Нашите орхидеи тема 16 - радости и грижи, размисли и страсти

• 65 846
  • 762
  •   1
Отговори
# 180
В нашата тема в ФБ една дама беше запитала за фалче реанимирано във вода което нямаше как да остане само и без доливане на водата.
 Понеже и мен живо ме интересуваше заради реанимационните ми растения които щяха да са на произвола на съдбата за двадесетина Дена  се включих в дискусията. Голяма бутилка от минерална вода се реже хоризонтално. Цветето се слага вътре, двете части се надяват и дори могат да се залепят с тиксо.капачка се оставя леко отворена да кажем на до 1\4.

Вътре добре се задържа влагата бавно се изпарява а отвора дава възможност да не се запари.

Аз направих такава бутилка за вандите уж но се оказа че кошницата не се побира вътре. Така че сложих в бутилки фалчетата които са в сфагнум за реанимация , а вандите опаковах в найлон с дупки.ще пусна снимка утре.

# 181
Снощи като се прибрах бяха паднали още два цвята, явно всички ще паднат. При прецъфтяването всичките ли цветове опадват изведнъж, така ли е? Притеснява ме това падане на цветовете. Първо изсъхват после падат. Моля някоя от дамите която е веща в темата да ми каже, че се притеснявам.

има орхидеи накоито падат всички цветове наведнъж както и цъфтят наведнъж. При нобитело всички пъпки на една булба цъфват почти ендовременно и окапват също така. аз имам фалче което цъфти така- всички пъпки цъфват едновременно и също така окапват- убийте ме не разбирам как го прави.
_re_ge , благодаря ти! Hug   bouquet
Искам да питам може ли да се отглежда орхидея в баня? Имам един чудесен прозорец. много светъл и голям перваз на него и си мисля, че много добре ще е на две минита там, но незнам.Банята е топла, зимните месеци също, но как ще им се отразява парата от топлата вода.....  newsm78

Последна редакция: сб, 12 сеп 2015, 08:02 от Reni Aleksandrova

# 182
  • София
Здравейте, дами!
Аз също съм фен на орхидеите-имам доста и без особени грижи, растат и цъфтят.
Тъй като съм решила да им сменям кашпите, искам да попитам дали задължително трябва да са с прозрачни кашпи? Харесала съм няколко стъклени и керамични, но само корените, които стърчат отгоре, ще са на слънце. Дали ще им е добре?

# 183
Извинете за тъпия въпрос, но на кое казвате "кашпа"?  За мен саксията е с дупки и прозрачна за фалчетата, а кашпата е без дупки, обикновено има някаква декоративна функция и в нея слагаме саксия с дупки. Бъркам ли?  Моите фалчета са в прозрачни саксии, както съм ги купила, а саксиите съм сложила в керамични кашпи - засега нямам проблем корените като са им на тъмно. Единственият ми дендробиум хибрид е в непрозрачна саксия, защото доколкото разбрах при него не е необходимо да следим цвета на корените при поливане.

# 184
  • ENGLAND
_re_ge благодаря, аз така правя напролет парник на доматите в двора, даже имам няколко бутилки от вода, тези дето се слагат обърнати на машини за вода. Тук си е било направо студено, а и е доста влажно, та са издържали. Дори едно фалче дето реанимирам в сфагнум издържа геройски и пуска корени, доста въздушни.

# 185
_re_ge , благодаря ти! Hug   bouquet
Искам да питам може ли да се отглежда орхидея в баня? Имам един чудесен прозорец. много светъл и голям перваз на него и си мисля, че много добре ще е на две минита там, но незнам.Банята е топла, зимните месеци също, но как ще им се отразява парата от топлата вода.....  newsm78

имам позната която отглежда именно минита на преваз на баня. В сфагнум, той от влагата сам се омокря и се налага много рядко поливане.  дори неим подпира стъблата а ги епуснала надолу- голяма красота. Единствено каза че може тази формула да не сработи ако се отваря прозореца на банята за провертяване през студените месеци - ще настинат. особенно ако цветоносят и пъпкуват.

# 186
Здравейте, дами!
Аз също съм фен на орхидеите-имам доста и без особени грижи, растат и цъфтят.
Тъй като съм решила да им сменям кашпите, искам да попитам дали задължително трябва да са с прозрачни кашпи? Харесала съм няколко стъклени и керамични, но само корените, които стърчат отгоре, ще са на слънце. Дали ще им е добре?

да има възможност но ако сте орхидист с опит защото там проветряването е по трудно просъхването също и при начинаещи увлечени в поливането може да се случи нагниване.

