Раждане в МБАЛ "Вита" - тема 6

• 110 140
  • 772
  •   1
Отговори
# 690
Какво съм писала 2016та  newsm78
Иначе, да, лекарят, който си избрала и с който си се уговорила да води раждането задължително ще дойде, няма нощ, няма ден, няма празник:) Останалите хора, които ще помагат и асистират, както вече казахме - който е на смяна.

# 691
Избор на ЛЕКАР има, не избор на екип. Ти предварително си се насочила към някой лекар, той трябва да знае, че се ангажира с теб и в деня на приемането, попълваш един лист ИЗБОР НА ЛЕКАР (пише се името на лекаря и ти се подписваш). Другото не го мислиш, има си екип, който е на смяна и не е необходимо да го избираш. Ако случайно твоя лекар е болен или не е в София, а ти се разраждаш, той предварително се е разбрал с негов колега, който да те поеме (ти също ще знаеш).

# 692
Какво съм писала 2016та  newsm78
Иначе, да, лекарят, който си избрала и с който си се уговорила да води раждането задължително ще дойде, няма нощ, няма ден, няма празник:) Останалите хора, които ще помагат и асистират, както вече казахме - който е на смяна.

Жена
София

commala Ентусиаст
Лично СъобщениеПрофилRe: Раждане в МБАЛ "Вита" - тема 6
♥0 пт, 25 мар 2016, 13:47 #143
Цитирай
Във Вита няма избор на екип

# 693
Избор на ЛЕКАР има, не избор на екип. Ти предварително си се насочила към някой лекар, той трябва да знае, че се ангажира с теб и в деня на приемането, попълваш един лист ИЗБОР НА ЛЕКАР (пише се името на лекаря и ти се подписваш). Другото не го мислиш, има си екип, който е на смяна и не е необходимо да го избираш. Ако случайно твоя лекар е болен или не е в София, а ти се разраждаш, той предварително се е разбрал с негов колега, който да те поеме (ти също ще знаеш).

Да описаното от теб  го знам!  В повечето случаи избор  на лекар се  отъждествява с избор на екип. Стресирах се, че е като в Надежда.
Благодаря на всички за уточнението! bouquet

# 694
  • София
Когато аз раждах в далечната 2012г Simple Smile водите ми изтекоха 3-4 дни преди датата за секцио, беше неделя.
Свързах се с болницата, а от там се свързаха с лекарката ми. Отидох, приеха ме които бяха на смяна - сестри и лекар и след час дойде и моята лекарка, както и извикаха анестезиоложката, която не беше там, а беше на повикване.
Оперираха ме и така Simple Smile
Когато се обадих в клиниката казах, че съм пациентка на д-р Славкова и че раждам преди датата ми за секциото. Те ме провериха, че съм записана планово и ми казаха да отивам и да не се притеснявам, те ще повикат Славкова.

Та така родих със спешно секцио след обилна закуска в 37-ма седмица. Simple Smile

Не съм избирала екип, а лекар. Този, който й асистираше не го бях виждала никога - един мъж. След това останах в ръцете на акушерките и сестрите за престоя ми в болницата, а на визитациите идваше всяка сутрин завеждащата отделението.

# 695
Брайда, благодаря и на теб! Нещата са ясни! Има избор!

# 696

Как го записа при Беличева? Аз питах и ми казаха, че не работят със ЗК и може да ходим на платен прием. Аз нямам нищо против да си плащам прегледите, но си мислех, че задължително трябва да има ЛЛ по здравна каса.
Прегледите са платени, да. Но му води картон, както на всички бебета, които се преглеждат по ЗК. Не мисля, че е задължително да имат ЛЛ по ЗК.

# 697
  • София
Ваксините могат да се бият и на частно, мисля, че се плащаха 10лв за поставянето
Не е задължително детето да има личен лекар по ЗК, задължително е да са му поставени ваксините, да му е водено картон на здравословното състояние и размерите при ваксинирането, този картон служи после за детските градини и ясли.
Частните лекари също могат да издават болничен на майката ако има нужда после когато детето тръгне на градина и се разболява.

