Отговори
# 75
Ако дядката ти беше дядо, щеше да го оправдаваш, а момчетата да обявиш за джигити на пътя.

Не. Ако знаех фактите нямаше. Не е умишлен инцидента, нямаше да се откажа от дядото, но активно да действам да избегне всякаква отговорност?! Активно да действам, с лъжа, с измама, вината да падне върху жертвите?! Как може да се подкрепя подобно поведение, как може да бъде разбрано?!

Ако моралът ви е пълен с изключения как очаквате да получите справедливост ако някога имате нужда от нея? Или някой друг да я получи. Сбъркана работа.

# 76
... категорично бих се отказала от близкия човек. Дори ако ми е дете.

Силни думи, дано не ти се налага да ги тестваш.

Дано. Но предвид изброените престъпления в първия пост, не считам, че са толкова силни. Ако детето ми беше едното от момчетата, пребили 3-годишното детенце или дядото...първите чувства, които ме обхващат само при мисълта, са огромно, безгранично разочарование и гняв. Представям си колко по-силни щяха да са, ако се беше случило реално.

# 77
  • До морето
Имаме съседка, много възрастна жена, която си има син. Привидно, много добър такъв. Редовно посещава майка си, на практика той я издържа, води я по лекари, грижи се за нея. Има си семейство - жена, деца - те също гостуват. Този син (на около 50) си е мошеник. Цял живот е в някакви схеми и далавери - дребни кражби, телефонни измами, крадене на коли в чужбина и т.н. Няколко пъти е лежал в затвора за по година- две. Всички го знаят какъв е, естествено никой не коментира това пред бабката. Един ден тя сама повдигна въпроса и каза: Ами хулиганин е , какво да направя? И най- големият престъпник да е, дете ми е! Утре ако ми докара труп, трупа изяждам, но детето си няма да предам!!!! Тези думи така са ми се забили в главата, че често си разсъждавам над тях!

# 78

Имаме съседка, много възрастна жена, която си има син. Привидно, много добър такъв. Редовно посещава майка си, на практика той я издържа, води я по лекари, грижи се за нея. Има си семейство - жена, деца - те също гостуват. Този син (на около 50) си е мошеник. Цял живот е в някакви схеми и далавери - дребни кражби, телефонни измами, крадене на коли в чужбина и т.н. Няколко пъти е лежал в затвора за по година- две. Всички го знаят какъв е, естествено никой не коментира това пред бабката. Един ден тя сама повдигна въпроса и каза: Ами хулиганин е , какво да направя? И най- големият престъпник да е, дете ми е! Утре ако ми докара труп, трупа изяждам, но детето си няма да предам!!!! Тези думи така са ми се забили в главата, че често си разсъждавам над тях!

Ами неслучайно сина е престъпник, не мислиш ли?

# 79
Първата фаза, на която остават и повечето родители, е отричането. "Моето дете това не може да направи!". И да знаят, че са виновни, не вярват, не искат да повярват, не могат да повярват.

Разбира се, че не заради това е мошеник, Ирис.

# 80
  • До морето
Ами нищо не мисля, казвам какво знам. Бабката не е лоша - вечно усмихната, все се шегува. Не е някоя противна бабичка, злобарка. Знам ли я, може навремето да е била главатар на банда.... въпроса беше, че жената си гледа от нейната камбанария- детето й се грижи за нея, издържа я, уважава я и тя си е доволна!

Щото има и такива дето не крадат, ама вечер ей така, на едно шише ракия пребиват възрастните си родители или пък такива дето въобще забравят, че имат родители и с години не са ги поглеждали и старците мизерстват и няма кой да им отвори вратата. Голям келепир, че станал автомонтьор, а не автоджамбазин.

