На една годинка става вече ДЕКЕМВРИйското човече

• 75 239
  • 757
  •   1
Отговори
# 180
Те добре, че промениха менютата в детските градини и ясли. Големият ми син тръгна на ясла на година и два месеца и в менюто имаше кифла с шоколад и сухи пасти за следобедна закуска. Кел файда аз колко бавно и внимателно съм го захранвала.

Последна редакция: ср, 09 сеп 2015, 21:34 от sisku

# 181
За обувките ми казаха че трябва да са с твърда подметка и да обхващат глезена,и аз не бързам да въвеждам нови храни дори още не съм давала жълтък, а педиатъра ми каза още преди три месеца да го въвеждам

# 182
  • на брега на морето
Те добре, че промениха менютата в детските градини и ясли. Големият ми дом тръгна на ясла на година и деа месеца и в менюто има кифла с шоколад и сухи пасти за следобедна закуска. Кел файда аз колко бавно и внимателно съм го захранвала.
Ох, ужас! Confused
Аз глутена започнах да го въвеждам още на 6 мес, много бавно и внимателно, както беше и с големия. От 34 седм. насам започна да яде ежедневно хляб по 1-2 малки корички. Първо бяха ръж. хлябове и спелт, от 8ми месец съм му давала всякакъв хляб- и франзела и пълнозърнест. Като обича, му давам. Щом сам си го яде- да яде, мисля че децата имат инстинкт. Особено като го храни човек по ЗВБ се вижда, че си подбира това, което му харесва.
Но това изказване на докторката и на мен ми звучи много несериозно.

# 183
  • Варна
И аз въвеждам храните бавно и внимателно, но мисля, че всичко си е до дете.
Глутенът го започнах преди 2 седмици/овесена каша/ и все още не съм дала Хляб! Сега сме на ечемик. След него хлябът Simple Smile
Имам близка, която е захранила детето си буквално за 1 месец и си е добре, така че...

# 184
  • Бургас
Ами то навремето почти на всички са им давали кисело мляко и брашняна каша от 2-3 месец, а на 5-6 са им топили хляб в манджата, но не ми се вижда много правилно.
Зорница започна да пълзи от 2-3 дена Simple Smile Хем й се радвам, хем докато се обърна и тя отишла до цветята или до цифровия приемник. .. И в кошарата се изправя - аз я слагам да спи, тя веднага на крака Simple Smile))
А жълтъка през ден по 1/4 се даваше, нали?  След колко време се увеличава на 1/2?

# 185
  • София
То дали е добре не винаги се вижда веднага  Peace
Като оставянето на детето да плаче-все викат, че били добре, но си дава отражение в различни неща и си е доказано от учени, че се отразява. А не от легенди"Ми тя леля ми така оставяше еди кой си и той си е добре". 
Не го казвам конкретно за някой тук или разговорът, а просто се сетих за едно предаване, което гледах.Дневникът на Венета(по принцип е много неприятна, ама видях, че е за захранваето). Та поканили една жена, не помня с точност каква беше, отговаряше за нещо свързано с храната, национални стандарти за детските храни.
Много адекватно си говореше, стана въпрос за даването на вода и каза, това, коеот и всички специалисти по кърмене казват-ако детето се кърми често и на поискване, до захранването няма нужда от вода.
И една всезнаеща бабичка от публиката почна с нейните истории, че тя давала на децата си вода и им нямало нищо(то аз и не знам какво точно трябва да им има  Rolling Eyes) и на някаква позната детето на 8 години още не било захранено, защото не му се давало вода.
Поканената жена се чудеше какво да каже, аз също се зачудих на логиката и връзката... И надлаи историята е вярна въобще.
Бабата на моя мъж и тя ми разправяше такива легенди-някаква жена не давала на бебето си вода и на 7 месеца му изсъхнал далакът  Joy 
Та като почнат с тия легенди и сказания и край, няма значение , че някъде са правили изследвания, проучвания, че СЗО нещо някъде е написала.

