Спирате ли на закъсал шофьор на пътя? И защо???

• 9 366
  • 105
  •   1
Отговори
# 15
  • София
Първо целта ми не е била да обиждам някой на Град и дали е селянин или не. Ако някой се е обидил моля да ме извини   bouquet
Josefin За статистиката не мисля че в столицата има чисти Софиянци  Sunglasses не се заяждам а го констатирам.
m@mmakЪти аз село си нямам за съжаление, и аз искам една къщичка някъде, че да се махам от мръсната столица, но уви не става засега. Да мисленето ни е много изкривено вече за пореден път се убедих в това.
Децата обичат да разглеждат забележителности, извинете че се чувствам Българка и ги разхождам навсякъде. Винаги са били очаровани от китни селца, калдаръмени улички, дори че в планината всеки казва Добър ден.
Имам приятели по доста градове, че дори и от малки села и си ги ценя много.
На всички желая никой да не закъсва, леко и безаварийно каране.

# 16
Е, как ще има чисти софиянци, като един месец ни правят профилактика. Бързали са да си идат на село, да се измият на барата.

# 17
Досега не ми се е случвало да се натъкна на закъсала кола с хора сигнализиращи, че имат нужда от помощ. И като си помисля май не бих спряла,  ако съм без мъж.  Софетата сме видели много, затова. Съжалявам за гадното преживяване, не вини софетата. Иначе от пловдивчани и аз имам прекрасни впечатления, хич не ме учудва реакцията на момъка.
Преди около 2 год. бях в закусвалнята на Икеа, зяпнах през прозореца и що да видя.. на Околовръстното една кола отишла У канавката. Шофьора излязъл и кротко си телефонира. Изумена бях от това, колко коли спряха, вкл. и скъпи Жипове, очевидно предлагайки помощ.  Чувствали са се на собствена територия и не са били притеснени, че някой посред бял ден ще прави постановки точно на това място. 

# 18
Иначе по темата, не, не спирам, разбира се - софиянка съм.

newsm62

# 19
  • Varna
Наскоро /пролетта/ имах ужасяваща случка на магистралата за Варна като спрях на някакви румънци- оказаха се лъжци и обясняват нещо да им дадеш пари и аз сама с децата и немога и да тръгна... много неприятно, добре,че друга кола, която бяха спрели тръгна и спря до мен и се развика, та успях да тръгна. Накратко го казвам, просто заради протокола- изглеждаха завайкани, стана ми жал викам си не познават никого-ама на. С мъжа ми спираме за хора на стоп когато можем, спирала съм и сама . И понеже по принцип карам повече сама или с двете деца и напоследък си ме е страх. В общи линии според мен всичко си е до късмет и от една случка не се вадят заключения, но че хората са станали все по незаинтересовани си е факт. В кръга на шегата по-скоро от любопитство сигурно ще наспрат да видят какво става Simple Smile)

# 20
В началото на лятото дълго чакана и планирана семейна екскурзия.Тръгваме рано сутринта , колата проверена , заредена .Изминали сме повече от 200 км , почти сме стигнали до първата цел и на един жп прелез пред нас свалят бариерите. Изчакахме колкото е нужно, след нас имаше 3-4 коли , вдигат ги и колата не пали.... Всичко живо продължи, поне 10-на минути мъжа ми проверява къде е проблема, поне още 10-на коли минаха , и не става въпрос за голям натоварен път.Никой не спря.
Иначе преди два дни имаше едно семейство закъсало в планината на един завой, мъжа ми искаше да спре, но  човека беше застанал на 10 м пред колата и даваше знак да продължим явно вече се беше обадил за помощ.

# 21
По принцип не спирам. Много пътувам и все сама- страх ме е. Но веднъж, пътувайки по магистралата София-Бургас, видях спряла кола. Не знам какво ме накара, но спрях. Акумулатора отказал на човека-спрял да говори по телефона и не могъл да запали. Искаше ток. Дадох му. Без да слизам от колата, заключена бях. Той си се оправи човека. За благодарност ми подари картина-прекрасна картина. Оказа се известен художник. Много бързал, но никой не спирал. И в крайна сметка,аз-жена, спрях да му помогна.
Веднъж ми гръмна гума. 2 часа си отвисях някой да спре. Просто ключа за болтовете ми се оказа счупен и не можех нищо да направя. Минаваха, освиркваха ме и ми се смееха, и накрая спря един човечец, та ми помогна.
Разбирам жена да е шофьор и да не спре- нормално. Но жена да е закъсала и мъже да минават и да се подиграват....

# 22
  • Beyond the stars
Спираме на всички  Mr. Green Приятели покрай нас ни се чудят на акъла - и на стопаджии спираме, и хора със споделено пътуване сме возили, и на закъсали  Wink

# 23
Само да обясня, че акумулаторите не умират в движение. Умира алтернаторът (динамото, онова нещо дето зарежда акумулатора). И да си купувате нови за 2 дни ще заминат и те. На мен ми се случи същото на 50 км от София, на свечеряване - никой не спря, ама нямаше и смисъл де - с нищо не можеха да помогнат. Само някаква пътна помощ, ама не беше баш помощ, а желание да ме издърпа до София за 3 лв/км - не, мерси Grinning За късмет един приятел пътуваше на около час зад мен, та го изчаках, разменихме акумулаторите, дръпнах го да запали и се прибрахме по живо и здраво.
Наскоро спрях на един уж чужденец - приложи ми схемата с пръстена. Още ме е яд, че си направих труда да спирам, особено както хубаво се бях засилил, та и назад връщах ... Simple Smile

Последна редакция: пн, 10 авг 2015, 09:37 от Анонимен

# 24
  • София
на птп - да, на просто загаснала кола по-скоро не, има пътна помощ за тази сличаи - вие сте живи и здрави, нищо, че сте загаснали...
Честно казано и аз не съм виждала до сега закъсал да ръкомаха, та това само теоритично бих или не....

