Нашите орхидеи тема 16 - радости и грижи, размисли и страсти

• 65 450
  • 762
  •   1
Отговори
# 510
Здравейте, момичета! bouquet Имам нужда от съвет. Имам едно фалче от година и още две от 10 месеца. Откакто прецъфтяха, растат само на листа и корени. Рязах цветоносите до спящи пъпки, но уви пак нищо. Може би е време е да ги отрежа до долу, но някъде бях чела, че това може да убие растението. Имам и четвърта орхидея, също от 9-10 месеца, която цъфтя през юли, а след цъфтежа цветоноса си изсъхна сам и сега е тръгнал нов  Rolling Eyes
Явно другите цветоноси няма да си изсъхнат от самосебе си, та да ги режа ли и как? newsm78

# 511
Здравейте дами Simple Smile
Искам да Ви помоля за съвет. Започнах преди няколко месеца спасителна акция. Става въпрос за Фаленопсис, има много добре развита коренова система. Има си и дълги въздушни корени. Беше стоял дълго време без никаква вода. Листата постепенно са изсъхнали. Предполагам благодарение на влажното помещение, в което се намира и мощните корени, забелязах, че във вече изсъхналата розетка, нещо се зеленее. От тогава започнах "спасяването". Резултатът до момента е 4 нови листа, много нови корени и израстък, който имам надежда, че е цветонос, но още е малък, за да разбера. Въпросът ми е следния: тези 4 нови листа и новите корени са върху сухата розетка. Някакси ми приличат на ново растение, което расте върху остатъците от старото. Възможно ли е това? Ако е така, трябва ли да го отделя по някакъв начин? Корените, което са в почвата (тези на предишното растение) са здрави  newsm78 Новите корени никнат само от новата розетка, която е върху изсъхналата. Доста сложно обяснение, надявам се да разберете. Ще пусна и снимки по-късно. Искам да спася орхидеята, която покрай местене и малко бебе така занемарих  Embarassed Иначе я имам от 4 години, последния път имаше 25 цвята. Надявам се да я видя отново с цвят Simple Smile

# 512
  • София
Палечка, премахването на цветонос не може да убие орхидеята. Ако си решила да го режеш целия, се реже на около сантиметър от стъблото.
Но ако едно цвете реши да цъфти, то ще цъфти - без значение дали ще изкара цветове от спяща пъпка или ще пусне нов цветонос. Някои орхидеи са доста капризни и могат да минат години преди да решат да цъфтят отново. Опитай да й смениш мястото или да промениш начина на поливане като за начало.

# 513
  • Варна
Въпросът ми е следния: тези 4 нови листа и новите корени са върху сухата розетка. Някакси ми приличат на ново растение, което расте върху остатъците от старото. Възможно ли е това? Ако е така, трябва ли да го отделя по някакъв начин?
Напълно възможно е. По принцип може да се отдели, но е рисковано, най-добре пусни снимки да видим подробно. Аз имам едно ново фалче, израстнало от суха розетка, още си седи до изсъхналата майка. Корените на майката постепенно също изсъхнаха, бебето си пусна негови. така и не съм го делила, расте си добре, цъфти си... И аз съм се замисляла да го отделя, но не ми стиска.

# 514
Въпросът ми е следния: тези 4 нови листа и новите корени са върху сухата розетка. Някакси ми приличат на ново растение, което расте върху остатъците от старото. Възможно ли е това? Ако е така, трябва ли да го отделя по някакъв начин?
Напълно възможно е. По принцип може да се отдели, но е рисковано, най-добре пусни снимки да видим подробно. Аз имам едно ново фалче, израстнало от суха розетка, още си седи до изсъхналата майка. Корените на майката постепенно също изсъхнаха, бебето си пусна негови. така и не съм го делила, расте си добре, цъфти си... И аз съм се замисляла да го отделя, но не ми стиска.

месечинке
 при мен корените на майките макар и те самите без листа и със сухи розетки  са просто перфектни, непокътнати във сяко отношение, напълнили саксията. А самите бебета растат от такова място на стъблата че ми се струва че не бих рискувала дълго време да ги отделя. Освен ако стъблото на бебео стане 5-6 см със собствени корени и тогава да го отрежа и опитвам да вкоренявам.

Аз досега съм делила кейки само на цветоноси. От майката ако е на стъблото й никога но не ми се е и налагало. Бебе на стъбло при жива майка имам орскоро. Останалите са на майки със загнили розетки.

# 515
Палечка, премахването на цветонос не може да убие орхидеята. Ако си решила да го режеш целия, се реже на около сантиметър от стъблото.
Но ако едно цвете реши да цъфти, то ще цъфти - без значение дали ще изкара цветове от спяща пъпка или ще пусне нов цветонос. Някои орхидеи са доста капризни и могат да минат години преди да решат да цъфтят отново. Опитай да й смениш мястото или да промениш начина на поливане като за начало.