Аз примерно бях записала детето си в ДКЦ в София мед, бях доволна от лекарката докато детето тръгна на ясла и почна да боледува. Лекарката ми отказваше изследвания, а изписваше антибиотици без причина.
Смених я с друг лекар, но не съм ходила при него, а просто направих допълнително здравно осигуряване на детето и ходим само на частни прегледи, защото педиатърката, която избрахме не преглежда като личен лекар, но е уникална и никога не изписва и едно сериозно лекарство без да сме сигурни с изследване, че детето има нужда от него (визирам антибиотици).

Сестра ми роди в Токуда. Бебето имаше лек физиологичен проблем, който трябваше да се проследи. Идваха всеки месец на преглед частен при неанотолог за ехография и на един от прегледите поставиха ваксина, която липсваше в града на сестра ми по това време. За нея си плати 10лв за поставянето, записаха я в картона на детето и след това лекаря в родния град просто продължи да поставя следващата и нататък Simple Smile

# 698
Момичета родили секцио, имам въпрос: практикува ли се в болницата първият ден след секциото да се натиска корема на родилката от акушерка, за да се "източва матката"? Това го прочетох преди малко от момиче раждало тези дни в друга частна болница. Не става въпрос за палпация правена от лекар, при която се установява свива ли се матката, а наистина за натискане от акушерка, което се прави на родилките. В кавички са цитирани думи от акушерките. #Crazy

# 699
  • София
Момичета родили секцио, имам въпрос: практикува ли се в болницата първият ден след секциото да се натиска корема на родилката от акушерка, за да се "източва матката"? Това го прочетох преди малко от момиче раждало тези дни в друга частна болница. Не става въпрос за палпация правена от лекар, при която се установява свива ли се матката, а наистина за натискане от акушерка, което се прави на родилките. В кавички са цитирани думи от акушерките. #Crazy

Не. На мен след операцията ми сложиха някаква торба, която стоя час-два и това беше.

# 700
На мен и торба не са ми слагали. Нищо не са ми правили.

# 701
  • София
На мен 2012 на визитацията сутрин лекарката ми е натискала корема 1-2 пъти за да напипа матката дали се прибира. Но не е било изстискване!!

# 702
Благодаря за отговорите момичета! bouquet

# 703
Аз съм раждала нормално и след раждането трябваше да престоя в родилна зала около 2 часа със сложена торба с пясък на корема (около 2 кг.). За тези 2 часа може би около 3 пъти акушерката ми минаваше, махаше торбата и натискаше корема. Каза ми, че е важно, тъй като така проверяват дали матката се контрахира и съответно гледаше как е кървенето през това време. Не бих казала, че боли, просто е като масажиране на матката през корема. Накрая каза "Екстра си, бомба, превеждаме те в стая.". "Източване на матката" не съм чула като термин. В следващите дни само на визитация дежурния лекар пипаше да види до къде се е прибрала матката. Сега се чух с моя приятелка, която е раждала секцио и каза, че също след секциото 2 часа е била с торбичка и 1-2 пъти са направили това, но тя е била още под упойка и не го е усетила болезнено. Според мен това си е стандартна процедура и има за цел именно проверка на това дали матката се контрахира и кървенето. Чела съм, че при атония (дано не бъркам термина), която се случва понякога след раждане, матката се отпуска и изкъврвява, и е мн. важно да се проверява.....

# 704
Здравейте момичета.
Радвам се ,че открих темата, защото живи и здрави, октомври ще трябва да раждам. Следя се при д-р Славкова, много съм доволна и ми се ще да родя при нея. Моя приятелка и двете си деца роди там, при нея и каза, че за нищо на света не би я сменила.Прочетох цялата тема и стана ясно, че има доста доволни от нея. Не че съм се съмнявала, защото от първата ни среща с нея знаех, че това е моя АГ. Просто до скоро имах дилема дали да родя при нея (т.е. да платя) или да отида в някоя държавна АГ болница без избор на екип, т.е. без да плащам. Но сега като чета за Вита и за другите болници, мисля, че вече нямам дилема Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт