Само към любовниците - настоящи, бивши или бъдещи :)

• 111 113
  • 1 660
  •   1
Отговори
# 1 110
Книгата на книгите точно, особено Старият завет, е един от най-антилюбовните текстове, писани някога. Ако търся реалистично, некърваво и нефантасмагорично обяснение за механизмите на любовта, по-скоро бих се обърнала към психодинамичната психология и невропсихологията. Макар, че, разбира се, като всички хора и аз се изкушавам от фантазията за магия и необяснимост.

Именно, затова и дадох пример с оргията между Лот и трите му дъщери, които го напили с вино и после го из*ли най - брутално.

Цитат
Учените се страхуват да създадат толкова развит изкуствен интелект, защото чувствата и емоциите могат да доведат до тежки последици на планетата ни, а хората, създадени с емоциите си, доброволно се отказват от някои с цел да избегнат негативни емоции, които биха ги наранили.

Последното нещо, което изпитват учените е страх. А точно в сферата на ИИ има огромен напредък и точно там се цели дори постигането на обект, който да има съзнание и да мисли даже. Ако имаше страх у учените нямаше и сантиметър да помръднем.

Цитат
Не, определено има много философии, разсъждения и лични наблюдения, които ме оставят с впечатлението, че има хора, които ги е страх да обичат /чувстват  силни емоции, защото в един момент е възможно, когато са във емоционална и любовна връзка да настъпи срив в системата и да бъдат отхвърлени, което от своя страна - боли, неприятно е, напрягащо е. Когато  човек няма емоционални очаквания му е по-лесно да се самозалъгва и ограничава в нови по-размити рамки и граници. В повечето случаи се самоубеждава, че това ново, развито, разкрепостено мислене на едно по-високо, по-философско, по-пречупено ниво. Да, ама не, отново рамки, отново граници!

А дали пък някои не са изпитвали твърде много емоции, истински влюбвания, изключителна вяра в любовта, достатъчно добър и хармоничен семеен живот и въпреки това да се осмелят да променят възгледите си без да са отхвърляни? При отхвърлените хора обикновено се развива омраза към обекта, например мъжемразие или женомразие и мания непрекъснато да се оплюват. Типични пример са Артур Шопенхауер и Ницще.

# 1 111
....секса няма нищо общо с брака....
Като прочета нещо такова и едни такива мисли ме нападат....     Laughing
"Ма, естествено, че бракът е само тегоба, деца, задължения, проблеми, неприятности, досада, битовизми и караници, пък сексъъът, сексът е друга работа, сексът е удоволствие.А в брака няма място за удоволствия, той е "тъмната страна на живота", я чакай да потърся някой за "светлата страна", та да се позабавляваме...."  и други подобни.
Някак тъжно е, когато двама души се събират, за да споделят САМО проблеми и задължения, а не могат или не искат да споделят и удоволствията на живота, та се налага да търсят външни стимули и начини.

Цитат
Ей това става, когато се осланяме само на личното, капсулираме се и втърдяваме, и най - вече остаряваме.
И на всеобхватното космическо знание да се осланяме, пак ще остареем.     Laughing   Това все още никой не е успял да го избегне, дори и науката.     Mr. Green

Цитат
Да не говорим, че изобщо няма да ми хрумне да мисля, че еди кой си живял без любов, защото любов се изпитва не само към хора. Любов има към работа, хоби, животни и купища други работи и изобщо не е задължително да бъде към човек.........
Защо тогава хората, така и така повечето са разочаровани и не вярват в любовта, не си живеят с любовта към работата/хобито/домашния любимец, а отново и отново търсят своята половинка в живота?Защото малцина са тези, които живеят и остаряват сами, като доброволно са се обрекли на тази "самота".Болшинството хора не спират да опитват чрез нови и нови връзки да създадат семейство, да намерят подходящия за тях човек.Явно любовта към работата и хобито не е достатъчна да те топли нощем.     Mr. Green  Не те прегръща, не ти дава уют, топлина, подкрепа, грижа, нежност и любов.
А и в темата става дума за любовта между ХОРА, а не за любовта изобщо.    Peace

Относно опита ти и житейската ти философия:аз съм сигурна на 100 %, че в живота ти има нещо, някакво събитие/човек/проблем, които са подкопали вярата ти в любовта.Но приемам, че не желаеш да разкриваш съкровени неща тук, разбираемо, а и никой не е длъжен да си изповядва душата.    Peace

