Хитринки за всякакъв случай-тема 12

• 118 459
  • 751
  •   1
Отговори
# 90
натурално нишесте, сварено и охладено. 200 гр. вода, кипва, махаш от огъня и бавно изсипваш в две суп. лъжици нишесте, разбито в 50 гр. вода.  Няма нужда от повече варене. Оставя се да изстине, защото ако е горещо содата започва да шипи и губи силата си. След измиване с нея, плакна косата с една лъжица оцет или лимонов сок, разтворена в една кофичка от кисело мляко, с няколко капки етерични масла за аромат.
Само със сода ли миеш сега, или сода, разтворена в нишесте?
Колко сода?
Може ли малко по-детайлно
Мерси

# 91
Това за миенето на косата със сода го прочетох в един американски сайт.
Рецептата е: 1 с.л. сода за хляб, разтварена в 250 лм. вода (аз слагам хладка). Косата се намокря, след това се мие с тази смес. Изплаква се с вода и след това се изплаква с 1 с.л. оцет, разтворен в 250 лм. вода.  За удобство двата разтвора ги правя в 2 малки бутилки от минерална вода, преди да влезна в банята.
Това е дозата за къса коса. За дълга се удвоява.
Наистина косата се измива много добре и се заздравява.
Непременно ще пробвам по този начин да си измия косата.
От дадената рецепта на detelistna.4etirilinka и аз не разбрах количеството на содата. Не разбрах и балсама след всяко миене на косата ли се ползва или той е само веднъж в месеца  newsm78 Иначе даваш много хубави идеи, за които ти благодаря  Hug

# 92
  • София
Брей, не очаквах да разбуня духовете толкова с тая сода Laughing Радвам се, че ви заинтригувах. Ето сега ще опиша детайлно какво правя аз. 'Начи:

Тъй като моята коса е дълга, това би трябвало да е дозата за дълга коса, съответно късокоските да цепят мерките на две.

Една водна чаша вода слагам да заври. През това време разбивам две супени лъжици с връх НАТУРАЛНО нишесте с 50 гр. студена вода, в по-голямо порцеланово или метално съдче. Щом водата заври, почвам да я изсипвам, вряла, в съдчето с нишестето, като междувременно БЪРКАМ в кръг! Ето затова трябва да е по-големичко, за да побере и водата. Нишестето е станало кремообразно, и няма нужда от повече варене. Захлупвам купата с капак, за да не хване кора, и оставям да изстине. Щом стане леко топло, сипвам 2 чаени лъжички сода, избърквам и е готово за употреба. Намокрям косата и с едната ръка разгръщам, а с другата гребвам количество нишесте и сода и го нанасям, докато покрие скалпа. правя с пръстите фрикции, за да масажирам корените и да подпомогна  измиването, и разнасям по дължината на косата, като добавям и останалото нишесте. Изплаквам хубаво, и накрая поливам с половин литър вода, в която е разтворена една лъжица оцет. Връзвам косата на кюфте, на върха на главата, и се изкъпвам. Но понеже, както казах, косата, която е расла преди да почна содата, е суха, чупеща се и има нужда от балсам, аз си слагам и от него, но само от средата на косата надолу, така че да не попадне никаква химия на корените на косата. Това е, единствената химия, която ползвам, е боята за коса, но без нея няма как. Всякакви шампоани съм ги забравила, стоят си в банята за декорация (нали затова им правят такива шаренки и хубавки опаковки). А, забравих да ви кажа - ако искате косата ви да мирише на хубаво, можете да слагате във водата с оцета една-две капки от някакво етерично масло, по ваш вкус, като може и да смесвате различни видове масла, докато получите комбинация по ваш вкус. Аз слагам например лавандула и роза, или ветивер с гераниум.  Ако искате да видите как ще мирише някоя комбинация, можете да им отворите капачките и да ги помиришете заедно.

Дотук с козметиката, а сега, обещаните рецепти за еколюбителките:

ПРАХ ЗА ПРАНЕ. Бебешки сапун настъргваме на едрото ренде. Разстиламе на вестник и оставяме да изсъхне хубаво. Тогава става трошливо и лесно за смилане. Аз го смилам в купата за мелене на ядки на моя Нутрибулет, защото е лесно за измиване след това. Аконаистина сте фенки на екологичното чистене, можете да си купите някоя евтина кафемелачка, която да ползвате само за меленето на сапуна, или пък да намерите стара такава, забутана на тавана например. И, какво правим сега: смесваме еднакво количество сапун на прах и СОДА! Избъркваме хубаво, и ползваме както обикновения прах за пране. Аз слагам една кафена чашка, и да ви кажа, не намирам никаква разлика между изпраното с прах за пране и сапуна + содата. Вълшебно е! Да добавя, че содата има фунгицидно, антимикробно и антибактериално действие, което хич не е за пренебрегване! А когато пера цветни неща, които пускат, към гореспоменатите сапун и сода добавям една супена лъжица готварска сол. Запазва цветовете от излиняване, просто боите не пускат.

