Нашите орхидеи тема 16 - радости и грижи, размисли и страсти

• 65 346
  • 762
  •   1
Отговори
# 75
Преди малко спасих една орхидея от преоценените в Практикер Simple Smile Изглежда в перфектно здраве, здрави дебели листа и зелени корени вътре. А и здрав цветонос даже! Корите обаче изглеждат много зле, едни такива с влакънца. Довечера ще снимам, но нямах търпение да споделя с вас Simple Smile

Честито

Предполагам са кокосови кори, много хубав субстрат и модерен, преди се слагаше само като добавка. На твое място не бих сменила, но нека видим снимка, може да греша!

# 76
Здравейте! Имам въпрос отнсно употребата на Моспилан срещу памуклийки. Получих инструкция как да разредя прахчето, но не разбирам дали да ги потапям орхидеите като при поливане. Това достатъчно ли е или трябва да пръскам листата с разтвора. Ако трябва да пръскам със същата концентрация ли да е или по разредено?

Предварително благодаря и приятен уикенд!

Отговорих ти в ФБ, няма да се повтарям тук че да не става двойно. Ако нещо съм пропуснала питай пак.

# 77
Хелимуд

Минитата се гледат много лесно. Сфагнума позволява много рядко поливане с потапяне.

Понеже той просъхва отвъд навътре не се ориентираш по корените а поливаш по режим - лятото не по често от един път на 14-20 дена, зимата на 35-45.философията е да забравяш за него и ако ти се полива да отложи а няколко дена. Правилата са прости по добре засушаване отколкото избързване с поливането. Ако се направи една проста сметка излизае се полива 10-12 пъти в годината и няма как да се засоли субстрата
Цъфтят лесно, но Цъфтежа им бих нарекла среднопродължителен
Опитай и ще видиш че е лесно.

# 78
Дани
Никога не съм качвала на блок по тази причина. То аз вандите ги сложих в кори да поливам два пъти на седмица. Блока е красив но екстра усилията ще ми дойдат в повече.

А пасифлората при мен не тръгна имам югозападен балкон и то плитък и там само кактуси алое и олеандри виреят Всичко друго гори, а зимата от студен студения и влажен въздух мре.

То аз като Видях в Черна гора какви са ЗОКУМите и припаднах.И вече моя мижавия не ми харесва.

# 79
Дани
Екуестриси често има на Кауфланд и Ноуммакс. При тях цветовете са по дребни с характерна форма на цвета. Аз имам два три купени по случайност.

# 80
Значи да започна да ходя по-честичко към кауфланд, хоуммакса ми е далече доста.

За кокосовите кори - търся си специално такива, защото лиодорото е в кокос и искам да го пресадя в по-голяма саксия. Ако някой има излишни или знае къде продават да свирка, аз не намерих. Надежда, ако ще сменяш корите може ли да изпрося кокоса!

Рени, блока наистина е много красив, но не е за мене, за съжаление. Ако го бутна в парник ще вирее, но нямам толкова място. остава надеждата някой ден да се преместим в калифорния и да ги накачулим по дърветата Simple Smile

# 81
Дани
Четох в фб че субстрата в борсата в обеля имал много кокосови кори и много дами го пощили за кори и се чудили какво да правят кокоса.
Пиши едно съобщение да питаш на кого не му трябва да ти го подари.

# 82
Адмирации за темата!
Здравейте, сравнително начинаеща съм в отглеждането на орхидеи, но имам голямото желание да  не ги унищожа  този път. Преди три седмици си купих бял дендробиум, а днес кремав фаленопсис. Бялата не я пресадих, но новата днешната я пресадих след мноооого четене тук. Simple Smile Дано не съм объркала нещо! Торенето ми изглежда много сложно с тези различни видове тор за които споменавате, днес я наторих само със спрей тор, който също купих днес. Пожелавам си успех! Ако двечките се развиват добре и не ги уморя ще си купя и други цветове.   bouquet

# 83
Ето го резултата след пресаждането. Кажете си мнението добре ли е направено или не е както трябва.  Tired

# 84
Здравей и добре дошла.
А защо я присади и намери ли нещо обезпокоително в саксията? Трябва ни да видим саксията корените, корите отблизо, струва ми се доста степан.

Тези саксии за начинаещи орхидеисти са често хроника на една предизвестие смърт.

# 85
Здравей и добре дошла.
А защо я присади и намери ли нещо обезпокоително в саксията? Трябва ни да видим саксията корените, корите отблизо, струва ми се доста степан.

Тези саксии за начинаещи орхидеисти са често хроника
 на една предизвестие смърт.
A какви саксии ползвате, моите са същите май. Аз ги пресаждам след като ги купя, за да нямат изгнили корени

# 86
Саксиите в които се продават да перфектни вече често пробити о вертикално. Ако се тори умерено а не както масово го правят всяка седмица няма как да се получи извънмерно нарастваме  на корени и листа. Вижте на първа стр как изглеждат дълголетниците ми - с перфектен баланс и в малки саксии.

Тези са огромни с лоша вентилация ,  цветето се опитва да ги запълни с корени от там допълва листна маса уголемява листата и определено време не цъфти.така губи компактността си и става като за офис или витрина на магазин.

# 87
Здравей и добре дошла.

Тези саксии за начинаещи орхидеисти са често хроника на една предизвестие смърт.
Здравей! Сега вече се притесних. Пресадих я , защото така пише, че като се купи е добре да се пресади веднага , да се огледат корените....  Корите които сложих са рехави и дори не е захванато стабилно, но нали така пише"по-добре хлабаво отколкото стегнато..." , но ще направя снимка и ще ви я покажа. Какво за тия саксии? Какъв им е недостатъка? Истината е че отдолу корена не излиза след присаждането.  newsm78

# 88
Божее, всичко грешно правя, дано не ми умрат....уж чета, четаа. Еми няма да сменям саксиите пак, аз другите ги хвърлих. Освен да надупча саксиите отстрани.
А този сфагнум в големите магазини тип Бриколаж има ли го? Той е самоза минита?

# 89
Ре Ге, недей така да стряскаш "младежите" Simple Smile при купуване на фаленопсис винаги е печеливша тактика да се пресади орхидеята - тоест да се извади от саксията, да се прегледат корените и субстрата, ако е неподходящ субстрата да се смени, а той в повечето случаи е неподходящ, да се махнат изгнили/умрели корени и - накрая - да се върне в същата саксия Simple Smile неподходящото при тези големите саксии е, че са от много дебела пластмаса с малко отвори на дъното и корените лесно се задушават. Решението е да се пробият още дупки отдолу и отстрани на саксията. Понякога се налага да се пресади орхидея в по-голяма саксия, а аз не съм намирала такъв размер от по-лекия вид пластмаса. Така че понякога тези големите саксии са необходимо зло, но с малко работа по тях се оправят. Фалчетата са лесни за гледане - искат баланс от светлина и вода и от време на време торене, даже може и без много тор. С внимателно наблюдение в продължение на месец-два си показват дали им е добре или не и после само следваме установения режим. За сфагнума - ре_ге обяснява, че било лесно да се гледат орхидеи в сфагнум, обаче на мен не ми се получава и не го харесвам. Мисля, че той има нужда от висока въздушна влажност, а в равното софийско поле не е така.

Рени, къде във фейсбук? Май говориш за друга група, която не ми е известна.

Общи условия

Активация на акаунт