Спирате ли на закъсал шофьор на пътя? И защо???

• 9 354
  • 105
  •   1
Отговори
  • София
  По тази тема е изписано много, целта ми е не да влизам в спорове, а .... е просто едно тъпо питане. Аз съм пътувала много, макар и жена и на автостоп съм качвала и съм спирала на закъсали. Мъжа ми съм карала да отбива на човек закъсал на пътя, и приятели с които съм пътувала съм ги карала да спират.
  Знам, че има обирани на пътя (особено чужденци) измами бол, не говоря за коли с чужди номера, а такива които са на БГ. Отварям темата за да видя - аз ли криво съм разбрана И така в днес е прекрасен ден е да тръгна на път някъде нейде си ей така безцелно - пояснявам ЖЕНА СЪМ с 2 деца в колата. Че не ме слуша главата ясно, често решавам и ей така на разходка из Българските градове. Колата ми е проверена преди път за масло, вода, че и бензин имам – да не повярвате за блондинка – това в кръга на шегата. Аа и нещо важно регистрацията ми СА.
  Решила съм тръгнала съм, не знайно как колата ми угасна насред магистралата и няма палене.   Няма признаци за прегряване (че и термостата ми е нов), свещи и кабели сменила, почва се една чу-денка за какво иде реч. Слизам вдигам капак – уж и аз разбирач ама нейсе гледам си. Акумулатор вързан – викам си клема хлабава да има – тц. Звъня на кой на Тате нали мАж. Май повече го притесних отколкото да ми помогне  И той почна, бензин имаш ли, върти ли на стартер, абе куп въпроси ... Отговарям доколкото съм компетентна... все пак Жена. Добре до тук, решавам да вдигна ръка за помощ и .... ядец. Сума ти Софиянци минаха покрай мен гледат ме тъпо и нищо. Никой не спира, намалят поглеждат ме и подминават ... така поне едно 50-60 коли. Аз вече в паника, в сред ни щото съм сама и с деца. Спомних си, че подминах табелка 3 км до бензиностанция (не помня каква) и решавам да тръгна пеша. Заключвам колата – тук пояснявам трудно заключих а колата ми е с централно. Взимам децата и дай пеш. Е повървяхме си по магистралата, но стигнахме. Видях едно момче зареждаше си гориво (с Пловдивска регистрация беше) и го питам сервиз на близо има ли ? Директно ме попита за какво ми е и какво ми трябва. Обяснявам закъсах не знам какво е, човека качвайте се. И без да ме пита - разпитва много обърна след 10 км да отидем до моята кола. Отключи, вдигна капак почна да рови, да гледа и нормалния въпрос ти бензин имаш ли ? Кой ме знае как съм го изгледала, защото му се сопнах ти как мислиш? После си викам не стига, че човека е дошъл да ми помогне, той какво ми крив че съм закъсала. Момчето – казва се Пламен –жив и здрав да е Господ не 100 а 200 години живот и здраве да му дава.
  Попита ме  - Кабели имаш ли?  
- Викам му да, дай да се пробвам да ти дам ток. И, о небеса запалих. Той погледа малко и размени моя с неговия акумулатор. Аз паля от раз, той не. И Пламен директно, акумулатора ти е заминал, от тука право в къщи и не гасиш колата ма никъде, за по сигурно. Попита ме дали имам пари за нов, е насред път нямам 120 - 150 лева, тръгнала съм с някакви пари за разходка, ама чак пък с толкова не съм.
А докато той ми ровеше под капака на колата бе спрял зад мен на аварийни, ей как па никой не спря да пита помощ - нещо трябва ли ? Че и един нагъл Софиянец, чак спря да го пита за пътя? Е това ми дойде в повече, полудях и онзи го овиках едно хубаво ...  
Пламен тъкмо ми затваря капака на колата и спира ТИР с Турска регистрация!!! На перфектен Английски пита нужда от помощ и ченето ми увисна. Доде се усетя да отговоря, моя спасител му отговори че всичко вече е ок.
Сега след тая дълга тема и размисли и страсти се питам ние ХОРА ли сме, ШОФЬОРИ ли сме или ГОВЕДА.
Тук да поясня предложих на Пламен пари – нещо което за мен е нормално и той ги отказа!!! Аз му викам поне за горивото бре човек, остави за загубеното време. Той се усмихна и каза помогни на някой друг, ако можеш!?

Аз за себе си си реших на СофиянеЦ повече няма да спра, но на човек  с друга регистрация ДА. Просто хората от провинцията за пореден път се оказаха по големи хора от тези в столицата.

Та темата все пак е бихте ли спря ли и защо?