иначе може и керамична може и в стъклена може и в сфагнум може и в кори - но основното правило да е - ако се двоумя за поливане по-добре да изчакам. Особенно ако кашпата е непрозрачна- имам и такива тогава се ориентирате само на собственото си чувство по тежест на сакията и прочие странични симптоми и по-скоро засушавате отколкото преполивате.

единствено което намирам за затруднително е изцеждането на водата след поливане/накисване.

Poppy Fairy.
кашпите са именно това което визираш но те не винаги имат декоративни функции. възрастните орхидеи или орхидеи на хора с опит спокойно виреят и без прозрачни саксии. в галерията си имам даже качени снимки за пример на мини в сфагнум отглеждано успешно направо в кашпата. същата моя позната с минитата в банята ми го подари по този начин преди 3-4 години с което ме втрещи. така научих нещо ново за което само бях чувалал преди мноооого време.

# 187
Здравейте, момичета! Аз съм дамата с парника! Simple Smile Отново имам въпрос, свързан с водата и поливането. След водното реанимиране на едното ми фалче и разпитване на приятели колко често си поливат орхидеите стигнах до извода, че аз моите ги моря от жажда. Поливам веднъж на две седмици като потапям не повече от 1/4 от саксията във вода и така стоят час, два. Явно им е крайно недостатъчно, при все, че беше и лято, защото корените на всички са изтънели, сбръчкани и сухи. Листата също отиват към клюмване, но са добре на фона на корените. Сега обаче със захладняването не ми се иска да започна да "наваксвам' и да ги давя във вода, за да не загният. Колко често да започна да ги поливам? Виждам, че три от тях просъхват много бързо и след няколко дни корените пак са си сиви. Другите две задържат повечко водата, но пак след не повече от 7-8 дни са си сухи. Ако коригирам поливането след колко време мога да очаквам корените да станат пак плътни и сочни или направо да си чакам нови корени?

# 188
За дамата с парника,  може да увеличите времето на киснене двойно, ако се опасявате, че ще ги удавите или прогният, аз съм забравяла накиснато цвете по близо 24 часа и не е имало проблем, просто после просъхва по-бавно и на 1/4 от височината на саксийката вода ми изглежда малко, за да може за да се опиянчат корите, предполагам, че няма да се наложи да чакате нови корени, а с малко по-обилно за вашите разбирания поливане, ще се оправят и наличните, за листата нямам наблюдения и не мога да споделя опит.   bouquet

# 189
_re_ge , направо само това ми трябваше да ми кажеш, че мога в банята.  Grinning Grinning Grinning
Днес си купих още една красавица от Бриколаж, има на 10 лв големи красоти и вече е наредена при другарките си.  Laughing Исках да я сложа в друга стая за да направя опит как ще виреят ако са  по други места , но нещо ме теглеше към цветарника, че сега е там. Четох за теорията за "трите кубчета лед" и ми е интересно какво мислите за нея. Другото, което ми е интересно е че казвате "пълня я 1/4 с вода" или 1/2, как така ги пълните и водата не изтича? Аз взимам купа слагам водата в нея, слагам саксията и доливам отгоре ( върху горните кори) и се стича надолу , вода в саксията не остава.  newsm78

# 190
Аз лично първо пълня съд с вода и в него топвам саксийката, като нивото на водата стига до 1/4 (което следва да коригирам) от саксията.

# 191
Здравейте, искам да ви попитам дали имате някаква идея какво става с моята орхидея? Благодаря предварително Simple Smile

# 192
Здравей!
Честото, орхидеята ти има бебе (нарича се кейки). Оставяш го да си расте, докато стане достатъчно голямо, за да може бъде отделено от майка си и да започне самостоятелен живот. А това е при поне 3 листа и, по-важното, минимум 3 коренчета дълги не по-малко от 5-6 сантиметра.

# 193
Аз пък днес реших да проверя защо една от орхидеите ми задържа водата толкова по-дълго от останалите и я извадих. Хванах се за главата - кори имаше съвсем малко само около външния ръб на саксията, всичко останало, ама всичко, цялата саксия натъпкана със сфагнум. Едва го махнах, цялото растение подгизнало, пресях я в някакъв микс кокос и кори. Явно обаче сфагнума я е спасил от пресушаването, което сполетя всички останали. А този мъх както и корите мога ли да си ги обработя някак и да си ги ползвам повторно?

# 194
Потвърждавам че накисване на 1\4 на саксията е малко.понякога по новите фалчета имат по плитка коренова система и така всъщност не се напояват качествено.Освен това самите кори трябва при поливането с потапяне добре да се овлажняват за да може да не се налага скорошно последващо поливане. За мен оптимума е 1\2 до 3\4 но не по високо от два пръста под ръба на саксията иначе може да загине дъното на стъблото.

Общи условия

Активация на акаунт