Нашите орхидеи тема 16 - радости и грижи, размисли и страсти

• 66 013
  • 762
  •   1
Отговори
# 270
zuri,
Корените трябва да са бели, а когато са мокри позеленяват. Растящите имат зелено връхче.
Иначе и единият от моите има някакви черни петна по няколко от въздушните корени (виждат се на втората снимка във вчерашния ми пост). Засега някакси не ме притесняват Crazy .

# 271
Импала нека не те притесняват старите булби че са набръчкани,  те са резервоар и цветето при намаляване на поливането си доставя влага оттам като буквално ги изстисква. Затова засушаването в по хладните месеци не е страшно понеже цветето е в равновесие с тези водни запаси. Затова когато са сбръчкана старата булба не напирай веднага да поливаш.по студеното време такива булбести ги поливам къде на над 25 дена до месец.

Черното по коренчетата зависи как изглежда и фалчетата го имат понякога и е безобидно

Ох още нещо,при захладяване за влага е опасно да се говори, по скоро говорим за режим на добро просъхване, влагата винаги върви с мухъли. Затова сега е сезона когато поливането се намалява независимо че има по накой друг топъл ден. Това подзасушаване съчетано с разлики на температурни са предпоставки за цветоносене.

Последна редакция: сб, 26 сеп 2015, 18:08 от _re_ge

# 272
Здравейте,
В саксията на орхидеята ми са поникнали някакви гъби. Имате ли идея каква е тази щуротия и дали трябва да ги махна? Ето ги на снимка:

# 273
Чувала съм какви ли не мнения за симбиози и прочие. Аз обаче бих ги ликвидирала.

Сега ще гугълна - може да има нови теории относно ползата и вредата на тези гъбоци.

# 274
   bouquet Ренка, благодаря за ценните съвети!
На булбестите това ще им е първото презимуване при мен, ще действам предпазливо и дано ми се получи безпроблемно, както с фалчетата.

# 275
Привет!   bouquet  За дамите от Бургас- в Баумакс  е получен цял контейнер с нови орхидеи, цена 11,99 лв. Към 11 ще ходя, ако има някой желаещ с увоволствие ще го изчакам.  Sunglasses

# 276
Привет!   bouquet  За дамите от Бургас- в Баумакс  е получен цял контейнер с нови орхидеи, цена 11,99 лв. Към 11 ще ходя, ако има някой желаещ с увоволствие ще го изчакам.  Sunglasses

Приятна злоупотреба с орхидеи ти желая,  мигове кеф и разточителство. И после да се похвалиш!!!'

Вчера на вестника на Кауфланд четох че другата седмица ще има орхидеи по 11,99.

# 277
Дами, счупих новото листо на една моя орхидея. Как се обработва останалия край?

# 278
  • София
С канела - слагаш само върху наранената част, където е счупеното. Може и да не го обработваш с нищо - "зараства си" само. Твой остава избора дали да го обработваш или не.

# 279
С канела - слагаш само върху наранената част, където е счупеното. Може и да не го обработваш с нищо - "зараства си" само. Твой остава избора дали да го обработваш или не.
Благодаря ти.

# 280
Здравейте,
В саксията на орхидеята ми са поникнали някакви гъби. Имате ли идея каква е тази щуротия и дали трябва да ги махна? Ето ги на снимка:

Чувала съм какви ли не мнения за симбиози и прочие. Аз обаче бих ги ликвидирала.

Сега ще гугълна - може да има нови теории относно ползата и вредата на тези гъбоци.

И така нищо по различно не изчетох. Едната част от орхидеистите твърдят че има симбиоза и ако искате да ги ликвидирате трябва просто да позасушите малко повече цветето като поразредите поливанията. могат да изчезнат могат  след време пак ще се появят. Общо взето взаимно-непречещо съществуване.

Другата част смята че  гъбите все пак вземат предназначените за орхидеята  хранителни вещества от корите и затова по-добре да ги няма.

Вие решавате.

Аз досега съм нямала гъби- чак ме доядя, можех да експериментирам ... Crossing Arms

# 281
Аз бих изтрепала гъбите, не ми допада мисълта да ги имам вкъщи smile3540 .
Това ми напомни, че щях да пиша за домашното приготвяне на кори, за което стана дума наскоро.
Ето какво правя аз. Нарязвам на парчета около 3-5 сантиметра и варя около 45 минути до час. При варенето водата покафенява (не си спомням точно, но съм чела, че така корите не само се почистват, но и се извличат, премахват някакви вещества - смоли, танини, нещо такова Rolling Eyes ), затова промивам хубаво преди да сложа във фурната за изсушаване. "Пека" на съвсем слабо за няколко часа в зависимост от дебелината на пласта. След тези процедури корите са чисти, приятно изпръхнали и лесно се режат до желания размер. Снимка съм пускала, мисля.

# 282
Аз бих изтрепала гъбите, не ми допада мисълта да ги имам вкъщи smile3540 .
Това ми напомни, че щях да пиша за домашното приготвяне на кори, за което стана дума наскоро.
Ето какво правя аз. Нарязвам на парчета около 3-5 сантиметра и варя около 45 минути до час. При варенето водата покафенява (не си спомням точно, но съм чела, че така корите не само се почистват, но и се извличат, премахват някакви вещества - смоли, танини, нещо такова Rolling Eyes ), затова промивам хубаво преди да сложа във фурната за изсушаване. "Пека" на съвсем слабо за няколко часа в зависимост от дебелината на пласта. След тези процедури корите са чисти, приятно изпръхнали и лесно се режат до желания размер. Снимка съм пускала, мисля.

Благодаря за споделеното. Аз търсих информация нпреди време, но навсякъде пишеше 10-15 минути. и на мен ми се струваше кратко особенно като имам бегли спомени че някой даже преваряваше в тенджера под налягане.

# 283
О, да, 10-15 минути и според мен са нищо. С тенджерата под налягане не съм пробвала, ползвам обикновена стоманена - мога да я измия с леко абразивен препарат и да я ползвам спокойно по предназначение Laughing .
Смятам, че по този начин може да се почисти и купен, готов субстрат.

# 284
О, да, 10-15 минути и според мен са нищо. С тенджерата под налягане не съм пробвала, ползвам обикновена стоманена - мога да я измия с леко абразивен препарат и да я ползвам спокойно по предназначение Laughing .
Смятам, че по този начин може да се почисти и купен, готов субстрат.

Интересно че това за 15 мин го четох от серозни източници а не в смукани от поръстите статии. Честно казано у мен възниква въпроса, какво носят всъщност корите на цветето, както почвата на цветята.

Общи условия

Активация на акаунт