# 1 112

Цитат
Да не говорим, че изобщо няма да ми хрумне да мисля, че еди кой си живял без любов, защото любов се изпитва не само към хора. Любов има към работа, хоби, животни и купища други работи и изобщо не е задължително да бъде към човек.........
Защо тогава хората, така и така повечето са разочаровани и не вярват в любовта, не си живеят с любовта към работата/хобито/домашния любимец, а отново и отново търсят своята половинка в живота?Защото малцина са тези, които живеят и остаряват сами, като доброволно са се обрекли на тази "самота".Болшинството хора не спират да опитват чрез нови и нови връзки да създадат семейство, да намерят подходящия за тях човек.Явно любовта към работата и хобито не е достатъчна да те топли нощем.     Mr. Green  Не те прегръща, не ти дава уют, топлина, подкрепа, грижа, нежност и любов.
А и в темата става дума за любовта между ХОРА, а не за любовта изобщо.    Peace

Относно опита ти и житейската ти философия:аз съм сигурна на 100 %, че в живота ти има нещо, някакво събитие/човек/проблем, които са подкопали вярата ти в любовта.Но приемам, че не желаеш да разкриваш съкровени неща тук, разбираемо, а и никой не е длъжен да си изповядва душата.    Peace

Краси, опитват отново и отново, защото вярват в любовта затова, защото правим 100 пъти една и съща грешка без да се поучим от нея, защото имаме вътрешна потребност да сме с човек от другият пол, ако сме хетеро естествено. Вярват, че всеки път е различно, но то се оказва точно като миналият път. Такива като теб или баба ми и дядо ми, които ме отгледаха сте изключения, а не правило.
Между другото страшно много хора има, които буквално си живеят с работата и то женени, не само ергени. Страшно много, които просто са осъществили нагонът си за възпроизводство и са се отдали на любовта си под формата на работа или хоби. Много са, Краси. Това, че някои не изневеряват не означава, че много си обичат партньора. Може и те да не вярват в любовта, може и нагонът им да е заспал, ако имат сто пъти по - интересни занимания. Да не говорим, че дори взаимното уважение в семейството може да не е продукт на любов, а просто на приятелство и добро възпитание. Това, че някой не гледа навън не е тъждествено на "обичам човекът до себе си". Мисълта ми, е че не е задъжително да е тъждествено на любов.

Напълно е възможно да е имало човек, който да е "помогнал" за сформирането на възгледите ми. Сега като се замисля е възможно, че дори и майка ми и баща ми, въпреки че са заедно също са повлияли. Но не в степента, която как да кажа, са ме наранили  или нещо подобно. Просто наблюдение най - вече. И все пак имах невероятният късмет да се намеря със същият  идиот като мен, с единствената разлика, че той вярва в любовта. Laughing

Хората не искат да живеят сами аз същото го твърдя, защото така сме програмирами. Пак казвам програмата ни е заедно в щастие с цел по - доброто отглеждане на деца. Когато децата си отидат идва старостта и смъртта, далеч, далеч по - добре е да не си сам в такъв момент. Най - добрият начин към всичко това е да прибавиш любов. И природата така го е измислила химични вещества, които те карат да се чуватваш добре и щастлив. Любовта е наркотик, тя пристрастява, предизвиква и абстиненция за съжаление. На всеки е ясно, че да стоиш с някого, към когото нямаш чувства само и само от страх не е приятно преживяване, не че няма такива де. Сто пъти по - добре е да се самозаблудиш. Сто пъти. Нищо лошо няма в тази самозаблуда за разлика от други. Напротив, чудесна е. Заслужава си да се изживее. Но с разум. Peace

# 1 113
  • София
Какво имаш предвид под това "да се самозаблудиш"? Че обичаш някого ли? Или факта, че се разбирате, че имате близки интереси и възгледи и прочие и прочие ни кара да си мислим, че го обичаме, но това всъщност е в следствие на някакво програмиране (това за програмирането и свободния избор е друга тема) и всъщност ние се заблуждаваме, че обичаме човека до себе си? Опитвам се да те разбера, затова те питам.

# 1 114
  • София
Аз. Пълна илюзия е. Вече писах достатъчно. Поради тази причина изобщо не я търся в хората.
Имаш ли деца?
Ако имаш, знаеш, че любовта/ обичта между хората съществува.
Имаш ли брат или сестра?
Те също са любов.
Имаш ли майка и баща?
И те са любов, понякога пълна с болка, но пак любов.
Не знам на колко години си, и колко още ти остават, докато оставиш пуберските изблици зад гърба си.
Но и това ще стане. Simple Smile

# 1 115
Какво имаш предвид под това "да се самозаблудиш"? Че обичаш някого ли? Или факта, че се разбирате, че имате близки интереси и възгледи и прочие и прочие ни кара да си мислим, че го обичаме, но това всъщност е в следствие на някакво програмиране (това за програмирането и свободния избор е друга тема) и всъщност ние се заблуждаваме, че обичаме човека до себе си? Опитвам се да те разбера, затова те питам.

