МНОГОДЕТНИ МАМИ

• 132 017
  • 769
  •   1
Отговори
# 120
Благодаря на всички за отговорите! Явно трябва да се позамисля как да направя така, че малкия да не "увисне" покрай каката и новото бобче. За съжаление чисто женските занимания са изключени, но се надявам да открия някое занимание, което ще си е само за нас двамата.
Имам и един въпрос за кърменето. Имам леки притеснения, знам че е меко казано глупаво, но дали е възможно като е трето да нямам достатъчно кърма. С малкия имах проблеми в самото начало-първите два-три дена, но потръгна и го кърмих след това общо 13 месеца. Само че от 10 месец нататък имах чувството, че не му е достатъчно - давах само сутрин рано. Та възможно ли е това да е като предшественик на тоталното спиране или се отнася само за това бебе? С каката нямах проблеми, и нея толкова почти я кърмех.

# 121
  • ул. "Мечтание"
По-скоро се смята, че с всяко следващо дете производството е по-оптимизирано, защото тялото става все по-опитно в това, което прави.
Нямам представа какви са били обстоятелствата около второто дете, така че не бих могла да коментирам причините, но вероятно това, че си го кърмила само веднъж на ден е имало отношение. Все пак производството е на принципа на търсенето и предлагането - ако суче само веднъж на ден, то гърдите ще произвеждат мляко само колкото за едно кърмене. Обичайно, когато се наблюдава намаляване на количеството предлагаме на майките да увеличат броя и/или продължителността на кърменията.  Peace

*
Нашия среден като цяло е най-оправния в котилото (сестра му върви по неговите стъпки). Често съм мислила за това дали му липсва внимание, но по-скоро не. Той например е по-любвеобилен от батко си и непрекъснато идва да се гушка в нас. Батко му е по-дръпнат не се отпуска толкова. Честно да си кажа според мен да си първо дете е най-зор... Simple Smile

Нашето четвърто си чака ред, но сякаш този път искам по-голяма разлика (предишния път исках породени, пък то се получи разлика по-голяма отколкото имат първото и второто). Е, надявам се поне да не бърза преди щерката да стане на две...  Laughing

# 122
Може би не се издразих правилно, но веднъж на ден кърмих от 10-тия месец нататък. Преди това съм замествала все едно кърмене с едно ядене, като до 5,5 месец е бил само на кърма. Постъпих по същия начин и при дъщерята, но до последно имах (уж) повече. Може би защото той пиеше много бързо и просто за броени минути беше готов и това да е създало чувството, че е било малко?

# 123
  • Sofia
Аз съм обратното. С второто имах кърма колкото да му стига, а сега мога още едно бебе да храня. Според мен зависи и как засуква. Далия суче много мощно, Калоян беше по-мързелив Rolling Eyes

# 124
За колите - ние сме със Сеат Толедо. Побира една седалка и две кошчета на задната седалка. Багажника е голям, събира и количката за породени ( макар че  от известно време не я ползвам вече), а допълнително товарим и багаж. За сега не се е пръснала по шевовете и ни стига.

