Отговори
# 105
  • София
като сее замисля, едва ли има много деца, коитода не са извършвали дребни кражби. Ние като бяхме деца беше модерно да се опитваме да влизаме на кино без билет, влизахме в чуждите дворове като узреят плодовете, от стрелбищата вземане на дъвки, пръстенчета и каквото там се случи и т.н., макар да знаехме прекрасно, че е забранено. Малко като в Таралежите се раждат без бодли, макар в този филм да е хиперболлизирано. Направо си бяха дребни кражби, и то в начална училищна възраст. Като изключим гонетето от дворовете, за другите неща не помня някой да е бил хванат и едва ли някой е станал крадец-рецидивист. С това не оправдавам действията, просто насочвам вниманието натам, че не е някакво чудо невиждано в тази възраст. Нямам спомени да са крадени пари или предмети умишлено от друго дете, нито в клас, нито на лагер.

# 106
  А от нашия клас пък стана едно момче крадец. Заедно с още някакви обираха вили в Бояна - техника предимно. Хванаха ги и другите нещо се оттърваха, а нашия обра пешкира, лежа година и половина в затвора ефективно, тогава нямаше такива работи, бърз процес, условни присъди.  Така че...

В училищата и сега се краде - пари, джиесеми. Да не би да идват гълъбите да крадат?

# 107
Нали точно родителят трябва да интернализира това правило, както и другите подобни нарушения на моралните и законови норми.

Ако ги хване тези нарушения. Ще рече човек, че денонощно наблюдавате децата си. И не възпитават само родителите, а и обществото, училището, отношението към нарушенията като цяло, личният пример на родителя. Мама хубаво казва "не лъжи", а после самата тя лъже. Или казва не кради, а влачи вещи от офиса.

Понякога една истерична и прекалена реакция на нарушение учи само как да се покриваш и да лъжеш по-добре, за да не те хванат следващия път.

Огромно значение има възрастта и мотива за нарушението. Едно е "кражба" на 6, друго - на 16.

# 108
  Както казах, в училищата и в момента се краде от децата. По големи деца насилват по-малките и им вземат парите. Оставен за минути без надзор джиесем не е рядкост да се открадне.  Учителите предупреждават изрично, че училището не носи отговорност за откраднати вещи. Говоря за софийско училище с претенция да е прилично

Предполагам, че майките на тези деца биха сметнали това за нищо работа? Може би не искат да проявяват истерични реакции?

# 109
С голямо съжаление го казвам, но имам ученици на по 5, които още от сега знаем къде ще свършат.

А иначе конкретно по темата...
Вчера гледаме с аланглето документален филм за разни британци, хванати да пренасят наркотици и излежаващи присъди из затвори по света.
И двамата единодушно решихме, че ако нашето дете някой ден я свърши такава, ще си го изкопчим от там със зъби и нокти, и подкупи, и каквото трябва.
Защото за мен, моето дете винаги ще бъде това бебе, дори когато се превърне в пъпчив и непоносим дангълак.

# 110
  • София
Кражбата на пари и телефон и рекет си е сериозно. Децата, които крадат известни ли са? родителите им уведомени ли са? Първо рекетираните деца трябва да си кажат, те поне виждат кой им иска пари, могат да посочат.

# 111
  Така, а сега познайте от три пъти каква е реакцията на майките на децата-рекетьори.

# 112
  • София
значи са уведомени. ами, тогава пострадалите си тръгват по установената пътека с жалби до полиция, ДПС и пр.

# 113
  • До морето
Нали точно родителят трябва да интернализира това правило, както и другите подобни нарушения на моралните и законови норми.

Ако ги хване тези нарушения. Ще рече човек, че денонощно наблюдавате децата си....

Е, това пък ми е много странно. Как така няма да разбере - една количка да видя, която ми е непозната, веднага питам откъде е. Нали всичко, което има, аз съм му го купувала, как няма да разбера. Понякога се случва, я баба, я дядо да са му купили нещо, като са излизали - веднага питам. Практика в яслата - всеки носи някаква играчка сутрин, следобед тръгва с друго. На въпроса- Защо взимаш това, то не е твое? Лелята -Е, той утре пак ще го донесе!. Ми няма такива работи, трябва да знае, че не може така.

Навремето ми беше странно и някои съученички, дето се хващаха с разни чичковци, които им купуваха палта, ботуши, телефони и техните се правят на 3 и половина. Кка ще се прибера аз вкъщи с кожено яке или пък телефон, който не са ми купили нашите и те няма да забележат? Как съм го купила, откъде имам пари, кой ми ги е дал????

# 114
  • София
за деата в градинска възаст е нормално да си вземат играчка от градината и на следващия ден да я върна, не се впрягай толкова. За тях градината е като вкъщи, не е чуждо място.

# 115
Е, това пък ми е много странно. Как така няма да разбере - една количка да видя, която ми е непозната, веднага питам откъде е.

Ми ей така, детето няма да е все в ясла. Някои откраднати неща се консумират, други се крият по тайници или се оставят на съхранение при приятели. Парите са "намерих ги случайно на улицата" - ако те хванат и се наложи да обясняваш.

# 116
    Щом е дорасло да има толкова акъл да крие откраднатото и да лъже, значи не е безобидно, ами направо си е тръгнало накриво.

# 117
  • До морето
Е, това пък ми е много странно. Как така няма да разбере - една количка да видя, която ми е непозната, веднага питам откъде е.

Ми ей така, детето няма да е все в ясла. Някои откраднати неща се консумират, други се крият по тайници или се оставят на съхранение при приятели. Парите са "намерих ги случайно на улицата" - ако те хванат и се наложи да обясняваш.

Аз по надолу дадох пример и с деца, които не са в яслата, ама ти може да не си допрочела. А пък пари ей така, ако ми намери на улицата 2 пъти по ред, пак трябва да светне лампа. А стигне ли се до тайници и подобни, работата е изтървана и вече си имаш престъпник. Нали, затова говорим, че този маниер се започва в ранна детска възраст и именно от там трябва да започва контрола. Или сега да си затварям очите, като си прибира чужди играчки, пък после като стане на 12-15 да му обяснявам, че не е хубаво да се краде от училищната лафка?

Андариел, и аз оставам с впечатление, че е масова практика това с играчките в яслите, ама на мен пък не ми харесва. Най- малкото защото се е случвало малкият да отиде с едно, да се върне с друго, това другото остава вкъщи, той на другия ден отива с трето и т.н...... а някъде някое дете реве, че си е забравило спайдърмена, който лежи безпризорен у нас  Laughing

# 118
Аз по надолу дадох пример и с деца, които не са в яслата, ама ти може да не си допрочела. А пък пари ей така, ако ми намери на улицата 2 пъти по ред, пак трябва да светне лампа. А стигне ли се до тайници и подобни, работата е изтървана и вече си имаш престъпник. Нали, затова говорим, че този маниер се започва в ранна детска възраст и именно от там трябва да започва контрола. Или сега да си затварям очите, като си прибира чужди играчки, пък после като стане на 12-15 да му обяснявам, че не е хубаво да се краде от училищната лафка?

Прочетох те, просто не мисля, че подкрепяната пасивно от родителите проституция е към темата за кражбите. Peace Съученичките ти с чичковците не са крадли.

# 119
  • София
Затова на децата не им дават да носят свои играчки, защото ги смесват с общите, а после пищят. Персоналът иска да се знае кои са общите играчки, защото децата постоянно взема, връщат, забравят. МислИ като дете, а не като възрастен!

Общи условия

Активация на акаунт