Работа, CV-та, HR-и, съвети - 46-та тема

• 59 471
  • 726
  •   1
Отговори
# 360
  • София
Не знам какво да кажа за интервюто. Според мен мина чудесно - въпросите бяха и професионални и лични (семейство, деца, от къде съм и т.н.). Имаше и леки залитания - коя ми е силна и слаба страна и каква заплата очаквам. Абе останах с усещането, че аз съм човекът до момента, в който ми звънна да ме пита за ЕГН и после да ми каже, че излиза, че съм имала проблеми с прокуратурата (а преди 10 години бивш мой шеф беше следствен и тогава наистина съм давала показания, но нещата приключиха още тогава). Аз му обясних за случая, но пък ми се стори станно за длъжност "еколог" да ми се правят чак проверки в полицейски или не знам какви си регистри. Досега са ми искали само свидетелство за съдимост когато постъпвам на работа newsm78. Ще видим дали ще ми се обади, но пък точно заради проблемите с бившата ми фирма ми светна някаква лампичка, че има нещо, което не ми казват за дейността на тази, в която кандидатствам и не знам дали вече имам желание да почна, даже и да ми звъннат.

# 361
Хм... и на мен щеше да ми стане странно защо чак толкова са се ровили да търсят  newsm78

# 362
  • София
E,проучват,ние как проучваме работодателите.

# 363
"Имал сте проблеми с прокуратурата, обяснете", е малко обидно, съгласете се.

# 364
  • София
Не се обиждам, просто ми се стори подозрително такова проучване - явно имат достъп до бази данни, за които не знам. Тази информация съвсем не е публична, а и длъжността, за която кандидатствам не предполага такова разследване. Абе няма да е моята работа...

# 365
  • София
П.П. Налага ми се да направя няколко служебни пътувания в страната. Шефовете отказаха да ми дадат дневни пари, защото "предната колежка вече била ходила в тези градове, но не е свършила нужната работа". Отишла била на екскурзия един вид и сега искали да видят как аз ще се справя. Дайте съвет какво да правя. Досега съм стигнала до версията на един среден етап да поискам командировъчни за оставащите пътувания, стига да са доволни от работата ми. Проблемът е, че не съм убедена дали ще ми дадат нещо.

А защо не са санкционирали предната колежка и сега трябва ти да го "отнасяш?... #Cussing out
И каква е гаранцията, че при последващи командировки, ако сега се замълчиш ще видиш изплатени командировъчни? Има си Наредба за командировките, но явно в случая в тази фирма се действа на принципа "ако мине номера"

# 366
Не знам какво да кажа за интервюто. Според мен мина чудесно - въпросите бяха и професионални и лични (семейство, деца, от къде съм и т.н.). Имаше и леки залитания - коя ми е силна и слаба страна и каква заплата очаквам. Абе останах с усещането, че аз съм човекът до момента, в който ми звънна да ме пита за ЕГН и после да ми каже, че излиза, че съм имала проблеми с прокуратурата (а преди 10 години бивш мой шеф беше следствен и тогава наистина съм давала показания, но нещата приключиха още тогава). Аз му обясних за случая, но пък ми се стори станно за длъжност "еколог" да ми се правят чак проверки в полицейски или не знам какви си регистри. Досега са ми искали само свидетелство за съдимост когато постъпвам на работа newsm78. Ще видим дали ще ми се обади, но пък точно заради проблемите с бившата ми фирма ми светна някаква лампичка, че има нещо, което не ми казват за дейността на тази, в която кандидатствам и не знам дали вече имам желание да почна, даже и да ми звъннат.

Искането на ЕГН на този етап от подбора за мен е недопустимо  Naughty

# 367
"Имал сте проблеми с прокуратурата, обяснете", е малко обидно, съгласете се.
Простете за невежеството, но, ако само сте давали показания, какви точно проблеми с прокуратурата имате?

Колежката е санкционирана с прилична сума и напуска работа. Това е версията за пред мен. Да кажем, че ми звучи достатъчно правдоподобно, че да не ровя какво точно крият от мен. Но със сигурност не уволнена, нито са "забравили" да й изплатят остатъка от заплатата след приспадане на глобата.

# 368
Така е, и точно затова е некоректно. Самата mrm го дефинира точно.
Проверка по ЕГН, хм...

# 369
  • София
Ама интересно, как ти казват "ако обичаш дай си ЕГН то, че да направим една нелегална проверка?" Странна история.

# 370
  • София
Колежката е санкционирана с прилична сума и напуска работа. Това е версията за пред мен. Да кажем, че ми звучи достатъчно правдоподобно, че да не ровя какво точно крият от мен. Но със сигурност не уволнена, нито са "забравили" да й изплатят остатъка от заплатата след приспадане на глобата.

След като е санкционирана, предполага се, че те са си приспаднали сумата, която е изразходвала в "празната" командировка. Така, че нямат основание на теб да не изплатят дължимите командировъчни. Не се вързвай на въдицата им. Хванеш ли се, не се знаеш занапред дали само няма да те юркат без нищо да ти плащат като разходи....
Една софийска фирма ги правеше подобни номера. Приятелка моя беше вдигнала ръце от тях. Добре, че си намери бързо работа и ги заряза...Всеки път вадеше парите от командировката "джоба си" и все "забравяха" да и ги възстановят. Накрая, като напускаше само за това, че диша не се бяха сетили да я глобят, само и само да не и възстановят сумите...

# 371
Тези глоби как ги мразя. И са толкова трудно доказуеми, някой може да те глобява, само защото не те харесва, или дори завижда за нещо. Крив, прав, глобяват те и толкова. Претекст да не дават заплати.

# 372
Тези глоби как ги мразя. И са толкова трудно доказуеми, някой може да те глобява, само защото не те харесва, или дори завижда за нещо. Крив, прав, глобяват те и толкова. Претекст да не дават заплати.

Това се случва, ако ти дават допълнително над това, което те осигуряват. Официално нямат право на парични глоби. Наказанията са: забележка, предупреждение за уволнение, уволнение, т.е. може да те уволни, но не и да те глоби с пари!  Peace

# 373
Мисля, че за материално отговорна длъжност могат да те глобят. Там става и най-лесно; води ти се - няма го. Хей го на - удръжка.
На много места също е постоянна практика.

# 374
  • София
По КТ нямат право на глоба. И аз съм го гледала. Но на такива места не осигуряват на цяла заплата и с парите на ръка си правят каквото си искат.

Аз започнах да пускам СВта отново, да видим какво ще става този месец.

Общи условия

Активация на акаунт