Нашите орхидеи тема 16 - радости и грижи, размисли и страсти

• 65 807
  • 762
  •   1
Отговори
# 120
И на мен ми е интересно в какво състояние ще пристигне от малайзия, а цената на доставката не е ли по-сериозна?

Май аз основно обърках работата с Ренитата, извинявайте  Embarassed

Ренка(ре_ге Simple Smile ) - тази борса в обеля хич не ми вдъхва доверие. И корите, които са показали, също. Трябва да се види на място, но аз лично предпочитам пазара Димитър Петков, хем ми е наблизо, хем съм доволна от всичко, което съм купувала от там. За кокосовите кори - ще потърся още малко, не е спешно, защото и саксия не съм си намерила, но ако не успея да си изровя ще смеся кокоса с нормални кори и пак ще стане. Иначе в групата нещо не ми харесва, постовете са или "как да спася тази орхидея", дето е умряла преди два месеца, или "оооо супер борса супер цветя си взех от там". Ще видя дали няма да се появи нещо интересно, но засега определено не е моето място Simple Smile

И за орхидеите - на изчакване сме, растат цветоноси, пъпки, още няма нищо ново отворено. Всеки ден ги гледам, нямам търпение вече Simple Smile

# 121
И на мен ми е интересно в какво състояние ще пристигне от малайзия, а цената на доставката не е ли по-сериозна?

/quote]

4,99 Паунда е доставката, трябва да дойде до 22 септември. Има много тайландски и малайзийски доставчици. Има и британски, разбира се, но те май продават повече редки и доста скъпи видове.

Изкуших се да я поръчам, защото доставчикът беше със 100% фийдбак и реших, че явно знае какво прави. В 7 тема за орхидеите пипи гледам, че е поръчвала една катлея, но нямах нерви да проследя какво е станало с цветето и дали е оцеляло, та направо рискувах си купих моето.

Ре ге, Ще чакам помощ, аз съм изумена колко знания си натрупала за орхидеите.

Намерих 2 книги на английски за орхита, pdf формат са, някой проявява ли интерес?

# 122
O, да, моля Hug ! Много обичам да чета и уча за орхидеи. Не знам къде би могла да качиш pdf файл, но мога да ти пратя имейла си на ЛС.

# 123
O, да, моля Hug ! Много обичам да чета и уча за орхидеи. Не знам къде би могла да качиш pdf файл, но мога да ти пратя имейла си на ЛС.

Тежки са за имейл, но мога да дам линк с торент сайт, от където ги свалих. Мога ли да пусна линка в темата или трябва на лично newsm78 newsm78 не съм запозната с правилата на форума при разпространяване на торенти  Grinning
Днес си купих още една, това е краста...

# 124
По-добре на ЛС, благодаря  bouquet !

Още една орхидея, не книга, нали? Тази краста ми е позната. До болка Crazy .

# 125

Още една орхидея, не книга, нали? Тази краста ми е позната. До болка Crazy .

Да Embarassed  Очаквам вече да ми се направи забележка  Mr. Green

# 126
Ааа, не може така. Ако някой ти прави забележки, дай му да почете тук. Има и снимки Mr. Green .
А и често сме обсъждали, че всякакви мусеници изчезват моменталически при гледката на цъфналите красавици. Работи безотказно Sunglasses .

# 127
Мъжа ми стига да не му ги слагам по главата няма против, но пък и ще не съм започнала да прекалявам, ще си дебна намаления основно  Joy

# 128
  • София
Здравейте и благодаря за темата. Информацията е много полезна и изчерпателна. Подариха ми Орхидея (мисля, че е Фаленопсис) и понеже никога не съм виждала орхидея в саксия, в началото се стреснах от няколкото коренчета, които излизат от нея..  Grinning  В момента е цъфнала, много е красива.. имам няколко въпроса. Понеже е опакована в подаръчна хартия, да я махна ли сега (в прозрачна саксия е)?  Иска ми се да я пресадя в друга саксийка, например керамична (прочетох, че не е хубаво да се пресажда когато цъфти, така че ще изчакам) - трябва ли да бъде с дупки отстрани? Или по-добре направо така прозрачната саксия да я сложа в кашпа?  Koгато прецъфти трябва да отрежа цветоноса до първия възел, нали? И малко глупав въпрос - тези коренчета, които се показват извън саксията - някой са леко изсъхнали в края, да ги отрежа ли? И тези коренчета ли стават цветоноси? 

