Великолепният Век - Кьосем (Muhteşem Yüzyıl - Kösem) от тази есен по Star TV, №1

• 151 830
  • 739
  •   1
Отговори
# 570
  • София
Да, това съдържаше статията, която видях сутринта, и която после от сайта незнайно защо изтриха.

Алиме всъщност май се пише Халиме. Поне така видях, че си я пишат самите турци, с "Х". Вече при произнасянето знам, че тази буква не се чува. Поне при някои от имената.

Мини фрагман и с героя на Мете Зюлфикяр

"Benim adım Zülfikar. İstanbul acemi ocağı ağası."
https://instagram.com/p/91UfxyjNHm/

# 571
всъщност кога почва сериала

# 572
Имаше и един такъв малък трейлър със Сафието. Беше с една бяла рокля, та има ли някъде превод този фрагман?

# 573
  • София
Този четвъртък на 12 ноември започва Кьосем.

Лина, има го с превод, но на руски. На български не съм го срещала. Ето го тук в тази група. За да се гледа обаче е нужна регистрация:
http://vk.com/videos-95129973?section=all&z=video-95129973_1 … 73%2Fpl_-95129973

# 574
Алиме Султан рус. суб.

Safiye Sultan

Понеже нямам време за преводи, ако някой има възможност, слагам целия текст за костюмите в спойлер

Скрит текст:
Сериал станет обсуждаемым не только сценарием и актерским составом, но еще нарядами и декорациями. По словам художественного режиссера сериала Нилюфер Чамур и дизайнера костюмов Сердара Башбуга, ровно два года они всей командой начали работу над проектом и для первой серии сшили 600 костюмов, которые носят дух османской эпохи. Как сказал Башбуг, для султана и султанш были приготовлены отдельные костюмы, для каждого персонажа были выбраны оттенки цветов.
СУЛТАН АХМЕД
Для украшения тюрбана Султана Ахмеда были использованы полудрагоценные камни, а вышивка кафтана вся из драгоценностей.
ГИРАИ
Для Шахина Гирая использовали темные тона, а для Мехмеда было решено шить костюмы из более светлых тонов. Кафтаны Ханов Гираев украшают уникальные меха.
САФИЙЕ СУЛТАН
Продолжительная дружба с королевой Елизаветой отразилась на мире Сафийе. Западная музыка, музыкальные инструменты- часть ее жизни. Церемонии, связанные с ней, еще более изысканные и помпезные, так как она —Королева. Всё, чем пользуется Сафийе, начиная от ложки и заканчивая письменным пером, мы разработали специально для неё.

И от интервюто на директора на стар тв

Скрит текст:
- Какой из ваших проектов стал самым завораживающим для зрителей в Каннах?
- Кёсем" в этом списке стоит на первом месте. Все- таки наследство от "Великолепного Века", поэтому сериал и стал таким востребованным. В принципе, мы уже заключили договор с 70-ю странами мира на продажу проекта. Очень важен успех всех проектов за границей.
- Станет ли "Кесем" таким же успешным как и "Великолепный Век"?
- С легкостью в душе могу ответить "да", ведь я его уже смотрел. Думаю, что "Кёсем" зрители примут с удовольствием. Кёсем- история, которая проходит в атмосфере "Великолепного Века", но ее век более сильный. Когда я его смотрел, видел, что эта работа может встать выше предыдущей. Тимур очень хорошо разбирается в таких вещах, этот мир сериалов ему хорошо знаком. Мир, который хотели показать нам, очень впечатлил. Если этот сериал транслировался в других странах, я бы также его прокомментировал.

Берен Саат мы сможем увидеть в 13 серии первого сезона. "С появлением эффектной Берен сериал станет интереснее" - сказал он.

# 575
Превод за костюмите

Сериалът ще бъде обсъждан не само за сценария и актьорския състав, но и заради облеклата и декорациите. По думите на художествения режисьор на сериала Нилюфер Чамур и дизайнера на костюмите Сердар Башбук, точно преди 2 години цялата група са започнали работа върху проекта и за 1-вата серия са ушили 600 костюма, които носят духа на османската епоха. Както е казал Башбуг, за султана и султанките са били приготвени отделни костюми, за всеки персонаж са били избирани различни нюански на цветове.
СУЛТАН АХМЕД
За украшенията на чалмата на Султан Ахмед са били използвани полускъпоценни камъни, а бродериите на кафтана са от скъпоценни камъни.
ГИРАИ
За Шахина Гираи са използвани тъмни цветове, а за Мехмед е било решено да се ушият костюми от по-светли тонове. Кафтаните на Хановете са украсени с уникални кожи.

САФИЙЕ СУЛТАН
Продължителното приятелство с кралица Елизавета се е отразило на света /мирогледа/ на Сафийе. Западната музика, музикалните инструменти са част от нейния живот. Церемониите, свързани с нея, са по-изискани и помпозни, тъй като тя е Кралица. Всичко, което се ползва от Сафие, започвайки от лъжичките и свършвайки с перодръжката й, са специално изработени за нея.

# 576
Интервю

-   Кой от вашите проекти се превърна в най-завладяващ за зрителите в Кан?
-   
-   В този списък „Кесем” е на първо място. Все пак е наследство от „Великолепния век”, затова и сериала се превърна в необходим. По принцип, ние вече сключихме договори със 70 страни в света за продажба на проекта. Много е важен успеха на всички проекти зад граница.
-   
-   „Кьосем” ще стане ли толкова успешен както и „Великолепния Век”?
-   
-   С лекота в душата мога да отговоря с „да”, все едно, че вече съм го гледал. Мисля, че зрителите ще го приемат с удоволствие. Историята на Кьосем е подобна на атмосферата на Великолепния Век, но е по-силна. Когато го гледах, видях, че тази работа може да стане по-добра от предишната. Тимур е много добър в тези неща, светът на тези сериали му е много добре познат. Светът, който са искали да ни покажат, ни впечатли много. .....
Берен Саат ще можем да я видим в 13 серия на 1-ви сезон. С появата на ефектната Берен, сериалът ще стане по-интересен.

# 577
jfjallen, много ти благодаря за преводите! bowuu

Най - после дългоочакваното начало на "Кьосем" - ТАЗИ СЕДМИЦА Grinning

Зюлфикяр Ага

# 578
  • София
Някой може ли да даде по достоверна,историческа информация, относно кореспонденцията на Сафие с Елизабет първа? Постоянно го изтъкват като че ли английската кралица е управлявала благодарение на Сафие ханъм.

# 579
Някой може ли да даде по достоверна,историческа информация, относно кореспонденцията на Сафие с Елизабет първа? Постоянно го изтъкват като че ли английската кралица е управлявала благодарение на Сафие ханъм.

На няколко места съм срещала информация за кореспонденция между Мурад III и Елизабет I. Единствено от устата на проф. Олга Тодорова от Института по история на БАН съм чула за кореспонденция между Сафие Султан и Елизабет I, във връзка с темата за дипломацията, която са водили жените султанки в ОИ. За запазена кореспонденция между Хюррем и полския крал Сигизмунд II споменава не само тя, чела съм и в други източници. Нурбану Султан и Катерина Медичи са си писали във връзка със спасяването на някакви девойки, отвлечени от пирати, но не помня подробности. Наскоро четох, че за сключения между Сюлейман и Хюррем брак няма запазени османски писмени документи, но много от чуждите дипломати в ОИ са писали за събитието.
Това е едно радиопредаване на БНР, в което съвсем накрая можеш да чуеш думите на професорката, дълго е 29 мин. И си спомням, че беше направила една грешка като съобщи, че Хюррем влязла в харема на Сюлейман някъде след 1530 г. Освен ако не е имала предвид годината, в която е започнала да го управлява. През първите десетина минути говори и Ибрахим Карахасан – Чънар, но нямам спомен да е казал нещо съществено.

Жените в Османската империя

Проф. Тодорова е автор на книгата "Жените от централните Балкани през османската епоха / ХV-ХVІІ век / "

Не съм останала с впечатление, че въпросната кореспонденция се изтъква с някаква определена цел, по - скоро е информация за връзките, които са поддържали османските управници с европейските династии, извън дипломатическите канали....

Скрит текст:

Слагам 2 линка за текстове за османския харем и др. интересни неща за султанките.

Скрит текст:
http://my-asiclub.com/viewtopic.php?f=13&t=26&start=40

За харема като обществена институция - Ибрахим Карахасан – Чънар

Темата за харема е все още бяло петно. За него се знае много малко в България, битуват и доста погрешни представи като тази, че той е мрачно място, в което много жени са живеели в изолация, като в затвор. Всъщност харемът е обществен институт, малък парламент, който често е определял политиката на Османската империя. Не малко жени на султани са оставили ярка диря в историята. Поне пет от тях са били регентки, като Турхан султан например, която е изпълнявала тази роля цели 30 години. Роксолана, украинка по произход, е играла съществена роля при управлението на съпруга си Сюлейман Великолепни, който за всичко се допитвал до нея. Турхан султан е останала в историята като ненадминат военен стратег. Тя е участвала във вземането на важни решения като превъоръжаване на армията, преоборудване на корабите от флота и т.н. Друга известна султанска съпруга е Кьосем, която е започнала изграждането на напоителни съоръжения в селското стопанство и е държала юздите на управлението при трима султана. Сафие султан - албанка по произход, също оставя запомняща се следа в империята. Всички тези неща, в пространствен аспект, съм ги описал подробно в последната част на четирилогията си.

