Хитринки за всякакъв случай-тема 12

• 118 423
  • 751
  •   1
Отговори
# 450
  • София

Може би това е разковничето, освен перото!/сигурно не си го споделяла с жените там/. Joy

Хаха, не , аз не се стискам да споделям удачни идеи за домакинстване bowuu Просто дамите са си свикнали, че си им е допустимо да са им мърляви мивките и плочките (нали на всички са така) Явно не им се иска да се пънат. Абе като цяло са далеч по-слаби в домакинстването в сравнение с нас. Не че се хваля, но все пак се гордея с българските жени, много сме печени, намираме време за всичко! При това се справяме блестящо! А тук обикновено си седят в къщи, и все пак не чистят като нас. Иначе държат да имат най-модерните бани, кухни, домове. За да ги омазват после без капка жал #2gunfire

А, Жармен, перо е оная джаджа, с която циганчетата по кръстовищата ти досаждат с натрапливото си желание да ти измият прозорците на колата:35: Joy Joy

# 451
Миене на тяло с хума - хума има различни видове на цвят и съответно свойствата им си приличат и се различават. Общото е, че хумата не обича досег с метал. Трябва да НЕ използваш метални съдове и бъркалка.

За къпане:

Взимаш съдинка.Слагаш вода и хума в каквото си искаш съотношение. Разбъркваш и почваш да се къпеш. Гребеш и слагаш по себе си (може и само с водата да се мажеш Simple Smile ) и мажеш като, че ли се търкаш със сапун. Ако искаш можеш веднага да се изплакнеш. Ако искаш можеш и да постоиш с нея.

За маска за лице и тяло:

В съдинката слагаш вода и хума докато стане на каша. Ако трябва добавяш и други съставки - жълтък, витамини и др според рецептата за разкрасяване. Мажеш се и чакаш да засъхне. Изплакваш се.

Маска за коса - правиш каша от вода и хума и размазваш по косата и главата. По желание добавяш жълтък ит.н. Плакнеш много добре. Най-накрая плакнене с вода с 1-2с. л. оцет. Лимонов сок само ако си натурално руса, че изсветлява косата след продължителна употреба. За да не мирише на оцет може да капнеш "миризливо" масло (рози...).

http://m.edna.bg/moda-i-kozmetika/lice/malkite-tajni-na-humata-4637529

Тук пише по две думи за видовете хума. Да не я оставяш да засъхва напълно върху лицето. Да не яизползваш при боядисана коса.

http://zdrave.rozali.com/netradicionna-medicina/vidove-huma-lech … bni-svoistva.html

Тук пише по-подробно за цветовете хума и при какво помагат.

# 452
От изпробваните средства за лична хигиена ви "рекламирам" Себамед интимен гел. Има две разновидности -3.8 рН и 6,8 pH. Първият е за жени до критическата.

http://sebamed.bg/продукти/измиване-и-почистване/интимен-душ-гел-с-рн-3-8

Вторият е за жени в критическа и след това.

http://sebamed.bg/data/ufiles/SebamedIntimateMenopause-LeafletWeb.pdf

Малко ще миришете на рози, но аз съм доволна от първия (още не съм дорасла за втория...Simple Smile ).

За устни се мажа с Eucerin за устни. Не се махва лесно от устните както Нивеа-та.

Още един съвет - ако ви сърби упорито по .... Може да вървите към гъбички в тази нежна област. Опитайте 1ч.л. Сода разтворена във водата (500мл сигурно ми е купата за подмиване). Ако е временно помага веднага и всичко се успокоява. Шампоанът по-горе също помага. Ако не помогнат значи са гъбички и си трябва лекар.

Аз лично лесно се запарвам от превръзките и само се почесвам и подмиване през тези дни. Като гледам моят син е със същата чувствителна кожа и през лятото се запарва от горещината. Simple Smile

# 453
  • оттам, откъдето започва България
Памучни превръзки ли ползваш?

# 454
И памучни, и копринени. Все ми запарват и особено през лятото. Все пак до гъбички стигам само след като личната лекарка забрави да ми изпише противогъбични лекарства при прием на антибиотици. Което ме подсеща за още нещо:

