Нашите орхидеи тема 16 - радости и грижи, размисли и страсти

• 65 770
  • 762
  •   1
Отговори
# 90
Въобще не искам са ги стряскам НЕ НЕ, а искам да разберат че фалаенописа е лесен за гледане и вглеждането и прекаленото обгрижване по скоро го изнежва отколкото Обратното.

Пиша сега по точките.

Честно, имам май над 110 вече Купувани от много точки и из Бг досега не съм видяла неподходящ субстрат. А да ровя в Саксията веднага след закупуването само на два с видими проблеми като меки листа.

НО
Вижте го това цвете на снимката на Рени - то е кипра отвсякъде и листа и корени личи си че е скъп екземпляр а не от Кауфланд... за какво му е пресаждане. Не е екзотичен вид че да му трепериш.Дори може да е в кашпа. То е хубаво сложено отгоре, не е загърлено, халтави ,но как е вътре,...начинаещите имат склонност да набиват максимално с кори без да в има необходимата рехавост на  субстрата а и всеки в началото мисли че цветето трябва да се овлажнява често. Пулверизира ненужно И в резултат загниване.

Пробиването с поялника е нечовешко пластмасата е твърда има отровни изпарения при пробива,ръбовете стават остри и трябва да се пробива отвътре навън все излишни действия.

Ако сте ги предадени вече не ги връщайте обаче имайте едно на уме саксиите са по дълбоки от оригиналните и корите просъхват по бавно при поливане.

Спазвайте правилото - ако се двоумя дали да поливам по добре да изчакам по добре дехидратация отколкото нагниване.Не гледам цветето под лупа и това е едно от цветята което може три седмици да изкара без вода докато сте на почивка... И не е бодливо както кактус.

Последна редакция: пн, 31 авг 2015, 12:47 от _re_ge

# 91
Аз моите ги купувам преоценени, подгизнали, с окапали цветове и съмнителни корени - затова ги пресаждам. Субстрата наистина обикновено става, но аз предпочитам да го сменя с този, който харесвам най-много и представлява само кори, без примеси. Изобщо с изваждането на фаленопсиса от саксията, преглеждане, поорязване ако има проблеми и връщане обратно не може да се навреди според мен, но смяна на саксията - много много рядко се налага. В моя случай става дума за лиодорото, при което буквално половината саксия е в корени. Със сигурност и така може да си живее, но предпочитам да има място за нов растеж.

Определено е гадна и леко отровна работа да се пробие твърдата саксия, аз затова още търся подходяща. Ама тия големите са все твърди. А не искам да го пресаждам в бутилка от минерална вода hahaha

Между другото, не си съвсем права за издържането - по принцип може да изкара и повече без вода, но в райони, в които въздухът не е толкова влажен е хубаво да се сложат на по-хладно и по-тъмно. Моите са точно на западен прозорец и през деня ги пече здраво през пердето и изсъхват доста бързо - веднъж седмично се налага да ги поливам и леко ги пулверизирам редовно.

Добавям: прегледах набързо каква е въздушната влажност в софия и на морето за денонощие и разликата е значителна. В софия влажността е от 30% в следобедните часове до 80%(87% само в един кратък момент) през нощта. На морето влажността е от почти 60% в следобедните часове до 90% през цялата нощ. Май ще се местим на морето, само за орхидеи е Simple Smile Simple Smile

Последна редакция: пн, 31 авг 2015, 12:55 от danny_p

# 92
Рени
На мен Торенето ми се струва служи сложнярско и даже излишно тук имаме момичета които не торят и всичко цуфти.

Аз торя три пъти в годината. След цъфтеж с универсална тор,като проникне цветонос с оранжев кристалон и междинно с Компо щото съм го купила. Промивам с английски сол три пъти годишно. Нямам засоляване или разлагане

# 93
Момичета, много ви благодаря за коментарите. От всеки такъв се учим ние начинаещите. Аз съм в Бургас и наистина тук си е доста влажничко. Моите две красавици са на югоизточен прозорец от вътрешната страна , като преди обед леко им засенчвам да не ги пече директно. Довечера ще разредя малко корите откъм корените, въпреки че не съм ги набила, но за всеки случай и ще махна чинийката на кашпата за да има повече приток на въздух. Искам и друго да питам. Какво ви е мнението за тор спрей? Пръскат се само листата или и горните кори? Относно торенето ми е "тъмна Индия" след като прочетох какви торове използвате. Имам и на Агро течен, та незнам кой да ползвам.  Confused