За кърменето - с първото се кърмихме 2 години, но той висеше дълго на гърда, беше ревлив и само на гърда се успокояваше. С второто се кърмихме до 9-ти месец, като през последните 3 месеца не наддаваше добре и по някое време открихме, че чакаме третото. Кърмата спря заради бременността. С третото се кърмихме до 6-ти месец. Щом навлезе в 7-мия, ме хвана страх, че не й стига, защото все по много малко наддаваше, почнах да я дохранвам и за месец кърмата се превърна повече в добавка. Вчера съвсем се предадох и не се изцедих изобщо, до тогава 2 седмици и повече се цедях по 2-3 пъти на ден като количеството все намаляваше. Аз си обяснявам така нещата: с първото можех да му дам цялото си време и да се кърмим колкото си иска то, с второто вече трябваше да съчетавам грижите за две и имаше по-малко време, с третото времето беше още повече кът и двете по-големи лесно разсейваха бебето. Цяло чудо си беше, че изкарахме до 6-ти месец. Грижа се за децата сама със съпруга си, няма кой да ги занимава, за да се усамотявам да кърмя, а и голямото ми е супер енергично и вдига страшна врява, подстрекава и средното да се забавляват по-шумно. През лятото повечето време бях сама с децата, че мм беше много натоварен с работа.
За четвъртото - не изключвам някой ден да ми се прииска, на  този етап се шегуваме, че теоретично е възможно, а аз малко се притеснявам от минаването през още една бременност и още едно раждане. То си е малко на късмет как ще протекат нещата и на кого ще попаднеш. На мен ми беше по притеснително през последната бременност и доста ми тежеше в края, че и тогава си карах така - само с мм си гледахме децата. Иска ми се да поотраснат малко, че поне да не им трябвам непрекъснато, за да ги обслужвам - играй с мен, чети ми приказка, смяна на памперси, чаршафи, преобличане, къпане, хранене. Ако за повечето от тези неща могат да се обслужват сами, ще имам време да си гушкам и четвърто. Имам време да почакам, през декември навършвам 30, до 10 години ще мисля и обсъждам. А ако случайно закъснеем, винаги може да си осиновим.

# 125
  • ул. "Мечтание"
Може би не се издразих правилно, но веднъж на ден кърмих от 10-тия месец нататък. Преди това съм замествала все едно кърмене с едно ядене, като до 5,5 месец е бил само на кърма. Постъпих по същия начин и при дъщерята, но до последно имах (уж) повече. Може би защото той пиеше много бързо и просто за броени минути беше готов и това да е създало чувството, че е било малко?

Аз съвсем добре те разбрах... Но от разстоянието на времето можем само да гадаем.  Peace

Не знам какви са били критериите ти "стига му-не му стига" на детето.  Thinking Обичайно се стремим да имаме толкова, колкото му трябва на детето, не повече и не по-малко. Но всяко дете е с различен ритъм и темерамент, така че е неуместно да сравняваме едното с другото.

Емел, това с наддаването е много условно... Дъщеря ми не беше наддала и грам в продължение на 4-5 месеца (между петия и деветия-десетия си месец) и изведнъж БАМ! - кило и малко за един месец. Но все пак е важно бебето да може да суче толкова често и толкова дълго, колкото има нужда, за да получава нужните му количества... И тя си суче доста активно, има поне по десетина кърмения в денонощие, отделно твърда храна, и си ака като за световно по 3-4 пъти на ден (като новородено бебе акаше по един-два пъти само, хаха).

За мен лично кърменето е огромно улеснение при все че второто ми и третото ми дете са кърмени на поискване, захранени около шестия месец.  Rolling Eyes Искрен се отби на 3 години и три месеца, Зорница си суче активно и вероятно и с нея ще изкараме дълго...

# 126
Нощни очи, при мен имаше и други признаци, памперсите ставаха все по-сухи, акаше по веднъж на ден, понякога прескачаше 1-2 дена. Е, знам, това не е задължително тревожно, но това в комплект с непрекъснатите настоявания на нашия педиатър, че изостава детето, и аз се поддадох. Тя не е от лекарите, които подкрепят кърменето, макар че със първото ми дете удържахме фронта напук на липсата на подкрепа от нейна страна. Този път просто не се получиха нещата.

# 127
  • Варна
В интерес на истината, на мен третия път кърменето ми е най-трудно, въпреки опита, който имам.

Симона я кърмих 9 месеца (което преди 10-тина години се считаше за доста продължително кърмене), сама се отби на тази възраст, според мен, заради ранното захранване и кърменето под режим. Тя сучеше много мощно, винаги за 5 минути беше готова с яденето.

Филип го кърмих година и половина и го отбих съзнателно, защото кърменето сутрин преди работа ми отнемаше много време и взе да ми дотежава, а и се налагаше да пътувам служебно. Той си е спокойна душа, и в кърменето беше така - откарвахме по 1 час, дори и в тази по-късна кърмаческа възраст - сукне малко, поспи си, след 5 минути пак и така...

