Нашите орхидеи тема 16 - радости и грижи, размисли и страсти

• 65 827
  • 762
  •   1
Отговори
# 150
Дани, благодаря за снимките. Купих си цветарник вчера и днес смятам да ги подредя. Ако има момичета от Бс да ви кажа в Баумакс има голям избор и много преоценени а така като ги огледах са си ок според мен, тук там има нужда от помощ, но като ви знам какви сте майсторки не се съмнявам, че ще ги оправите.
Не издържах и ги наредих сега, та ви ги показвам.

Последна редакция: вт, 08 сеп 2015, 07:42 от Reni Aleksandrova

# 151
Тези цветарници и на мен много ми харесват, замислям се за един такъв като допълнително място Simple Smile Simple Smile

Не ми казвайте за намаления, пак ще овършея магазините #Crazy hahaha

# 152
Има три размера в момента в Баумакс. Рядко попадам на такова разнообразие на цветарници както сега. Баумакс е срещу нас и не ме питайте.... вчера исках пак да си взема орхидейка, като се има предвид, че в събота си купих и момичето ми вика" айде спри се за малко поне де"  Grinning единствено ме е страх да не ги уморя, начинаеща съм, това ме спира.  newsm78

# 153
  • София
Рени, Hug  по колко лева са орхидеите в Баумакс?

# 154
Рени, на каква цена са? Баумакс не беше ли магазинът по пътя Бургас-София?
Много са красиви Heart Eyes

# 155
  • Бургас
Точно по пътя за София е магазина Баумакс. Има много голям избор и са на различни цени. Има по 9.90 , по 13, по 19 и по 23. Едното момиче ми е позната и я попитах защо са преоценени тези от 19 на 9.90 и тя ми каза, че такава им била политиката, но има такива които имат нужда от малко повече грижи, но повечето са като другите с ненамалени цени. Вчера отново получиха голяма пратка, направо да полудееш от красоти.  Simple Smile

Последна редакция: вт, 08 сеп 2015, 09:31 от Reni Alexandrova

# 156
DaniChan , не се притеснявай от това, че долните листа са изсъхнали. Аз има една орхидея на която едновременно изсъхнаха два листа, но сега излиза нов. Корените как са?

# 157
  • ENGLAND
Аз да похваля моите орхидеи, почти седем седмици не бяха поливани и нищо им няма, даже корените им бяха зелени още. Само камбриите бяха позасъхнали малко, дано да се поопрявят. Но пък всичко беше побеляло от памуклийките, даже на едното ми минис две малки листа бяха изяли листата, дано оцелее и пусне листенце. Сега се заредих с мопсилан от България и почвам пръскането, но най-напред ги изчистих хубаво със спирт.

# 158
DaniChan , не се притеснявай от това, че долните листа са изсъхнали. Аз има една орхидея на която едновременно изсъхнаха два листа, но сега излиза нов. Корените как са?

Пускам направо няколко снимки. Има добре изглеждащи и не чак толкова добре корени. И една снимка отгоре направих. Едното листо си падна само докато правих снимките. Вече си мисля че в къщи не е подходящо за цветя. Cry

# 159
Няма "вкъщи", което да не е подходящо за цветя. Просто спри да й се притесняваш толкова много и усети растението! Имаш два варианта в момента, какво гледам снимките. Даже три, ако си от софия Simple Smile Simple Smile

Първо - оставяш я както си е, но я поливаш малко по-честичко. Корените са доста засушени. Можеш да пулверизираш сутрин, като забележи за колко време се изпарява водата. В момента е по-хладно, така че може, за да си спокойна, след пулверизирането да обираш водата в розетката(в центъра на листата).

Второ - това е смелият вариант - хващаш орхидеята, мокриш я, вадиш я от корите, махаш всички увредени корени, след това връщаш обратно в корите и в саксийката. В интернет има доста клипчета как се прави процедурата.

И трети вариант, ако си от софия - склонна съм утре вечерта да ударя едно рамо с процедурата, мисля да минавам през витошка и мога да отделя малко време Simple Smile Simple Smile

И да се похваля - новата ми орхидея, която според мен е била наблъскана с торове преди да дойде при мен, има вече 11 оформени пъпки ииии чакаме да започне да ги отваря вече Simple Smile

# 160
poppy-fairy,
От купуването на орхидеи по Интернет ме възпира единствено собственото ми шубе hahaha . В смисъл искам да видя растението.
За твоята нямам търпение да пристигне и да я видим. После ще търсим да четем как се гледа Hug .

Барелина,
Съвсем нормално, естествено е да се развиват въздушни корени. На първа страница можеш да видиш как изглежда едно възрастно растение - колко много такива корени има.

Reni Aleksandrova,
Чудесна е орхидеята ти от розовеникавата гама на преден план! Обожавам такива!
Мен празните места по цветарника биха ме въвличали постоянно в изкушение. Просто казвам Flutter ...

# 161
danny_p за съжаление не съм от София, но много ти Благодаря за предложението лично да ми помогнеш. Предполагам ще пробвам първоначално първия вариянт към които имам само едно запитване. Пулверизация означава да напръскам листата с водичка на стайна температура или аз не съм разбрала? И това не пречи на листата? Бях чела че не е добре да има вода в розетките.
И след като разбера за колко време се изпарява водата предполагам че трябва да ми помогне с нещо или? И за поливането не съм сигурна дали съм разбрала от последните пъти с това като се потапя 2/3 в вода за определено време. Тоест до коя част на саксията щe рече 2/3?
Ще прегледам и видия за втората процедура за да съм подготвена ако се наложи.  

# 162
Разгледах внимателно снимките на DaniChan. Аз пък не мисля, че корените са засушени, напротив - според мен на третата снимка има изгнили корени. Пожълтяването на цели пет листа също ме насочва в посока повече вода, отколкото недостатъчна. Хубави са корените на втората снимка. При мен обаче щяха да почакат известно време преди да видят вода.

danny_p (ама много Данита и Ренита тук!   bouquet ),
Аз бих гласувала за втория вариант.

DaniChan,
2/3 мериш отдолу нагоре, т.е. не пълниш съда догоре, а донякъде. Коричките и корените сами се намокрят чак до повърхността на саксията.
Пръскането не пречи на листата. Но! в никакъв случай не трябва да се задържа дълго в пазвите на листата или в розетката - води до гниене.

Последна редакция: ср, 09 сеп 2015, 19:55 от Impala

# 163
Точно това е пулверизацията. Не пречи на листата, а на розетката не й е проблем, ако водата не се задържа повече от час-два. Затова и следим времето за изпарение на водата - ако е повече, е добре да се попие водата от розетката.

Две трети от саксията е....да кажем на два-три сантиметра под горния ръб. Аз не се съобразявам с това, а и напоследък поливам като нормално цвете с бутилката отгоре.

Импала, какво свободно място?! Единственото, което ме спира да провеся орхидеите от тавана е, че сме под наем и някой ден ще трябва да се запълват дупките hahaha В момента обмислям къде да изселя две цветя, които са ми подарък и затова са ми скъпи, за да освободя място за един минимарк, който съм си харесала...

Дописвам: засушени са долните две листа, така че със сигурност има читави корени. Погледнах уж останалите три, изглеждат ок. И аз бих я извадила и почистила корените, но тя да си прецени.

# 164
Reni Aleksandrova (първия пост на страницата) има празни места по цветарника. Laughing

Общи условия

Активация на акаунт