# 94
Рени
На мен Торенето ми се струва служи сложнярско и даже излишно тук имаме момичета които не торят и всичко цуфти.

Аз торя три пъти в годината. След цъфтеж с универсална тор,като проникне цветонос с оранжев кристалон и междинно с Компо щото съм го купила. Промивам с английски сол три пъти годишно. Нямам засоляване или разлагане
тъкмо това питах.  Simple Smile Благодаря ти!   bouquet

# 95
Моето мнение е забрави за торовете. След като са наскоро купени, то в магазина със сигурност са ги торили прекомерно и няма нужда да се тревожиш за това в момента. След половин година...една година... може и да понаториш. Една от новите ми орхидеи пуска кейки, разклонение на цветонос и продължение на цветонос и то без грам торчица, в магазина са й видели сметката от торене. Аз торих преди две години с едни разтворими таблетки, и сега пак торя с някаква тор, която мъжа ми ми купи Simple Smile Simple Smile

След като си на морето, въобще не им се връзвай. Остави ги да живуркат, поливай ги веднъж месечно с потапяне. И как им "засенчваш"? Моите са на западен прозорец и са защитени от прозрачно перде, достатъчно им е. Обаче е плътно прозрачно перде, тоест не е дантелено като старите завеси, ами плат без дупки, но достатъчно прозрачен, за да се вижда ясно през него. Ама как обясних...  hahaha

Рени, недей да пускаш постове непосредствено един след друг, че модераторите май се сърдят Simple Smile

# 96
Сори ако съм нарушила правилата!
Разбрах те за пердето....  Grinning  Благодаря за съветите! Оставям ги на спокойствие да ми красят спалнята.  Simple Smile

# 97
А, нищо, аз споменавам да не решат случайно да забършат някой пост.

Това е най-печелившата тактика при фаленопсисите Simple Smile При мен е малко по-трудно заради ниската влажност, ама някой ден ще взема да се видя с излишни пари (хахахахаха Simple Smile ) и ще си купя един овлажнител и хич няма да ги мисля.... макар че мъжа ми ме заплаши, че ще ми направи система за мъгла  Whistling  Joy

# 98
Аз пък съм решила, че ще отглеждам само растения, които могат да се адаптират към условията при мен (а не аз към тях), и не ми създават излишни грижи Mr. Green . В този смисъл фаленопсисите са чудесни цветя - справят се учудващо добре в разнообразни условия и най-важното - поддават се на дресировка.

# 99
  • Sofia
Момичета, може ли една снимка на разпадащи се и лоши кори?
Не знам как да се ориентирам дали моите стават, като нямам база за сравнение. Имам 1-2 саксии, които ме съмняват, ама знам ли...  newsm78
Моята любима и нещастна орха с централен цветонос... Разклонен е на две. Едната част изсъхна и я отрязах. Очаквам и другата част да пожълтее, а кейки не се вижда от никъде... Ако пожълтее да режа ли или да си го оставя така? И въобще - мога ли да направя нещо, за да я спася?

# 100
Гледай си я с любов, след някой друг месец ще изникне нов цветонос и пак ще цъфти  Party

# 101
Дани
Фб е В света на Орхидеите, нещо такова с админ Владо някой си собственик на борсата в Обеля.
Доста разнородна група малко ми е странно че без да се четат се задават типажи въпроси  и масово страдат от загнили корени.

Последна редакция: вт, 01 сеп 2015, 00:45 от _re_ge

# 102
Моята с цветонос от розетката прецъфтя и нищо. Чакам някакво развитие и се притеснявам Confused .

# 103
Мерси, Рени! Включих се и питах, пък дано се намери Simple Smile

Цветонос от центъра на розетката е притеснителен, защото съм чувала, че след това умират. Стискам палци да пусне кейки!

# 104
Благодаря Hug , и аз се надявам.
Исках да си имам някога кейки, но от някое здраво растение. А ето, че чакам от загиващо Sad . Неприятно е, меко казано...

Общи условия

Активация на акаунт