Значи в "старите времена" трябваше да бъдем "другарки" "корави", а не "женствени дами". Зимата ми мръзнеха ръцете до червено-син цвят и болки в костите, но не слагах ръкавици за да съм "корава". Ушите ми мръзнеха по същата причина и шапка не слагах. Боже, колко съм била глупава... Sad
Като студентка започна да ми се запушва носа нощем и да спирам да дишам на моменти. Отново не обръщах внимание. Нали съм "корава", а не "лигла". Омъжих се вече в "новите времена". Детето тръгна на ДГ. Той има хрема, а аз синузит и отит. И така през 2 месеца. Накрая една нощ така ми се запуши носа през зимата, че се събудих в кошмар. Капнах си капки в носа ксилометазолин и 5 минути дишах като риба на сухо докато подействат. Тогава реших и си направих изследване за алергия. Съмненията ми се потвърдиха. Оказа се, че имам студова алергия (водеща алергия), алергия към акарите в домашния прах и алергия към мухъл. Подредени са по сила. Излезна, че аз "коравата" съм всъщност "нежна" и ако не искам да ми спира дишането трябва да си пускам овреме отоплението през зимата, да нося ръкавици, шапки и ... С една дума да се пазя от студа с риск да изглеждам смешна даже понякога.

Така ми светна, че честите "настинки" са провокирани от алергията. УНГ на детето ми обясни, че ако сополът не се издухва редовно на 3-тия ден става обикновено зелен т.е. бактериален и ако не се лекува избива или като синузит, или като отит, или като бронхит. Това съответно означава антибиотик и ако няма противогъбичнен препарат се появяват гъбички тук-там. Wink Сега се грижа повече за себе си за да не ставам преносител на хрема към детето.  Това е, което се сетих - че макар и косвено може вие да "разпространявате" хрема в семейството си ако имате някаква алергия "в носа" като мен.

# 455
  • оттам, откъдето започва България
Попитах те, защото на мен така ми действат копринените, а иначе с памучните съм ок.

# 456
Има логика да запарват "копринените" - сигурно са от "копринена пластмаса".  Joy

# 457
  • София
Леле, дами, като ви слушам, и като си спомням собствения си горчив опит, направо ми иде да си ударя д-то в тавана, че съм в менопауза! Всеки цикъл за мен беше жива мъка, чак с херпеси по устата! И  болки, и кървене, все едно съм заклала прасе, а за ц*ците да не говорим, идеше ми да ида да ми ги премахнат с пластика (готова бях да ги даря на някоя крайно нуждаеща се, т.е. да донорствам Joy Joy Joy) Сега съм си в мир и разбирателство с бубата ми. Hug И открих, че ц*ците могат да бъдат много приятно нещо Joy Joy Joy

# 458
Детелинке, днес съм 3-ия ден и съм кисела и нервна! Не ме ядосвай с менопаузата си!  Joy

Всъщност кажи имаш ли някаква хитрост при организирането на дома? Аз съм неорганизирана, а като се струпат проблеми се хващам за главата кое първо да е, че всичките са срочни... #2gunfire

Пробвах в тефтер да си записвам някой важни неща. Пробвах компютърен календар. Ами компютъра помни и подсеща, но аз нямам мобилен интернет и ме мързи да пиша подробно като в системата за летящата лейди. Затуй засега използвам един тефтер и си го разнасям с мен от чанта в чанта. В него записвам важни неща като какво да пазарувам, размерите на спалнята, чаршафите, някои дози на лекарства, програмата за у-ще на детето и други подобни неща, телефони и разни бързи записки. Като свърши преписвам важната информация в следващия тефтер и отново ежедневния списък за пазар и разни бележки. Компютърът ме подсеща за рождени дни и срещи, а отделно на него водя семеен календар на стената, които го дублира. Няма да ми е включен компютъра постоянно, а календара си виси на стената.

Въпреки това времето ми не стига. Тая система за "летящи" не е за мен. Пише се много подробно, което за мен е изнервящо. Не знам за американките, но в Б-я си обличаме работните дрехи преди да чистим и не си мием банята с токчета.

Дай някакъв съвет. Каквито и хитрости да знаеш ако не си организиран като мен си пълна нула... Sad

# 459
  • София
Момичета, дайте съвет как да върна формата на едни боти на мъжа ми. Уж ги бях сложила в кутия, но тя се прегънала и сега върховете на ботите сочат към небето ooooh!.

# 460
Ами пробвай да ги "накиснеш" с мокри парцали и като омекне кожата ги натъпчи с вестници да засъхнат в "правилната" посока. Мисля, че това ще помогне.