Съни, аз това намерих
Скрит текст:
Възраст:
* 6-10 м. са препоръчителните граници (варират според педиатричните традиции и географските ширини)
* 12 м. или по-късно: при алергични деца (или по лична преценка)

Начин на въвеждане:
* първо трохички или ¼ (в продължение на седмица или две седмици)
* постепенно се стига до ¼ или ½
* предлага се през ден или по-рядко
* когато се стигне до ½, предлага се не повече от 2-3 пъти седмично
* след 1 год. цяло яйце, до 2-3 пъти седмично

Вариант 1 (френска схема)
6 месец: начало за жълтък
6-9 месец: ½ жълтък
10-12 месец: цял жълтък или ½ яйце
Отложеното въвеждане след 1 год. няма доказан ефект.

Вариант 2 (американска схема)
9-12 месец: от ½ до цял жълтък
9-12 месец: до 3-4 пъти седмично
12 месец: цяло яйце

Вариант 3 (швейцарска схема)
7 месец: начало за жълтък
7-12 месец: 1 жълтък на ядене
7-12 месец: 1-2 пъти седмично

Вариант 4 (испанска схема)
9-10 месец: начало за жълтък
9-12 месец: сварен жълтък или добре сготвен в храна

Вариант 5 (английска схема)
6-9 месец: яйце (евентуално само жълтък)
Твърдо сварено.

Вариант 6 (гръцка схема)
8 месец: ½ лъжичка
Как: постепенно до цял жълтък
Колко: до 3 жълтъка седмично

Вариант 7 (унгарска схема)   
* с благодарност към Ванилия Канелска
9 месец: жълтък
13-18 месец: белтък
Много умерена и актуална схема на захранване.

Вариант 8 (канадска схема)
7-9 месец: жълтък (или 2-3 седмици след въвеждане на месото)
7 месец: ½ жълтък или 2 ч.л.
7-12 месец: до 3 пъти седмично

Вариант 9 (австралийска схема)
8 месец: начало за жълтък
Според проучвания на 6 м. може да се толерира жълтък. Превантивно от 8 м.

Вариант 10 (руска схема)
8-10 месец: ¼ жълтък
10-12 месец: ½ жълтък
12 месец: 1 яйце

Вариант 11 (руска схема)
Начало: под ¼ жълтък
След 7-10 дни : ½ жълтък
Колко: 2-3 пъти седмично
Цяло яйце: на 1 год.

Вариант 12 (испаноезични схеми)
9 месец: ¼ жълтък (започва се с ¼)
10 месец: 1 жълтък (достига се след 1 месец въвеждане; 2-3 пъти седмично)
12 месец: 1 яйце
1-3 год.: 2 яйца седмично

Вариант 13 (испаноезични схеми)
7-8 месец: ¼
9-10 месец: ½ или цял жълтък
12 месец: жълтък и белтък

Вариант 14 (англоезични, неевропейски схеми)
8-10 месец: от ¼ до ½ жълтък
10-12 месец: цял жълтък (може и малко белтък )

Вариант 15 (френскоезични схеми)
8-9 месец: ½ жълтък
10-12 месец: 1 жълтък или ½ яйце
12+ месец: 1 яйце (под всякаква форма, без рохко сварено)

Вариант 16 (френскоезични схеми)
6-9 месец: ½ жълтък (= 10 г месо)
9-11 месец: 1 жълтък или ½ яйце в сладкиш, бисквити и пр. (= 20-25 г месо)
12-18 месец: 1 яйце ( = 50 г месо)

Вариант 17 (СЗО)
Няма точни препоръки за възраст.
Месо, птиче месо, риба и яйца се предлагат всеки ден или възможно най-често.
6-8 м. е възрастовия интервал в Латинска Америка, Южна Азия и др. (според обзор на препоръки за деца на АМ, невегетарианци)

и т.н.

*** Уточнение: Когато са дадени граници 7-10 м. например, в повечето схеми се има предвид долната граница като препоръчителна възраст за въвеждане. С горната граница се затваря периода, в който се предлага само жълтък или определено количество жълтък.

Не съм давала жълтък още, късно ще е при нас. Но последните 3 дни давам сьомга и той я харесва.
Е, освен днес, защото му я дадох с кус кус,а вътре бях капнала и малко кокосово масло, което той не харесва.

# 186
  • Prague Czech Republic
Аз все още не съм дала жълтък! (Мисля след годинката да дам жълтък).  Сьомга дадох но на Кевин , не се хареса много , тези дни пак ще предложа  да видя дали ще я одобри.