Много благодаря  Hug

# 516
  • Пловдив
Аз съм отделяла кейки на мини от розетка - много внимателно със спиртосано бръснарско ножче.
Много се чудих да го правя ли, защото кейкито беше цъфтяло на майката, а сега не знам дали пак ще цъфти, като е отделено.
Но майката изкарваше и второ кейки и исках да помогна на второто - да оставя само него да изхранва.

Друго мини направи кейки пак от розетката, но майката загина и изобщо не съм мислила да махам кейкито. Така си расте върху старите корени.

# 517
И на мен не ми стиска да отделя. Само малко се е изкривила и надвесила надолу, надявам се да не се пречупи.
Ще кача снимки от лаптопа, че нещо не ми се получава от телефона сега.

# 518
Някои орхидеи са доста капризни и могат да минат години преди да решат да цъфтят отново.
На път съм да се сдобия с такава Mr. Green . От миналата година не ще да пусне цветонос гадината и това е. Ще я изчакам още малко и ще я дам на приятелка да я погледа. Едно нейно фалче пък изкара цветонос при мен наскоро.

Сдобих се с една незнайна орхидейка - с вариегатни листа, два голи, прецъфтели цветоноса и един мъничък, който се надявам да се развие и цъфне, та поне да видя каква е.

# 519
Здравейте! Моля ви помогнете ми! Подариха ми две орхидеи и двете бяха с поизгнили корени пресадих ги изрязах изгнилите корени и сложих в нова пръст, защото забелязах и малко плесен, но сега забелязвам отново плесен. На места по листата има петна. Какво да правя? Утре ще се опитам да кача снимки.http://aleksieva79.snimka.bg/flowers/cvetya.885950 ето снимките Не се вижда плесента.

Последна редакция: нд, 08 ное 2015, 13:42 от 4erito

# 520
  • София
4erito, плесента може да се дължи, както на болест, така и на преполиване. В комбинация с петна по листата повече клони към болест, но без снимки не можем да ти кажем нищо категорично. Под "Сложих в нова пръст" имаш предвид нови кори, нали?

Impala, аз имам една такава. Всъщност това е първата ми орха. Заканих й се, че ако и тази зима не цъфне, ще я направя на салата  Mr. Green. И без това си я отглеждам като марулка  Crossing Arms
Много ще се радвам да покажеш вариегатната като я цъфнеш Heart Eyes, моите ги взех прецъфтяли и не знам с какви цветове са. Та поне частично да уталожа любопитството си с твоята.

# 521
Хихихи, светланка, а аз се чудех защо по етикетчетата на фаленопсисите пише да не се яде Simple Smile

Аз да се похваля, нямаше ни една седмица и като се прибрах, резултатът е - два удължаващи се цветоноса, растящият в момента вече е оформил пъпки, а вторият на розовата, която цъфти от април, почти е отворил пъпка. Ииии минах и напазарувах вчера, имам си мини камбрия, която се оказа страхотна покупка - бяха я овързали като каскаден фал и като освободих цветоноса се оказа не един, а три! За сравнение голямата камбрия се помотва с един цветонос, а има в пъти повече булби и листа. Взех си и една прецъфтяла катлея - новата ми мания Simple Smile - и вкъщи видях, че едната булба образува калъфче, така че ако ѝ хареса вкъщи ще цъфне! Стискайте палци Simple Smile

Утре ще видя как е положението в офиса, там имам още един покарал цветонос.

# 522
  • Ænima/Albuquerque
И аз имам една марула, от вече две години, като се очертава и една друга да стане на салата. Добре, че ми е бялата радост с трите цветоноса, та нещо да ме зарадва.  Crossing Arms

# 523
Здравейте! Моля ви помогнете ми! Подариха ми две орхидеи и двете бяха с поизгнили корени пресадих ги изрязах изгнилите корени и сложих в нова пръст, защото забелязах и малко плесен, но сега забелязвам отново плесен. На места по листата има петна. Какво да правя? Утре ще се опитам да кача снимки.http://aleksieva79.snimka.bg/flowers/cvetya.885950 ето снимките Не се вижда плесента.

# 524

Impala, аз имам една такава. Всъщност това е първата ми орха. Заканих й се, че ако и тази зима не цъфне, ще я направя на салата  Mr. Green. И без това си я отглеждам като марулка  Crossing Arms
Много ще се радвам да покажеш вариегатната като я цъфнеш Heart Eyes, моите ги взех прецъфтяли и не знам с какви цветове са. Та поне частично да уталожа любопитството си с твоята.

Е споко де. Аз имам една таква - третата ми охра в колекцията  всъщност от 2007 която цъфна едва тази година 2015
Опитвах всичко но без полза - застудяванв, смяна кори, саксии, на гости....А  2014 пусна цветоноса който зякърня на втория см.. Много ми дожаля за нея, че се мъчи. Казах й че ще си я гледам на листа. Миналата година цветоноса се оказа оплетен в листата, оперирах я за да го осободя. Цъфна. Показвала съм я ама ето я пак. Баба в първи цвят.

Общи условия

Активация на акаунт