Нашите орхидеи тема 16 - радости и грижи, размисли и страсти

• 65 823
  • 762
  •   1
Отговори
# 165
Мда, завидях й много Simple Smile Simple Smile Аз даже няма къде да сложа такъв цветарник, че ще пада като зрели круши hahaha

# 166
  • Sofia
Добре де, аз ли съм единствената без нито един цвят и цветонос?!  Mr. Green

# 167
Добре де, аз ли съм единствената без нито един цвят и цветонос?!  Mr. Green

Не си само ти. Моите също нямат.

# 168
Разбирам. Значи ще се постарая да я извадя без щети и да почистя корените които не са добре. Само последно да питам трябва да резна до там до където има здраво и после да посадя обратно, но в нови кори или в старите???

# 169
Ето едно полезно клипче, човекът е много бъбрив и клипчето е дълго, но е хубаво:
https://www.youtube.com/watch?v=wbXQIsNKysk

Аз режа малко по-смело, но не е необходимо. Успех Simple Smile

А за корите - можеш да я върнеш в сегашните, но може да сложиш и нови. Прецени според корите, ако са хубави няма нужда да сменяш.

# 170

Reni Aleksandrova,
Чудесна е орхидеята ти от розовеникавата гама на преден план! Обожавам такива!
Мен празните места по цветарника биха ме въвличали постоянно в изкушение. Просто казвам Flutter ...

И мен ме влече към нови попълнения, но от скоро се престраших да започна отново с отглеждане на красавиците та за това. Тричките + цветарника са ми от горе долу две седмици.... Simple Smile Решила съм този цветарник да е само за орхидеи.
На дендробиума ми му съхнат и падат цветовете, но като цяло изглежда добре. Въпроса ми е щом падат значи спира цъфтежа нали и да спирам да го поливам ли, да го зазимявам ли? Четох, Четох и пак не разбрах след цъфтеж какво следваше.... сигурно ви изглеждат глупави въпросите ми.  newsm78

# 171
Рени, супер е цветарникът! Да го напълниш! Аз имам един дендробиум хибрид и нищичко не разбирам, чакам да пристигне другия. И аз изчетох сума ти неща от първа страница, този твоят Нобиле ли е?

# 172
  • Вестерос
Мисля, че ми расте цветонос, сега не мога да снимам, но само да питам не е ли рано?

# 173
  • София
Мисля, че ми расте цветонос, сега не мога да снимам, но само да питам не е ли рано?
Мисля че няма точно правило. Simple Smile Няколко от моите пуснаха цветоноси в най-големите жеги. А миналата есен цъфнаха доооста по-късно от на останалите съфорумки. Според мен цъфтвт, когато се чувстват добре, а условията във всеки дом са различни по едно и също време на годината.

# 174
В момента имам десетина цъфтящи орхидеи, само четири от които с 'мои' цветоноси. Нямам търпение за новия сезон. При мен той започва винаги в началото на ноември, най-рано в последната седмица на октомври. Мнооого време дотогава, ех.

danny_p,
Цветчетата на Mini Mark са може би най-най-сладките Heart Eyes , които съм виждала (в колекция на приятелка)! Напълно заслужава да му намериш място.

# 175
Рени, супер е цветарникът! Да го напълниш! Аз имам един дендробиум хибрид и нищичко не разбирам, чакам да пристигне другия. И аз изчетох сума ти неща от първа страница, този твоят Нобиле ли е?
Благодаря! Нобиле е да. Снощи като се прибрах бяха паднали още два цвята, явно всички ще паднат. При прецъфтяването всичките ли цветове опадват изведнъж, така ли е? Притеснява ме това падане на цветовете. Първо изсъхват после падат. Моля някоя от дамите която е веща в темата да ми каже, че се притеснявам. newsm12  Мисля днес да си купя една красавица, която съм си харесала.
Simple Smile

# 176
  Мисля днес да си купя една красавица, която съм си харесала.
Simple Smile
Прочетох краставица, викам къв' тоя зарзават  ooooh!

Е, значи успях да ги разпозная де, нещо съм разбрала от това, което четох. Сега остава и аз да си купя един Нобиле, да видя дали ще се справя с него.
Моят хибрид има един цветонос, който май също скоро ще прецъфти наведнъж и тогава ще ви питам как процедирам.