# 187
  • София
И аз дадох сьомга преди няколко дни! На Марта много и хареса! Правя я с картофче, тиквички и копър!

По този повод да питам слагате ли някакви подправки? Аз преди няколко дена в зеленчуците да се вари сложих и едно много малко парче лук! Понякога слагам и семена от копър или магданоз! Имам и домашна целина, но според мен тя има доста остър аромат и се въздържам за сега да слагам в пюрето!

# 188
  • Бургас
Благодаря, Ирайн! Доста варианти има явно. И аз не съм го дала още. Даже се чудех дали вместо 1/4 от кокоше яйце да не дам 1 цял от пъдпъдъче яйце.

# 189
  • София
Може и пъдпъдъче, но не знам дали с размера става размяна, защото май се водят по-тежки  newsm78

Аз слагам лук и чесън, малко рискувах, защото аз съм алергична към чесън  Laughing Уж го пазя, пък някой път хич не мисля какво правя. Няма реакция, но аз и не познавам друг като мен, имам чувството, че съм единствена на света  Joy
Слагала съм копър и магданоз. Той се потресе от копъра, аз също го ям само в таратор, иначе ми е неприятен.
Знам, че целината е силен алерген и съветват да се въведе късно.

# 190
  • Prague Czech Republic
Слагам по много малко целина и лук когато  правя супа! става по ароматна и вкусна, според мен.

# 191
Проверете първо, но ако не се лъжа пъдпъдпъдъчето яйце е по- концентрирано от кокошето и по-тежко за консумация.

# 192
  • на брега на морето
Аз наскоро въведох целината(корен). И парчета съм му давала по ЗВБ и в кашата по малко и в супата. И на баткото съм давала целина по това време.
Иначе съм съгласна с Ирайн- и за храните, и за оставянето на бебето да плаче... Peace Hug
От яйцето съм давала само от жълтъка, белтъка не съм го въвела още. Нормално яйце съм давала, кокоше. В супата има лук, може и чесън да е сложен на нещо(каза мм, той готви като цяло).  Hug

# 193
Напълно съм съгласна с Ирайн за всичко  Hug
Като го кажат това "Нищо му няма" и все се чудя в какво се измерва имането или нямането на нещо...да си умрял ли, какво? И за оставянето да плаче и за храненето...Наскоро водих подобен спор с един роднина, който още няма деца, но е много компетентен  Laughing- той изтъкна себе си как нищо му нямало, пък майка му как го гледала, а сега майките много се вживявали. Той, конкретно, не блести с особено здраве, няма 40 години, а е с 1000 проблема, зачудих се какво трябва да му има, че да му се обори тезата, но реших да замълча, не ми се спореше с часове. Кой каквото си иска да прави, вече даже не слушам кой какво дал и на колко месеца. На последната консултация една майка на 4 месечно упрекваше друга, на 5 месечно, че още не била захранила, бебето било голямо, какво чакала  Shocked, нейното с огромно удоволствие пиело сок...Нахоканата майка гледаше виновно в земята, а бабата, която я придружаваше, кимаше съгласно с глава. 5 месечно без сок, тц-тц, направо срамота.
Днес една позната ми се оплака, че детето и не искало да яде вече легнало...той е на 6 м., а до сега е ял повече неща от моя Пипо и има 3 заместени хранения  Rolling Eyes казах и само, че и мен да ме хранят легнала, и аз ще протестирам, но май не ме разбра.
Целина слагам по мъничко в зел. супа- корен, и после го махам. Дава хубав аромат, не е имало реакция, нищо му няма, хихихи  Laughing

# 194
  • Бургас
Аз преди малко дадох 1/4 жълтък в пюре от червени чушки, картофи и малко зехтин.  Много й хареса, постоянно зяпаше и изяде всичко Simple Smile
 И аз се дразня като вземат да ми коментират как я храня. Все чувам - ама тя е голяма, попара не й ли даваш, може и мляко с бисквити да й правиш... Всеки да си гледа неговото както прецени, че е добре, на това мнение съм аз.
И за кърменето - защо не съм почнела вече да й давам само сутрин и вечер. ..

Общи условия

Активация на акаунт