Последна редакция: нд, 09 авг 2015, 18:09 от Редактор*

# 1
Не бих спряла, защото:
1. нищо не разбирам от коли и не мога да помогна технически с нищо
2. инстинкт за самосъхранение и съхранение на децата. Както казваш, може да е постановка за обир, отвличане, сериен убиец, кой знае...много криминални филми гледам.
Ако не ме беше страх, щях да спирам поне да питам дали мога да услужа с телефона си или да ги закарам до някъде.

На мен ми спират винаги когато съм закъсвала. До 2-3 минути и вече някой е спрял по свое желание. Никога не съм вдигала ръка да спирам коли. Дори когато всичко е наред, а съм спряла за минутка с включени аварийни светлини, ще се намери някой да спре и да ме гледа недоверчиво, когато му кажа че всичко е наред.

Но съм в друга държава, с друг манталитет.

# 2
Направо съм изумена, на сама жена с деца да не спрат за помощ..Наистина идиотско.
Веднъж сме закъсвали - без да махаме за помощ - всяка втора кола спираше и питаше какво става, имаме ли нужда от помощ/превоз. Ние всъщност нямахме, чакахме си пътната помощ, която ни е безплатна по автокаското, но евалла - хората се отзоваваха и интересуваха сами. Хем бяхме аз, мъжът ми и девер ми  - тоест и мъже е имало, не съм била само аз, та да ме съжалят. Simple Smile
И ние сме спирали - и ток сме подавали, и сме бутали, и коли, затинали в преспи сняг сме издърпвали, защото сме с джип.
Но уточнявам - ако ми изглеждат подозрително - не спирам. Не че от един бегъл поглед можеш да си вадиш заключения..
Обаче на закъсала жена с деца на магистрала да не спреш да помогнеш..направо нямам думи!

# 3
  • София
Сирена и сама съм спирала, но да права си зависи на кого! А за чужбина знам там спират яко и не питат кой какъв е.
desinkata_85 Аз бях втрещена, затова ми е и поста и анкетата. Меко казано е че съм бясна, първо на себе си заради колата - акумулатора не е давал индикации че ще издава багажа - а уж е нов на няма 2 години е - сега проверих след 20 дена му изтича гаранцията. Финансова възможност нямах за пътна помощ - нямам каско. Бях останала със 90 лева след като заредих гориво, не съм очаквала проблеми - това ще ми е за обица.
 Прибрах се в къщи и моя мъж ме овика, обади се на мен аз ще дойда да си те дръпна ако трябва. А той е още по бесен и има защо. Бяхме тръгнали за морето и в един и същи ден спря на 4-ма закъсали и им помогна - пояснявам мъжа ми има сервиз и разбира от коли. Накрая децата полудяха в колата и му казах и да има някой закъсал повече не спираш, де се е чуло и видяло от София за морето 10 часа път !! Но това е друго и е съвсем различно.

# 4
  • близо до Кресненското дефиле
Връщаме се от морето. Пред нас катастрофа. Ние сми следваща кола. Спираме. Само се молех да няма тежко пострадали. Вадя аптечката / да не звучи като хвалба, но имам в нея всичко необходимо за оказване на първа помощ, следя стриктно и срока на годност на консумативите /. Оказвам първа помощ. Все още няма полиция и линейки. Познайте колко коли спряха. Точно 2. Ние и още една кола. А, колко ли минаха покрай нас!?! Българийоооо!

# 5
  • Пловдив
.........   Видях едно момче зареждаше си гориво (с Пловдивска регистрация беше) и го питам сервиз на близо има ли ?

Аз за себе си си реших на СофиянеЦ повече няма да спра, но на човек  с друга регистрация ДА. Просто хората от провинцията за пореден път се оказаха по големи хора от тези в столицата.

ooooh!
вярно Пловдив е вторият град по големина в България и провинция спрямо градове в Европа и др. континенти, но кога стана провинция в България?!
Аман от "софиянци"!

Не бих спряла на никого, закъсал на пътя, когато съм сама, особено с дете. Гледам да не мисля за своето чувство на благородност и саможертва заради детето ми, което не заслужава да ме пребият като куче или ограбят някъде. Примерно.
Но с човек до мен спирам и съм спирала и ще продължавам...някак си ми е мъжка работа това, все ще има някой мъж на пътя, освен мен, нали?!  Laughing
На всякакви хора, припадащи по улици и тротоари (видимо не от пиянство и наркотици) обаче обръщам голямо внимание...по-безопасно ми се струва, дори да е с мен детето. Последно един дядо се спъна и си поговорихме, докато се пооправи.

# 6
ooooh!
вярно Пловдив е вторият град по големина в България и провинция спрямо градове в Европа и др. континенти, но кога стана провинция в България?!
Аман от "софиянци"!

