Озеленяване - въпрос за кипариси и други

• 1 569
  • 2
  •   1
Отговори
Здравейте,

в момента съм в процес на озеленяване на 2 тераси и миналия уикенд купихме 4 кипариса да видим как ще се справим с тях. Междувременно оглеждаме и за други видове растения, та търся съвети относно такива, които издържат на директно слънце и суша, защото и двете тераси са напълно открити и ще ги пече здраво растенията.
Мисля да направя кът с пресни билки ала мента, босилек и т.н., но искам и някакви по-обемни, за да внесат повечко зеленина и по възможност да са лесни за гледане, защото за пръв път ще се захващам с гледане на растения.  Blush

Та, единият ми въпрос е относно това какви други растения са подходящи за тези условия, а вторият ми е свързан с въпросните кипариси, които купихме.
Нямаше ни 4 дни и сега като се прибрахме на единия сякаш са почнали да му изсъхват крайчетата. Поливам ги еднакво (по литър веднъж  на 3-4 дни вечер след залез) така че не знам защо само едното реагира така.
Има ли някой с опит, който може да каже на какво се дължи това изсъхване и как да го спася милото? Знам, че не трябва да се преторяват, защото обичат по-бедна и песъчлива почва, но не ми хрумва какво да му направя освен да го поливам и евентуално да му подрежа връхчетата ако това ще го освежи...  Thinking

Ето снимки на болното и на едно от здравите кипарсчета:

# 1
A_vagabоnd, на първо четене - зачести поливането. В тази жега аз поливам растенията всеки ден, а при особено високи температури сутрин и вечер, когато не е силно слънцето ( с южна открита  тераса съм) . Освен това смени им саксиите с по- големи , поне ф 25 Н= 30 - 35см. Доколкото виждам още са в разсадните контейнери, които служат само за временно съхранение. Възможно е и въпреки мерките растението да загине, някои са си болни още при закупуването. Успех с отглеждането.
Билките обикновено са непретенциозни. Ако имаш възможност вземи си разсад не от магазин, а от място където си растат (ментата обикновено расте покрай реките, а мащерка и в горски масиви) Например от Витоша или Лозенска планина (достатъчни са 1-2 стръка и се размножават безпроблемно).  Отглеждам такива от 2 години и добре се развиват. Джоджен - от нечий двор (размножава се неконтролируемо и всеки човек с къща ще ти даде някой корен с удоволствие). С босилека нямах голям успех , но съм пробвала само с готов разсад от магазин, а те са по - изнежени.

# 2
Мерси много за съветите!
И на мен ми идва да ги поливам по-често ама на няколко места четох, че едва ли не трябва веднъж в седмицата да се поливат иначе щели да се удавят и все се спирах. Ще пробвам с по-често поливане. Имам едни по-големи саксии горе и ще взема да ги пресадя. Доколкото разбрах при пресаждането е важно да се сложи малко пясък или поне по-песъчлива почва в основата на корените, защото така се развивали най-добре...поне за този вид де...

За билките наистина ще пробвам от някой двор да се примоля, макар че не знам къде ще ги намеря  Mr. Green  ама на мен ми трябват по-издръжливи както се вижда.... Дано се спаси това, че бая е изсъхнало и не знам как ще се възстанови...  Thinking

Общи условия

Активация на акаунт