Нашите орхидеи тема 16 - радости и грижи, размисли и страсти

• 65 916
  • 762
  •   1
Отговори
# 495
  • Варна
Момичета, на какви температури издържат дендробиум-фаловете? Това лято изгоних моите на затворената тераса. Единият е пуснал 4 цветоноса, но там вече е доста студенко... 15-16 градуса денем, вечер спада до 13-14. Страх ме е, че ако го прибера ще прецакам цветоносите, той и без това обича да хвърля пъпки. И се чудя какво да го правя, да го държа ли на терасата, но пък на студено надали ще цъфне или да го прибера и да му опадат пъпките... ни така, ни инак Crossing Arms

# 496
Здравейте момичета!

Също така какъв вид бихте ми препоръчали за начинаещ?

Започни с фаленопсис  Peace

# 497
Здравей, n.y.x!
Присъединявам се към мнението на останалите - пробвай. Избери си някой хубав, здрав фаленопсис и без да му се притесняваш много, неусетно и скоро ще сте се сработили.

Месечинка,
Потърсих набързо - тук пише: "Ако имаме възможност понижаваме в продължение на 2 седмици до минималната критична температура: 18 градуса за дендробиум-фаленопсис и 10-15 градуса за дендробиум нобиле." Но дано се включи някой реално отглеждащ такава орхидея.

При мен положението е донякъде сходно: заради проточил се ремонт фалчетата ми са все още на балкона. Вечер оставям отворени всички врати и прозорци към него, за да достига някаква топлинка. Докарвам ги до 17тина градуса Crazy .

# 498
Импала, мерси за отговора. bouquet
Така ли трябва да останат? Rolling Eyes Доста са дълги и растат като луди.
Като въздушните корени вдясно на снимката:

Трябва ли да взема по-голяма саксия и да го преместя? Може би му е тясно и затова ги пуска навън Rolling Eyes

# 499
  • Ænima/Albuquerque
Малиии, какви корени е пуснала!  hahaha

# 500
Импала, мерси за отговора. bouquet
Така ли трябва да останат? Rolling Eyes Доста са дълги и растат като луди.
Като въздушните корени вдясно на снимката:

Трябва ли да взема по-голяма саксия и да го преместя? Може би му е тясно и затова ги пуска навън Rolling Eyes
.

Привет
Ториш ли често?

Месечинке.
Аз моят дендр го третирам в подобен режим - лятотона осветено и дори  да го пече до обяд и го поливам веднъж седмично. Зимата обаче го дръпвам на по топло да кажем 18-20 а не на перваз  и го поливам ведъж месечно. Като образура цветонос го слагам  принципно на по неутрално място. Иначе на студено или течение пъпките ще падат.

# 501
Снимката не е моя, а е от нета. Използвах я, за да покажа перпендикулярните въздушни корени Crazy

_re_ge, никога не съм я торила, а чета, че трябва Blush

# 502
  • Пловдив
Искам да споделя радостта си с вас - излиза коренче на първата орхидея, която ми се налага да спасявам.  Party
Чак децата и мъжа ми взеха да се радват (явно доста съм ги изтормозила с моите трепети Grinning )

# 503
  • Варна
Благодаря ви, прибрах ги дендитата. Тази сутрин беше 11 градуса, дожаля ми.

# 504
Снимката не е моя, а е от нета. Използвах я, за да покажа перпендикулярните въздушни корени Crazy

_re_ge, никога не съм я торила, а чета, че трябва Blush

Глупости са това въобще не трябва, трябва много внимателно да се подхожса към сезон нужди защото вредите от торенето понякога са повече от недостига от торене.

Въздушни корени на първа страница сред снимките. Нагледен материал има.

Месечинке
 вчера беше 4 а днес 2! През дена за два часа до 18 стига но иначе... Нали сме от един град. Hug

Блекута честито!

# 505
  • Варна
Регенце,
аз говоря за затворена тераса Hug Чак толкоз луда не съм да ги оставя на открито по това време Crazy

# 506
Регенце,
аз говоря за затворена тераса Hug Чак толкоз луда не съм да ги оставя на открито по това време Crazy

ooooh!
Виноват признавам това си помислих . Но хората сме всякакви Hug, четох че цимбита още навънка стоели.

# 507
  • ... рееща се.
Благодаря на всички за насоките bouquet И аз след малко четене заключих, че фал ще е по-добрият избор за мен. Мисля, че на остъклен балкон ще й е студено и май ще я сложа на прозореца зад балкона. Т.е. ще има 2 прозореца между цветето и слънчевата светлина. Надявам се да е достатъчно.
Момичета, имате ли предпочитани места откъдето си закупувате качествени орхита? Бриколаж дали е добра идея? Или да потърся да закупя онлайн? newsm78

# 508
Аз обичам от практикер да ги пазарувам преоценени, но трябва внимателно да се избират - много от тях са не просто прецъфтели, ами и с проблеми. Иначе в софия съм купувала и от пазара димитър петков, доста хора пазаруват и от борсата на обелско шосе. Там обаче четох доста оплаквания за качеството на орхидеите, така че явно трябва внимателно да се избират.

Сравнително лесно е да се избере здрава орхидея - оглежда се внимателно розетката, листата и корените, по розетката всичко трябва да е зелено, да няма черни, кафеви и подобни петна, корените може да са зелени, ако е полята, или сиви, ако е суха. Листата също трябва да са зелени без петна, ако има пожълтяло листо то трябва да е най-долното, ако е някое от горните не е нормално. Листата трябва да са гладки, ако са набръчкани може да има проблем. Може и да няма, ако е засушена орхидеята.

Стана малко дълго, но всъщност не е трудно. Оглежда се да няма петна, корените да са здрави и листата - свежи.

# 509
  • Русе
Добро утро. От няколко дни наблюдавам едно израстъче м/у листата на орхата. Показва се бавно, но ще пиша по-нататък какво е в крайна сметка. Не мога да го снимам добре. Избива на спасена орха в началото на Юли. Беше почти прецъфтяла тогава, но сега все още си държи стария цветонос. Той понеже е разклонен и някои разклонения изсъхнаха ( изрязах ги ), но на други в момента избиват спящи пъпки. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт