Нашите орхидеи тема 16 - радости и грижи, размисли и страсти

• 65 449
  • 762
  •   1
Отговори
# 525
Здравейте! Моля ви помогнете ми! Подариха ми две орхидеи и двете бяха с поизгнили корени пресадих ги изрязах изгнилите корени и сложих в нова пръст, защото забелязах и малко плесен, но сега забелязвам отново плесен. На места по листата има петна. Какво да правя? Утре ще се опитам да кача снимки.http://aleksieva79.snimka.bg/flowers/cvetya.885950 ето снимките Не се вижда плесента.

Прочетох видях.
Субстрата изглежда добър.
Извадете цветето, опръскайте корените с препарат за болести. Преварете корите за 10-15 минути. Обсушете леко - но леко!!!! Във фурна. Профилактично опръскайте поизсушените кори с препарат за болести. Посадете, но не като на снимката. Вдълбали сте надълбоко, което може да доведе до загниване. Петната които виждам по листата са тип механична повреда но дехидратацията ме притеснява. Как бяха корените?

# 526
Здравейте! Моля ви помогнете ми! Подариха ми две орхидеи и двете бяха с поизгнили корени пресадих ги изрязах изгнилите корени и сложих в нова пръст, защото забелязах и малко плесен, но сега забелязвам отново плесен. На места по листата има петна. Какво да правя? Утре ще се опитам да кача снимки.http://aleksieva79.snimka.bg/flowers/cvetya.885950 ето снимките Не се вижда плесента.

Прочетох видях.
Субстрата изглежда добър.
Извадете цветето, опръскайте корените с препарат за болести. Преварете корите за 10-15 минути. Обсушете леко - но леко!!!! Във фурна. Профилактично опръскайте поизсушените кори с препарат за болести. Посадете, но не като на снимката. Вдълбали сте надълбоко, което може да доведе до загниване. Петната които виждам по листата са тип механична повреда но дехидратацията ме притеснява. Как бяха корените?
Какъв препарат да взема? Два дни след като ми ги донесоха забелязах плесен по корените и корите затова купих нови кори изрязах изгнилите корени, пресадих ги, но сега забелязвам отново плесен. Същите ли кори да използвам или да купя нови?Като ги извадя ще снимам корените.

# 527
  • София
Ох, Ре ге, кой ще я чака 8 години  Joy Между другото по някое време тази година тръгна нещо да расте и после спря, и така си остана. Първоначално реших, че е цветонос, защото е доста височко на стъблото. Обаче колкото повече го гледам, толкова повече на корен ми прилича  Thinking
Скрит текст:

danny_p,  eat  hahaha

# 528
  • Ænima/Albuquerque
Марула.  hahaha

# 529
Еми чаках. Капризна холандка, стар хибрид и съответно капризен. Подарък от мъжо! Следващия път предполагам след 8 години пак ще цъфне  Joy

Аз имам и закърнели цветоноси тук таме. Спрели на 2-3 см. Стоят си с години без развитие.

4erito

Купете какувто намерите в първия цветарски магазин или верига. Да е срещу болести, не срещу вредители.
Има бабешки метод с калиев перманганат но е доволно опасен. Ако не се дозира прецизно гори корени на поразия.

# 530
Корен, ако виждам правилно. Цветоносите излизат в средата на листото, не отстрани. И освен това излизат под третото листо най-малко, може и под четвъртото.

И аз чакам една марулка вече няколко години, все й засушавам цветоносите и пъпките заради смяна на условията. Ама сега пак е тръгнала да цъфти, дано поне този път я видя каква е Simple Smile

А напоследък все повече чувам мнения, че фаленопсисите, дори хибридните, са много капризни.

Новата катлея беше в кошмарно състояние, корените й се белеха буквално. И понеже аз такива неща не търпя, орязах я цялата. Четох флауърснет-ци, май има големи шансове - има си запаси в булбите, които изглеждат отлично изпънати. Единственото, което може да й се опре е сезонът. Обаче обещават хубаво време, вкъщи сме на климатик - топлина и светлина в сравнително изобилие като за ноември. Стискам палци!

# 531
Еми чаках. Капризна холандка, стар хибрид и съответно капризен. Подарък от мъжо! Следващия път предполагам след 8 години пак ще цъфне  Joy

Аз имам и закърнели цветоноси тук таме. Спрели на 2-3 см. Стоят си с години без развитие.

4erito

Купете какувто намерите в първия цветарски магазин или верига. Да е срещу болести, не срещу вредители.
Има бабешки метод с калиев перманганат но е доволно опасен. Ако не се дозира прецизно гори корени на поразия.
Благодаря!  bouquet

# 532
  • Ænima/Albuquerque
Аз откакто преместих мойте в стаята, която отоплявам (и простирам дрехи, съответно, вдигам нивото на влажност), две от орхите са по-щастливи там. Надявам се обстановката да повлияе добре и на другите.

# 533
Здравейте, моята орхидея не е цъфтяла от януари месец, когато цъфтя доста време - може би 2 месеца. Самото цветоносно клонче не изсъхна, и до ден днешен си е зелено. Трябва ли да го отрежа? Междувремено няма друго клонче израстнало.
Освен това нещо, което много ме дразни е, че извън саксията има 10тина дълги корена, по 15 см. Зелени са, не са изсъхнали, но много ми пречат вече. Има ли какво да ги направя или евентуално да взема по-голяма саксия, в която може да ги събера?
Благодаря предварително.

# 534
Impala, [...] Много ще се радвам да покажеш вариегатната като я цъфнеш Heart Eyes, моите ги взех прецъфтяли и не знам с какви цветове са. Та поне частично да уталожа любопитството си с твоята.
Разбира се Hug . Пъпчиците започват вече да се оформят.

danny_p,
Честити придобивки! Камбриите и разните други не-фалчета са ми много интересни, нищо че положението е "много ми се иска, но не ми стиска" hahaha

При мен цветоносчетата се развиват, имам подозрения за два на една и съща орхидея. Друго интересно е, че имах едно заспало напролет цветоносче, което май пак тръгва.

# 535
  • Ænima/Albuquerque
Да ви питам - понеже единия цветонос на бялата ми радост, вече има оформени пъпки - трябва ли да се развиват веднага (в смисъл, като тръгнат и да не спре процеса на развитие), или минава някакво време, в което седят зеленички? Понеже от няколко седмици не са мръднали. Ако искате, ще снимам да видите докъде спря развитието.

# 536
Сарк,
При мен досега цветоносите се появяваха в началото на ноември, а цъфтежа започваше към края на декември и масово през януари. Та доста време минава и по-голямата част от него пъпките са зелени. Едва към края нарастват по-бързо, проличава цвета/шарките и се отварят. Често се случва да се отворят последователно, в течение на дни, дори седмици.
Всъщност периода на нарастване на пъпките е най-капризния, защото по много причини могат да пожълтеят, изсъхнат и опадат. Гадно е Confused .

Последна редакция: пн, 09 ное 2015, 23:38 от Impala

# 537
  • Ænima/Albuquerque
А, добре, супер. Питам, понеже са ми първите и се притесявам да не би нещо не е наред. Мерси.  kiss

# 538
Не се притеснявай Hug , всичко ще е наред. Само дръж далеч от течение или прекалено сух въздух - двете може би най-чести причини за опадване, които срещам по форумите.

# 539
  • Ænima/Albuquerque
Течение няма, а сух въздух няма как да им причиня, понеже съм изрод и пера поне по една пералня на ден, която после простирам в стаята, та им създавам влага.  bowuu

Общи условия

Активация на акаунт