На мен майка ми ми подари едно много красиво фалче с два цветоноса - цвят "крава", бял на лилави петна. В момента окапват всички цветове наведнъж, сърцето ме боли. И понеже градинката на прозореца прогресивно оплешивява в момента, съм набелязала една промоция и уикенда ще си купя две в цъфтеж.

# 177
Момичета видях много запитвания останали без отговори ще отговоря на тези коити намеря, ако съм пропуснала някой моля питайте пак.

Здравейте,имам една орхидея показах Ви я в предната тема,но нещо май не се справям с нея!
Листата и ми се струват малко по меки и едното съм сигурна че не е добре,взе да жълтее и седи едно такова клюмнало...явно не я поливам често.  newsm78 Другия проблем е че не ми е ясно какво да правя тези два цветоноса не са изсъхнали изглеждат си здрави не са меки или кафяви но дали ще цъфнат пак или трябва да ги отрежа?И другият ми въпрос трябвали да се тори или да се подхранва с нещо когато е прецъфтяла както моята? Извинете ме много дълго се получи.
  bouquet
нормално е да жълтеят последните най-стари едно дв елиста. лошо е ако жълтеят по-младите. На някои фалчета принципно листат им не са твърди и не стърчат , но не са и дехидратирани. За да съм по-обективно ми е необходима снимка, може да означава проблем с корените или гниене. ако цветоносите са зелени а цветето не е цъфтяло с домашен цветонос те съветвам да не ги  режеш, те са една резервна гума в момента, могат да образуват кейки на цветоноса или да се хранят ако с еполучи някакво страдие по цветето. затова ги остави така.

За торенето на първа страница има цяла тема за торене и кристалони. ако нещо има з  поясняване съм готова да дообесня. Много хубаво е обеснен състава на торовете кое на какво действа и как с епроцедура. готова съм да дообесня ако нещо не е ясно.

Аз не знам какво да кажа и вече се отчаях. След прецъфтяването и изсъхването на цветоноса и най-долните от основните 5 листa започнаха да пожълтяват. Незнам какво точно става, но май нещо не е наред. Така го чувствам. И като чета коментарите на останалите и дискусиите, все повече си мисля, че в някой насоки е трябвало да действам различно. Опитвам се да намеря правилния начин за моята орхидея, но явно няма да успея.  newsm78 Sad

лятото ранна есен  е период в който обикновено старите 2-3 листа опадват и цветето може да остане с до три листа. но ако станат по-малко вече е обезпокоително.

Нормално ли е да има много въздушни корени? Последният месец пощуря да ги пуска. Crazy

нормално е да имат огромно количество въздушни корени колкото повече остаряват. Стъблото не трябва да е закопано, то се издължава и съответно количеството въздушни корени се увеличава. а тва значи че цветето си е чувства добре.
. На първва страница съм дала снимки към едни от старите ми орхидеи- нека ти послужат за ориентир.

Аз да похваля моите орхидеи, почти седем седмици не бяха поливани и нищо им няма, даже корените им бяха зелени още. Само камбриите бяха позасъхнали малко, дано да се поопрявят. Но пък всичко беше побеляло от памуклийките, даже на едното ми минис две малки листа бяха изяли листата, дано оцелее и пусне листенце. Сега се заредих с мопсилан от България и почвам пръскането, но най-напред ги изчистих хубаво със спирт.

седем седмици на вашат островна влага са си съвсем нормален период когато орхидеите - фалчета  могат да останат неполяти. За другите като камбрии които обичат малко по-регулярно поливане сигурно е трудно. можеш за другата година да си направиш парник от бутилки ( ако няма сфагнум ) . аз опитах тази година- перфектно стана и удобно. Макар и само за 20 дена.

съжалявам за вредителите обаче. Ще се наложи здраво и продължително пръскане.

# 178
Снощи като се прибрах бяха паднали още два цвята, явно всички ще паднат. При прецъфтяването всичките ли цветове опадват изведнъж, така ли е? Притеснява ме това падане на цветовете. Първо изсъхват после падат. Моля някоя от дамите която е веща в темата да ми каже, че се притеснявам.

има орхидеи накоито падат всички цветове наведнъж както и цъфтят наведнъж. При нобитело всички пъпки на една булба цъфват почти ендовременно и окапват също така. аз имам фалче което цъфти така- всички пъпки цъфват едновременно и също така окапват- убийте ме не разбирам как го прави.

# 179
  • ENGLAND
_re_ge а как се прави парник от бутилки? Ако имаш снимка на твой пусни да видя.

Общи условия

Активация на акаунт