Точно това, да. Не знам защо така поднесена тази информация толкова плаши повечето хора.

Цитат
Не знам на колко години си, и колко още ти остават, докато оставиш пуберските изблици зад гърба си.

Joy Пуберите обикновено много силно вярват в любовта. За тях е характерна силната вяра в илюзии. Порастналите знаят други работи, които на пуберите им убягват. Wink
На останалите въпроси съм отговорила вече.

# 1 116
Анабел, по-щастлива ли си като знаеш толкова много ?

# 1 117

JoyТи пък?! Много. Колкото повече узнавам, толкова по - малко разбирам, че знам. Парадокс, но факт. Друг парадоск, не търсиш нищо, всичко само идва. А сега де?!
Щастлива съм иначе, да, да чукна на дърво.

# 1 118
Радвам се. Аз също съм от вечно търсещите и смятам, че не ме прави толкова щастлива, колкото очаквам да бъда преследвайки отговорите на всичко.

# 1 119
Радвам се. Аз също съм от вечно търсещите и смятам, че не ме прави толкова щастлива, колкото очаквам да бъда преследвайки отговорите на всичко.

Теичка,  Hug

# 1 120
Аз така и не разбрах какво значение има самата дума или дефиницията й  Laughing Никога не са ме интересували научените значения, легенди, книги и т.н., важно ми е само онова, което ме кара да се чувствам добре. Не само по този въпрос. Може да е невъзможно, може да е ненормално, може да е нелогично, може хиляди учени да се изредят с обяснения как най-нормалното нещо е хората от една двойка да се въргалят с други, щом на мен не ми е приятно, няма начин да го приема.
И обратното, ако ми беше, може всички други да ми казват, че не е правилно, пак нямаше да ми пука.
Всеки човек си има собствени усещания и ако иска да е щастлив трябва да се води само по тях. Няма как насила да се натиснеш да правиш/не правиш нещо, само защото някъде така го били обяснили.

Като оправданията с природата. Било им заложено на мъжете. Ами щом ви устройва да се връзвате, то затова и са го измислили изневеряващите, за да си живеят живота и да ви се подиграват с действията си.
Защото в природата им е заложено и да решават проблемите със сила, дори елиминиране на противника, ама колко от вас ще живеят с убиец?  Wink Просто са си нагодили обясненията в техен интерес и промиват мозъчетата, които се поддават на това. Както се казва - не е луд тоя, който яде баницата.

# 1 121
  • София

Всъщност по нищо не личи Анабел да знае много. Конкретно по въпросите на любовта и биохимията  Grinning
Това, че някой повтаря често думите наука и учени, не прави спекулациите му повече научно издържани.
Откритието за биохимичните процеси, които протичат в мозъка и тялото на човек при определени емоционални състояния, не обяснява напълно и всички аспекти на чувствата. Показва само какъв е биологичния им субстрат. Даже не винаги е ясна причинно следствена връзка - тъжни сме защото баланса на невротрансмитери в мозъка ни е нарушен или той се нарушава защото и когато сме тъжни...
Въобще да свеждаш любовта до биохимични процеси е като да свеждаш човешкото поведение само до простите стимул - реакция, без да отчиташ екзистенциалнте, духовните и хуманистичните процеси стоящи между тях.
Тъжно е това. 

# 1 122
Аз така и не разбрах какво значение има самата дума или дефиницията й  Laughing Никога не са ме интересували научените значения, легенди, книги и т.н., важно ми е само онова, което ме кара да се чувствам добре. Не само по този въпрос. Може да е невъзможно, може да е ненормално, може да е нелогично, може хиляди учени да се изредят с обяснения как най-нормалното нещо е хората от една двойка да се въргалят с други, щом на мен не ми е приятно, няма начин да го приема.
И обратното, ако ми беше, може всички други да ми казват, че не е правилно, пак нямаше да ми пука.
Всеки човек си има собствени усещания и ако иска да е щастлив трябва да се води само по тях. Няма как насила да се натиснеш да правиш/не правиш нещо, само защото някъде така го били обяснили.

