На море в Гърция 2015 - VI

• 73 242
  • 750
  •   1
Отговори
# 300
  • Варна
В северна Гърция останаха ли студия с цени до 30 евро?

септември ще намери

# 301
Язека съм вегетарианец в Гърция: тиквички, патладжани, бамя, гемиста - сармички и чушки, кефалотири саганаки, разни картофи...виж, щото мусаката им е с патладжан и с много тънък слой кайма, се прежалвам да спусна по една. Вярно е, че като помолиш да ти препоръчат нещо без месо, ти препоръчват риба, но-колкото и да се надявам да заслабна на почивка, гладна не оставам  Embarassed

Mooimeiske, ни също много обичаме вегетарианска храна и лятото залагаме основно на нея и на рибата. Та в тази връзка какво е това кефалотири саганаки. И въобще от къде мога да видя различни такива зеленчукови ястия как са на гръцки, имаш ли представа?

# 302
  • София (Възраждане)
Кашкавал пане, ако и да е възсолен Grinning 
Не съм намирала из нета глосар, тормозя моя близка-фанариотка да ми превежда   Mr. Green

# 303
Не съм намирала из нета глосар, тормозя моя близка-фанариотка да ми превежда   Mr. Green

bouquet

# 304
Можете ли да ме ориентирате, при наемане на студио колко горе-долу би ни излязло за 5 дни хранене + дребни разходи (фрапета и плаж) да речем в Паралия Катерини или пък някъде по Халкидики или Северна Гърция (Вурвуру, Неа Ираклица).
Не пием алкохол, така че бирата не влиза като разход. Има ли според вас смисъл да си носим продукти от България (в хладилна чанта, която обаче още не сме купили)?
Чудя се дали 200-300 Евро ще ни стигнат на двамата за 5-6 дни. Тук не включвам пюретата за малкия - тях ще си ги носим.

Ние днес се върнахме от Вурвуру, като ако броим и днешния ден сме похарчили 230 евро за 9 дни. Първите дни си взехме от рибния пазар 2 лаврака, 2 ципури и 1 октопод - 27 евро. Стигнаха ни за три последнователни вечери. Друг път вечеряхме свински пържоли на скара. Две вечери пък хапвахме навън и оставихме 22 евро единия път, 20 евро втория път - мусака - 6.50 евро, суцукакия - 6.50, спагети - 6.50, кока-кола - 2 евро, чаша бяло вино 2 евро. Останалите вечери си приготвяхме салатки със зеленчуци купени оттам, обилно овкусени със зехтин и сирене фета  Crazy Освен тези 245 евро сме похарчили 65 евро за 13 литра зехтин, 40 евро за страхотна разходка с лодка около Диапорос и 15 евро за сим карта с интернет. Фрапе, кафе, бира по плажовете са по 2 евро горе-долу. Сладолед - 3 евро.

# 305

Ние днес се върнахме от Вурвуру, като ако броим и днешния ден сме похарчили 230 евро за 9 дни. Първите дни си взехме от рибния пазар 2 лаврака, 2 ципури и 1 октопод - 27 евро. Стигнаха ни за три последнователни вечери. Друг път вечеряхме свински пържоли на скара. Две вечери пък хапвахме навън и оставихме 22 евро единия път, 20 евро втория път - мусака - 6.50 евро, суцукакия - 6.50, спагети - 6.50, кока-кола - 2 евро, чаша бяло вино 2 евро. Останалите вечери си приготвяхме салатки със зеленчуци купени оттам, обилно овкусени със зехтин и сирене фета  Crazy Освен тези 245 евро сме похарчили 65 евро за 13 литра зехтин, 40 евро за страхотна разходка с лодка около Диапорос и 15 евро за сим карта с интернет. Фрапе, кафе, бира по плажовете са по 2 евро горе-долу. Сладолед - 3 евро.

Може ли да споделиш откъде наехте лодката, защото цената е много добра. На нас ни взеха 120 евро, отделно горивото, което също не беше малко.

# 306
Кефалотирито не е баш кашкавал Simple Smile а речник на основни понятия има и на 1-ва страница, включително някои манджи. А за останалото гугъл знае Simple Smile
Кефалотири саганаки ядем, ама иначе препоръчвам фета псити, далеч по-вкусно е, обещавам Simple Smile

# 307
slastna, за съжаление наемането на лодка излиза доста скъпо. Допреди 2 години си наемахме лодка за около 60 евро с горивото, но ставаше въпрос за лодка със слаб двигател и затова цената беше такава. След като на повечето места ни искаха 60-70 евро за един ден без включено гориво, нашият хазяин ни сподели за един човек, който прави обиколки около острова с неговата лодка. Миналата година беше по 15 евро на човек, но тази година цените са леко завишени и са по 20 евро на човек. Трябва да се съберат около 10 човека, за да се осъществи пътуването. Общо взето, идеята е доста добра както за по-големи компании, понеже ще са си само те на лодката, така и за двойки, защото пък ще си имат допълнителна компания. Миналата година бяхме с едни симпатични сърби, а тази година с две щури италиански семейства  Crazy Лодката тръгва към 11:00 от заливчето пред хотел Рема.