ОМЕКОТИТЕЛ ЗА ПРАНЕ. Две чаши вода и една чаша силен оцет се смесват в НАИСТИНА ГОЛЯМ съд, и се добавя 2/3 чаша сода. Любимата ми! Сместа започва да шипи и вдига пяна. Щом прекипи, добавят се 10 капки етерично масло. Моите любими комбинации са:
масло от канелено дърво и ванилия
роза + лаванда
маточина + мирта
бергамот + иланг-иланг
роза + сандалово дърво
лаванда и гераниум
Не мога да намеря жасминово масло, а много ми се иска да ползвам. Та, смесвате гореспоменатите неща, като ги прибираме в херметически затворена бутилка, за да не изветряват. Изобщо, когато правим неща от естествени продукти, понеже няма в тях консерванти, е добре да ги правим в по-малки количества и като свършат, пак. И сега настъпва главният момент: слагаме в отделението за омекотител 60 мл от приготвения собственоръчно омекотител и се радваме на меко, пухкаво пране, с прекрасен аромат, а на всичкото отгоре нула алергени! Рай за алергичните, а защо не и за останалите. Що да чакаме да станем алергици и тогава да се юрнем да се предпазваме.

Ох, писна  ми от писане. В следващия ''брой'' ще напиша за естествен дезодорант със сода, разбира се, ако има интересуващи се. И как да си обезмирисите например обувките на мъжО, където скунксове са си свивали леговище Joy Пак със сода.
Хора, обичам я тая сода!Без нея лягам и мра!

Леле, не мога да се удържа и все пиша километрични писания. Дано имате сили да дочитате до края.

# 93
  • София
P.S. Балсама за коса не е задължителен, аз го слагам понеже краищата на косата ми са прекалено сухи, и го слагам всеки път след миене. Ако нямате проблеми със суха коса, спокойно можете и без балсам.

# 94
ооо detelistna.4etirilinka много полезно и интересно, очаквам с нетърпение следващия брой

# 95
Сода вместо дезодорант съм го чувала от украинките тук, но не знам подробности. И аз чакам да споделиш как си правиш дезодорант.   bouquet

# 96
  • оттам, откъдето започва България
detelistna.4etirilinka, домашния омекотител лично ли си го пробвала, тъй като рецептата я има във фейса, но предпочитам да има вече някой, който да я е пробвал.  Peace

# 97
Направо страхотна информация Simple Smile

# 98
Чакам да науча за дезодоранта и обувките.  bouquet

# 99
  • Вече на село
Аз също съм фен на содата - с нея си лекувам носоглътката още като усетя, че нещо тръгва да се случва (винаги я докарвам до кашлица, че и до бронхит), ако усетя гърлото - също. Това, което предлага Четирилистна детелинка е прекрасно, благодаря ти, мила! Ще се радвам да споделиш всичко, което вече си пробвала.
Аз искам да споделя, че в Лидл има едни универсални кърпички W5 - с тях само забърсвам и всичко е ок - няма дразнещи миризми, няма ръкавици и всичко се случва на момента. Е, не е еко, чудя се какво има в тях и малко с подозрение ги гледам, но пък вършат работа. Хубав ден на всички!

# 100
Каква роля играе нишестето за косата? Лесно ли се отмива това нишесте?

# 101
  • Варна
Количеството на содата зависи и от това дали косата ви е мазна или суха http://desilifestyle.net/2011/03/%D0%B5%D0%B2%D1%82%D0%B8%D0%BD% … 0%B0%D0%BD%D0%B0/

# 102
  • Варна
arina би ли споделила хитринката за содата и гърлото, че точно с това се боря в момента?

# 103
  • Вече на село
arina би ли споделила хитринката за содата и гърлото, че точно с това се боря в момента?
С лъжичка кафена си лапвам сода на сухо, без вода и правя така, че да я почувствам на болното място. След това не пия вода - содата да си действа. А за носа - правя преситен разтвор на сода в чашка, изливам си в шепата и смъркам, докато почувствам, че разтворът е преминал през носоглътката.

Последна редакция: ср, 26 авг 2015, 17:34 от arina

# 104
  • На брега на реката
При рецептата за сода вместо шампоан имам питане? След като се втрие содата в корените, косата изплаква ли се първо със чиста вода и тогава с тази с оцет и след оцета изплаква ли се?  В статията посочена от Пунчик пише, че след содата се изплаква с водата с оцет и накрая с чиста, ама нали ще стане реакция между оцета и содата, ако няма изплакване между тях или това е целта.  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт