На една годинка става вече ДЕКЕМВРИйското човече

• 75 238
  • 757
  •   1
Отговори
# 165
  • София
За въвеждането на глутена на няколко места прочетох, че почне ли да се въвежда, не трябва да се правят паузи! А тъй като процесът е дълъг (аз започнах от овес, минах през  ръж и сега вече въвеждам пшеницата) съответно се получават доста дни, в които не трябва да се пропуска!

А пък за сиренето не знам. Педиатърката каза, че постепенно се увеличава, докато се стигне количество, колкото кибритена кутийка, разделено на два пъти, защото е много като количество за един прием!
 Аз все още давам само веднъж дневно, в кашата, или в пюрето, ако е само зеленчуково! Вече стигам до момента, когато ще трябва да го разделя на две, но пък не ми се иска да слагам сирене в пюрето с месото, за да не се натрупват много белтъчини от различен произход! Та за това питам. Другият вариант е да и давам половинка доза сирене с плодовете, които давам за следобедна закуска, ама плод със сирене чисто вкусово  не ми звучи добра комбинация.... Нещо се напрегнах с това сирене!!!!  Whistling

# 166
Ирайн, убеди мъжа си, че неправилно монтираното и несъобразени с кг/възраст столче е същото тошкова опасно, колкото возенето в посока на движението.
Андрей още се вози в кошницата, но май това ни пътуване днес ще му е последното. Събира се още, тя до 13кг, но когато е буден и реши да мрънка се избутва с крака и размества стола.

# 167
  • на брега на морето
За глутена съм съгласна с това, което казва Пласебо. Hug За въвеждането на храните(другите храни) по принцип 3 дена от едно и също нещо са достатъчни за мен. Но може и 1 ден- почивка от 1 ден- после 2-3 дена поред даваш, нещо такова. И на мен не ми се струва добре сирене и месо на едно ядене. Месо нищо не пречи някои дни вообще да не се дава, щом мислиш да въвеждаш сирене, пък и да не мислиш. Нищо няма да му стане на бебето някой ден като не яде месо. Сирене като кибритена кутийка ми се струва много за такова малко бебе. Аз му го давам по ЗВБ, едно мъничко парченце. Според мен повече от 5 гр сирене на ден му е много. Особено ако е на кърма. Peace Hug
За столчето- мисля като Сиску. Като е искал да е назад, да беше настоял да купите столче обърнато назад. Но те са по-скъпи май. newsm78

# 168
  • Prague Czech Republic
Сирене когато и да дам не яде храната! Не го харесва.  Ние нямаме кола и не мога  да кажа нищо по въпроса за столчетата за кола.   Hug

# 169
  • София
Мелина, аз не давам всеки ден месо! Количеството, което приготвям ми е за два дни, така че редувам  два дена само зеленчуково пюре ( от скоро в него слагам по няколко капки зехтин ), два дена зеленчуково-месно пюре, после пак два дни постно, после два дена пюре с риба! Като от месата съм въвела пиле, пуйка и заек и гледам на всяка "врътка" месото да е различно! Миналата седмица дадох агнешко (домашно ), но на девойката нещо не И хареса и не го броя за въведено, та ще го пробвам след 2, 3 седмици отново!

В повечето статии на български език е дадено количеството на сиренето да се започне от колкото нокът на кутрето до кибритена кутийка! Това се постига за около десетина дни! Аз нямам везна и общо взето с количествата съм малко на око!

Така или иначе реших да не стигаме колкото кибритена кутийка скоро! И ще давам сирене само в зеленчуковите дни! Ще приема, че е въведено (така или иначе го давам около десетина дни ) , но не искам да прекалявам, защото Марта направи алергия към АМ и сега сме на хипоалергенно такова!

Да ви питам, четох, че в момента, в който се появи първото зъбче, трябва да почнем да се грижим за устната хигиена на бебоците! Ние си имаме две долни зъбченца, едва, едва показали се, та ми е интересно как трябва да се процедира! Четох, че има някакви накрайници за пръст, с които се почистват зъбчетата, но не съм виждала такива ( не съм и търсила де  Simple Smile )
Вие какво ползвате?

