Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 11 авг. 2015, 14:00 ч.

Домашно обучение?

 • 14 992
 • 86
 •   1
Отговори
# 15
 • София
 • Мнения: 40 942
почти никой родител не разчита само на училището. Ако искаш детето да дърпа напред, трябва и допълнително да се работи вкъщи, най-малкото да се затвърждава материалът. Детето само в училище няма да се научи да пише, чете и смята стабилно, трябва и вкъщи да се държи под око.

# 16
 • Мнения: 99
biborana, благодаря за сайта.

Tonita, благодаря много за споделеното.

Идеята за домашното образование постепенно узрява в мен. Породи размисли за първи път още когато синът ми беше бебе. Тогава я отхвърлих, макар и с нежелание, защото не вярвах, че ще се справя. Сега детето вече ходи една година на училище - в предучилищна група с изучаване на немски език. Винаги сме учили вкъщи, неформално, откривайки света. Досега по-голяма част от информацията му я поднасях аз, вече не отговарям на всички въпроси, а го оставям сам да открие отговора или го моля да потърси отговора на някой въпрос, който си задавам аз. И да проверява откритото в друг източник. Идеята ми не е да се превръщам в учител, а в помощник. Да оставя любопитството и естестеното му желание да учи да го дърпат. Той е доволен от себе си като реши задача, обсъждаме вариантите на решаване, радва се заради самото познание. Казвам последното с ясното съзнание, че пречупвам субективно възприятията му, но това е моето усещане.
Не искам да учи заради оценка, прием или потупване по рамото, защото смятам, че важното е да продължаваме да учим, докато сме живи.

Що се отнася до социализацията, и мен ме вълнува дали ще има проблеми с нея. Не знам. Но  принудителното водене на училище, защото децата не правят съзнателно този избор, едва ли е оптималния възможен вариант за социализация. Светът днес предлага много избори и все повече ми се иска да имам смелостта да му дам свободата да ги прави сам за себе си.

Благодаря ви пак за споделеното. Темата е много голяма. Приемете горното като нахвърляни мисли, непретендиращи за изчерпателност. Здраве и успехи на всички  bouquet

# 17
 • Мнения: 5 243
Какви нахвърляни мисли? Учебната година започва след 2 седмици, нямаш много време за решаване, да не кажа, че на този етап трябва вече твърдо да си взела решение.

# 18
 • Мнения: 99
хихи, точно така, взела съм го - не съм готова сега, от септември на училище, разбира се, че такова отговорно решение въз основа на тези размисли не може да бъде взето

# 19
 • Мнения: 5 243
Така е най-добре. Ще имаш съвсем реални впечатления от образователната система и от това как ходенето на училище се отразява на детето ти - много важна информация, без която не е лесно да се вземе решение за минаване към домашно образование.

# 20
 • София
 • Мнения: 40 942
и какво толкова ще види? Че не може да държи детето в розов сапунен мехур и да си фантазира как с домашно обучение ще се сбъдне рИкламата за елитен университет и ще отгледа гений? То и родителят трябва да порасне в един момент, не само детето!

# 21
 • Мнения: 5 243
Всичко, което я интересува ще види, а няма да кара на предположения и въображение.

# 22
 • София
 • Мнения: 40 942
именно. Ще разбере, че в училище не ядат деца. Много майки изживяват много тежко мисълта, че децата им ще тръгнат на училище, назобват се с всякакви апокалиптични описания, все едно децата не отиват на училище, а на каторга.

# 23
 • Мнения: 99
Да, Allana, благодаря. Аз съвсем не съм се отказала от домашното обучение. Просто ми трябва време да структурирам по-добре идеята, да я направя по-реална в главата си. Далеч съм от мисълта, че мога да предвидя всичко, което може да се случи, колкото и информация за домашно обучение да събера, но вярвам, че важните решения в живота си ги вземаме въз основа на това какви искаме да бъдем, а не сравнявайки "за" и "против". А ние с детето определено не искаме някой друг да решава какво и кога да учим.  Благодаря за подкрепата.

# 24
 • Мнения: 9 292
Набързо от Правилника за прилагане на закона, мисля че е с актуалните изменения:

Чл. 83. (1) Индивидуалната форма на обучение включва учебни занятия, както и изпити или текущи проверки по учебни предмети, ако това е предвидено с индивидуалния учебен план, утвърден от директора на училището.
(2) Индивидуалната форма на обучение се организира за:
1. (изм. - ДВ, бр. 43 от 2014 г., в сила от 23.05.2014 г.) ученици, които по здравословни причини, удостоверени с медицински документ, издаден от съответната лекарска комисия, не могат да се обучават в присъствена форма за повече от 30 последователни учебни дни;
2. за даровити ученици, както и за ученици, които по семейни причини желаят да завършат в други срокове обучението си за един или повече класове.

Нямам представа как се удостоверява наличието на основание "даровит ученик", но би могло да се направи справка.Ясно е, че преди всичко се отнася за деца, занимаващи се с изкуство, спорт, пътуващи, но все пак и в областта на науката има дарования.

Все пак, наистина, дете да решава задачи с дроби преди І клас и да работи с четирицифрени числа, не е пренебрежимо постижение, не можем да кажем "Всички деца го правят".

# 25
 • Мнения: 16 528
В момента върви второ четене на Проектозакона за предучилищното и училищното образование. Колкото и бавно да се случва това, вероятно за следващата учебна година легалното домашно образование ще е факт.

# 26
 • София
 • Мнения: 40 942
не би трябвало да се случи, ако целта на законодателя е да се приберат децата в училище (като социално-възпитателно място, вместо да са незнайно и неясно къде). Ще се случи, ако целта е да се прикрие растящият брой отпадащи деца и да вземат да ги пишат на домашно обучение, вместо отпадащи.

# 27
 • Мнения: 2
Здравейте,аз също се интересувам от темата дали някой е минал вече по този път. Чисто документално как става? Какво означава семейни причини? Аз искам да провеждам домашно образование с дъщеря ми,защото много пътуваме в различни държави и ми се иска да не е това единствената пречка,за да спрем да пътуваме. А проверявам българската система,защото се чувствам най- подготвена за да мина учебните предмети с нея на български. Иначе,тя се справя много добре в момента е на 6 и ходи на училище от 4 годишна,тъй като в момента живеем в Холандия.

# 28
 • Мнения: 5 243
При това положение би трябвало да ви разрешат. В закона има точка за пътуващи в чужбина и не би трябвало да е никакъв проблем.

Свържи се с Асоциацията за домашно образование, там са хората с опит и ще ти кажат какво да направиш.

# 29
 • София
 • Мнения: 40 942
те няма да ти помогнат да вземе българска диплома. те си учат по западняшки програми, защото нямат нужда от презряните български дипломи. Аз на това му викам да плюеш в кладенеца, от който си пил вода и може да ти се наложи пак да пиеш.

Общи условия

Активация на акаунт