Раждане в МБАЛ "Вита" - тема 6

• 110 171
  • 772
  •   1
Отговори
# 615
Подаръчетата са страхотни  Simple Smile А анкета на мен не ми дадоха да попълвам или поне не си спомням такова нещо (родих в началото на март).
Относно преместването: аз питах дали и ДКЦ-то ще се мести в новата сграда, тъй като си избрах и педиатърка там. Казаха, че ДКЦ-то остава в старата сграда, но и в новата сграда щяло да има педиатричен кабинет. Педиатърката каза, че все още не е решено дали ще се мести в новата сграда, дали ще остане в старата или ще преглежда и на двете места. Каза, че никой не е наясно все още  Laughing
Не знам къде точно ще бъде новата сграда, но май ще е сравнително близо до някоя от станциите на метрото, което на мен би ми било много по-удобно в сравнение със сегашния вариант - паркирането около сегашната сграда винаги е представлявало огромно затруднение. Даже при изписването трябваше за извървим няколко преки пеша в дъжда с бебето в кошчето, докато стигнем до колата...  Thinking

# 616
Чудесни отзиви за болницата! Според мен няма значение кога ще се преместят, след като и в тази сграда условията са задоволителни и персонала е отзивчив и човечен. Единственото нещо което за мен има значение е ако в новата сграда се повиши и нивото на неонатологичното отделение. При това положение няма да има притеснение ако раждането се случи преди 35-36 седмица и трябва в последния момент да се търси друга клиника, което е изключително стресово за мен.

# 617
Мелани, ако тръгнеш да раждаш преди 36та, нямаш голям избор - МД или Токуда.

# 618
Да това е ясно! За МД не искам и да си помисля! За Токуда отзивите от известно време са много, много негативни и не е ясно за какво и колко се плаща. Общо взето лоша работа! Поне още една болница да има с ниво 3 на неонатологичното отделение.

# 619
Моята лекарка ми каза, че в новата болница неонатологията ще е на нивото на Токуда, дори по-високо. Няма да има нужда от превеждане на бебе, освен ако не е някакво 600-700 грама (ама такива май само в МД и Педиатрията гледат). Педиатрите и неонатолозите са много компетентни, но нивото на болницата тук е по стандарт по-ниско и нямат право да израждат преди 36 седмица и затова превеждат. Явно стандартът ще се повиши. Абе, в новата болница ще е страхотно..

# 620
Вече съм мама , извинявай не те разбрах. Неонатолагията ще е по-добра от на Токуда, но няма да израждат преди 36 седмица?

# 621
Това за неонатологията е чудесна новина, надявам се да е така.
Виждам че има голям интерес в темата, така че ще споделя как мина и моето раждане на 05.05. Следях бременноста си при д-р Илиева, мога да кажа само добри неща за нея, изключително загрижена е за пациентите си, лесно е да я откриеш по телефона по всяко време, вдига веднага. Отидох с чести, но слаби контракции и тя веднага ми пусна тонове и ме прегледа. Дойде и завеждащата отделението - д-р Чорбова. И двете бяха на мнение, че бебето е много високо, а тоновете не много добри, затова се налага спешно секцио. Бързо ме приготвиха, всички бяха много любезни, особенно сестрата, която ми направи клизма, така че лесно се понася  Wink
Секциото мина добре, но след като ме свалиха в стаята дойде неонатоложката и каза, че бебето е със затруднено дишане (родих в 40-та седмица, съвсем доносено, 3900 гр бебе), вероятно е погълнало околоплодни води и ще го следят още час дали ще се адаптира. Каза, че ако не се подобри дишането има възможност да се наложи интубиране, което е по-добре да се направи в интензивно отделение, затова ще е по-добре да го преместим в Токуда. След няколко изследвания решихме да не рискуваме и да го преместим. Така аз видях бебенцето си чак на 4-тия ден, когато ме изписаха и отидох в токуда. Това е единственото неприятно изживяване от раждането ми във Вита, там се грижат страхотно за лежащите, отношението е на ниво. Имах някои странични ефекти от упойката и лекарката ми се обаждаше всеки ден след изписването да ме пита как съм. Неонатоложката пък се обаждаше всеки ден в токуда да пита за бебето, дори след като ме изписаха и информираше д-р Илиева, която пък ми се обади да ме поздрави за изписването на бебо. 
За щастие бебчо се въстанови и вече сме си вкъщи, но изживяването е стесиращо. По същото време имаше друго бебе от вита в токуда, също доносено. Явно понякога се налага преместване, имайте го в предвид. Затова много се надявам да имат по-добра неонатология.