# 170
  • на брега на морето
Пласебо, не съм разбрала. Peace Hug Бях останала с впечатление, че всеки ден даваш месо. И аз редувам месни и постни дни...
Аз му давам четка(светеща, детска) да си ги търка сам. Хватката е да придобие навик. Peace Мият си ги заедно с баткото, и той има светеща четка. Като има повечко зъби, може да се пробва да се мият(търкат) след детето. Така процедирам с баткото, или поне ги мия след него когато ми разреши. Няма кариеси засега, пу пу(че някои 3годишни имат). Hug

# 171
  • Варна
Аз сирене давам всеки ден за закуска (ако не давам кисело мляко с бисквита). Не виждам проблем да се дава и с месно пюре. Понеже от вчера сме на ДК, та вече 2 дена едното ядене е със сирене, а другото с месо. То не е особено голямо като количество де. Но Вили почти не яде на обяд, така че не съм спирала сиренето, пък и той си харесва закуските.
Честито ви столче, Ирайн! Ние от скоро сме също с ново столче - Cybex Juno fix. Доста му е голямо още, но не ми се рискуваше на дълъг път с кошницата, която беше втора употреба.
За зъбките съм взела на Вили паста Ненедент, дават я за деца до 4 г., без изплакване. Има и комплект за бебета пак на Ненедент, в който си има накрайник. Аз взех отделно сет за зъбки на Canpol babies, в който има чесалка за венци, четка за първите зъбки и четка, с която се мият вече като излязат всички зъбки. Вили много се забавлява, когато мием зъбките  Laughing

# 172
Един приятел зъболекар ме посъветва да изтърквам показалите се зъбки с марля, увита на пръста, за да не се натрупва плака. Не съм пробвала още.

# 173
  • Варна
Нашето столче, което взехме преди 1-2 месеца, е с положение с гръб към движението до 1 г. и след това се монтира напред. Засега има място за краката и няма проблем, те и не са никак дълги все още.  Stuck Out Tongue

# 174
Ние като ходихме на консултация преди две седмици, когато Божидар вече беше навършил 8 месеца, се констатира, че е 9.700 кг, т.е. беше наддал само 7/800 гр.

Вече имаме 3 зъба отдолу, а отгоре са се задали 4 наведнъж, като ми се струва, че леко е прорязал единия страничен там. Хич не вървим по правилата - 2 отдолу, 2 отгоре и после всички останали  Mr. Green
И аз съм купила комплект четки за зъби - първата за чесане най-вече, а по-нататък ще ползваме и другите две. Като сега му давам само да си гризка четката, леко намокрена с водичка. И моят стоматолог беше казал да търкам с марля зъбите, ама още не съм го правила.

Утре най-вероятно вече ще подкараме месото. Намерих си домашен заек и с него ще почваме.
Относно глутена. Питах една педиатърка (не нашата) за неговото въвеждане и тя вика - "не мога да разбера какво толкова се притеснявате от този глутен?", та леко намекна, че не е такъв проблем.  newsm78

На 7 месеца започнах да слагам Боби на гърне, като нямаше успешни опити, но като навърши 8 месеца, вече на 4-5 пъти се изпишка в него. Признавам обаче, че май не съм толкова последователна и не го слагам всеки ден по няколко пъти, което със сигурност си е моя грешка и май трябва да почна да се вземам в ръце  Embarassed

Ние преди 3-4 месеца взехме нормално столче за кола, което е по посока на движението, но и не пътуваме толкова много и на дълъг път. Ползвам и кошницата още, когато съм с друга кола (обратно на движението). Даже наскоро бях чела, че децата до година и малко отгоре трябвало да се возят обратно на движението  newsm78

За прохождането - нашата педиатърка каза, че децата трябвало да прохождат с обувки, да се прихващат добре глезените.  Rolling Eyes Боби още не стои изправен, дори като е седнал на моменти решава да се "ботуряса" назад  Laughing