ibrev.com/index.php/discussion-culture-publisher/1311-2011-08-03-20-35-46

# 580
Лучия, много ти благодаря за информацията, с удоволствие ще я погледна като имам време. Напоследък съм се запалила по османска история.Иска ми се все повече и повече да знам.
Хайде още малко остана до старта на "Кюсем"Simple Smile А аз още си влача ВВ-на финала съм почти.
А, я кажете  Селим II какъв се пада на Кюсем като по-запознати?

# 581
Е, Лучия ме е изпреварила - аз също намерих малко информация от английски източници. Книгата, която ползвах, но не съм цитирала, е за влиянието на жените в Отоманската империя - има и за Хюрем и за Нурбан, Сафие... може и за други, но не скролнах текста до края. На английски е, ако някой има интерес, ще потърся линк да изпратя.

От книгата -
 „Сафие също така се е занимавала и с дипломатически въпроси. Тя е имала връзка с Кралица Елизабет и те са си разменяли писма и подаръци, някои от тях екстравагантни бижута и други луксозни вещи, които ставали все по-скъпи, тъй като кореспонденцията между двете продължава. Това, което е изненадващо в тази връзка е свободата на мнения, изразявани от Сафие – такива отворени и чести връзки с чужди сили са били почти немислими в по-ранни времена. Поддържането на добри отношения е била основна цел и за това Сафие пише на Кралица Елизабет – „Аз постоянно наставлявам сина си ..... да действа в съответствие с договора. Аз не се чувствам притеснена да говоря с него по такъв маниер”. Тук Сафие показва нейното силно влияние върху сина й и по този начин спомага за насърчаване на добрите отношения между двете сили.”

От Уикипедия –
„Сафие убеждава Мехмед 3-ти да позволи на английския посланик да го придружи в неговото нашествие в Унгария.

Двете жени също са си разменяли подаръци. Сафие получила портрет от Елизабет в замяна на „две облекла от плат от сребро, един пояс от плат от сребро и две носни кърпички инкрустирани с едро злато”.

В писмо от 1599 г. Сафие отговаря на искането на Елизабет за добрите отношения между империите:
В писмо от 1599, Safiye реагира на искането на Елизабет за добрите отношения между империите: „Аз получих писмото ви ... Ако Господ пожелае, аз ще предприема действие в съответствие с това, което сте написали. Аз винаги строго съветвам моя син, Падишаха, да действа, съобразявайки се с договора. По Божията воля, може ли да не страдате в това отношение? По Божията воля, нашето приятелство никога няма да умре.

Вие ми изпратихте каляска и тя беше доставена. Приемам я с голямо удоволствие. И аз ви изпратих роба, ...... /нещо като широка лента, която се е носела през рамо/, две големи кърпи за баня избродирани със злато, три носни кърпички и тиара /диадема/ с перли и рубин. Моля да ме извините, че подаръците не отговарят  достатъчно на Вашето величие.”

„Една необичайна проява в отношенията между Сафие и Англия е било влечението й към Пол Пиндар, секретар на английския посланик , който й е доставил каляската. Според Томас Даллам, който представил подарения на Мехмед 3-ти орган от Елизабет „Султанката е показала голяма симпатия към г-н Пиндер и му изпратила покана за частна среща /компания/, но тяхната среща не се е състояла.

# 582
  • София
Мини фрагман и с героя на Берк Джанкат Алекс / Искендер

"Sen kaçıp ailene dönmek istiyorsun, ben de kendi ailemi bulmak için geldim."
https://instagram.com/p/935bzMDNNu/

Derviş / Mehmet Kurtuluş

# 583
jfjallen, благодаря ти за споделения текст! bowuu Може да има информация и в други източници, но не съм търсила... доста се опитвах да се сетя къде съм срещала нещо за кореспонденцията на султанките... /как да се обръщаме към теб, за да не копираме постоянно ника ти?/

Miss_Bingley, пада й се пра - свекър Joy Joy А сериозно - прадядо на мъжа й.

# 584
А бе и аз си мислях,че е някакъв свекърСлушах радиото и много ми хареса.Научих и нови неща,макар,че повечето ги знаех.

Общи условия

Активация на акаунт