# 129
Poppi Fairy
Моля
Дай направо линка тук
Ще намеря начин да отиде на първа стр.

Орхидеите са невероятно здравословна краста. Така че тук всеки от нас е в различна фаза на заболяването.  Аз примерно се мразя като дойде ден за поливане. Разкайвам се горчиво за слабостта си докато мъкна саксиите до кухнята и два дена моите се сръчкват да не пречат на мама че е яхнала метлата. После обаче ми Минава и така. В кръговрат.

# 130
re ge, разсмя ме  Grinning  аз гледам много цветя, защото имаме голяма градина, и това ми е много приятен начин да разпускам. Даже намерих разни уъркшоповеза орхидеи към ботаническата градина тук и смятам да започна да ходя - хем ей така да изпускам парата, хем да си намеря други с моите интереси.

Книгите:

Скрит текст:

Rogers B. The Orchid Whisperer, изданието е от 2012 има страхотни фотографии.

http://rutracker.org/forum/viewtopic.php?t=5051298

Dunmire J.R. Orchids малко по-старо издание

http://rutracker.org/forum/viewtopic.php?t=3732140

Криси, аз съвсем от скоро гледам орхидеи и за момента се справя благодарение на тайничко поглеждане в темата на първа страница. Има няколко много полезни файла.

Вчера пак разглеждах различни орхидеи в ибей и се оказа, че има вариант да се поръчват бебенца орхидеи в прозрачен контейнер - orchids in a flask. За около 20-30 евро пристигат към 15-20 бебета в агар агар и съответно се обработват в противогъбичен разтвор и се засаждат. Обикновено са с размер, готов за садене и корените са им достатъчно дълги, т.е. има 3-4 дълги корена понеЕто и клип

https://www.youtube.com/watch?v=6wbvQBme-hc&list=PLRLC_xf_J1 … 7uZn4&index=1

Важно е температурата навън да е над 18-20 градуса, защото при доставката може да загинат. Как ви се струва това, дали биха могли да се захванат или ще е загуба на пари? Мисля, че това е добър вариант за поръчка на по-редки евтини видове.

И за завършек една снимка на вчерашната орхидея, която си купих

# 131
Здравейте,група!Отдавна се ровя из BG-MAMA,но чак сега - като открих форума за орхидеите,реших да се включа и аз.Между другото - БРАВО НА АВТОРИТЕ НА ТЕМАТА И НА САЙТА!Та вижте какво открих из други форуми:

https://www.youtube.com/watch?v=zwwTlZsquO8

Заслужава си за се изгледат всички части. Simple Smile

И моля, poppy-fairy ,публикувай сайта на книгите за орхидеи.Мисля,че няма да има проблем,а...???

# 132
  • Велико Търново
Преди малко спасих една орхидея от преоценените в Практикер Simple Smile Изглежда в перфектно здраве, здрави дебели листа и зелени корени вътре. А и здрав цветонос даже! Корите обаче изглеждат много зле, едни такива с влакънца. Довечера ще снимам, но нямах търпение да споделя с вас Simple Smile

Честито

Предполагам са кокосови кори, много хубав субстрат и модерен, преди се слагаше само като добавка. На твое място не бих сменила, но нека видим снимка, може да греша!
Чак сега сварих да снимам Simple Smile

# 133
Nadejda, супер си е субстрата и растението! Ще чакаме напролет да ни покажеш и какъв цвят е!

# 134
  • Бургас
Здравейте! Reni Aleksandrova съм, но пиша през този профил от работата.  Simple Smile
Относно моят изсъхнал цвят на орхидейката да споделя, че изсъхна напълно и падна. Sad
Re_ge , направих като теб, сложих прозрачното перде от органза между орхидеите и прозореца. Мисля, че така им е по-добре.   bouquet
Хубав ден!

Последна редакция: пт, 04 сеп 2015, 09:34 от renibs

Общи условия

Активация на акаунт