# 622
Тъкмо щях да пиша, че и бебенца, родени след 36та седмица понякога имат нужда от неонатология на високо ниво,  затова би било чудесно, ако е вярно. Предполагам обаче, че въпреки това, ще продължат  да не приемат родилки преди 36 г.с., но поне няма да се налага да транспортират родените там бебчета, които ще се нуждаят от по-специално обгрижване.
Beardi, радвам се, че тревогите са вече зад гърба ви и да ти е живо и много здраве детенцето  Heart Eyes

# 623
Melanie_Melanie , може би съм го написала малко объркано. Става въпрос, че след преместването в новата сграда, ще станат друго ниво неонатология (по стандарти били 3 нива). Сега нямат право да израждат преди 36, затова пращат пациентките към друга болница, ако се разраждат преди тази седмица. По тази причина и с неонатологията имат право да правят едни неща , а ако се наложи друго (което за друго ниво на отделение), го пращат в Токуда. След преместването, нивото ще се промени по стандарт и ще правят повече неща (не че сега не ги могат и знаят, но просто изисквания на министерството)..... Не знам дали пак не го обясних объркано, но се опитвам да пресъздам думите на лекарката. И на мен ми е малко объркано и смътно... А и там щели да бъдат отделни отделения. Във Вита има 2 акушерки за всичко. В Токуда са отделни интензивни акушерки, които не се занимават с родилки. И тук така щяло да стане

# 624
Beardi, благодаря за информацията и здраво бебе ти желая! Вече съм мама, благодаря и на теб! Мисля, че ми е ясно това за нивата и мероприятията, които са разрешени в съответствие с нивото на неонатологията, но защо пак да не приемат за раждане преди 36 седмица? Въпросът не е към теб.  Simple SmileТрябва да се поинтересувам.

# 625
Ще приемат преди 36 ( нищо, че не беше към мен въпроса).....

# 626
Ще приемат преди 36 ( нищо, че не беше към мен въпроса).....

Laughing Hug

# 627
Аз пак да отворя темата с болничните - кога си носехте амбулаторната карта, за да ви се издаде продължението - малко преди да изтече или след това? Че сегашния ми е до 1ви юни и се чудя кога да отида да си оставя картата на рецепция. А, и след това, как да разбера кога да отида да си взема болничния лист? Само запомних, че комисията е вторник и четвъртък.  newsm78

# 628
  • София
Аз пак да отворя темата с болничните - кога си носехте амбулаторната карта, за да ви се издаде продължението - малко преди да изтече или след това? Че сегашния ми е до 1ви юни и се чудя кога да отида да си оставя картата на рецепция. А, и след това, как да разбера кога да отида да си взема болничния лист? Само запомних, че комисията е вторник и четвъртък.  newsm78

Мога да отговоря на втората половина на въпроса ти, понеже в момента ползвам първия си 30-дневен болничен. В деня на изтичане на 14-дневния болничен, предшестващ 30-дневния (падаше се сряда) оставих амбулаторната си карта на моята лекарка, понеже и прегледа ми във Вита беше тогава, иначе май може направо на рецепцията да си оставиш картата. На следващия ден (четвъртък) заседаваше комисия и след 16,30 ч. отидох и си взех новия болничен. Иначе и аз се чудя дали да отида за продължение на сегашния на 8 юни, за да хвана комисията в четвъртък, въпреки, че изтича на 9 юни - петък. Съображението ми е, че искам колкото се може по-бързо да ги нося на работодателя, за да изпраща данните в НОИ. Но малко се съмнявам да издадат нов болничен преди деня, когато изтича стария  Thinking

# 629
И аз имам същата чуденка, с болничен до 1ви юни, който се пада четвъртък (ден за комисия) , обаче реално другия болничен трябва да започне от 2ри (петък) и ми е голяма чуденка дали ще мога да го издадат на 1ви, за да го дам възм. най-бързо на работодателя. Предполагам, че може и да не стане и ще трябва да чакам чак до вторник  Tired. Ще пиша като мина в четвъртък, да знаеш как да процедираш и ти другата седмица.

Последна редакция: нд, 28 май 2017, 12:40 от commala

Общи условия

Активация на акаунт