Отговори
# 210
Ще се повторя-не един и два пъти съм гледала новини по чужди телевизии, в които дават родител на престъпника и майката/бащата със сълзи на очи, моли за прошка, заради стореното от детето му, тук-има ли поне един такъв случай?

Скрит текст:
Водещ Лора Крумова: Излезе ли от шока?
Албена Денкова: Не. Как може да излезеш от такава ситуация толкова бързо? Смятам, че доста време ще ме държат и мен, и Максим и последствията, и спомените. Не мисля, че толкова бързо човек може да се възстанови, още повече - когато всичко е толкова изнесено на показ и толкова коментирано от всеки един човек. Честно казано, доста трудно е да се възстановиш.
- Как го преживявате?
- Ами много трудно. Съжаляваме безкрайно за това, което се е случило. Може би три седмици аз не можах да изляза изобщо от вкъщи. Чувствах се много потисната, много тежко ми беше. Максим и до момента почти не излиза от вкъщи, само когато се наложи. Наистина е много трудно и то не може да се опише с думи като преживяване, защото ние не сме го преживели още.
- Приемаш ли го като твоя лична трагедия?
- Това е една драма, една трагедия, която е изцяло в нашето семейство. Не само аз и Максим сме потърпевшите, ами и цялото ни семейство – и майка ми, и баща ми, и сестра ми, и няколко от най-близките ни приятели и познати също.
- Намираш ли оправдание за Максим?
- Аз не мисля, че съм достойна да го съдя. Смятам, че има нещо по висше от мен, което ще го съди. Смятам, че наистина неговата съвест, това, което той е преживял, видял и почувствал в тези моменти, ще остане в него цял живот и общо взето не мисля, че трябва да има и друг съдник.
http://www.frognews.bg/news_2238/Albena_Denkova_Misleh_che_shte_ni_linchuvat/
Нино, Ирис   bouquet

# 211
Ще се повторя-не един и два пъти съм гледала новини по чужди телевизии, в които дават родител на престъпника и майката/бащата със сълзи на очи, моли за прошка, заради стореното от детето му, тук-има ли поне един такъв случай?

Скрит текст:
Водещ Лора Крумова: Излезе ли от шока?
Албена Денкова: Не. Как може да излезеш от такава ситуация толкова бързо? Смятам, че доста време ще ме държат и мен, и Максим и последствията, и спомените. Не мисля, че толкова бързо човек може да се възстанови, още повече - когато всичко е толкова изнесено на показ и толкова коментирано от всеки един човек. Честно казано, доста трудно е да се възстановиш.
- Как го преживявате?
- Ами много трудно. Съжаляваме безкрайно за това, което се е случило. Може би три седмици аз не можах да изляза изобщо от вкъщи. Чувствах се много потисната, много тежко ми беше. Максим и до момента почти не излиза от вкъщи, само когато се наложи. Наистина е много трудно и то не може да се опише с думи като преживяване, защото ние не сме го преживели още.
- Приемаш ли го като твоя лична трагедия?
- Това е една драма, една трагедия, която е изцяло в нашето семейство. Не само аз и Максим сме потърпевшите, ами и цялото ни семейство – и майка ми, и баща ми, и сестра ми, и няколко от най-близките ни приятели и познати също.
- Намираш ли оправдание за Максим?
- Аз не мисля, че съм достойна да го съдя. Смятам, че има нещо по висше от мен, което ще го съди. Смятам, че наистина неговата съвест, това, което той е преживял, видял и почувствал в тези моменти, ще остане в него цял живот и общо взето не мисля, че трябва да има и друг съдник.
http://www.frognews.bg/news_2238/Albena_Denkova_Misleh_che_shte_ni_linchuvat/

Родител, има ли поне един родител? Да не говорим, че от раз се сещам за случай, в който майката обвини вече мъртвата, че е изневерявала на синчето ѝ, затова то я е убило.