Сега с Лора имах трудности от самото начало - не захапваше добре, което ми докара разранени зърна, а на нея - пришка на горната устничка; не сучеше ефективно и затова кърменията ни продължаваха  безкрайно, като скачени съдове бяхме, денонощно. Като се прибави и това, че не е от ящните по принцип и в един момент взе да качва по много малко, наистина си беше стресиращо и трудно. В момента все още я кърмя, но, признавам си - с цената на неимоверни усилия от моя страна. Реално суче ефективно само сутрин и вечер преди заспиване, като по време на сукането заема невероятни пози - само дето не стои на челна стойка. Голямо диване! При гимнастическите си изпълнения успешно приема, зърната ми за дъвка; щипе ме, хапе (вече доста рядко). Зверче отвсякъде. Twisted Evil Това, което най-много ме тормози, е, че към 1-2-3 ч. през нощта се събужда и нищо не може да я успокои и приспи обратно, освен да се закачи за мен и да ме ползва за биберон. Реално не успявам да се наспя в странните пози, които ми се налага да заемам, докато спим заедно. През ноември и декември няколко пъти ще бъда извън страната, направо се чудя какво ще правим... Confused Ще с опитам да я отбия другия месец... ама с тая нощна пристрастеност, не знам дали ще успея...

# 128
Аз най-малко кърмих големият, има няма 20 дни. И не поради липсата на кърма, имах многоо, а от незнание, глупост...все още като се сетя се ядосвам, но здраве да е, порасна детето. Малкият го кърмих до 2 г. 9 м. , като първите 6 м. беше изцяло на кърма.  Отбих го по мое желание, защото сучеше основно през нощта, будеше се по 1024 пъти и ми беше писнало. Сега с малката продължаваме, докога не знам, тя си търси денонощно, нищо че яде всичко ( и тя до 6 м. е изключително кърмена). Май и този път ще отбивам по мое желание.

chockolina, през нощта и при нас е същото положението, сутрин съм като разглобена. Налага се баба й да я гледа другата седмица и направо не знам какво ще я прави като се събуди вечерта  Thinking

# 129
  • София/Варна
Спейки с друг човек не се будят за сукане маймунетата Simple Smile

# 130
  • ул. "Мечтание"
Нощни очи, при мен имаше и други признаци, памперсите ставаха все по-сухи, акаше по веднъж на ден, понякога прескачаше 1-2 дена. Е, знам, това не е задължително тревожно, но това в комплект с непрекъснатите настоявания на нашия педиатър, че изостава детето, и аз се поддадох. Тя не е от лекарите, които подкрепят кърменето, макар че със първото ми дете удържахме фронта напук на липсата на подкрепа от нейна страна. Този път просто не се получиха нещата.

Да, това е друго. Съжалявам, че не си получила подкрепа от педиатъра и нещата не са ви се получили... Подкрепата е важна, макар че медицинските лица рядко са добър пример за подкрепа за кърмене  Rolling Eyes... Тъжно! А принципно са длъжни... но това е друга тема...

# 131
  • Варна
Спейки с друг човек не се будят за сукане маймунетата Simple Smile

Вярно е. Mr. Green С мъжа ми не се буди за сукане, но и аз все пак трябва да легна някъде да поспя.

chockolina, през нощта и при нас е същото положението, сутрин съм като разглобена. 

Хайде да ходим на масажи. Mr. Green

# 132

chockolina, през нощта и при нас е същото положението, сутрин съм като разглобена. 