# 81
Нямам никаква вяра на полиция и съдебна система.
И не си единствената. Peace Проблема е че точно хората на които е поверено да пазят реда и да осъществяват контрола са се изродили в такива които срещу съответната сума прикриват престъпления.
Обаче има и друг много тънък момент.Такива  ''грижовни'' близки които все измъкват вечно прегрешилите си любимци въобще не си дават сметка как им съсипват живота защото полека лека малките ''грешки'' стават големи и това никога няма край.Няма безгрешни,но кривините се оправят само в началото докато са още дребни.Един ден въпросните галеници са завършени неудачници и пълни боклуци в по-леките случаи или  дори намират смъртта си .
Примери на всяка крачка.
Снощи гледах по новините как един кмет се жалва ,че ако не били ореховите дървета покрай пътя внучето му щяло да бъде живо.На тоя човек и през ум не му минава ,че ако той си е бил на мястото и е взел сериозни мерки за санкции при неспазване на ограниченията на скоростта и законите за движения по пътя нищо от това нямаше да се случи.Въпросното внуче щеше да е един здрав и прав  отговорен млад човек.Това съвсем не е изолиран случай .За това го давам за пример.
 Криво разбраната закрила при дребните нарушения ,ходатайстването за лесно взети книжки,постоянното покровителстване са  само първите стъпки,а пътят води само надолу.Лошото е че тези хора рядко пропадат  без да сипят живота и на всички които са ги обичали.

# 82
Ами нищо не мисля, казвам какво знам. Бабката не е лоша - вечно усмихната, все се шегува. Не е някоя противна бабичка, злобарка. Знам ли я, може навремето да е била главатар на банда.... въпроса беше, че жената си гледа от нейната камбанария- детето й се грижи за нея, издържа я, уважава я и тя си е доволна!

Ами точно - сина  и е с професия престъпник, а за нея това не е проблем, живее си спокойно, весело  и доволно.

Няма такъв филм - децата престъпници, пък родителите много свестни хора. Случва се обикновен и законопослушен човек за един миг да извърши тежко ситуативно престъпление, както каза и Светкавица и това е много страшно и за близките му, обаче тия неща - сина сводник, крадец, взломаджия, цял живот по затворите, пък родителите, разбираш ли, много свестни хора и не вярват във вината му... Да не вярват, да не вярват, колко да не вярват? Кой път - първия, или десетия? Зад всяко извършено престъпление стои  поразен чужд човешки живот, здраве, имот. Това не са ти благородните престъпници, , пък със майка си са много добрички, а истинско безобразие.

Очевидно е, че тая майка е напълно лишена от всякакви морални принципи и ориентири и съответно - сина и неслучайно е цял живот престъпник.

# 83

Обаче има и друг много тънък момент.Такива  ''грижовни'' близки които все измъкват вечно прегрешилите си любимци въобще не си дават сметка как им съсипват живота защото полека лека малките ''грешки'' стават големи и това никога няма край.Няма безгрешни,но кривините се оправят само в началото докато са още дребни.Един ден въпросните галеници са завършени неудачници и пълни боклуци в по-леките случаи или  дори намират смъртта си .
Примери на всяка крачка.
Снощи гледах по новините как един кмет се жалва ,че ако не били ореховите дървета покрай пътя внучето му щяло да бъде живо.На тоя човек и през ум не му минава ,че ако той си е бил на мястото и е взел сериозни мерки за санкции при неспазване на ограниченията на скоростта и законите за движения по пътя нищо от това нямаше да се случи.Въпросното внуче щеше да е един здрав и прав  отговорен млад човек.Това съвсем не е изолиран случай .За това го давам за пример.
 Криво разбраната закрила при дребните нарушения ,ходатайстването за лесно взети книжки,постоянното покровителстване са  само първите стъпки,а пътят води само надолу.Лошото е че тези хора рядко пропадат  без да сипят живота и на всички които са ги обичали.

Абсолютно! Вчера гледах, и не вярвах на ушите си. Тия хора нормални ли са? Дърветата били виновни Shocked

# 84
  • София
а какво да направи, да рискува да се скара със сина си и той да не я погледне повече ли? Тя мисли за себе си, не мисли за сина си. Ще изяде и труп, защото иначе ще се окаже на улицата и няма да има кой да я води на лекар.