Без да искам да се заяждам и да влизам в безсмислени спорове, по дефиниция - "провинция" се води всичката останала територия на дадена държава, като изключим столицата, независимо дали тя (столицата) е малък или голям град. Peace

http://rechnik.info/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%8F

# 7
  • Canada
Ние сме катастрофирали веднъж. Колата зад нас веднага спря, човекът бе по-притеснен и от нас. Нямаше с каквода ни помогне, но спря и провери дали има ранени.
Аз не съм била свидетел нито на катастрофа, нито на закъсал шофьор. В първия случай бих спряла, където и да съм по света. Във втория случай, най-вероятно не бих спряла ако съм в България. Да, притеснявам се от постановки, лъжци и т.н. 
По нястоящем живея в Канада и тук бих спряла. Като цяло тук не се тревожа от почти нищо. Звучи абсурдно, може би даже е грешка, но това е моето усещане.

# 8
Те тия всичките софиянци, са си отивали по родните места.

# 9
  • София
Не съм спирала, не съм виждала закъсали коли, а и съм жена, трудно мога да помогна. Преди години обаче закъсах с колата и с двете деца на една пряка - завих и колата спря, на средата на пътя, а пряката е оживена - води от Симеоновско към зоопарка и това посред зима, на 2 януари. Що коли ми бибиткаха, че трудно се разминаваха с мен на завоя, но никой не спря да ми помогне да избутаме колата на тротоара. Накрая ходих да моля едни момчета от енергото, дето нещо поправяха, да ми помогнат да я избутам, че нямаше начин да я зарежа на средата на пътя /а май трябваше/, те с доста голяма неохота помогнаха.

ПП Аз с двете деца по магистралата не бих поела на 3 км, честно казано  Peace

# 10
Тъй де, Ърнест Хемингуей го е казал: "Всичко, което е далеч от морето, е провинция."

Иначе се радвам много, че все пак има останали хора сред нас и момчето се е отзовало. Радвам се, че авторката се е прибрала по живо по здраво у дома.
Аз не бих спряла, още по-малко с детето. Нито разбирам, нито има  с какво да помогна. Не че ме оправдава нещо де. Може да се случи на закъсалия да е и с паднала батерия на мобилния, едно телефонно обаждане може би също би му помогнало, но... за съжаление ме е страх да спирам.
За хора на стоп пък още по-малко.
Мъжа ми, нищо, че е мъж, също не спира. Недай си Боже да закъсаме някъде едва ли някой би ни спрял.
Сега се замислих, че трябва да си променим мисленето. Обещавам другия път, ако видя закъсал и съм с мъжа ми, ще спрем. Дано по-малко закъсали на пътя да има. Praynig

# 11
В София съм спирала, бутала съм кола няколко пъти, но извън нея не знам дали бих спряла повече. И аз, и съпругът ми нищо не разбираме от коли. Въпреки това, преди 2 години, видяхме чужда кола на аварийки на Хемус и един мъж ръкомаха. Спрях, съпругът ми слезе да пита имат ли нужда от помощ (нищо, не чи нищо не разбира). Онзи се опита да приложи схемата нямам бензин, нямам пари, ей ти тоя пръстен, чак подгони мъжа ми, който му отказа и тръгна към колата. Вече сме и с дете и май по-скоро не бих спряла.. можи бе все пак ако е светло и закъсалите са жена с деца/жени, бих го направила, но не и ако съм сама

# 12
Пак тия гадни, мръсни "Софиянци" бе...  Laughing (Не че половината коли със софийска регистрация въобще не са на софиянци.)
Иначе по темата, не, не спирам, разбира се - софиянка съм.

# 13
  • Пловдив
няма да се обиждам и на селянка, щом е по дефиниция  Laughing

ето във фейсбука ми има такава случка, вярно е, бих се разчувствала доста и спряла, ако съм сама...ако съм с дете как да спра, да гледа и то или да отбия по-далече, не знам как бих постъпила..
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10207003015293544&se … 363156&type=1

# 14
няма да се обиждам и на селянка, щом е по дефиниция  Laughing

ето във фейсбука ми има такава случка, вярно е, бих се разчувствала доста и спряла, ако съм сама...ако съм с дете как да спра, да гледа и то или да отбия по-далече, не знам как бих постъпила..
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10207003015293544&se … 363156&type=1
Не знам защо и от кога да си селянин е обидно. Та и аз не се обиждам, не че съм от село, но мечтата ми е да си купим къщичка на село Blush
Благодаря ти за споделената информация от фейсбук. Разчувствах се, браво на момчето, да е живо и здраво!

Общи условия

Активация на акаунт