Хайде да ходим на масажи. Mr. Green

Хайде първо на кафе  Mr. Green

# 133
И Мелани нощем се буди по не знам колко пъти на нощ и се успокоява и заспива само сучейки,тя ми е най-дълго кърмена от тримата.Миналата седмица ми се наложи да я оставя за 2 нощи при баба и дядо,пак се е будила,но не е било нещо невъзможно за овладяване,едната нощ са я хранили с кисело мляко с лъжичка,иначе гушкане и люлеене Simple Smile И тя прави същите номера докато я кърмя,върти се, newsm32заема всякакви стойки,щипе и хапе понякога Simple Smile и естествено си спи с мен,та болките в гърба и кръста са ми постоянни от доста време насам.
 Идеята за кафето и масажите е  newsm74

# 134
  • offshore & overseas
Ха, че какво е туй персонално внимание - туй е буржоазен предразсъдък. hahaha

Средното дете „увисва“ - много готин израз, ще го запомня.

При нас средното не увисва, защото аз не деля децата си и гледам винаги да сме заедно или поне двете да са заедно, а и при разлика 3 години те са си първи дружки все още.

По-скоро дори ако някой увисва, това е малкият, този негов мъжки пол много странно не пасва в картинката, понеже баща му още не се занимава с него, каките го изолират, а на мен почти не ми остава акъл за занимания. Все пак дори и неговото висене в пространството не е фатално, а просто етап от р-тието му и битуването на семейството в настоящия момент.

Всъщност, питах се аз - не правим ли големите семейства, именно за да сме всички заедно и за да ни е весело заедно, а не за да си обръщаме внимание двама по двама? Не знам, де, разсъждавам си само.

Кърменето никога не ми е било проблем, дори успявам да помогна неофицялно на тоя-оня, защото така и не завърших преди 6 години лидерството си (към ЛЛЛ).

Калина е кърмена 4 и нещо години с интервал от няколко месеца в края на бременността ми с Люся. После пак засука и ги кърмех в тандем известно време, макар и в малко странен тандем, защото така и не ги събрах заедно за кърмене. Просто не ми беше комфортно. Но все пак кърменето след известна възраст, знаете, не е като кърменето на новородено, даже не е и като кърменето на годиначе - кърми се често пъти на няколко дни веднъж, на последни издихания, тъй да се рече.

Людмила е кърмена малко над 2 г. и половина, като при нея се постарах аз да дирижирам процеса и съм много доволна от себе си. Проведох си night weaning на 2 години, после останаха 2 кърмения, накрая 1 и чао. Нито е прекалено дълго кърмена като Калина, нито пък стана пристрастено кърмаче. Успях да си помогна с кърменето и в ясления период и наистина ми останаха само топли спомени, докато при Калина имаше и моменти на отегчение и дори раздразнение от вечното ѝ висене на гърда (след като вече беше на 2 и повече години, не преди това).

Никола го кърмя вече година и 7 м., като първите 45 дни се изцеждах и му носех кърма в неонатологията. Споделяла съм и друг път, че се страхувах дали ще засуче и действително беше ацки трудно, защото при изписването си той беше на възраст 35 г.с. (нероден едва ли не), но успяхме с общи усилия. Ще постъпя при него както при Люси, нощно отбиване когато излязат всичките 20 зъбки и след това окончателно отбиване на 2 г. и половина.

За мен кърменето е голямо облекчение - колко пъти ме спасява в тежки ситуации, осигурявайки лесен начин за утеха, утоляване на глад и жажда и разсейване на детето. Ако не беше кърменето, щях да бъда много затруднена. А пък ако разчитах на джипито да ме насърчава, щях да съм пропаднала още с Калина.

Аз също искам четвърто бебе. Но ми се иска този път да можем да си го позволим финансово, а не като досега. Затова ще се моля да можем. Защото иначе ще бъде безотговорно от моя страна и няма да ни донесе добро. Praynig

Майка ми знае колко съм луда, затова ме е предупредила, че ако си родим четвърто бебе, съвсем няма да помага, та значи трябва така да стане, че да не се налага да разчитам на помощта ѝ, както и на чиято и да било чужда помощ.

Последна редакция: сб, 12 сеп 2015, 17:16 от Мяуче

Общи условия

Активация на акаунт