Хитринки за всякакъв случай-тема 12

• 118 452
  • 751
  •   1
Отговори
# 405
  • Варна
Може да опиташ с обезмаслител. С меглио съм махала стари петна от покривка.

# 406
  • SF
С какво почиствате изцапано с блажна боя?

# 407
  • София
С какво почиствате изцапано с блажна боя?

С кореселин, малко по-назад е обяснено.

# 408
  • Свищов
Мазни петна, включително стари и изпрани, махам с царевично брашно. Посипвам по петното, притискам с пръст леко и да стои известно време. После тупам и изчетквам. Даже не пера пак. Така оправих прана блуза 15 минути преди излизане.

# 409
Моля, кажете с какво да почистя петна от клеева тинктура на перде от изкуствена материя?

Последна редакция: ср, 21 окт 2015, 09:38 от maria_73

# 410
  • Бургас
Купихме къща чийто коридори и стълби са с венецианска мозайка. По нея има петна от боя и разни други наслоявания от мръсотия. Дайте идея с какво да я почистя  newsm78 Почистването с машини е много скъпо, а и къщата е извън града, така че трябва да се оправям сама  ooooh! Едва ли ще мога да я излъскам до блясък, но поне да светне малко.

# 411
  • София
Купихме къща чийто коридори и стълби са с венецианска мозайка. По нея има петна от боя и разни други наслоявания от мръсотия. Дайте идея с какво да я почистя  newsm78 Почистването с машини е много скъпо, а и къщата е извън града, така че трябва да се оправям сама  ooooh! Едва ли ще мога да я излъскам до блясък, но поне да светне малко.

Петната от боя сд коресилин, накисваш памуче, слагаш на петното и отгоре захлупваш със стъклена чаша или малка купичка Може и порцеланова, но не пластмаса) за да не се изпарява коресилина и да размекне петното. После остъргваш със шпакла и ако има нужда, доизтъркваш с коресилин още веднъж или два пъти. Налсояванията от мръсотия с обезмаслител ''Аполон'' Пробвала съм всички видове обезмаслители, но ''Аполон'' е този, от който съм най-доволна. Например кабел на един удължител в работата го направи чисто бял, въпреки че все по пода беше влачен преди това.

Моля, кажете с какво да почистя петна от клеева тинктура на перде от изкуствена материя?

Не пишеш какъв цвят е пердето, бяло ли е? Клеевата тинктура е спиртно разтворима, затова опитай да подложиш отдолу салфетка или тоалетна хартия,сгъната на няколко ката, и отгоре търкай с памуче, натопено в 95 % спирт. Сменяй салфетките няколко пъти. Накрая, ако все още има малко от петното, пробвай с кислородна вода. Ако обаче пердето е цветно, не знам дали няма кислородната вода да избели цвета.

Не пробвай с белина обаче, понеже от нея материята на пердетата пожълтява много гадно.

# 412
Детелинке, пердето е светлобежово-светлокафяво комбинация.

# 413
  • София
Детелинке, пердето е светлобежово-светлокафяво комбинация.

Ами значи така или иначе избелващите отпадат. А ти вече пробва ли със спирт? Ако не, какво чакаш, да се закрепи прополиса трайно в тъканта ли? Натъркай го със спирт няколко пъти, а после сложи на мястото на петното една суп. лъжица прах за пране, сипи малко водичка да стане на кашица и почвай да търкаш между ръце петното. Ако това не помогне, не знам какво друго да ти кажа. Стискам палци да помогнат съветите ми.

Обаче ми е странно едно нещо: защо всички, дето питаха тук за какви ли не съвети, така и не се появиха втори път да споделят дали има ефект от някой от съветите? Мисля, че това е главната идея от темата, така следващи нуждаещи се ще имат база от работещи съвети. Някак доста егоистично е да си свършиш работа и после да си кюташ, като че ли слон ти е седнал на устата.

А бихме могли даже да седнем и да направим отделна тема със събрани на едно място добри домакински съвети, систематизирани и удобни за ползване. Но как да стане, като никой не иска да обменя инфо, а иска само да ползва.

# 414
И аз от консуматорите.
Преди време бях прочела тук, че със сода бикарбонат и вода се почистват дивани.Вместо с пране, само с натъркване и подсушаване. newsm78
Някой да се сеща?

# 415
Веднъж чистих замърсена част от перде с Бинго (препаратът за търкане на съдове).
Подсказа ми го една позната и за мое учудване се получи, но материята не  беше от най-нежните и не съм го търкала ожесточено. Просто, както с прах за пране.

# 416
  • Бургас
И аз от консуматорите.
Преди време бях прочела тук, че със сода бикарбонат и вода се почистват дивани.Вместо с пране, само с натъркване и подсушаване. newsm78
Някой да се сеща?

Освежавала съм килим със сода - прахосмукачка, поръсване със сода (без вода), оставя се да престои една нощ и отново се изсмуква - но по-скоро премахва миризми, отколкото да чисти петна. Предполагам принципа за почистване на тапицерии ще е същия - да се изсмуче след като изсъхне  newsm78

Четирилинка, още не съм метнала мозайката, инъче с радост бих споделила  Peace

# 417
Здравей Четирилинка.И аз съм само от четящите -да споделя-фен съм магическите гъби(купувам ги от левчето за 60ст и чистя много неща с тях).За мазни петна по дрехите ползвам веро novex-капвам на петното и в пералнята- рядко ми се случва да повторя пак.Да споделя и за содата-преди я използвах много-да дам отчет и за измиването на косата- измивам със сапуна Бочко-сливам със содата.а после с оцета.Резултат-по чупливи къдрици.а не гръмнал бойлер в тръстика.Зимата по ми е суха кожата на тялото-обтривам се с утайка от кафе-резултат-мека и омазнена кожа.Четирилинка -благодаря за споделените интересни идеи. bouquet

# 418
  • Варна
Здравейте. Синът ми си е напръскал цялата бяла тениска с водна боя -черна. Прах в пералнята, търках със сапун за петна. Петната си стоят, даже и не избледняват. Ще купя белина  и ще сложа само там ( има  емблема ) или нещо друго?

# 419
  • София
Мерси, дами. Но мисля, че ме разбрахте малко погрешно, аз имам предвид не само съветите, които аз съм дала, а всичко онова, което е писано в тази тема, и някоя от вас го е приложила, и е доволна от резултата. Та нали и аз така съм научила нещата, които сега ви казвам, от някой, който е опитал и е харесал. Считам, че тези иначе дребни, но адски полезни хитринки пряко ни съкращават времето за домакинстване и ни увеличават свободното такова. Аз много отдавна се стремя да домакинствам не като хамалин, а с ума си. Т.е. да помисля как да свърша нещо с минимални усилия, вместо да бъхтя по познатия стар начин, като баба ми. Защото баба ми си е седяла в къщи, и е имала всичкото време на света да се изявява като блестяща домакиня. Била е прочута сред хората с чистотата, която е поддържала, и с вкусното си готвене. Е, аз не й отстъпвам, но го правя с три пъти по-малко време от онова, което тя би използвала. А инфото, споделено тука, сто процента би ни помогнало да повишим ефективността от времето, което отделяме за домакинстване!

Общи условия

Активация на акаунт