# 308
Параход, благодаря за включването. Simple Smile
Ще погледна пак ,уж все гледам, ама явно не е достатъчно Embarassed. А кефалотири някъде го четох  като вид сирене, но то и нашия кашкавал така го минават май.  newsm78

# 309
Да, да, вид сирене е, прилича малко на нашия кашкавал, ама то е все едно да кажем, че кашкавалът е гауда или пармезан Simple Smile По-твърдо, по-отлежало и по-солено, няма смисъл да се впускаме в подробности. Но се прави от овче или козе мляко, по-рядко от краве.
Едно от най-разпространените в Гърция, правят го на различни места (не е регионално), продава се и в България
Скрит текст:
ето тази марка

# 310
  • София
Мишелин, да имаш координати на лодката, че искане да резервираме по тел. Благодаря !

# 311
bibi, ето това трябва да е номера: +30 2375 091 566, капитан Тео. Английският му обаче е доста зле, въпреки че се старае човекът.  Heart Eyes При него обаче има едно момиче, Мария, която превежда при нужда. Ако не успеете да се свържете по телефона, може да минете сутрин към 10:30. Имат масичка на плажа точно под хотел Рема. Там има и брошурки с телефонни номера, лодката се казва Stella.

Я, да ви се оплача набързо от сърбите.  Mr. Green Единия ден бяхме на плаж Калогрия. Отидохме раничко, че да може да си изберем местенце. Оказа се, че на плажа има дървета и се настанихме под сянката, на прилично разстояние от вече настанилите се хора, така че да им навлизаме много в личното пространство. С напредване на времето обаче плажът взе да се презаселва като всеки гледаше да се метне под сянката. След като бяха запълнени почти всички празни местенца, дойде една симпатична двойка сърби и си постлаха кърпите на само, не преувеличавам, 15 сантиметра от нашата плажна палатка  Crazy Даже снимка имаме  Crazy В един момент чак спрях да се дразня и ме изби на смях  Mr. Green

Последна редакция: нд, 09 авг 2015, 20:58 от Мишелин

# 312
slastna, за съжаление наемането на лодка излиза доста скъпо. Допреди 2 години си наемахме лодка за около 60 евро с горивото, но ставаше въпрос за лодка със слаб двигател и затова цената беше такава. След като на повечето места ни искаха 60-70 евро за един ден без включено гориво, нашият хазяин ни сподели за един човек, който прави обиколки около острова с неговата лодка. Миналата година беше по 15 евро на човек, но тази година цените са леко завишени и са по 20 евро на човек. Трябва да се съберат около 10 човека, за да се осъществи пътуването. Общо взето, идеята е доста добра както за по-големи компании, понеже ще са си само те на лодката, така и за двойки, защото пък ще си имат допълнителна компания. Миналата година бяхме с едни симпатични сърби, а тази година с две щури италиански семейства  Crazy Лодката тръгва към 11:00 от заливчето пред хотел Рема.
Благодаря! Информацията, мисля, ще е  полезна и за други хора Simple Smile

# 313
.....След като бяха запълнени почти всички празни местенца, дойде една симпатична двойка сърби и си постлаха кърпите на само, не преувеличавам, 15 сантиметра от нашата плажна палатка  Crazy Даже снимка имаме  Crazy В един момент чак спрях да се дразня и ме изби на смях  Mr. Green

Същата случка имахме и ние на Лефкада миналата година. Простих им като видях, че ние и те сме единствените, които водим война с осите на плажа. Crazy Тази година на един празен и немалък плаж на Пелион (нямаше никой освен нас) възрастна двойка гърци се настаниха точно зад нас. Те пък ни услужиха с някаква пудра, когато някаква земна пчела ръфна детето. После се замислих, че сиигурно цял живот ходят там и явно сме им заели мястото.

# 314
  • София (Възраждане)
А кефалотири някъде го четох  като вид сирене, но то и нашия кашкавал така го минават май.  newsm78

Да, съгласна съм, преводът на кефалотири като "кашкавал" е приблизителен, както няма и как да се преведе на български "бри" или "камамбер" и т.н. Но според българските разбирания "кефалотири"е много повече "кашкавал", отколкото сирене Peace

Embarassed Чак сега видях последния пост на Параход, моят го доблира в известна степен, моля за извинение заради което  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт