Нашите орхидеи тема 16 - радости и грижи, размисли и страсти

• 65 426
  • 762
  •   1
Отговори
# 585
Орхидеите са доста бавни растения, точно тези цъфтят най-много два пъти в годината - пролет и есен - но пък цветовете издържат няколко месеца. Нормално е няколко месеца до години след внасянето им вкъщи да не цъфтят - малко като котките са, трябва да свикнат с новия си дом.

Нормалното състояние на този тип орхидея - листата са зелени и изпънати, корените са зелени или сиви. Ненормално - черни, кафеви, жълти петна по корени или листа - това може да е проблем. Ако забележите нещо такова питайте, в повечето случаи може да е нищо, но може и да е проблем.

Сарк - от няколко месеца се гледаме с едно лиодоро и забелязах следното - чувствитени са към водата и не обичат мокри крачета. Пробвах лятото да го оставя два дни с вода на дъното и единия корен, който е излязъл, изгни. От тогава поливам само на чешмата като посивеят корените.

И да се похваля - едното фалче на работа отваря спяща пъпка! Така вече чакам един цветонос и едно продължение! Тази май беше беличка. Дано се размърда по-бързо, нямам търпение Simple Smile

# 586
  • Ænima/Albuquerque
Мерси, Дани, ще го имам предвид.

Това лиодоро ще мирише само следобед, така ми се струва. Твоето как е, Дани?

# 587
По принцип казват, че трябва да мирише най-силно сутрин. Моето обаче мивише леко равномерно през деня. Започва да мирише силно ако го полея и ако го сложа на слънце.

# 588
  • Ænima/Albuquerque
Ясно, мерси, ще го следя.  Crazy

# 589
  • Варна
И аз имам една миризлива, ароматът се усеща само ако я огрее слънцето. Изложението ми е източно, затова мирише сутрин.  Sarcasm™, твоята кога я напича, ако я напича изобщо?

# 590
  • Street of Dreams
А мога ли да ги оставя така, до половината изрязани? Отгоре, на разреза, са изсъхнали, дали няма да изсъхнат нацяло като предните две...

# 591
  • Ænima/Albuquerque
И аз имам една миризлива, ароматът се усеща само ако я огрее слънцето. Изложението ми е източно, затова мирише сутрин.  Sarcasm™, твоята кога я напича, ако я напича изобщо?

Ми, следобяд влиза някакво слънце само, но не напича.

А мога ли да ги оставя така, до половината изрязани? Отгоре, на разреза, са изсъхнали, дали няма да изсъхнат нацяло като предните две...

Можеш да ги оставиш. Ако видиш, че започват да съхнат прогресивно, ги отрежи, няма смисъл да стоят.

Преди малко от вълнение, забравих да напиша, че едната марула е пуснала цветонос.  Drunk

# 592
Според вас, това цветоноси ли са?
И на двете опадаха цветовете миналия месец и се бях настроила за нови цветове, чак другата година.
№1
Скрит текст:
№2
Скрит текст:

# 593
  • Ænima/Albuquerque
Цветоноси са. Да са ти честити, БарелинаHeart Eyes

# 594
Благодаря ти! Толкова ми се искаше, че чак не мога да повярвам. Crazy

# 595
Барелина,много приятна изненада,нали? Grinning Hug
Като чуя,че нечия орхидея е пуснала цветонос,се радвам,все едно е моя! Laughing

Моите в дневната още се ослушват.И май памуклийки видях...ще се лекуваме.
Само със спирт ще стане ли,или да купувам Моспилан? Rolling Eyes

# 596
  • София
Аз пък в последно време изобщо нямах време да обръщам внимание на моите фалчета и си мислех, че в знак на протест няма да ме зарадват с цветоноси тази есен, ноооо сутринта се загледах в тях и останах приятно изненадана - три вече пускат цветоноси. Simple Smile))

# 597
Орхидеите съм ги признала за корави същества  Mr. Green Вкъщи зимата е много студено. Изцяло външен апартамент, съседи нямаме, празни са апартаментите. Вечер в стаята, където са орхидеите температурата пада до 4-5 градуса. Денем топлим и е около 23. Тази амплитуда те не я отразяват. Лятото пък жега. Единствено се борим с голяма влага, която пък за тях явно е ок. Лятото поливам веднъж седмично, зимата около 2 пъти в месеца.
Най-новото ми попълнение (от февруари) имаше 2 цветоноса, последните цветове паднаха юли. Цветоносите изсъхнаха само на върха и не съм ги рязала. Днес видях, че покарват 5 разклонения от спящи пъпки. Тааа яки растения са, щом мен ме издържат за гледач  Joy
Иначе бяхме в Германия миналия месец. Такъв фал видях  Heart Eyes  Heart Eyes Heart Eyes Мастилено син цвят. Още го сънувам. Просто нямаше как да го взема.  Sad
Чета темичката и старите с голям кеф.  Peace

# 598
Барелина,много приятна изненада,нали? Grinning Hug
Като чуя,че нечия орхидея е пуснала цветонос,се радвам,все едно е моя! Laughing
Много, много приятна! И аз съм така Hug

Рошличка, изненадали са те страхотно и теб Heart Eyes

# 599
  • Ænima/Albuquerque
Дора хич не иска да мирише, откакто е при мен. Освен, че разцъфна един цвят.
Преместих я на перваза, че да вижда повече слънце, обаче - нцъ.  Sad

Общи условия

Активация на акаунт