че няма да стане. Sad

# 19
  • София
Миналата година на Каваци имаше и дяволчета, и принцеси, и шапки.
От такива като мене явно се нарушава изобилието и изчезват, събирам доста и зимата правя подаръци за приятели:

# 20
Цял живот на морето живея, а от вас научавам за тези дяволчета.  Embarassed
Освен миди и рапани друго не съм събирала, ама те и не ми изглеждат много красиви тези дяволчета.

# 21
Заради машините е. На нестопанисваните плажове се намират повечко. Извън сезон и по другите(като не ги почистват) Simple Smile

# 22
Наскоро дочух без да искам как един подрастващ разказваше на друг, че взел от морето рапан за подарък на майка си, цитирам "но то, животинчето, явно умряло по пътя" и омирисал целия  рейс. Само си го представих  Joy

# 23
  • в мъжки прегръдки
Има си миди. Просто с почистването на охраняемите плажове се изхвърлят по-едрите. А и много хора ходят рано сутрин да събират за направата на сувенири. На всеки неохраняем плаж е пълно. Преди няколко години се разходихме до бургаските солници. Плажа там е неизползваем заради огромен строеж. Беше пълно с огромни красиви миди.

# 24
Има нещо вярно в това, че мидите по плажовете изчезнаха Peace Тази седмица бяхме на к.к.Албена, а който е ходил там знае, че само там (имам предвид северното черноморие) има от този вид мидички

Е, вече ги няма. Намират се от онези, които ги има навсякъде, но точно този вид ги имаше само там, но вече .... Tired
Незнам каква е причината, но е факт.

Такива мидички има навсякъде, където съм била, за пръв път чувам, че били само в Албена.

Разходете се до други плажове.

Последна редакция: ср, 29 юли 2015, 01:39 от Nickkie

# 25
Някой ми беше казал,че вълните отнасяли мидите от плажовете в морето.Посред лято чак такива вълни няма,но през зимата дали е възможно? newsm78 Не говоря чак до края на плажа,говоря за ''допустимо'' разстояние.

# 26
Най-логичното обяснение е от почистването, те пресяват пясъка и всичко по-едро заминава, там попадат и целите мидички и едри черупки, По плажовете се срещат по-ситни или изпочупени.
Иначе, и аз сефте чувам, че тези миди са ексклузивни за Албена, да не кажа, че от мидите на снимката съм си намирала и по южните плажове.

# 27
За различни миди- когато бях дете ми беше направило впечатление, че в Обзор има едни странни мидички, каквито няма във Варна- много тънки, почти прозрачни, в жълто и розово.Виждали ли сте такива?

tuturutka1, много идейни неща, поздравления!

# 28
  • Galaxy 13197853088
Има миди по плажа.

# 29
  • София
Много обичам мидички! Винаги си събирам, като ходя на море.Тези са събирани, на плажа в Лозенец, миналата седмица!Подбрани естествено! Ще ги подаря на съфорумка.

Скрит текст:

Общи условия

Активация на акаунт