# 461
  • София
Детелинке, днес съм 3-ия ден и съм кисела и нервна! Не ме ядосвай с менопаузата си!  Joy
Дай някакъв съвет. Каквито и хитрости да знаеш ако не си организиран като мен си пълна нула... Sad

За менопаузата - щеш не щеш, ще трябва да почакаш hahaha аз съм си го заслужила с 36 год. стаж  Mr. Green

А за организираността - на мен ми се струва, че си се самонатоварила с твърде много задачи, а не че си неорганизирана.

Всъщност малко не разбирам въпроса  ти: за чистенето ли имаш предвид или за организирането на живота като цяло?

Ако е за чистенето, мога да ти кажа аз какво правя. Ами никога не оставям нещата не на място. Например, имам една кошничка, която сама си направих, и тя е постоянно на масата. В нея се държат всички дистанционни, телефоните, когато сме си в къщи, калъфите за очилата и самите те, когато не се ползват. И никакво извинение на света не се приема, ако някой остави някое от нещата извън нея. По същия начин е с всички останали неща, просто в движение се прибира всичко на мястото му. Така имам само  да прахосмукирам и да пребърша прах. За банята вече написах. Мивката след всяко миене на нещо я избърсвам от капките, и така винаги изглежда като току-що измита. На печката, когато имам да пържа например, късам едно по-дълго парче алуминиево фолио, правя в него дупка колкото да минава пламъка на газта и слагам тигана. Така като свърша с пърженето, само изхвърлям фолиото, а не ми се налага да мия цялата печка.  Фурната чистя по стандартния начин, или с малко веро с една лъжичка сода в него,и после с гъбата. Това ако не е мн замърсена. В хладилника всичко е поставено в кутии, така че да не се смесват миризми, и освен това като няма какво да се разсипва, не се и цапа. Така хладилника го чистя на един месец, и винаги е чисто в него. Само кутията му за зеленчуци най-долу я изваждам и чистя по-често. Постоянно държа чинийка със сода, за да поема нежелателни миризми. Кутията за хляб веднъж седмично я пребърсвам с оцет, за да не хване мухъл. Освен това хлябът се завива в ленена кърпа, която също на седмица веднъж се сменя. Мебелите пребърсвам с натопена в глицерин кърпа, така те не полепват лесно прах. На малка поставчица си имам кубче лепящи листчета, където записвам кои продукти да купя при следващото пазаруване.

Въобще, насочена съм към това, да поддържам реда, вместо да хабя време да го възстановявам. Когато излизам из града по работа, предварително си правя план какво имам да свърша и как да подредя местата, на които трябва да отида. Така с едно излизане отхвърлям маса ангажименти.

Дано успееш да си вземеш идея от нещата, които написах дотук. Но все пак ми се струва, че твърде много се товариш с ангажименти.

А, и освен това не е зле да огледаш къщата си, често пъти домакините събират маса вещи, които първо е трудно да подреждат през цялото време, а освен това създават сами по себе си бъркотия, като ангажират свободното пространство.  Ако вземеш просто да ги изхвърлиш или прибереш в мазето например, ще видиш колко леко се диша в стаи с малко вещи. Нали вещите са ни за да облекчават живота ни, а не да го затормозяват.

# 462
Благодаря за ценните идеи Детелинке! Струва ми се, че ще те харесам ако те видя и на живо. Имаш много приятен стил на писане (изразяване) според мен. Годините както те чета са ти най-много 25. Искам и аз така... Simple Smile

# 463
Детелинка ти наистина си доста находчив човек - и аз смятам ,че бих те харесала и реално и не щото си много организирана и оправна - човечна си някак =

# 464
  • София
Благодаря за ценните идеи Детелинке! Струва ми се, че ще те харесам ако те видя и на живо. Имаш много приятен стил на писане (изразяване) според мен. Годините както те чета са ти най-много 25. Искам и аз така... Simple Smile

ОбЛИзателно ще те черпя! За годините позна, само че ги размени в обратен ред - на 52 съм!  Joy  Обаче абсолютно отказвам да повярвам в това, и си се мисля на 25. А като ми кажат, че се държа като хлапак, отговарям, че изобщо не бързам да порасна smile3534  

Всъщност, радвам се, ако съм ти помогнала с нещо.

Жармен, мерси Blush Blush Blush В момента стоя засрамена и си въртя в пръстите крайчето на рокличката Joy

Общи условия

Активация на акаунт