# 212
  • София
... но по селата мащабите са съвсем други и всичко се случва пред очите на всички, те и не се крият.

Дъщеря ми беше преди седмица при дядо си на село и ми каза, че баби от селото, за пореден път са ѝ направили забележка защо се вози с колан: "баби, тук всички се знаем, полицаите са си наши момчета, махни го тоя колан"... Наблюденията са ми подобни и за други малки населени места...
Само по селата да беше...Още помня воя, който надаваше около половин час едно приятелско дете (от голям град), когато му казах, че в нашата кола всички се возят с колани.  Онова реве, рита, пищи, че в тяхната си се возел отвързан. Баща му седи до него като насран, нищо не казва. Сигурна съм, че е бил потресен каква заспа съм. Трябваше да иде някъде всички заедно, голям зор видях. Пищя, бе, половин час пищя, защото е с колан. Дъщеря ми го глудаше опулена. Голямо дете, не бебе нещо.

После, защо се гледа на правилата за безопасност като на ненужни пречки...Познавам мацка, образована, хубава, умна, млада, от добро семейтво, която не слагаше също колан. Щото...не знам вече защо. Не бил помагал. Точно докато не катастрофира и не си удари главата. Вече дали не си слага?

# 213
Щото...не знам вече защо. Не бил помагал. Точно докато не катастрофира и не си удари главата. Вече дали не си слага?

Щото не са я глобявали преди това. И аз така правех, защото не обичам колани, но като ми пляснаха за нула време три глоби от по 50 евро, взех че свикнах, даже не тръгвам ако и хората на задната седалка в колата ми не си ги сложат. Двата пъти ме спряха Local Wardens, т.е. доброволци.

# 214

ами, ако си е навил на пръста нищо не можеш да направиш, освен да се молиш на Господ да не се случи нещастие я с него, я заради него.

Де да знам дали не мога да направя. Първо си мислех, че е някакъв малък с родителска кола, той май се оказа 28 годишен лонгур.
 Ще сигнализирам аз на полицията бе, да му вземат книжката, оказа се ,че им липсвали свидетели на тия гонки, по-добре, отколкото да го погребвам, или да ме заплюва цяло село.

Да кажем, че сега момчето ви вечерта отива на околовръстното и участва в някаква гонка, да си седя у нас, докато ми го покажат изстърган от асфалта ли? Не ги разбирам тия родители, много спокойни, егаси.
Ако на 28г. мъж му казваш момчето ви.....на тая възраст трябва да са му ясни, както законите в държавата така и законите на физиката. Като не иска да го стъргат от Хасфалта, да не се прави на състезател по републиканската пътна мрежа. Няма какво да му се каже на такъв човек.
Циганите въобще не искам да ги коментирам, те са над закона то е ясно  #2gunfire

# 215
Защо извинението и съжалението са тема табу, не се очаква някоя публично майка да се откаже от детето си, но не е ли човешко поне да поднесеш съболезнования пред жертвите на "златното синче" и да не засипеш с обвинения мъртвите? Ще се повторя-не един и два пъти съм гледала новини по чужди телевизии, в които дават родител на престъпника и майката/бащата със сълзи на очи, моли за прошка, заради стореното от детето му, тук-има ли поне един такъв случай?

Точно - извинението и съжалението са тема табу. Хайде да не вадя големи изводи за цялата нация, но поне сред хората, с които аз съм се сблъсквала, това е факт. Не визирам само тежките случаи като убийство. Рядкост са хората, които са способни да се извинят за точно конкретно прегрешение, да покажат, че искрено съжаляват и да се опитат доколкото може да се реваншират. Най-редовно виновникът се опитва да се оправдае с всякакви външни фактори или просто продължава да се държи все едно нищо не се е случило. По този повод много се зарадвах на публичното извинение на Слави Трифонов към президента за несъобразеното съдържание на едно от повторенията на шоуто. Много ми е мъчно, че в обкръжението ми няма хора, които да са способни така достойно да се извинят за конкретна грешка. Освен в деня на прошката - тогава се започва с "Ако някога, с нещо съм те обидил/а или наранил/а..." Голямо лицемерие. Такова искане на прошка с "Ако някога с нещо" изобщо не показва, че си осъзнал грешката си, че съжаляваш и че няма да я повториш. Много имаме да растем в това отношение.

# 216
  • В тъмната гора.
Първо да уточня, че от убийство до грабеж разликата е огромна!

Второ - много зависи за кой точно близък човек става дума. Ако, да речем, говорим за братовчед, леля или добър приятел, най-вероятно бих го / я оставила да понесе последствията от действията си, без да се впрягам излишно. Ако, обаче, престъпното деяния е извършено от мъжа ми, децата ми или майка ми не изключвам възможността дори да им помогна да прикрият следите си. Тук моралната преценка няма да има особена тежест.