# 25
Сигурно нямаше да е толкова дразнещо, ако беше написала кола със софийска регистрация. То софиянец да срещнеш в днешно време е като да видиш бяла лястовица.
По темата - не спирам защото ме е страх. Определено ми е кофти като подмина закъсала кола, но страхът ми на какво мога да попадна е голям.

# 26
  • Другата България
Аз пътувам много. Случвало ми се е да пукам гума - спирали са ми и са ми помагали непознати хора.
След постоянните ТВ и медийни случаи на мошеници, измамници и какви ли не, дори и фалшиви полицаи си признавам, че малко се замислям дали да спирам, независимо къде - в Сф, не в Сф, в Кърджали...но съм спирала. Предимно сама пътувам, и съм спирала - даже веднъж от себе си се изумих - на две момчета спрях - жена, нищо не разбирам, но пък те искаха вода защото им беше прегрял...не знам кое Embarassed, а аз винаги имам по много в колата, та се оказах полезна. И на стоп съм качвала - много възрастни жени ходят пеша от село до село, деца също съм качвала лятото, през ваканцията вместо да се шматкат по пътищата....
Не знам, въпрос на предубеденост е това, не на човещина. Хората са наплашени, страх ги е, а човечност има.

# 27
  • София
Само да обясня, че акумулаторите не умират в движение. Умира алтернаторът (динамото, онова нещо дето зарежда акумулатора).
Това пък как го реши? Съвсем спокойно може и изведнъж да прекъсне клетка в акумулатора. А иначе дори и алтернатора обикновено умира постепенно (най-често реле-регулатор, диоден блок, четки) и започва първо на моменти да дава по-високо или по-ниско напрежение. При такива промени в напрежението обикновено присветва лампата с акумулатора на таблото, с един мултицет за секунди става ясен проблема  Peace

А иначе по темата, ако съм сама с детето, няма да спра, освен ако не е очевидно, че хората имат някакви проблеми (например катастрофа).
Случвало ми се е и на мен, на Тодор Александров, точно алтернатора ми умря. Мъж ми веднага тръгна с резервен акумулатор, с който да изкарам просто за да се прибера, но през това време стоях сама с детето на ръце, което още дори не можеше да ходи. Стояхме двете до колата, точно един човек спря да се поинтересува какво се случва. Не стига, че минаха сигурно над 500 коли и само един спря, ами и да не казвам колко псувни отнесох, че им запречвам движението, въпреки прилежно сложения ми триъгълник за да сигнализирам, че съм аварирала.

# 28
Това пък как го реши? Съвсем спокойно може и изведнъж да прекъсне клетка в акумулатора. А иначе дори и алтернатора обикновено умира постепенно (най-често реле-регулатор, диоден блок, четки) и започва първо на моменти да дава по-високо или по-ниско напрежение. При такива промени в напрежението обикновено присветва лампата с акумулатора на таблото, с един мултицет за секунди става ясен проблема  Peace
Малко офтопик : Реших го, защото съм свалил и разглобил повече алтернатори и реле-регулатори Laughing А и понеже всеки си носи мултицета в задния джоб моментално ще се сети да си замери акумулатора.  Party С мъртва клетка можеш да караш колкото си искаш, стига да успееш да запалиш първо. Можеш да караш и без акумулатор дори, стига алтернатора да зарежда както трябва. Реле-регулаторът представлява диодния блок заедно с четките, всичко е един общ корпус и се сменя заедно. Износват се четките и просто в даден момент спира да зарежда. Струва само 30-40 лв, но създава много ядове. На теория това трябва да го сигнализира лампата с нарисуван акумулатор, на практика обаче таблото започва да свети като коледна елха, а стрелките да подскачат.

Онтопик - бих спрял ако ми махнат. Иначе откъде да знам, че имат нужда от помощ? Повечето стоят до колата с телефона в ръка, сякаш някой дистанционно ще им направи ремонт. Случи ли се повреда на пътя и особено извън града нищо не може да се направи, затова винаги въжето трябва да е в багажника. Да е стара Лада или Москвич по-може да се ремонтира с подръчни материали, но всичко останало е пълно с електроника (а последните 10 години - евтина китайска) и там не се ремонтира, а се подменя ... типично за консуматорското общество все пак Laughing

# 29
 Аз само веднъж съм спирала, човекът махна, искаше да го изтегля. Мястото обаче беше опасно да сляза да огледам къде се слага въжето и му отказах.
Обаче, по отношение на това, за което съм компетентна, съм помагала на много хора без да искам нищо в замяна.

Общи условия

Активация на акаунт