# 85
Много сте силни в изхвърлянията си, пардон изказванията си.
Моралните, етични принципи на възпитания законовосъобразяващ се човек важат за чуждите, дори и пораснали, деца, за нашите има други стандарти.

Изобщо не вярвам, ама хич, ама за нищо на света, че майка, която обича детето си, ще го наклепа в полицията за кражбата на пет кокошки или пет милиона лева. Та дори и за убийство.

Но сега, с малките деца, или с честните пораснали деца, е лесно да кажеш колко си принципен.

И хората са нормални. Напълно нормална, човешка реакция е да търси оправдание, виновници за случилото се. За едни са виновни орехите, за други синът им е подведен от приятели, за трети са набедени, за четвърти е кофти стечение на обстоятелствата.

# 86
а какво да направи, да рискува да се скара със сина си и той да не я погледне повече ли? Тя мисли за себе си, не мисли за сина си. Ще изяде и труп, защото иначе ще се окаже на улицата и няма да има кой да я води на лекар.

Именно. Peace

Много сте силни в изхвърлянията си, пардон изказванията си.
Моралните, етични принципи на възпитания законовосъобразяващ се човек важат за чуждите, дори и пораснали, деца, за нашите има други стандарти.

Защо?  Не е вярно това. Мисля, че всеки родител се старае първото нещо, което да набие в главата на детето си е да не застава срещу закона. Щото закона много лошо удря , а и да избегнеш закона живота на престъпника хич не е винаги цветя и рози, риска да умреш млад е много голям - независимо в дърво ли ще се забиеш, или  лошите ти авери ще те гръмнат пред входа.

Последна редакция: вт, 11 авг 2015, 10:04 от Iris04

# 87
  • До морето
Нали вече разбрахме, че в повечето случаи, когато става дума за детето ти, моралните норми на важат.

И с какво тази баба е по различна майка от майката на кмета на град Х, който си е направил имение с изкуствена рекичка и хеликоптерна площадка? И едната и другата знаят за какво става въпрос - само че едната отгледала мошеник, а другата кмет.....

Или пък някоя министерска съпруга на довчерашния сульо,  дето довчера е почивала на Шкорпиловци, а днес ходи в Доминикана? Или пък жената на катаджията, дето днес се прибира и оставя 200 лв. на масата, които най- вероятно е спечелил от тотото?

# 88
Нали вече разбрахме, че в повечето случаи, когато става дума за детето ти, моралните норми на важат.

И с какво тази баба е по различна майка от майката на кмета на град Х, който си е направил имение с изкуствена рекичка и хеликоптерна площадка? И едната и другата знаят за какво става въпрос - само че едната отгледала мошеник, а другата кмет.....

Или пък някоя министерска съпруга на довчерашния сульо,  дето довчера е почивала на Шкорпиловци, а днес ходи в Доминикана? Или пък жената на катаджията, дето днес се прибира и оставя 200 лв. на масата, които най- вероятно е спечелил от тотото?

Нищо подобно не сме се разбрали Laughing
И в случая говорим не толкова и не само  за морални норми, а за законови. А закона, макар да се прилага избирателно, винаги може да те зашлеви през врата и катаджията, дето довчера ти е носил по 200 лева да остане без работа и без пенсия, кмета да го цъфнат аверите му и да лежи като мъжа на забравих коя беше, и тя се разхождаше по Доминикана,  10 години в кома.

Не са толкова разтегливи нещата, повечето хора много добре знаят кое е право и кое криво, а тия, дето не знаят, обикновено и децата им не знаят.

И детето ти в много случаи е по-добре да го оставиш да си изтърпи наказанието и да разбере какво престъпление е извършило, отколкото после след н-тия случай да го събираш около някой орех, или да те заплюват по улицата родителите на потърпевшия, щото и той има родители, нали.

# 89
Няма такъв филм - децата престъпници, пък родителите много свестни хора.

Разбира се, че има.
Има родители, които са честни и трудолюбиви хора, но нямат уменията да възпитат и предадат качествата и ценностите на децата си.

Общи условия

Активация на акаунт