Това е.
Подкрепям. Мъжът ми, майка ми, бъдещите ми деца - това са хората, за които бих прекрачила всичките си граници, стандарта за справедливост, ценностна система.
За друг близък, но извън този кръг, най-вероятно не бих могла да се пречупя и да "приема" тежко извършено престъпление.

Много прибързано изказване и на двете потребителки.
Наистина как ще реагира Десинка, ако мъжът й изнасили малолетна...?

Последна редакция: чт, 13 авг 2015, 15:45 от _Мishel_

# 217
Интересува ме от колко годишни започват гонките с колите, и какви са знаците?

Моят 7г. е потенциален участник, само коли и дрифтове са му в главата+ Формула 1. Състезания му дай.

Относно Албена Денкова, възмутена съм от изказването и, че само господ едва ли не трябва да съди максим. Не знам изнесено ли е в пресата, но знам, че полицаи са спряли Максим, видяли са го , че е пийнал, но нали е Максим ставински, само са му казали да кара по-леко и са го пуснали, ей, така без нищо.

Относно коланите и столчетата за кола, сега сме в провинцията, областен град, ами децата със столчета или колан се броят на пръстите на едната ми ръка. Вчера баткото ме питаше, защо онова дете го возят на първата седалка, до шофьора, че и в бабата ли майката седнало, ест. без колан

# 218
Категорично не бих могла да предвидя как ще постъпя.
Има твърде много "зависи".
Надявам се интуицията да се чуе, а не "разума".

# 219
  • В тъмната гора.
По темата...не знам как ще реагирам, зависи от престъплението, но разочарованието ми ще е огромно, ако най-близките ми /съпруг+ деца/ са извършили нещо зверско. Ще търся вина и в себе си...и е много вероятно да се откажа от престъпника. То така или иначе няма да е живот вече това, особено ако децата са замесени. Там положението е страшно.

# 220
Първо да уточня, че от убийство до грабеж разликата е огромна!

Второ - много зависи за кой точно близък човек става дума. Ако, да речем, говорим за братовчед, леля или добър приятел, най-вероятно бих го / я оставила да понесе последствията от действията си, без да се впрягам излишно. Ако, обаче, престъпното деяния е извършено от мъжа ми, децата ми или майка ми не изключвам възможността дори да им помогна да прикрият следите си. Тук моралната преценка няма да има особена тежест.

Това е.
Подкрепям. Мъжът ми, майка ми, бъдещите ми деца - това са хората, за които бих прекрачила всичките си граници, стандарта за справедливост, ценностна система.
За друг близък, но извън този кръг, най-вероятно не бих могла да се пречупя и да "приема" тежко извършено престъпление.

Много прибързано изказване и на двете потребителки.
Наистина как ще реагира Десинка, ако мъжът й изнасили малолетна...?

Има и по-заплетен сценарий.

Мъжът ти посяга на едно от децата ти.

Кого ще прикриваш и защитаваш?

# 221
  • В тъмната гора.

Има и по-заплетен сценарий.

Мъжът ти посяга на едно от децата ти.

Кого ще прикриваш и защитаваш?

Наистина, пепел ни на езика...дано никога не видим такова нещо...ама такава категоричност е глупава.

# 222
  • София
Повечето майки си стисткат здраво очите и мълчаливо се отказват от децата си за сметка на мъжа.

За съжаление и аз не си спомням някой от обкръжението ми да се е извинил за нещо сериозно. Или се прави, че няма нищо, или смята, че няма вина.

# 223
  • Once there was a Hushpuppy...

Относно коланите и столчетата за кола, сега сме в провинцията, областен град, ами децата със столчета или колан се броят на пръстите на едната ми ръка. Вчера баткото ме питаше, защо онова дете го возят на първата седалка, до шофьора, че и в бабата ли майката седнало, ест. без колан

Гледката дете на предна седалка на автомобил е често срещана в голям град. За съжаление.

Както и необезпокояван татко с кабролет, с малко дете на предната седалка, движещ се по релсите на трамвая на пл.Славейков си мина, като на парад............

# 224
Аз до тук като чета, повечето хора са склонни на "всичко", образно казано, само за децата си.

Общи условия

Активация на акаунт