# 175
  • София
За прохождането е по-скоро обратното. Човекът е създаден с боси крака и трябва да се ходи, колкото може повече на босо, особено при прохождането. Обувките деформират крачето и "учат" детето да ходи по неправилен начин.
Хубаво е да обхващат глезена, но онези бабуни за свода вече ги отричат, циповете на буйките също.Подметката трябва да е възможно най-тънка и гъвкава.
Четох наскоро разкази на родители на деца с проблеми(аутизъм) и при много от тях е подействала диета без глутен и казеин, за да стане детето отново адекватно.
Една казваше, че детето си е било напълно нормално до 2 годишна възраст, казвало е думички, разбирало е. Нормално захранено, без прояви на алергия. Един ден спира да казва думи, да разбира,само мучало и ревало. Много време всички казвали, че е период, педиатрите и те-нищо няма, всичко еще мине. Накрая майката сама проучва за диети без глутен и казеин и съвсем скоро след като ги спряла детето се очовечило, започнало отново да я регистрира като човек, като майка му.
Следя темата за такива проблеми във форума, защото имам близко дете с такава диагноза и при много помага.
Та явно си е проблемен глутена. Не за всички, но при някои е и хич не е нещо за неглижиране.
И това, че в семейството няма алергии не е гаранция, просто може родителя да е една доза по-спокоен.
Аз съм алергична към чесън, никой от семейството ми не е. Подувам се от яйца-пак никой към нищо не е алергичен. Леля ми на 50 години направи силна алергична реакция към краставица, от тогава е на лекарства и не може да яде нищо.
Та и моята педиатърка като така лежерно махне с ръка хич не и вярвам и си имам едно наум.Защото именно те неглижират децата и все успокояват родителите, че нищо му няма на детети и в един момент се оказваш с неговорещо дете на 3 години и си изпуснал ценно време.

# 176
Нашата малка принцеса ходи на пръсти на проходилката и като я държа за ръце също ходи на пръсти,дали ако искаш слагаме обувки ще си стъпва на цялото стъпало,мислим да вземем буйки но пък колко ли ще ги носят,най много 2-3 месеца,а и не може зимата да са само по чорапи навън

# 177
Това беше и моята мисъл като зададох въпроса си за обувките зимата.Те хубаво отричат буйки с цип, хубаво да са тънки и гъвкави подметките, съгласна съм с всичко.Хубаво е да се ходи бос или само с чорапи, ама януари месец например като се тръшне да слиза от количката, че иска да върви как да го пусна с едни тънки декоративни буйчици?Как да му обясня да изчака пролетта да ходи, че се отричат буйките с цип, които са по-плътнички.Не виждам нито един възможен вариант за моето дете.Това е за деца прохождащи пролетта или лятото, но не и за зимни бебета.
Относно глутена и аз съм чувала за разни безглутенови диети и такива, които изключват дадена категория храна във връзка със заболяване.Дори скоро гледах една диета съставена основно от мазнини и въглехидрати май беше, която се прилага на дете с тежка епилепсия.Не бива да се прекалява обаче с вглеждането във всяко нещо.
Едно дете може да направи алергия към всичко.Все някога трябва да се въведе и глутена в менюто.Ако детето един ден тръгне на детска градина или ясла трябва да е ясно, че ще консумира глутен ежедневно, както и захар, нишесте, маргарин и т.н.Не искам да звуча безотговорно, но за мен детето трябва да опита от всичко, но с мярка.Говоря за моето си дете, защото възнамерявам да го пратя както на ясла, така и на градина.
Това разбира се не означава, че утре за закуска например ще му напъхам вафла в устата  Laughing

# 178
  • София
И аз съм ЗА, едно дете да опита от всичко (образно казано ) Въпросът да се захрани правилно и постепенно, а не на юруш!
Гледала съм и аз при Гала майки на дечица с аутизъм и те казаха, че в момента, в който са минали на безглутенова диета се е получило страхотно подобрение при тях!
На мой познат, на 40 години се получи някакъв жесток срив в имунната система, със страхотни коремни проблеми.... беше станал 50 кг, ужасна кожа на плюски... абе страшна работа... и след 3,4 години ходене по мъките се оказа (най-вероятно ) че е спрял да преработва глутена! Просто изведнъж ти се отключва някакъв проблем и никой не може да ти каже нищо със сигурност! След като мина на безглутенова диета  настъпи видимо подобрение! Все още обаче се възстановява....

Така че, ясно, че човек не може да се застрахова и да предотврати всички проблеми, но при положение, че медицината се развива и хората са стигнали до някакви заключения е крайно несериозно да махнем с ръка и да кажем "абе айде бе, какво пък толкова се плашим от този глутен"

# 179
Аз затова карам бавно и полека с храните. Не бързам да въвеждам нови неща, което не, че е гаранция. Щото то ако ги слушах докторите, досега нямаше и да кърмя и щях да съм подкарала храните още на 4 месеца. А аз, слава на Бога, адаптирано мляко не съм давала и се оказа, че дори да съм започнала пробите със захранването на 5 месеца и половина, детето ми просто не беше готово и си реши, че иска да яде на 7 и половина. И то не винаги, и то не колкото се приема за уж нормално.

Общи условия

Активация на акаунт