Искам да кажа ... (50)_17.08-23.08

• 49 133
  • 952
  •   1
Отговори
# 30
  • ту тук, ту там
Ооо, тези мариновани сиренца са един път!  Heart Eyes

Обичам домашни консерви, но по ред причини няма да се включа в правенето им и тази година. Ама имам кой да ми прави.  Whistling

Любим сезон си ми остава пролетта!  Heart Eyes

# 31
Буркани естествено няма да правя. Освен че нямам този навик, тук има целогодишно всичко. Мислех, че няма като нашите краставици и пипер, но нъцки. Има и още как, че и на същата цена или по-евтини. Само краставиците са кусурът, щото са възможно най-отвратителните, но пък мариновани и кисели има всякакви.

# 32
  • Пазете Гор
Аз искам да уточня, че кисели краставички и мариновани краставички са различни неща, макар че често се смесват при именуването у нас. Подчертвам, че в предното изречение кисели не е определение за вкус, а технологичен термин. Пояснявам:

- в стерилизирани буркани се приготвят мариновани краставички. Те най-често също имат кисел вкус,  а в маринатата им учестват още лук, сол, зазрял копър, синап, захар, черен пипер, оцет и други работи, според вкуса. Краставичките се заливат с маринатата и се стерилизират.

- кисели краствички се приготвят посредством процеса млечно-кисела ферментация. Редят се в съд и се заливат със солена вода - и толкоз - после времето и бактериите си вършат работа. Популярно народът ги нарича "краставички от каца", макар да може да се приготвят във всякакъв съд. Траят не много, а ако ги притиснете с лозови, дюлеви или вишневи клонки - малко повече

# 33
Знам че са различни. Аз харесвам моринованите, ММ е по киселите.

# 34
  • София
Нинка, доматите стават страхотни така!
Охоо : ) ако имаш рецепта, изпитана, ми я метни. Ако не ще търся добра, да не ми станат жилави.

Имам, утре ще я намеря и ще ти я пратя. Искам дегустация на сладкото от чушки.

# 35
  • Mediterraneo
И тук има всичко целогодишно( че то и в Бг има, не е като да няма), но задължително ще си направя няколко буркана царска трушия. От години правя само нея, нищо друго. Не намирам веселие в правенето на кисели краставици, например( или мариновани по- скоро). Последните години правехме много компоти, зимата децата много ги уважават, но тук ще я караме без( и без особена зима, така че няма да им липсват) Simple Smile
Искам Лиляна да ми даде рецептата за кекса в пекарната, моля!

# 36
Цвети, имаме сделка. Simple Smile То си е някаква италианска изгъзица, поднася се със сирена и препечена филийка. Ууууумираме за него.
Но е въпрос на вкус, един иначе симпатичен господин ми го нарече сладка лютеница  hahaha

# 37
Майка ми като нищо ще направи туршия, но като не става достатъчно студено, просто не ни се ядат такива неща.

# 38
Да подсетя и за киселото зеье! Раншко е, ама да го имате предвид Simple Smile

# 39
  • Пазете Гор
Семейната ни история помни един объркан книжен пакет -  и вместо сол, в дълбоката бабина тава с бълбукаща лютеница се добави захар. И то допълнително към оная, дето се слага, че да притъпи доматения киселоч. Стана сладка, та лепнеше.

Това са предразсъдъци, де, защо пък да не може една лютеница да е сладка. Българската армия десетилетия наред консумираше с вагони конфитюр от зелени домати, и какво, мигар от това се губи боеспособност? Цветът му не възбуждаше никак апетит, но на 18-19 годишни нерези апетитът не трябва да се възбужда, а да се подтиска при всяка възможност, инак ще си прегризат и прикладите, ако имат късмет да са с дървени.

В Булгарплод по едно време явно си бяха завъдили някакъв маркетинг екперт, и преименуваха: конфитюр от зелени домати на такъв от зелени доматчета. Много по-секси, не е ли така? И весела картинка му сложиха.

Не е рано, Нино, да се мисли. Да си оплакнат бидоните, да си подредят мазето. Какво са ми тръгнали по дребни гащи из курортите!

# 40
  • В Космоса
Аз без доматите на майката на милото не мога да живея! Думкам си по половин буркан с олио и лук и направо си ми е едно ядене, ама мега вкусно. Може би само таратора повече уважавам от това.

Обичам повече мариновани, ама домашни, краставички. Киселите само на баба ми и баща ми бяха по-яки, дори и от маринованите. Други кисели, които съм пробвала и правила, нещо, тц! А маринованите купешките, колкото по-малки, по-гадни са ми. Thinking

# 41
Завърнах се в прашната, морна и задушна София. 3 дни релакс не могат да изтрият 3 месеца яко стрес и нерви, но все пак си починах малко.

За бурканите - аз не правя, само ям.  Flutter  Е, тази година ''правих'' компоти от кайсии. По-скоро гледах как ги правят.  Mr. Green И имам покана да помагам още.   ooooh!

Любими сезони са ми лятото и есента. Само през лятото се чувствам жива. Колкото по-топло, толкова по-добре. Есента ми е моя сезон - днес топло, утре - дъжд. Харесва ми цветния килим от опадали листа, навяват ми мисли колко е преходно всичко.

Скоро ще вляза в Сатурнова дупка (40те дни преди РД). Мрачни мисли ме налягат отсега.

Ох, краставички ... Някога ми бяха любима храна. Можех да изям един буркан на едно ядене. Заради некадърна зъболекарка, недовидяла, че зъба е с четири корена, а не с три, се отказах завинаги от тях.Така болеше, а аз ям краставици - все пак нещо да хапна.

# 42
  • Телиш/Плевен
Искам дегустация на сладкото от чушки.
И аз! eat

Всъщност и на рецепта ще се зарадвам, Нино, ако не е много нахално и ангажиращо (не е нужно сега веднага). Blush
Да подсетя и за киселото зеье! Раншко е, ама да го имате предвид Simple Smile
Ех, на него дори не му знам тайната, баща ми е майсторът и от години само той се занимава, а останалите чакаме наготово. Mr. Green

Краставичките ги правим с аспирин (и оцет, сол, захар, черен пипер, лук).

Последна редакция: пн, 17 авг 2015, 09:19 от Лале в дъжда

# 43
Абе, Куркума, много ме радваш и разсмиваш!   Heart Eyes
Ма не е рано, да, даже ако ме питаш е късно сега да си обгрижват бидоните.  Crossing Arms Ако е само да ги заплакнат - да, но има и такива, дето сега ги изхвърлят.

# 44
  • Пазете Гор
Аха, а то е смрад къмто 100 октана. Ако се случи и ниско атмосферно налягане като оня следобед, когато Кире Кьопавио и тъст му изляха техния, че да плъпне оная ми ти миризма из каналите, ехее, чак до другата махала. Пет дена комари няма да има, и лястовичките не кацат по жиците в близост.

Добър урожай имат лястовиките тая година, апропо, по няколко попколения са извели. Гледах ги днеска - на трите фази, че и на нулата се нанизали от трафопоста в село чак до църквата.

Ох, сетих се кого са избрали да я зографисва, та ме присви.

Общи условия

Активация на акаунт