Като оправданията с природата. Било им заложено на мъжете. Ами щом ви устройва да се връзвате, то затова и са го измислили изневеряващите, за да си живеят живота и да ви се подиграват с действията си.
Защото в природата им е заложено и да решават проблемите със сила, дори елиминиране на противника, ама колко от вас ще живеят с убиец?  Wink Просто са си нагодили обясненията в техен интерес и промиват мозъчетата, които се поддават на това. Както се казва - не е луд тоя, който яде баницата.
Изобщо не става въпрос за дефиниции на любовта, ама изобщо. Съвсем мимоходом са споменавани. Не знам защо само това ти направи впечатление или може би не си чела. Става въпрос, че така, както ти си мислиш заблудите за реални затова, че си с един, така и други хора имат право да се заблудят, че с много е по - хубаво, отколкото с по - малко. Става въпрос, че никой няма право да дава дефиниция на любовта, ей за това става въпрос. Поне аз го написах около три пъти. Не може някой да се възмути как друг понеже имал отворена връзка, значи не знаел какво е любов. Как така?
Иначе много добре си го обяснила. Жалкото е, че пак акцентът пада на колко добро е твоето и колко лошо е чуждото. Същото, което си написала за дефинициите важи и за обществените клишета, като например, че любовта се случва само с "Един". Ми при някои хора, любовта се случва не само с един и имат нужда да са и с други. И точно както си написала се водят по - собствените си усещания и важно им е това, което ги кара да се чувстват добре и мъдро заключват, че просто останалите, които прекарват живота си с един или ги е страх да изневерят или се чуваства непривлекателни, или са толкова привикнали с един, че всяка промяна им носи дискомфорт, но понеже не могат да си го признаят лъжат себе си, че много обичат другият. Иначе да, най - лесно е да се види, че на околните мозъкът е промит, да. Напълно съм съгласна с теб.

За съжаление повечето проблеми се решават със сила, просто дефиницията е различна. Дали е финансова или психическа, или физическа, но е сила. Със слабост досега нито един проблем не е решен.

# 1 123
...Съвсем мимоходом са споменавани.

Доста редове им се отделиха, затова ми направи впечатление  Peace

...Иначе много добре си го обяснила. Жалкото е, че пак акцентът пада на колко добро е твоето и колко лошо е чуждото.

С едно уточнение - за мен. Всеки човек пише от личната си гледна точка. И е съвсем естествено да избере най-доброто за себе си. Най-доброто от гледна точка на усещанията му, разбира се. Няма най-добро по принцип. Т.е. най-доброто за мен може да е най-лошото за друг и обратното.

...Ми при някои хора, любовта се случва не само с един и имат нужда да са и с други.

Може и така да е. Но понеже и аз преди бях така, а сега не, за себе си съм стигнала до заключението, че точно от това кой е до теб произхождат и от останалите неща. Когато не е точният човек е неизбежно да се оглеждаш за нещо друго, просто защото той не ти стига. Когато си с него обаче не "виждаш" никой друг.

... или се чуваства непривлекателни...

Това пък е една от основните причини за изневяра. Хората с комплекси имат нуждата да си доказват, че стават.

Не знам дали е точно Един единият, но определено в живота на всеки има човек, който е над другите и не винаги дори можем да обясним защо. Химия.

# 1 124
Причините за изневяра в по - голяма степен са рутина и липса на секс. Разбира се има и такива, които правят опити да си начешат егото. Повечето, които не се харесват трудно биха опитали дори да флиртуват камо ли да се съблекат голи. Просто защото ги е срам.

То хубаво човек пише личното си мнение, но добре е да не го пише като общовалиден послулат, най - малкото, защото не е . Не визирам теб конкретно.

Цитат
Не знам дали е точно Един единият, но определено в живота на всеки има човек, който е над другите и не винаги дори можем да обясним защо. Химия.

Химия е в началото, после е удобство, рутина и битовизми, умело замаскирани като "любов". И ако за едни са причина за изневяра, за други са причина за вярност. Защото навикът и рутината създават удобство, особено ако в картинката има и деца, тогава повечето са достатъчно разумни "да не гонят дивото", а не, че полудяват от кеф, когато са с Единственият или се рамазват от Любов. Просто да си с един е по - удобно, разумно и по евтино, отколкото "да гониш Михаля" с много. Разумно е да търсиш да особено на млади години, докато намериш някого, с когото ще си паснеш за да създадете потомство и да го отгледате по възможно най - добрият начин. Само че има такива, които искат постоянно да изпитват емоцията наречена любов и да я пръскат, на колкото се може повече места и не мисля, че някой може да посочи с пръст към тях и да им обясни как видиш ли те не знаели какво е любов, защото рутината, скуката и битовизма не им бил достатъчен. Има хора, които се задоволяват с малко, има и такива, които искат целият свят, не смятам обаче, че някои от тях имат правото да обясняват на другите какво и колко са изпуснали, защото не са срещнали или пък точно, защото са срещнали Единственият.

Общи условия

Активация на акаунт